Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Барање за доделување на шумски садници за приватно пошумување
raspolagate li so sadnici od rastenieto gomelika isto taka dadete mi go latinskoto ime na gomelika i makedonski naziv za toa i dali postoi vo makedonija bidejki go ima vo hrvatska
ministerstvo za zemjodelstvo,sumarstvo i vodostopanstvo ne e nadlezno i ne moze da vi dade soodveten odgovor ,potrebno e da pobarate vo literatura ili da se obratite vo Zemjodelskiot fakultet
do kade e koncesijata za lovistata za ohrid
Постапката е во тек и ќе се заврши до крајот на годината.
proverete go pdf fajlot za Барање за доделување на шумски садници за приватно пошумување ne e vo funkcija i nemoze da se otvori istiot
Pocituvani,Ve izvestuvame deka Vasite zabeleski ke gi imame vo predvid,Vi blagodarime sto ja posetivte nasata web strana.
dobar den me intereira dali moze da se dobijat dabovi sadnici od tip materijalno drvo (slavonski dab ili slicno) za posumuvanje na povrsina vo okolinata na prilep pozdrav.Dimce
Може да ги увезете преку фирма што е регистрирана во Управата за семе и саден материјал за увоз саден материјал или да се регистрирате во Управата за семе и саден материјал за увоз саден материјал потребни документи: Известување за постапката за увоз на семе и саден материјал Надлежен орган за спроведување на постапката за увоз на семенски и саден материјал за земјоделски растенија е Управата за семе и саден материјал при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Постапката е регулирана во Законот за семенски и саден материјал за земјоделски растенија ( Службен весник на Република Македонија бр.39/06 и 89/08 ). 1.Правното лице за да изврши увоз на семе и саден материјал треба да е регистриран како снабдувач на семенски и саден материјал и да е запишан во регистерот што го води Управата. Потребни документи за запишување во регистерот: -Пополнети образци 1,2 и 3 и пријава кој е составен дел од Правилникот за условите што треба да ги исполнува снабдувачот за да се запише во регистарот на семенски материјал и регистарот на саден материјал, содржината и начинот на водење на регистрите и содржината на барањето за запишување (Службен весник на Република Македонија бр.08/07 ). Снабдувачот кон барњето приложува и: - Доказ за обезбедено одговорно лице - Копија од договорот за вработување или копија од договор, со кој снабдувачот и одговорното стручно лице ги договараат меѓусебните односи - Уверение или диплома (копија заверено на нотар ) - Доказ со кој може да се види работното искуство ( 3 години ) - Доказ за поседување на земјиште, опрема, магацински и деловен простор. 2.Семенскиот и садниот матерујал од земјоделски растенија може да се увезе и стави во трговија само до колку сортата е запишана во Национална сортна листа на Република Македонија. 3. Сортите запишани во Националната сортна листа можат да се увезат исклучиво преку овластени застапници во Република Македонија согласно Законот за трговски друштва. 4. Увозникот е должен пред увозот на секоја пратка од семенски и саден материјал да поднесе барање до Управата за добивање на одобрение за увоз на семе и саден материјал
ve molam da mi pomognete sakam da zasadam bagrem na zemjiste niz selo imam dozvola za sadenje od selanite kade i kako da nabavam bez pari pomos od drzavata baram zoran 070617604ve molam za pomos drvca okolu 200 parcinja
На вашето барање не сме во можност да ви излеземе во пресрет, затоа што со Програмата за проширена репродукција на шумите за 2010 година не се предвидени финансиски средсва за таа намена, односно за доделување бесплатни садници на физички лица.
barav sadnici od bagrem za posumuvanje na drzavno zemjiste od 150 drvca me matkaaa ne mozelo drzavata ne davala javise vo makedonski sumi mi rekoa nemalo takvo nesto i ne mozelo, pa javise vo dracevo vo rasadnik za pari imalo i da sum odel na sadenje vo petrovec i pak nema bagremcinja epa kaj da se obratam za drvcava veke daj ve molam pomognete mi..
На вашето барање не сме во можност да ви излеземе во пресрет, затоа што со Програмата за проширена репродукција на шумите за 2010 година не се предвидени финансиски средсва за таа намена, односно за доделување бесплатни садници на физички лица.
ve molam da mi pomognete kako da nabavam bagremi mali za posumuvanje okolu 200 parcinja za zapusteno - drzavno zemjiste da dobie ubav izgled za pasa za pceli e ubavo barav pomos mi rekoa da se javam vo makedonski sumi ama nisto od poklonot ne davala drzavata mi rekoa .070617604tel za kon. zoki.
На вашето барање не сме во можност да ви излеземе во пресрет, затоа што со Програмата за проширена репродукција на шумите за 2010 година не се предвидени финансиски средсва за таа намена, односно за доделување бесплатни садници на физички лица.
Почитувани, денес аплицирав за огласот 08/10 од 01.11.2010 од МЗШВ за доделување на земјоделско земјиште во државна сопственост до 10 ха. Регистриран сум земјоделец и ги доставив сите потребни документи. Сам си изготвив бизнис план кој е општ на 2 (две) странии( 20 реченици) Видов дека некои земјоделци имаат бизнис планови од над 20 - 30 страни и во нив е опфатено се што се бара со пгласот, бидејки им ги изготвувале стручни лица, така да дојдов до заклучок дека мојот бизнис план од 2 страни содр`и само име презиме и зошто ми е потребно земјиптето, нее опишан пазарот, целта, технолошка опременостнити пак очекувани производно економски резултати. Прашање дали ке бидам одбиен поради бизнис планот т.е.програмата.Поздрав
Комисијата врши избор на најповолен понудувач врз основа на следните критериуми утврдени во член 25 од Законот за земјоделско земјиште (“Сл. весник на РМ” бр.135/07) и Правилникот за поблиските критериуми (“Сл. весник на РМ” бр.12/08.) Сите апликации кои се доставени до Комисијата ќе бидат разгледани. Понудите кои не се изработени според условите утврдени во јавниот оглас, се одбиваат како некомплетни.
Pocituvani,me interesira kolku ke bide cenata na ogrevnoto drvo ovaa godina
Pocituvani, За цената на огревното дрво оваа година треба да се обратите во ЈП „Македонски шуми“-Скопје на телефон: 02/2581 080.
za podignuvanje sumi dab bagrem kanadska topla sleduvaat li subvencii za podiganje i odrzuvanje na nasadot
За подигнување на шумски насади, преку Програмата за проширена репродукција на шумите за 2011 година („Службен весник на РМ“ бр.3/11), Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство обезбедува: 1. Средства за пошумување на површини во приватна сопственост поголеми од 0,50 ха, (точка 1.2) по претходно доставено барање и оперативно-стручна програма изработена од стручно лице од областа на шумарството, во која се наведуваат основните податоци за локалитетот и подетални податоци за обемот и видот на работата, техниката, времето на реализација на работите и друго и 2. Шумски саден материјал (точка 4) за пошумување на сечишта или површини во приватна сопственост помали од 0,50 ха, како на пример: голини, напуштено земјоделско земјиште и сл. За подетални информации, може да го контактирате Секторот за шумарство и ловство не телефон: 02/3124 298 (Радмила К. Куновска или Снежана Доневска)
ve molam da mi pomognete kako da nabavam bagremi mali za posumuvanje okolu 200 parcinja za zapusteno - drzavno zemjiste da dobie ubav izgled za pasa za pceli e ubavo barav pomos mi rekoa da se javam vo makedonski sumi ama nisto od poklonot ne davala drzavata mi rekoa .070617604tel za kon. zoki. На вашето барање не сме во можност да ви излеземе во пресрет, затоа што со Програмата за проширена репродукција на шумите за 2010 година не се предвидени финансиски средсва за таа намена, односно за доделување бесплатни садници на физички лица. a sega za 2011 ima li ve molam ???????? ako ima javete mi ve molam pozdrav da ziveee vmro dpmne
Како сто ве известив оваа година ќе има доделување на бесплатни садници за физички лица, но за пошумување на земјиште само во приватна сопственост, а не за државно земјиште. При тоа треба да поднесете барање за доделување на садници до нашата Подрачна единица во вашата општина и да приложите имотен лист или друг документ како доказ дека земјиштето е во ваша сопственост.
ve molam za informacija ..do kade se koncesiite za vodite vo rm i koga da ocekuvame sloboden ribolov
Pocituvani, Ministerstvo za zemjodelstvo, sumarstvo i vodostopanstvo ne e nadlezna da vi odgovori na postavenoto prasanje, Ve molime da se obratite do Ministerstvo za zivotna sredina i prostorno planiranje
Me interesira imam niva od 1 dekar i sakam da posadam topoli. dali mi treba nekoja dozvola za da posadam na moja niva i dali vo idnina koga ke sakam da gi secam i prodadam isto taka ke mi treba dozvola i kolku kosta.
Pocituvani, Za podetalni informacii obratete se do podracnata edinica na MZSV vo vasata opstina.
Сакам да посумам сопствени ниви и пасиста во поврсина од30 декари со борови ,јасенови јаворови садници дали мозе да се добијат бесплатно или се купуваат и дали за нивмозе да се земат субвенции
Tреба да поднесете барање за доделување на садници до нашата Подрачна единица во вашата општина и да приложите имотен лист или друг документ како доказ дека земјиштето е во ваша сопственост.
Pocituvani dali pri podiganje na rasadnik za sumski vidovi drvja sleduvaat nekoi subvencii i kade bi trebalo da se izvadi nekoja dokumentacija ako e potrebo odnapred vi blagodaram
Pocituvani, Vo vrska so vaseto prasanje za podignuvanje rasadnik, potrebno e da se registrirate, odnosno da bidete zapisani vo Registarot kako proizvoditel na sumski reproduktiven materijal, a nacinot i uslovite za registriranje na proizvoditeli i trgovci na reproduktiven materijal od sumski vidovi drvja, e sledniot: Potrebno e do Ministerstvoto za zemjodelstvo, sumarstvo i vodostopanstvo da dostavite baranje za zapisuvanje vo Registarot na proizvoditeli i trgovci na reproduktiven materijal od sumski vidovi drvja (nema poseben obrazec), uplatnica so uplateni 1.500,00 denari administrativni taksi za upis vo Registarot, dokaz deka ste pravno lice (dokument od Centralen registar na RM). Ova se odnesuva i za proizvoditeli i za trgovci. Za proizvoditeli uste treba da se ispolnat uslovite od clen 15 stav (2) alinei 1 i 2 od Zakonot za reproduktiven materijal od sumski vidovi drvja ("Sl. vesnik na RM" br.55/07), a toa e da imate vraboteno najmalku eden sumarski inzener so sumarska nasoka, da raspolagate so zemjiste za proizvodstvo na reproduktivniot materijal (kako dokaz imoten list, dogovor za zakup ili sl.) i potvrda (ekspertsko mislenje ) od Sumarski fakultet deka zemjisteto e podobno za proizvodstvo na reproduktivniot materijal. A za toa dali sleduvaat subvencii, vo nasata Programa za prosirena reprodukcija na sumite ne e pridvidena takva merka za subvencioniranje. Za podetalni informacii, kontaktirajte me na mob. 075/299-464. So pocit, Snezana Donevska Sektor za sumarstvo i lovstvo
Sakam da znam dali ima subvencii za podignuvanje na nov nasad so leshnici i pod koi uslovi se izdavaat.Odnapred blagodaram
Почитувани Во продолжение имате дел од уредбата за финансиска поддршка за 2011година. Упатството како и календарот за поднесување барања можете да ги најдете на следниот линк http://www.ipardpa.gov.mk/Root/mak/default_mak.asp За директни плаќања за подигање нови овошни насади - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат подигнато нови овошни насади во период есен 2010 и пролет 2011 година од следниве овошни видови: јаболка, круша, дуња, мушмула, слива, праска, кајсија, цреша, вишна, орев, бадем, лешник, актинидија, рибизла, малина, капина, шип, јагода, маслинка, калинка, јапонско јаболка, аронија, боровинка, питом костен и смоква. - Минимална површина 0,3 ха. - Задолжителен услов е барателот да има извршено агрохемиска анализа на почвата. - Висината на директните плаќања изнесува 100.000,00 ден/ха. за новоподигнати овошни насади од јаболчести, коскести и јаткасти овошни видови, а за новоподигнати јагодести овошни видови висината на директните плаќања изнесува 70.000,00 ден/ха. - Се доделува врз основ на густина на садење во насадот, прифатлив број на прифатени садници по хектар и за сертифициран саден материјал (произведен од регистриран производител според Законот за семенски и саден материјал за земјоделски растенија) и Службен весник на РМ, бр. 15 од 9.2.2011 година 4 од 15 тоа според табела која се наоѓа во прилог 4 кој е составен дел на оваа уредба. Дозволено е отстапување за 10% од прикажаната густина на садењето и прифатливиот број на садници по хектар. Со почит
Почитувани-имам подигнато насад од ореви на парцела поголема од два хектари а парцелата се наоѓа во атар на с.Манастирец-Кавадарци .Истите ги одгледувам повеќе од четри години.Нивата која што е подигнат насадот се наоѓа на чош од блок, беше обраснат со трња и капини од каде што јас со голем вложен труд ја исчистив нивата и ја доведов во состојба на обработлива површина. Парцелата при проверка во катастарот од самото расчистување до денес е запишана на фирма АГРО ОЛОВИ во стечај со седиште во Кавадарци.Денес лозовиот насад што го поседуваше фирмата Агро Олови го обработува друга фирма која наводно го земала преку тендер.Прашувам дали фирмата што го обработува лозовиот насад го има земено само лозовиот насад или цела површина со која располагала Агро Олови и ако го има земено само лозовиот насад точно да се знае со која површина.Пример една парцела бр.280 има површина од 5 хектари од кои лозов насад е 2 хектари а другиот дел е напуштена односно не обработлива површина,и ако е така по брза постапка истата да се воведе во катастарот за да останатиот дел од парцелата некој да може да конкурира на огласот кој е од 10.03.2012 година,од каде што е таков мојот случај.
Почитувани Со таков субјект Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство нема склучено договор, доколку сакате подетални информации обратетесе до Подрачна единица Кавадарци или до Секторот за регистрирање и управување со земјоделско земјиште тел бр. 02 313 44 77 локал 141 Со почит
Bi ve zamolil dokolku ste bo moznost da mi odgovorite, kade bi mozela da se izvrsi nabavka na sadnici na Aronija vo Republika Makedonija
Почитувани Mоже да добиете повеќе информации во Управата за семе и саден материјал или на тел. бр. 02 3226 417. Со почит
Pocituvani.Imam okolu 7 hektari dabova suma so visok kvalitet poradi nemanje moznosti za berba zainteresiran sum za otuguvanje a inace za sumata imam samo posedoven list.Dali ke moze sumata sto se naoga vo Berovskata okolia da se prodade na drzavata?Blagodaram
За ова прашање со Барање ќе треба да се обратите до Владата на Република Македонија
Pocituvani! Vo nasledstvo dobiv 1,5 haktari zemjiste vo blizina na Bitola. Jas nikogas ne sum se bavel so zemjodelije. Nekoi prijateli mi predlagaat da go nasadam zemjisteto so drvja koi se koristat vo drvnata industrija, no jas neznam drugo nisto sto moze da rasti, zaradi niskite temperaturi vo ovoj reon, osven topola i bagrem. Bi ve zamolil dali mozete da me sovetuvat so kakov vid na drvo da se rasadi zemjisteto, odnosno, da moze da se najdat sadnici, da e brzo rastecko, da moze da se plasira vo drvnata industrija, i na krajot opsta procenka, dali toa e vooposto isplatlivo da se finansira vo takov proekt. Ideata e inicirana od gospodinot Daniel Palankov i tropskoto drvo Paulovnija no za zal vo Pelagonija, nema klimatski uslovi za podiganje na nasad od istoto. Blagodarnost.
Почитувани За ова прашање ќе треба да се обратите и консултирате со стручните лица од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството.
Dali treba dozvola za secenje na suva topola moja sopstvenost?
Dokolku topolata e vo vas dvor, i ako istata treba da ja isecete i upotrebite za gorenje vo ramkite na istiot objekt, nema nikakvi precki da ja isecete. No dokolku sakate taa drvna masa da ja iznesete vo druga lokacija, togas taa drvna masa treba da bide propratena so dokumentacija za nejzino poteklo. Za taa cel treba da kontaktirate podruznicata na JP "Makedonski shumi" vo vasiot grad, za da vi dadat ponatamosni instrukcii, so cel da vi ja markiraat drvnata masa za seca i da vi dadat ispratnica (od-do mesto na isporaka).
Почитувани, би сакал да ми одговорите колкави се субвенциите за подигање на нов бадемов овоштарник, колкави се субвенциите за одржување и кои се условите за аплицирање за субвенции согласно со програмата од 2013год. Со почит.
Почитувани, Во продолжение имате дел од програмата за рурален развој за 2013 година. Средствата од табелата од дел II мерка 121 за „Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства“ од оваа програма, се спроведуваат во согласност со член 70 од Законот за земјоделство и руралниот развој. Дел од средствата од став 1 на овој дел во износ од 167.210.000 денари се распределуваат како неповратната финансиска поддршка за инвестиции за следните намените: - набавка на добиток – 39.000.000 денари - набавка на пчелни матици - 1.000.000 денари, - подигнување на нови лозови и овошни насади и медоносна флора (фацелија, еводија и багрем) на нови површини – 45.000.000 денари, и - инвестиции во земјоделска опрема и механизација за житни и индустриски култури – 82.210.000 денари. Дел од средствата од од став 1 на овој дел во износ од 68.790.000 денари се наменети за спроведувањето на постапки од мерка 1.4. „Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2012 година. Неповратната финансиска поддршка од став 2 на овој дел по барање на корисникот може да се додели на две рати или согласно со фазите на реализација на инвестицијата. Неповратната финансиска поддршка за инвестиции од став 2 алинеја 1 на овој дел се доделува за набавка на високостелни педигрирани јуници ( со исклучок на јуници од расата Буша), машки приплодни грла овци и кози оригинали и репродуктори, и свињи (нерези и назимки) – оригинали и хибриди од признати организации на одгледувачи на добиток и од увоз, во период од 1 мај до 31 декември во претходната година од годината за која е донесена оваа програма и за тековната година за која се донесува оваа програма. Неповратната финансиска поддршка за инвестиции од став 2 алинеја 2 на овој дел се доделува за набавка на матици од одобрено и регистрирано одгледувалиште на пчелни матици. Неповратната финансиска поддршка за инвестиции од став 2 алиеја 3 на овој дел се исплаќа за подигнати нови лозови и овошни насади и медоносна флора (фацелија, еводија и багрем) на нови површини во период од 1 септември до 31 декември во претходната година од годината за која е донесена оваа програма и за тековната година за која се донесува оваа програма. Краен рок за поднесување на барања за исплата на поддршка за набавен приплоден добиток во период од 1 мај до 31 декември во претходната година од годината за која е донесена оваа програма и за подигнати нови лозови и овошни насади и медоносна флора (фацелија, еводија и багрем) на нови површини во период од 1 септември до 31 декември Службен весник на РМ, бр. 5 од 10.1.2013 година 4 од 10 во претходната година од годината за која е донесена оваа програма е 28 февруари 2013 година. Краен рок за поднесување на барања за исплата на поддршка за подигнати нови лозови и овошни насади и медоносна флора (фацелија, еводија и багрем) на нови површини во период од 1 септември до 31 декември во претходната година од годината за која е донесена оваа програма е 28 февруари 2013 година. Со почит
pocituvani dali ke ima subvencii za paulovnija
Почитувани, Пауловнијата не е опфатена во програмата за директна финансиска поддршка во земјоделството за 2013 година. Со почит
Сакам да прашам од каде можам да набавам дрвца ореви, по која цена и колкави се субвенциите.
Почитувани, За цена на садниците треба да се информирате во некој од расадничките центри. Во продолжение имате дел од програмата за рурален развој за 2013 година. Средствата од табелата од дел II мерка 121 за „Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства“ од оваа програма, се спроведуваат во согласност со член 70 од Законот за земјоделство и руралниот развој. Дел од средствата од став 1 на овој дел во износ од 167.210.000 денари се распределуваат како неповратната финансиска поддршка за инвестиции за следните намените: - набавка на добиток – 39.000.000 денари - набавка на пчелни матици - 1.000.000 денари, - подигнување на нови лозови и овошни насади и медоносна флора (фацелија, еводија и багрем) на нови површини – 45.000.000 денари, и - инвестиции во земјоделска опрема и механизација за житни и индустриски култури – 82.210.000 денари. Дел од средствата од од став 1 на овој дел во износ од 68.790.000 денари се наменети за спроведувањето на постапки од мерка 1.4. „Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2012 година. Неповратната финансиска поддршка од став 2 на овој дел по барање на корисникот може да се додели на две рати или согласно со фазите на реализација на инвестицијата. Неповратната финансиска поддршка за инвестиции од став 2 алинеја 1 на овој дел се доделува за набавка на високостелни педигрирани јуници ( со исклучок на јуници од расата Буша), машки приплодни грла овци и кози оригинали и репродуктори, и свињи (нерези и назимки) – оригинали и хибриди од признати организации на одгледувачи на добиток и од увоз, во период од 1 мај до 31 декември во претходната година од годината за која е донесена оваа програма и за тековната година за која се донесува оваа програма. Неповратната финансиска поддршка за инвестиции од став 2 алинеја 2 на овој дел се доделува за набавка на матици од одобрено и регистрирано одгледувалиште на пчелни матици. Неповратната финансиска поддршка за инвестиции од став 2 алиеја 3 на овој дел се исплаќа за подигнати нови лозови и овошни насади и медоносна флора (фацелија, еводија и багрем) на нови површини во период од 1 септември до 31 декември во претходната година од годината за која е донесена оваа програма и за тековната година за која се донесува оваа програма. Краен рок за поднесување на барања за исплата на поддршка за набавен приплоден добиток во период од 1 мај до 31 декември во претходната година од годината за која е донесена оваа програма и за подигнати нови лозови и овошни насади и медоносна флора (фацелија, еводија и багрем) на нови површини во период од 1 септември до 31 декември Службен весник на РМ, бр. 5 од 10.1.2013 година 4 од 10 во претходната година од годината за која е донесена оваа програма е 28 февруари 2013 година. Краен рок за поднесување на барања за исплата на поддршка за подигнати нови лозови и овошни насади и медоносна флора (фацелија, еводија и багрем) на нови површини во период од 1 септември до 31 декември во претходната година од годината за која е донесена оваа програма е 28 февруари 2013 година. Со почит
Bi Ve zamolil da mi odgovorite,dali za odobruvanje za subvencii za podignat ovosen nasad liceto mora da bide registriran zemjodelec,ili pak moze bilo koe fizicko lice koe raboti vo javna administracija,a poseduva svoe privatno zemjiste
Почитувани, За да можете да аплицирате за државна финансиска поддршка во земјоделството потребно е да бидете регистриран во единствениот регистар на земјоделски стопанства кој се води во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Со почит
POCITUVANI ME INTERESIRA SAKAM DA ZASADAM OD DRVOTO NARECENO PAULOVNIJA PA BI SAKAL DA PRASAM KADE MOZE DA SE NABAVI I DALI NESTO SUBVENCIONIRA DRZAVATA . SAKAM DA ZASADAM NA MOJA POVRSINA
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој. ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
POCITUVANI ME INTERESIRA SAKAM DA ZASADAM OD DRVOTO NARECENO PAULOVNIJA PA BI SAKAL DA PRASAM KADE MOZE DA SE NABAVI I DALI NESTO SUBVENCIONIRA DRZAVATA . SAKAM DA ZASADAM NA MOJA POVRSINA
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој. ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
Ве молам да ми одговорите. Ме интересира за садење на ореви кои се процедурите? дали се добиваат субвенции? на која површина се садат и колку ореви се садат?Кои се птребните документи,и други информации.Односно од каде да почнам.Благодарам
Почитувани, Финансиска подршка за подигање на нови овошни насади од 2012 година се реализира преку Програмата за рурален развој каде се враќаат 50% од прикажаните средства за подигање на нов насад, доколку е во неразвиено подрачје или носител на земјоделското стопанство е жена или млад земјоделец процентот е поголем.Минимална површина подигнат насад е 0,5 ха. од една овошна култура а минимален број на садници по ха. за орев е 70 садници. За подетални информации обратете се во ПЕ на МЗШВ во вашата општина или на веб страната ipardpa.gov.mk погледне те ја Програмата за рурален развој за 2013 година. Со почит,
Сакам да одгледувам гоји (гоџи) бобинки во охридскиот регион. Дали има во Македонија место од каде може да се набават садници и дали некој во Македонија врши откуп на производството од истите. Благодарам,
Почитувани, За набавка на саден материјал од наведената култура може да контактирате со увозници на саден материјал кои се регистрирани во Управата за семе и саден материјал или во земјоделски аптеки кои се регисрирани за продажба на семе и саден материјал. Додека за пласман треба да контактирате со регистрирани откупувачи на земјоделски производи кои се водат во Регистар на откупувачи на земјоделски производи и истиот може да го најдете на странатa на МЗШВ mzsv.gov.mk. Со почит,
Pocituvani,bi sakal da dobijam informacija dokolku ima zvanicna statistika,kolku iznesuva brojot na sadnici topola vo MK.
Почитувани, званична статистика за број на садници од топола во Р.Македонија немаме. За овие податоци може да се обратите до ЈП „Македонски шуми“ – 02/2581 080 или на Шумарски факултет – Скопје 02/3135 033. Со почит.
Не интересира колку изнесува вкупната поддршката за подигнување на нов лозов насад по хектар, што се опфаќа и потребни критериуми. Во кој период треба да е подигнат насадот и за колку време се врши исплатата на средства?
Почитувани, Финансирањето од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2013 година се врши врз основа на одобрено барање за исплата. Исплата на средства се врши по целосна реализација на инвестицијата согласно условите и критериумите за финансиска поддршка.Корисникот на Програмата во целост е одговорен за реализација на одобрената инвестиција. Финансиската поддршка за подигање на нови лозови насади се исплаќа по принцип на ко-финансирање на реализирани и исплатени инвестиции од страна на корисникот во висина од 50% од вредноста на одобрените прифатливи трошоци.Ставката на ко-финансирање се зголемува во одредени случаи, и изнесува: - 55% од вредноста на одобрената инвестиција, за инвестиции поднесени од носител на земјоделско стопанство од 18 години старост до 40 години старост на денот на поднесување на инвестицијата; - 60% од вредноста на одобрената инвестиција, за инвестиции во земјоделско стопанство кое се наоѓа во подрачје со ограничени можности; - 65% од вредноста на одобрената инвестиција, за инвестиции поднесени од носител на земјоделско стопанство од 18 години старост до 40 години старост на денот на поднесување кое се наоѓа во подрачје со ограничени можности. Критериум за подигнување на нови лозови насади е минимум 0,5 хектари, со максимална вредност на прифатливи трошоци до 2.500.000 денари по поединечен корисник. По објавување на јавниот повик, од страна на АФПЗРР, за поднесување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2013 година, потенцијалниот корисник на средствата треба да поднесе „барање за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2013 година, доколку се поднесува барање за инвестиции реализирани во период од 1 мај 2012 година до 1 јуни 2013 година. Напомена:За повеќе информации на веб страната www.ipardpa.gov.mk УПАТСТВО ЗА КОРИСНИЦИ НА СРЕДСТВА ОД ПРОГРАМАТА ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА НА РУРАЛНИОТ РАЗВОЈ ЗА 2013 ГОДИНА ЗА МЕРКА 121 - Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства. Со почит,
Сакам да засадам багрем и канадска топола на приватно земјиште, ми треба ли посебна дозвола? Дали може да се засади багрем на земјиште земено под концесија на 30 год. и подоцна јас како концесионер на земиштето да ја експлотирам дрвената маса?
Почитувани, 1.ПРАШАЊЕ Сакам да засадам багрем и канадска топола на приватно земјиште, ми треба ли посебна дозвола? ОДГОВОР Почитуван, За подигнување и искористување на плантажи од брзорастечки видови дрвја, мора да ги имате предвид следните факти: Согласно член 6 став (1) од Законот за шумите („Службен весник на Република Македонија“ бр.64/09, 24/11, 53/11, 25/13 и 79/13), (види прилог 1) шума, во смисла на овој закон, претставува шумски екосистем кој постои на шумско земјиште обраснато со шумски видови дрвја и грмушки, голини непосредно до шумата, како и други голини и ливади внатре во шумата, шумски расадници, шумски патишта, семенски плантажи, противпожарни просеки во шума, ветрозаштитни појаси на површина поголема од два ари, како и шуми во заштитените подрачја. Шума се состои и од млади насади и шумски култури со површина поголема од два ари, како и површини кои се составен дел на шумата, а привремено се необраснати како резултат на човечкото влијание или природни непогоди на кои започнало природното обновување. Согласно став (2) од истиот член, под шума не се подразбираат одвоени групи на дрвја и на површина помала од два ари, меѓни стебла помеѓу земјоделско земјиште, плантажи од брзорастечки видови дрвја (како во вашиот случај), како и крајбрежна вегетација надвор од шума, дрвореди и паркови во населени места. ЗНАЧИ, по однос на вашето прво прашање, ќе се смета дека таа површина нема да се смета за шума! Но, со оглед на тоа да вие ќе вршите искористување на таа површина за граѓа, огрев, биомаса, Ве известуваме дека без разлика на начинот и намената на подигнување на шума во ваша приватна сопственост (или под наем), вие со истата треба да управувате/стопанисувате согласно законските одредби предвидени со Законот за шумите, во однос на планирањето, одгледувањето, заштитата, вршењето на ознаката за сеча, продажбата, превозот/преносот, откупот, потребната документација итн. Потенцираме дека ова се однесува на сите видови на сопствеништво (државно или приватно), со оглед на фактот дека Законот за шумите се однесува на сите шуми, без оглед на сопственоста или намената. Согласно Законот за шумите, издадени се неколку Лиценца за извршување на стручни работи на шуми во приватна сопственост. Лиценцираните субјекти можат да работат низ целата територија на Република Македонија. Во прилог е списокот на истите со контакт телефони. Доколку успеете да подигнете плантажата, за сите прашања околу извршување на стручните работи (жигосување и издавање на испратница за превоз итн) треба да се обратите до нив. Што се однесува на употребата на садниците за подигнување на плантажата, треба да го имате предвид и Законот за репродуктивен материјал од шумски видови дрвја (“Службен весник на Република Македонија бр.55/2007 и 148/11) (види прилог 2) , со овој закон се уредува признавањето на основниот материјал, производството, прометот и употребата на репродуктивниот материјал од шумски и декоративни видови дрвја. Согласно член 6 став (1) од овој закон, за подигнување и обновување на шумите се користи селектиран, квалификуван и/или тестиран репродуктивен материјал кој е произведен во согласност со одредбите на овој закон. 2.ПРАШАЊЕ Дали може да се засади багрем на земјиште земено под концесија на 30 год. и подоцна јас како концесионер на земиштето да ја експлотирам дрвената маса? Во однос на второто прашање, претпоставуваме дека вие имате под наем државно земјоделско земјиште. По истото прашање, вие треба да се обратите до Сектор за регистрирање и управување со земјоделско земјиште со цел да разјасните дали може да подигнете плантажа од брзорастечки шумски видови дрвја во државно земјоделско земјиште, кое го имате под наем. Со почит,
Почитувани, Сакам да започнам со производство на садeн материјал и производство на сопствеена плантажа на брзо растечко дрво Paulownia Elongata. Поради недостаток на саден материјал на пазарот во Македонија сакам сменскиот материјал да го нарачам од УСА со оа што фирмата од каде што планирам да го набавам семето ќе ми испрати и фитосанитарен сертификат. Прашањето би било : Дали има некоја посеба процедура за уво на семето, односно дали кога ќе пристигне во Македонија треба да имам некои посебни дозволи за да можам да ги увезам или доволен само фитосанитарниот сертификат, и доколку се потребни други дозволи ве молам наведете ги. И второто прашање е : Одкако ќе го увезам семенскиот материјал и ги подигнам садниците еден дел од нив сакам да го понудам на пазарот во македонија односно да го продадам , дали треба да имам некој посебни овластувања за продажба на садниците? И доколку се потребни кои би биле тие? Ви благодарам доколку ми одговорите, одговорот ми треба што е можно побрзо а да можам да ја започнам постапката за увоз на семенски материјал. Со Почит
Почитувани, За да можете да се занимавате со производство и увоз на репродуктивен материјал од шумски видови дрвја (семе и саденици), треба да бидете регистрирани за тоа и запишани во Регистарот на производители и трговци на репродуктивен материјал од шумски видови дрвја, согласно член 15 од Законот за репродуктивен материјал од шумски видови дрвја („Сл. Весник на РМ“ бр. 55/07). За да бидете подетално информирани за условите кои треба да ги исполните за да бидете запишани во наведениот Регистар, контактирајте ме на моб. 070/409 962, Снежана Доневска. Со почит
Почитувани, Сакам да започнам со производство на садeн материјал и производство на сопствеена плантажа на брзо растечко дрво Paulownia Elongata.Поради недостаток на саден материјал на пазарот во Македонија сакам сменскиот материјал да го нарачам од УСА со оа што фирмата од каде што планирам да го набавам семето ќе ми испрати и фитосанитарен сертификат. Прашањето би било : Дали има некоја посеба процедура за уво на семето, односно дали кога ќе пристигне во Македонија треба да имам некои посебни дозволи за да можам да ги увезам или доволен само фитосанитарниот сертификат, и доколку се потребни други дозволи ве молам наведете ги.. И второто прашање е : Одкако ќе го увезам семенскиот материјал и ги подигнам садниците еден дел од нив сакам да го понудам на пазарот во македонија односно да го продадам дали треба да имам некој посебни овластувања за продажба на садниците? И доколку се потребни кои би биле тие? Ви благодарам доколку ми одговорите, одговорот ми треба што е можно побрзо а да можам да ја започнам постапката за увоз на семенски материјал. Со Почит
Почитувани, За да можете да се занимавате со производство и увоз на репродуктивен материјал од шумски видови дрвја (семе и саденици), треба да бидете регистрирани за тоа и запишани во Регистарот на производители и трговци на репродуктивен материјал од шумски видови дрвја, согласно член 15 од Законот за репродуктивен материјал од шумски видови дрвја („Сл. Весник на РМ“ бр. 55/07). За да бидете подетално информирани за условите кои треба да ги исполните за да бидете запишани во наведениот Регистар, контактирајте ме на моб. 070/409 962, Снежана Доневска. Со почит
me interesira dali davate subvencii za malini i kapini nasadi i kako mozam da apliciram za drzavna zemja za da pocnam so sadenje isopstveno proizvidstvo
Почитувани, За ова прашање погледнете ја веб страната на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој ipardpa.info@ipardpa.gov.mk во дел од Уредбата за поблиските критериуми за директни плаќања, а единствен начин за да добиете земјоделско земјиште под закуп е преку објавување на јавен оглас кој се објавува во дневниот печат и на веб страната на Министерство за земјоделство шумарство и водостопанство. Со почит
Ve Molam sakam da zasadam cempresi vo dvorno zemjijste so povrsina od 1000m2 vo gradsko podracje.Na koj nacin moze da ni izlezete vo presret? Sekoja pomos od Vasa Strana ja cenam .Odnapred Blagodaram se nadevam na sorabotka.
Почитувани, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство секоја година преку Програмата за проширена репродукција на шумите, обезбедува садници за пошумување на земјиште во приватна сопственост (пролет/есен). За оваа година беа обезбедени 30.000 садници од ЈП „Македонски шуми“, кои веќе се распоредени по нашите подрачни единици, кои пријавија дека има заинтересирани граѓани за таа цел. Инаку, за да можете да добиете садници, потребно е да доставите барање до подрачната единица на вашата општина и имотен лист за земјиштето кое сакате да го пошумите, како доказ дека е во ваша сопственост. За подетални информации може да ме контактирате на бројот 070/409 962. Со почит,
Ve Molam sakam da zasadam cempresi vo dvorno zemjijste so povrsina od 1000m2 vo gradsko podracje.Na koj nacin moze da ni izlezete vo presret? Sekoja pomos od Vasa Strana ja cenam .Odnapred Blagodaram se nadevam na sorabotka.
Почитувани, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство секоја година преку Програмата за проширена репродукција на шумите, обезбедува садници за пошумување на земјиште во приватна сопственост (пролет/есен). За оваа година беа обезбедени 30.000 садници од ЈП „Македонски шуми“, кои веќе се распоредени по нашите подрачни единици, кои пријавија дека има заинтересирани граѓани за таа цел. Инаку, за да можете да добиете садници, потребно е да доставите барање до подрачната единица на вашата општина и имотен лист за земјиштето кое сакате да го пошумите, како доказ дека е во ваша сопственост. За подетални информации може да ме контактирате на бројот 070/409 962. Со почит,
Здраво, Заинтересиран сум за Насад со Лешници-е сега сто добивам како подршка од државата-како одат субвенциите по декар/садница/испитување на земјиште?
Почитуван, За подетални информации обратете се до подрачната единица на МЗШВ во вашата општина или погледнете ја веб страната на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
Здраво, Заинтересиран сум за Насад со Лешници-е сега сто добивам како подршка од државата-како одат субвенциите по декар/садница/испитување на земјиште?
Почитувани, Околу ова прашање за подетални информации обратете се до подрачната единица на МЗШВ во вашата општина или погледнете ја веб страната на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
dali ima subvencii za drvoto paulownia za 2013 godina,i dali moze da se aplicira za drzavna zemja za sadenje na istoto drvo.vi blagodaram
Почитувани, Субвенции за оваа намена се даваат со Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2013 година, со подмерката 1.5., Поблиските критериуми за директните плаќања, корисниците на средства, миниманлните износи и начинот на плаќање се уредени со Уредба (Сл. весник на РМ бр.5/13). За подетални информации треба да се обратите или во подрачните одделенија на Министерството, или во Секторот за земјоделство при МЗШВ. Единствен начин за да добиете земјоделско земјиште под закуп е преку објавување на јавен оглас кој се објавува во дневниот печат и на веб страната на Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство. Со почит
Здраво колку изнесуваат субвенциите за пасиште и ливади
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
Здраво колку изнесуваат субвенциите за пасиште и ливади
За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
Се водам како невработен , заентересиран сум да се пријавам како земјоделец имам свој приватен имот би сакал да го насадам со аронија или нешто др. дали може да ми одговорите во која установа треба да се обратам за да се пријавам како земјоделец и што е потребно од докумети , и дали државата е задолжена да ми помогне со садници ? Благодарам
Почитувани, Согласно Законот за земјоделското земјиште еден од условите за да се учествува на јавен оглас за добивање на земјоделско земјиште во државна сопственост под закуп е и “учесникот да биде регистриран или евидентиран земјоделец, односно не може да се учествува на јавен оглас за добивање на државно земјоделско земјиште под закуп ако претходно не е регистриран или евидентиран земјоделец. За да се регистрира како земјоделец потребно е да се обрати до Подрачните единици на Министерството, во ПИОМ или центарлен регистар на РП. Подигање на нови насади вклучително и од аронија од 2013 година се подржани преку Програмата за рурален развој и се враќаат половина од средствата за подигање на нов насад. Агрохемиската анализа се прифаќа од акредитирани лаборатории за вршење на истата. За подетални информации обратете се до Платежна агенција (АФПЗРР). Со почит
Се водам како невработен , заентересиран сум да се пријавам како земјоделец имам свој приватен имот би сакал да го насадам со аронија или нешто др. дали може да ми одговорите во која установа треба да се обратам за да се пријавам како земјоделец и што е потребно од докумети , и дали државата е задолжена да ми помогне со садници ? Благодарам
Почитувани, Согласно Законот за земјоделското земјиште еден од условите за да се учествува на јавен оглас за добивање на земјоделско земјиште во државна сопственост под закуп е и “учесникот да биде регистриран или евидентиран земјоделец, односно не може да се учествува на јавен оглас за добивање на државно земјоделско земјиште под закуп ако претходно не е регистриран или евидентиран земјоделец. За да се регистрира како земјоделец потребно е да се обрати до Подрачните единици на Министерството, во ПИОМ или центарлен регистар на РП. Подигање на нови насади вклучително и од аронија од 2013 година се подржани преку Програмата за рурален развој и се враќаат половина од средствата за подигање на нов насад. Агрохемиската анализа се прифаќа од акредитирани лаборатории за вршење на истата. За подетални информации обратете се до Платежна агенција (АФПЗРР). Со почит
Почитувани, ме интресира дали исполнувам услови за добиванње субвенции за садење на лешник и од предавање на тутун со тоа што од овој месец почнав да си плаќам здравствено и пензиско осигурување како сопственик на земјоделско земјиште, и дали може да добива субвенции од предаден тутун мојата сопруга која се води под заводот за вработување. Благодарам
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
Почитувани најнапред да Ви дадам срдечна поддршка за начинот на кој помагате за развојот на земјоделието и шумарството во РМ Вашите совети се од огромно значење за секој кој што започнува да се занимава со ваков бизнис. Моето прашање е следно: сакам да засадам насад од Paulownia elongata на половина хектар земјоделско земјиште кое е земено под концесија од министерството за земјоделие so со намена за одгледување на ситен добиток во атарот на Општина Петровец. имајки оредвид дека сум вработен во државна фирма дали ми треба некоја посебна документација за да можам да започнам со работите и дали можам да се надевам на некаква помош финансиска од страна на државата
Почитувани, За подетални информации потребно е да се обратите во Министерството за земјоделство, шумарсво и водостопанство – Сектор за регистрирање управување и продажба на земјоделско земјиште. Со почит
Почитувани, сакам да подигнам садници со лешник на 2ха земја, дали државата дава субвенции за подигнување на садници со лешник и колку пари од ха и за секоја година по колку пари дава субвенции од ха? Уште нешто, имам 22 години дали спаѓам во категорија на млад земјоделец и дали има дополнителни плаќања за таа категорија? Благодарам однапред
Почитувани, Подигање на нов насад од овошје се подржува преку Програмата за рураленр развој 2014 год. со кофинансирање 50/50 доколку ги исполнувата условите. За подетални информации обратете се до ПЕ на МЗШВ во вашата општина или на www.ipardpa.gov.mk каде што е објавена програматa и потребните формулари. Со почит,
Почитувани, сакам да подигнам садници со лешник на 2ха земја, дали државата дава субвенции за подигнување на садници со лешник и колку пари од ха и за секоја година по колку пари дава субвенции од ха? Уште нешто, имам 22 години дали спаѓам во категорија на млад земјоделец и дали има дополнителни плаќања за таа категорија? Благодарам однапред
Почитувани, Подигање на нов насад од овошје се подржува преку Програмата за рурален развој 2014 год. со кофинансирање 50/50 доколку ги исполнувата условите. За подетални информации обратете се до ПЕ на МЗШВ во вашата општина или на www.ipardpa.gov.mk каде што е објавена програматa и потребните формулари. Со почит,
Почитувани, Сакам да започнам со производство на садeн материјал и производство на сопствеена плантажа на брзо растечко дрво Paulownia od 2 hektara и дали има субвенции за овие дрвца. И второто прашање е : Одкако ќе го насадам семенскиот материјал и ги подигнам садниците еден дел од нив сакам да го понудам на пазарот во македонија односно да го продадам , дали треба да имам некој посебни овластувања за продажба на садниците? И доколку се потребни кои би биле тие? Ви благодарам доколку ми одговорите, одговорот ми треба што е можно побрзо а да можам да ја започнам постапката за план на садење на семенски материјал и дали треба да се регистрирам како земјоделец за да го отпоцнам сето ова со поцит ви благодарам.
Почитувани, Во однос на вашите прашања, ве информираме дека за оваа намена има субвенции, но преку Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2014 година („СЛ.весник на РМ“ бр. 15/14 и 19/14), за што е надлежен Секторот за земјоделство при МЗШВ, аначинот и условите за поднесување на барање се пропишани со Уредбата за поблиски критериуми за директни плаќања, корисниците на срествата, максималните износи и начинот на директните плаќања за 2014 година („Сл.весник на РМ“ бр.10/14). За засадување и сечење на Paulowniata, нема никакви ограничувања, но откако ќе ги посечете дрвата, треба да се водите по одредбите од Законот за шумите, поради докажување на легалноста на исечената дрвна маса (жигосување и издавање испратница, кога ќе вршите транспорт, пренос/превоз од плантажата до одредената локација. За издавање на соодветанта документација (кога ќе дојде време за сеча), ќе треба да ги контактирате лиценцираните лица за вршење стручни работи од областа на шумарството. Во прилог ви ја доставувам листата со лиценцирани лица (моментална состојба). Со почит,
ме интересира за малини како оди за субвеции на колку место требада се посадат малините и колку даваат субвенции??? фала и поздрав
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
ме интересира за малини како оди за субвеции на колку место требада се посадат малините и колку даваат субвенции??? фала и поздрав
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
Pozdrav, imam pet sanduci pceli dali moozem da zemam subvencia za tie kako mlad pcelar ako ne kolku treba da imam minimalno ??
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
Imam dabova suma pa me interesira kade da zemam dozvola za secenje. Koj organ e nadlezen za ova?
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Министерство за земјоделство шумарство и водостопнаство во секторот Шумарство и ловство на тел број.тел: (02) 3134 477 на локал 207. Со почит
Zdravo. Pocituvani,imam zemjodelska parcela koja okolno ima megjni drva-razni vidovi a istite mi smetaat na kulturata koja sakam da ja posadam,i Sakam istite da gi issecam za ogrev.Napomenuvam: istite vo mojata parcela. Sto treba da napravam za da nivnata seca i prevoz do doma bide legalna.Odnapred VI se zablagodaruvam
Почитувани, За сеча на дрва на земјиште во приватна сопственост, за се да е легално, треба да се обратите до некое од лиценцираните лица надлежни за вршење на стручни работи во шумарството. Во прилог ви доставувам список на лиценцирани лица со контакт телефони за да можете со било кој од нив да се договорите. Со почит. Назив и седиште на правното лице или име и презиме на физичкото лице Контакт телефон email Адреса Сашо Петровски 071-292-004 ekoforestmk@gmail.com ул.Разловечко востание бр.22/24 Скопје Цаца Скендерска 071-357-847 kolos@t-home.mk ул.“Октомвриска револуција„ бр.1/1-4 Куманово Никола Недески 070-304-180 nikac_oh@yahoo.com УЛ.Сатеска бр.22 Охрид ТД КОЛОС КОМЕРЦ ДООЕЛ-Куманово 070-211-550 kolos@t-home.mk ул.“Октомвриска револуција„ бр.1/1-4 Куманово Давор Анѓелкоски 078-257-838 davorangelkoski@yahoo.com ул Јане Сандански бр.52 Македонски Брод Тони Ангеловски 078-413-108 angelovski_toni@yahoo.com ул.Иво Лола Рибар бр.45 Делчево Лазо Ивановски 070-269-090 laze.roman@hotmail.com ул.Солунска бр.102 Битола Звонко Вучковски 075-212-358 / ул.“Орце Николов“ бр.9 Пехчево Душан Ѓеровски 071-241-252 / ул.Циглана II бр.36 Гостивар Панделе Бебекоски 071-312-989 pantobebek@t-home.mk Вевчани Светланчо Наков 070-570-211 salfago@hotmail.com с.Лаки, Виница Илија Сеничев 072-754-900 ilija_senicev@yahoo.com с.Умлена, Пехчево Лила Митевски 071-259-104 / ул.“Карпошово Востание“ бр.15 Кратово Ивица Митовски 078-641-480 / с.Конопница, Крива Паланка Атанас Ѓорѓoвски 071-313-782 / с.Смијмирово, Берово Блажа Прокоповски 076-426-587 blazoprokopovski@yahoo.com ул.“Титова Митровичка“ бр.65-А/3-13 Куманово Стојан Арсиќ 071-313-335 / Старо Нагоричане ТДТП ОКЛАХОМА ДООЕЛ - Пехчево 075-212-358 / ул.“Индустриска“ бр.13 Пехчево Љубинка Попова 071-213-227 / ул.“Благој Ѓорев“бр.89/3-13 Велес Александар Спасески 070-440-998 a.spaseski@yahoo.com ул.“Вељко Влаховиќ“ бр.47 Делчево Миле Стоименовски 070-302-708 / ул.“Индустриска“ б.б. Делчево Воислав Тодоров 071-292-029 vojkan00@hotmail.com ул.“Брегалничка“ бр.19 Кочани Влатко Димитровски 078-485-119 dimitrovski.vlatko@yahoo.com ул.“Методи Митевски-Брицо“ бр.5/1-5 - М.Каменица Јурек Дјаковски 078-866-721 jurekdjakovski@yahoo.com ул.“Бул.Ослободување“ бр.70/1-1 Кичево Науме Размоски 075-282-202 / ул.“Стив Наумов“ бр.61 Охрид Стојан Зорбовски 072-208-257 / ул.“Сремска“ бр.26 Берово Владимир Бибоски 072-263-628 biboski.v@gmail.com ул.“Благој Мучето“ бр.43 Б/1-3, Скопје Алија Камбероски 070-261-452 alija-kamberoski@hotmail.com с.Лабуништа, Струга Александар Милојевиќ 075-326-173 aleksandarmilojevik@gmail.com ул.“Андон Шурков“ бр.6/1-18, Велес Бранко Симијонов 071-864-937 paprabranko@hotmail.com ул.“Наум Наумовски Борче“ бр.26, Кочани Дарко Скендерски 070-381-549 / ул.“Бел камен“ бр.4, Берово Тони Арсовски 077-837-862 toniarsovski@yahoo.com ул.“Доситеј Обрадовиќ“ 17-19, Скопје-Кисела Вода Живко Чаковски 075-380-420 / ул.“Јуриј Гагарин“ бр.51/45, Скопје Васил Станоевски 070-771-172 / ул.“Никола Вапцаров“ бр.1, Виница Трговец поединец Ивановски Раде Лазо за вршење услуги лиценциран шумарски инженер ТП Битола 070-269-090 laze.roman@hotmail.com ул.“Солунска“ бр.102, Битола
Zdravo. Pocituvani,imam zemjodelska parcela koja okolno ima megjni drva-razni vidovi a istite mi smetaat na kulturata koja sakam da ja posadam,i Sakam istite da gi issecam za ogrev.Napomenuvam: istite vo mojata parcela. Sto treba da napravam za da nivnata seca i prevoz do doma bide legalna.Odnapred VI se zablagodaruvam
Почитувани, За сеча на дрва на земјиште во приватна сопственост, за се да е легално, треба да се обратите до некое од лиценцираните лица надлежни за вршење на стручни работи во шумарството. Во прилог ви доставувам список на лиценцирани лица со контакт телефони за да можете со било кој од нив да се договорите. Со почит. Назив и седиште на правното лице или име и презиме на физичкото лице Контакт телефон email Адреса Сашо Петровски 071-292-004 ekoforestmk@gmail.com ул.Разловечко востание бр.22/24 Скопје Цаца Скендерска 071-357-847 kolos@t-home.mk ул.“Октомвриска револуција„ бр.1/1-4 Куманово Никола Недески 070-304-180 nikac_oh@yahoo.com УЛ.Сатеска бр.22 Охрид ТД КОЛОС КОМЕРЦ ДООЕЛ-Куманово 070-211-550 kolos@t-home.mk ул.“Октомвриска револуција„ бр.1/1-4 Куманово Давор Анѓелкоски 078-257-838 davorangelkoski@yahoo.com ул Јане Сандански бр.52 Македонски Брод Тони Ангеловски 078-413-108 angelovski_toni@yahoo.com ул.Иво Лола Рибар бр.45 Делчево Лазо Ивановски 070-269-090 laze.roman@hotmail.com ул.Солунска бр.102 Битола Звонко Вучковски 075-212-358 / ул.“Орце Николов“ бр.9 Пехчево Душан Ѓеровски 071-241-252 / ул.Циглана II бр.36 Гостивар Панделе Бебекоски 071-312-989 pantobebek@t-home.mk Вевчани Светланчо Наков 070-570-211 salfago@hotmail.com с.Лаки, Виница Илија Сеничев 072-754-900 ilija_senicev@yahoo.com с.Умлена, Пехчево Лила Митевски 071-259-104 / ул.“Карпошово Востание“ бр.15 Кратово Ивица Митовски 078-641-480 / с.Конопница, Крива Паланка Атанас Ѓорѓoвски 071-313-782 / с.Смијмирово, Берово Блажа Прокоповски 076-426-587 blazoprokopovski@yahoo.com ул.“Титова Митровичка“ бр.65-А/3-13 Куманово Стојан Арсиќ 071-313-335 / Старо Нагоричане ТДТП ОКЛАХОМА ДООЕЛ - Пехчево 075-212-358 / ул.“Индустриска“ бр.13 Пехчево Љубинка Попова 071-213-227 / ул.“Благој Ѓорев“бр.89/3-13 Велес Александар Спасески 070-440-998 a.spaseski@yahoo.com ул.“Вељко Влаховиќ“ бр.47 Делчево Миле Стоименовски 070-302-708 / ул.“Индустриска“ б.б. Делчево Воислав Тодоров 071-292-029 vojkan00@hotmail.com ул.“Брегалничка“ бр.19 Кочани Влатко Димитровски 078-485-119 dimitrovski.vlatko@yahoo.com ул.“Методи Митевски-Брицо“ бр.5/1-5 - М.Каменица Јурек Дјаковски 078-866-721 jurekdjakovski@yahoo.com ул.“Бул.Ослободување“ бр.70/1-1 Кичево Науме Размоски 075-282-202 / ул.“Стив Наумов“ бр.61 Охрид Стојан Зорбовски 072-208-257 / ул.“Сремска“ бр.26 Берово Владимир Бибоски 072-263-628 biboski.v@gmail.com ул.“Благој Мучето“ бр.43 Б/1-3, Скопје Алија Камбероски 070-261-452 alija-kamberoski@hotmail.com с.Лабуништа, Струга Александар Милојевиќ 075-326-173 aleksandarmilojevik@gmail.com ул.“Андон Шурков“ бр.6/1-18, Велес Бранко Симијонов 071-864-937 paprabranko@hotmail.com ул.“Наум Наумовски Борче“ бр.26, Кочани Дарко Скендерски 070-381-549 / ул.“Бел камен“ бр.4, Берово Тони Арсовски 077-837-862 toniarsovski@yahoo.com ул.“Доситеј Обрадовиќ“ 17-19, Скопје-Кисела Вода Живко Чаковски 075-380-420 / ул.“Јуриј Гагарин“ бр.51/45, Скопје Васил Станоевски 070-771-172 / ул.“Никола Вапцаров“ бр.1, Виница Трговец поединец Ивановски Раде Лазо за вршење услуги лиценциран шумарски инженер ТП Битола 070-269-090 laze.roman@hotmail.com ул.“Солунска“ бр.102, Битола
zainteresirana sum za odgleduvanje na kapini me interesira od kade mozam da nabavam sadnici kolku cinat sadnicite i ako moze da me nasocite za strucna pomos .vi blagodaram
Почитувани, Саден материјал од капини можете да набавите во земјоделска аптека, а што се однесува за стручна помош за нивно одгледување можета да добиете од експертите од Земјоделските факултети во Скопје и Штип или од Земјоделските Институти. Со почит
zainteresirana sum za odgleduvanje na kapini me interesira od kade mozam da nabavam sadnici kolku cinat sadnicite i ako moze da me nasocite za strucna pomos .vi blagodaram
Почитувани, Саден материјал од капини можете да набавите во земјоделска аптека, а што се однесува за стручна помош за нивно одгледување можета да добиете од експертите од Земјоделските факултети во Скопје и Штип или од Земјоделските Институти. Со почит
zainteresirana sum za odgleduvanje na kapini me interesira od kade mozam da nabavam sadnici kolku cinat sadnicite i ako moze da me nasocite za strucna pomos .vi blagodaram
Почитувани, Саден материјал од капини можете да набавите во земјоделска аптека, а што се однесува за стручна помош за нивно одгледување можета да добиете од експертите од Земјоделските факултети во Скопје и Штип или од Земјоделските Институти. Со почит
zdravo me interesira dali imat sunvencii sa origano
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој Ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
imam zemeno parcela pod koncesia na 30 godini za ovostarnici del od ova parcela sakam da ja zasadam so POLOVNIA ELONGATA i za istata sakam sam da si proizvedam rasad dali nema da imam problem za istite da baram podrska od MZSV i dali nepreceno mozam da gi secam istite po site propisani zakoni i dobivane dozvola za seca.
Почитувани, Соласно Законот за земјоделско земјиште, можете да садите и Pawlovnia elongate, но доколку парцелата е над 700 м надморска височина и доколку во договорот што сте го склучиле, не е прецизно наведено дека земјиштето е земено под концесија за овоштарник. За ова најдобро е да се консултирате со колегите од Секторот за земјишна политика. Доколку имате право да садите брзорастечки дрва и сакате да произведувате расад, тогаш ќе треба кај нас (Сектор за шумарство и ловство) да се запишете во Регистарот на производители и трговци со репродуктивен материјал од шумски видови дрвја, за што се потребни повеќе документи, кои ви ги доставувам во прилог. А понатака за да можете да сечете, согласно сегашната законска регулатива, ќе треба да се обратите до ЈП „Македонски шуми“, кои треба да ви го жигосаат дрвото и да ви издадат соодветна документација за легалност на посеченото дрво. За подетални информации, може да ме контактирате на моб. 070/409 962, Снежана Доневска. Со почит.
Pozdrav moeto prasanje e sakam da sadim paulwonia vo 2500m2 vo niva se naoga na 550 m nnadmorska visocina Dali ima subvenci I kalku iznesuvat ako ima? so pocit
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој Ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
Pozdrav.pocituvani sakam da sadim paulvonija 2500m2 zemjodelsko zemjiste.zemjisteto e 550 m nadmorska visocina.dali ima subvenci i kolku iznesuva. So pocit
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурален развој Ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит