Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
ИЗДАВАЊЕ НА УВЕРЕНИЈА ЗА ИЗВРШЕНИ ПРОМЕНИ ВО КАТАСТАРОТ НА ЗЕМЈИШТЕТО
Pocituvani sakam da ve zamolam da mi odgovorite ako mozite na edno prasanje,Imam parcela vo selo Kazani do nea se granici druga parcela od 4182m2 koja e na drzavate dali mozam i taa parcela da ja otkupam od drzavata bidejki sakam da gi spojam dvete parceli i da gi nasadam so jabolkov nasad,odnapred vi blagodaram.
Почитувнаи, За да ви одговориме на вашето прашање треба да ни кажете за која КП се работи и во која КО припаѓа. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
So sudsko resenie o.br.534/85 za naslednci na imotot KP.br.8224 lozje KO Bitola-04 koe bese vo sobstvenost na sega pokojniot Petar se proglaseni negovite 4 sina i 1 kerka.Od ovaa KP Obstinata Bitola odzema bezpravno 4418 m2 koj katastarski go priklucuva ko n KP 12090/1 a del od 1323m2 katastarot go zaveduva na ime na eden od naslednicite na KP 1296 vo PL12930.Po navedenite pat na tuzba i po odluka na sudot odzemenata povrsina mu se vrati na naslednicite.Koga vo katastarot vo Bitola pobaravme imoten list za navedenataKP[1323m2]dobivme odgovor deka ovaa KPdobila nov br.771 KP Bitola4 na imenepoznat sobstvenik.I ako vo kompjuterot najdovme deka taja parcelaima ime na eden od naslednicite ,katastarot ne najde za shodno da go izvesti sobstvevikot.Za da se zavedi na sobstvenikot katastaro bara da se napravi elaborat da senapravi barajne za izlagajnei uverenie za dokaz za sobstvenos.Seto ova bara trosok za koja greska ne snosome ni trunka vina .Prqasuvame kako ovaa greska mozi da se ispravi a da ne ne vnesi vo troskovi Ve molime za sovet.Koga da go procitame odgovorot.Vokolku pismeno ke ne izvestite storete go na adresa Taskovski Slavko Prilepska 72/1 ili na tel.047 223275 Fala
Почитувани, Согласно Законот за катастар на недвижности, недвижноста која останала со незапишани права може да се запише со доставување на правен основ за упис и геодетски елаборат. Со почит, Агенција за катастар на недвиѓности
Што ќе се случи ако не го регистрирам тракторот до 30 Септември?
Поцитувани, Прашањето не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Подвижна ствар како на пример трактор не е предмет на постапување во Агенцијата за катастар на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani edno prasanje do vas-podnesovme baranje za legalizacija na kuka seta procedura stasa do opstinskiot katastarot i najdoa deka nasata kuka e izgradena na zemjiste koj go imaat drugi lica na koristenje,vo 1981 godina bevme tuzeni od tie lica deka kukata se naogala na taa zemja -no sudot odluci deka nasata kuka ne spaga vo nivno mesto tuku deka mestoto e drzavno ,so originalnata presuda od skopskiot sud se obrativme do opstinskiot kataster kade sto dobivme odgovor deka taa presuda od 1981 godina veke ne vazela ,duri ne sakaa da gi poglednat dokumentite od sudot so obrazlozenie deka nemale vreme da se zanimavaat so mene ve molam so odgovor kade da se obratam.
Почитувани, Поднесете барање до Центарот за катастар на недвижности Скопје со писмен акт, потврда да Ви одговорат. Доколку е одбиено барањето имате право на тужба до Управен суд. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, молам појаснување: три четвртини од вкупните ниви (парцели) на вековни сопственички поколенија во КО.Речане гостиварско, новиот катастар му ги има запишано (не укнижено) на Р.Македонија. Истите луѓе ги обработуват и ги уживаат како свои со потполна совест, али имаат проблеми во купопродажни и други преносни работи, дека, наводно, нивите не биле нивни.Сметаме дека се флагрантно загрозени сопственичките права спротивно на Уставот на Р.М и други позитивни прописи. Молиме: како да се запишуваат сопственичките права над таквите незапишани земјодел.недвижности ?
Почитувани, Доколку предметната недвижност е со незапишани права потребно е да се изработи геодетски елаборат кој заедно со правниот основ кој го поседувате ќе биде основа за запишување на правата во Катастарот на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, se raboti za dvorno meto na mojata majka koja e vo opshtina Bitola. Dvornoto mesto se naoga vo nejziniot imoten list, primetivme deka falat 5m2 vo odnos na prethodniot imoten list. Pojdovme do opshtina i ni rekoa deka najprvo ke treba da napravime privatizacija na dvornoto mesto. Dali seute trae postapkata? Dali postoi nacin da se zavrshi rabotata preku elektronski pat ili preku poshta bidejki ziveeme vo Skopje a imotot e vo Bitola.(Vo momentov sme vo Bitola, probuvame da zavrshime rabota no ni kazaa deka covekot koj sto go raboti ova e na odmor. Bi trebalo da ima zamena no nema) Kako moze dvornoto mesto koe e zapishano vo imoten list pak da treba da se privatizira? So pocit
Почитувани, Постапката за приватизација, откуп на градежно земјиште заврши на 31.12.2012г. Доколку во имотен лист сте запишани како корисник на земјиштето тоа е поради проширување на границите на градежниот опфат, односно Вашето земјиште е опфатено со актите на урбанистичката планска документација на Општината, и потребно е истото да биде приватизирано за да можете да се запишете како сопственик. За подетални информации за постапката за приватизација потребно е да се обратите во Општина Битола. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, se raboti za dvorno meto na mojata majka koja e vo opshtina Bitola. Dvornoto mesto se naoga vo nejziniot imoten list, primetivme deka falat 5m2 vo odnos na prethodniot imoten list. Pojdovme do opshtina i ni rekoa deka najprvo ke treba da napravime privatizacija na dvornoto mesto. Dali seute trae postapkata? Dali postoi nacin da se zavrshi rabotata preku elektronski pat ili preku poshta bidejki ziveeme vo Skopje a imotot e vo Bitola.(Vo momentov sme vo Bitola, probuvame da zavrshime rabota no ni kazaa deka covekot koj sto go raboti ova e na odmor. Bi trebalo da ima zamena no nema) Kako moze dvornoto mesto koe e zapishano vo imoten list pak da treba da se privatizira? So pocit
Почитувани, Постапката за приватизација, откуп на градежно земјиште заврши на 31.12.2012г. Доколку во имотен лист сте запишани како корисник на земјиштето тоа е поради проширување на границите на градежниот опфат, односно Вашето земјиште е опфатено со актите на урбанистичката планска документација на Општината, и потребно е истото да биде приватизирано за да можете да се запишете како сопственик. За подетални информации за постапката за приватизација потребно е да се обратите во Општина Битола. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, se raboti za dvorno meto na mojata majka koja e vo opshtina Bitola. Dvornoto mesto se naoga vo nejziniot imoten list, primetivme deka falat 5m2 vo odnos na prethodniot imoten list. Pojdovme do opshtina i ni rekoa deka najprvo ke treba da napravime privatizacija na dvornoto mesto. Dali seute trae postapkata? Dali postoi nacin da se zavrshi rabotata preku elektronski pat ili preku poshta bidejki ziveeme vo Skopje a imotot e vo Bitola.(Vo momentov sme vo Bitola, probuvame da zavrshime rabota no ni kazaa deka covekot koj sto go raboti ova e na odmor. Bi trebalo da ima zamena no nema) Kako moze dvornoto mesto koe e zapishano vo imoten list pak da treba da se privatizira? So pocit
Почитувани, Постапката за приватизација, откуп на градежно земјиште заврши на 31.12.2012г. Доколку во имотен лист сте запишани како корисник на земјиштето тоа е поради проширување на границите на градежниот опфат, односно Вашето земјиште е опфатено со актите на урбанистичката планска документација на Општината, и потребно е истото да биде приватизирано за да можете да се запишете како сопственик. За подетални информации за постапката за приватизација потребно е да се обратите во Општина Битола. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Имам еден плац подарок од татко ми. Аплицирав за приватизациај но поради оправдени причини не стигнав навреме да ги доставам сите документи.Два пати добив писмо за да ги доставам документите но не можев поради x причини.Но сега надлежните ми рекоја дека немам право пак да аплицирам за приватизација.Што можам да направам?
Почитувани, За да го решите Вашиот проблем потребно е да се обратите до надлежниот орган за приватизација, а тоа е Министерство за финансии- Управа за имотно правни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Добар ден.Јас имам еден плац кој ми остана како подарок.Два пати направив приватизација на плацот но поради оправдени причини навреме не можев да ги доставам потребните документи. Сега веќе немам право по трет пат да напрам приватизација. Што можам да направам во овој случај за да направам приватизација на моето земјиште?
Почитувани, Приватизацијата е постапка која не се води во Агенцијата за катастар на недвижности и за истата треба да се обратите во надлежната општина. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Мојот Дедо Ристиќ Стојча во 1956 г. има купено имот во село Горно Којнаре со договор за купопродажба од лицето Руфат Мисими кој по продажба на имотот со целото семество се преселил во Турција. Го имаме договорот во оргинал од 18.08.1956 год. Некаде во 1958 г. на трите парцели со вкупна површина од околу 2032 м2 Државата ФНР Југославија одлучила да прави задружен дом. Тогашни повереници од кои едниот се уште е жив дошле кај дедоми и му рекле Стојчо, на овие три парцели Земјоделска задруга Слога од село Никуљане ке прави Задружен Дом кој и денеска постои. Ти ке ги отстапиш а државата ке ти даде поголема површина за замена малку погоре од оваа која ја отстапуваш. Но Државата одземаната површина околу 2032 м2 си ја запишала на свое име а замената не ја запишала на име на мојот Дедо. Земена површина сега е на КП-1748 КО Горно Којнаре Кумановско а дадената површина е во КП - 1749 исто така во Горно Којнаре но се уште на име на Република Македонија. Дадената замена Дедоми продолжил да си ја обраборува па по неговата смрт ние неговите наследници си ја обработуваме и денденес. Но сега Државата ја има дадено цалата парцела КП 1749 под закуп на едно лице тука во селото заедно и нашите 2032 м2. Ние многу пати одевме во Општина Куманово и во Катастер за да си ја запишеме на наше име но секаде ни валат НЕМОЖЕ требало тогаш. Напоменуваме дека дедоми бил неписмен и по негово кажување државата тоа го направила. Прашуваме Каде да се обратиме за да си го земеме она што ни е дадено како замена. За замената нема никаков пишан документ. Баравме секаде веќе со години и во архивот но нема ништо. Имаме само сведоци, од кои еден кој усмено учествувал во замената, односно тој бил повереник на државата за изградба на селскиот Дом. Молиме за одговор на мојата Е-мајл адреса или Тл. 070 279 812 или Спасе Ристовски село Горно Којнаре Куманово
Почитувани, Во катастарот се запишуваат промени врз основа на валидно правни акти. Агенцијата за катастар на недвижности нема надлежност да утврдува право врз основа на докази и сведоци. Вашето право можете да го остварите во судска постапка. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, koi opstini vo Skopje nudat zemjiste za izgradba na kuka so proektot na vladata kupi kuka.... blagodaram
Почитувани, Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за издавање на локации. За поконкретни информации обратете се до Министерството за финансии. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Ако се продава кука од два спрата.Јас сум на долниот спрат дали сопствениците кои живеаат на горниот спрат мораат прво мене да ми го понудат за да го купам.Благодарам.Љупчо
Почитувани, Прашањето не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani! Bi sakal da prasam dali poseduva Vlada na RM drzavno gradezno zemjiste za semejni kuci vo Kumanovo i do kolku poseduva kade i kako da se obratime istoto da moze da go kupime
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Потребно е да се обратите во Министерството за транспорт и врски. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani kako mozam da dobijam dozvola za gradba na parcela koja ne ja opfaka gradezno zemjiste
Почитувани, Потребно е да се обратите во Општината каде се наоѓа парцелата. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Водам процес за денационализација на земјиште повеќе од 10 години. Предметот е во жалбена постапка, т.е. нема правосилност ниту една одлука. Неодамна, со случајна проверка видов дека во имотниот лист за сопственик на предметната парцела е впишан приватен субјект. Во историјатот што го побарав од Катастар пишува дека промената е направена врз основа на Решение за приватизација. Што можам да направам за да спречам евентуалните меѓувремени дејствија со земјиштето (градење, продажба,...) кои неповратно би го промениле?
Почитувани, Треба да се обратите до матичната комисија за денационализација да Ви издадат акт за обезбедување. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
dali nevencana sopruga koja ziveela 35 godini zaedno so sega veke pocinatiot ima pravo na nasleledstvo na semejnata kuka koja zaedno ja izgradile napomenuvam deka nemaat deca taa zivee sama
Почитувани, Прашањето не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. На Вашето прашање одговор може да Ви даде адвокат. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Со измените на законот за денационализација е предвидено државата да може да располага со предметен имот, само доколку не е прибележан во Катастар заклучно со 7 мај 2003. Кој можел да направи такви прибелешки? Дали тоа требало да го направат граѓаните по своја иницијатива или тоа морало да го направи органот за денационализација по службена должност? Какво е досегашното искуство во однос на таквите прибелешки?
Почитувани, Сите прибележувања во однос на недвижноста запишани во имотен лист се вршат врз основа на член 173 од Законот за катастар на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani Imam podneseno uredna dokumentacija za legalizacija na bespravno izgraden objekt i seuste nemam dobieno nikakvo resenie.Dokumentite bea podneseni vo 2011 god i potoa dokompletirani vo Fevruari 2013, izleze ekipa koja slikase i izvrsi merenja, no ne dobivvme nikakvo resenie.Potoa dostavivme molba da se postapi po naseto baranje no i na toa ne dobivme odgovor.Se raboti za katastarska parcela br 25213/3 vo Kumanovo, vo naselba Jane Sandanski( Babin Dol).Kade da se obratime za da dobieme Resenie vo poskoro vreme? Blagodaram odnapred!
Почитувани, Решението за легализација го носи надлежната Општина. За да го остварите своето право потребно е да се обратите до Општина Куманово. Одделението за катастар на недвижности во Куманово е орган кој ги спроведува, односно врши запиштување во јавната книга врз веќе донесени акти. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Bi sakal da prasam dali vo Kumanovo ima drzavno gradezno zemjiste i dokolku ima koga ke bide javno nadavanje
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности, за одговор потребно е да се обратите до Министерството за транспорт и врски. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
so vrska privatizacijata na dvorno mesto imame dobieno resenie za privatizacija koe vece e sprovedeno vo katastarot,i sega spored imotniot list sopstvenici sme dve fizicki liuca i na eden del vladata na RM (poradi toa sto stanarite na nasata prizemna zgrada ne podnele baranja,imeno nasite vlezovi i dvornite mesta nezavisni se od nivnite soogled deka se raboti na prizemna zgrada so po dva stana i isto tolku vleza od sekoja strana),sega sakame da podneseme baranje za fizicka delba,do kogo treba da go upatime baranjeto za fizicka delba.
Почитувани, Физичката делба се врши на нотар или во судска постапка. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani imam edno prasanje. Imame baraka sto ja prodavane i e vo sopstvenost na dvajca... od koga ke se prodade dali osven danokot na prenos se plaka i nekoj drug danok na drzavata!?
Почитувани, Во врска со наплатата на даноците на граѓаните на територија на Република Македонија надлежна е Управата за јавни приходи на РМ. Со почит, Агенција за катастар на недвжности
Kupeno mesto pred 30 godini a sega se vodi na drzavata a moite bratycedi se korisnici na toa zemjiste koe se naoga odma do nasata kuka. Sega sakaat da ni go prefrlat, da ni go poklonat no ne mozat zatoa sto tie se korisnici na toa zemjiste a ne sopstvenici iako toa e kupeno pred 30 godini.Segde se obrativme i advokatot ni rece deka toa moze da se resi samo ako izleze zakonot za lagalizacija na dvorni mesta sto traese do 31 12 2012 god.Dali postoi sansa ponovo ovoj zakon da bide predlozen,zasto samo taka mozeme da si go povratime ova mesto zasto toa bilo nase no tatko mi im go dal i sega sakaat da ni go vratat a nemoze.Se obrativme i do ministerstvoto za finansii i tie ni rekoa da gi podademe dokumentite vo Veles vo Opstina, no vo Veles ni rekia deka badijata ke gi podavame koga zakonot za privatizacija ,legalizacoija pominal.Odnapred vi blagodaram.
Почитувани, Ова прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Ве упатуваме да се обратите до Министерството за финансии кои се надлежни за постапување во постапка на приватизација на градежно земјиште. Рокот за приватизација, односно за поднесување на барања за приватизација е пролонгиран до крајот на годината, но за оваа информација обратете се до Министерството за финансии. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, ви пишувам од странство. Во 2006 купив плац се води како нива во Волково и имам поседовен лист на мое име со платени трошоци/даноци. Сега кога бев во Скопје извадив по ново имотен лист и како сопственик стои непознато и Република Македонија и квадратурата е помала. Ве молам објаснете ми што е работата и упатете ме како се исправа оваа грешка? Благодарам однапред.
Почитувани, Доколку имотот е со незапишани права во катастарот на недвижности, потребно е да доставите геодетски елаборат при што предметната недвижност ќе Ви биде запишана согласно старата катастарска евиденција, доколку немате правен основ. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Koga e izvr Koga e izvrsena nacionalizacija na zemjiste od KP br.286/7 mv.branica niva petta klasa vo povr{ina od 902 m2 po posedoven list 459 KO Saraj na ime na Kirjakovski Ljupco . [
Почитувани, Во 1963 година донесена е одлука за проширување на потесниот градежен реон на Град Скопје за повеќе катастарски општини меѓу кои спаѓа и Сарај. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Dobar den, sakam da prasam imam plac vo naselbata stopanski dvor. Placot e na moe ime, no pisuva deka e niva, a ne gradezno zemjiste. Koja e postapkata za transformacija za da mozam da gradam? pozdrav
Почитувани, Потребно е да се обратите до надлежната Општина. Сите дозволи поврзани со градење на индивидуални објекти ги издава Општината. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani Koja e postapkata za fizicka delba na parcela na koja kako sopstvenici na idealen del na taa nedviznost se javuva Republika Makedonija i fizicko lice. So pocit
Почитувани, Во постапката за делба ( судска постапка или кај нотар) задолжително треба да се вклучи и Државен правобранител како претставник на имотот на Република Македонија. Пред спроведување на постапката обратете се до Државно правобранителство за подрачјето на кое се наоѓа имотот. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани,Ве молам за одговор.Се работи за нова градба-зграда која требаше да биде готова пред повеке од 1 година.Инвеститорот упорно не лаже нас идните станари,дека во секој момент ке биде готова градбата,а крајот на тие обекавања никако да дојде.Во последен месец,дозволи некои станари да се вселат во зградата,во која има 30 станови,да ги примора да потпишат некакви изјави за вселување.Нема досега извршено технички прием на зградата,ниту пак дадени Имотни Листови на никој станар.Спрема информациите,за да се добие Имотен Лист од Катастар,треба Инвеститорот да поднесе целосна документација за градбата,како и технички прием на објектот,за потоа Катастарод да му издаде Имотен Лист за цела зграда и потоа поединечни имотни Листови,т.е.да се направат конечни Договори за купопродажба на становите.Инвеститорот вели дека нема потреба од Техн.прием на објектот,дека тој е во ред,а и ,,што ке ви е Имотен Лист,кога јас сум гарант за вашето вселување,,а по становите има само вклучено вода и струја,без парно,лифт,домофони и други градежни работи.Едноставно ги принудува станарите да се вселуваат ,,на црно,,,а пак тие се задоволни ,,пошто,ако си вселен-твој е станот,па нема потреба од Имотен Лист,,.Мислам дека не смее да се дозволи вселување без техн.прием на зградата,без Имотен Лист и без конечен Купопродажен договор.Вероватно Инвеститорот си има некакви финансиски проблеми,па не може да изврши техн.прием,како и да издаде Имотни Листови,а скоро од сите станари има добиено уште пред година и пол,скоро целосна уплата за становите.Зарем е ова можно во центарот на Скопје.Ве молиме за Ваш одговор,но не од типот ,,тоа не е во наша надлежност,,.Однапред благодарни група состанари.
Почитувани, Катастарот врши запишување на право на сопственост врз основа на комплетна градежно-техничка документација. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Dali treba da se legalizirat objekti koj sto se izgradeni vo sopstevo zemjiste?
Почитувани, Сите објекти кои се изградени без или спротивно на издадената градежно - техничка документација подлежат на легализација без оглед дали се изградени во сопствено земјиште. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, imam prasanje za privatizacija na zemjiste. Poseduvame niva vo bitolsko sto e nasledsto uste od dedo mi koja sakame da ja privatizirame, bidejki sprema imotniot list se vodime kako korisnici a ne kako sopstvenici. Rokot za privatizacija se prodolzi za uste devet meseci. Veke tri pati otidovme vo finansot vo Bitola za da dademe baranje. Vraboteniot vo finansot ni rece deka znael za prodolzuvanjeto na rokot ama se uste nemal dobieno informacii od Skopje kako trebalo da ja izvrsi taa rabota. Dali e tocno toa, bidejki pomina skoro eden mesec od koga se izjavi na televizija deka rokot se prodolzuva. Ili na covekot ne mu se raboti i namerno netocno ni kazuva. Dali mozite da mi kazete kako da postapam ponatamu i kade da se obratam, za da go resam ovoj slucaj sto pobrzo. So pocit.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. За одговор потребно е да се обратите во Министерството за финансии. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани Со мојот брат сакаме да извршиме ,,физичка делба на зграда - објект,, Ме интересира дали е изводлива оваа постапка и доклоку е изводлива , која е постапката.? Со почит
Почитувани, Постапката е изводлива, со тоа што доколку делбата се врши по катови, односно по станови, тогаш е потребен само договор за физичка делба, а доколку се дели по етаж, тогаш со договорот е потребно да се приложи и геодетски елаборат. За самата постапка да се информирате кај нотар. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
babami e pocinata ima nivi od tatkoi na nejzino ime.Tatkomi i e edinstveno dete no i toj e pocinat babami bese premazena so drug maz .nie sme nejzini vnuki me interesira dali dedoto za koj bese mazena babami a toj ne bioloskiot tatko na tatkomi dali ima pravo da deli zemjiste so nas
Почитувани, За истото треба да се консултирате со адвокат со цел за објаснување на постапката која се води согласно Законот за наследување. Со почит,Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, imam problem so dvornoto mesto. Imeno, parcelata na koja ziveeme e podelena na 4 braka uste pred 60 godini. Problemot se sostoi vo toa sto so avionskoto snimanje mojata parcela e pomestena za 2,5 metri, so sto kaj mene navleguva edna od sosednite parceli, a jas navleguvam vo tuga parcela, so toa sto na delot kade sto mojata parcela e skratena mi se poprecuva pristapot do kukata, t.e. kukata doaga tocno na kufija. Kako moze da se resi ovoj problem vo najbrz mozen rok? Vi blagodaram.
Почитувани, Доколку сметате дека е неправилно утврдена фактичката состојба, потребно е да изготвите геодетски елаборат со увид на лице место од страна на приватна геодетска фирма. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Ve molam za edna konsultacija, izvrsena e privatizacija bez nadomest na dvorno mesto na 312 m2 uste vo 2007 god,posle so noviot premer vo katastarot vo imotniot list se pojavuvaat uste 24 m2 Republika Makedonija na 19.10.2011 god. -kako da go resam uste ovaj del od 24 m2 ,da napomenam vo imotniot list ne pisuva deka sum korisnik na tie 24 m2.So pocit.
Почитувани, За истото потребно е да се обратите до Министерство за финансии- Управа за имотно правни работи Со почит, Агенција за катастар на недвижности
me interesira edno prasanje imeno imam postapka za denacionalizacija komisijata donese zaklucok za zapiranje so cel da se sprovede ostavinska postapka no postoi opasnost od prodazba stavanje hipoteka na taa parcela kako da ja zasititam parcelata da ne bide prodadena so samiot faktot deka se vodi denacionalizacija moze da se pribelezi vo imoten list ili treba nekoj drug akt se nadevam ke mi odgovorite na ova prasanje so pocit
Почитувани , За одговор на прашањето потребно е да се обратите до надлежната Комисија за денационализација при Министерство за финансии Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Dali ima moznost da se dobijat subvenciite od drzavata od proektot kupi kuka kupi stan bez da se podigni kredit i koj e nacinot.Odnapred Vi se zablagodaruvam
Почитувани, За истото потребно е да се обратите до Министерство за финансии Со почит,Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani ke ve molam za odgovor na moeto prasanje.So zakonot za legalizacija izvrsivme legaliziranje na stanben objekt no za otkup na dvorno zemjiste se pojavi problem.Imeno vo imotniot list se pojavuva Direkcija za stanben i komunalna izgradba.Otkupot se vrsi preku opstina po noviot zakon.Sega e sporno sto zakonite ne se usoglaseni pomegu opstinata i ministerstvoto za finansii.Vo opstina stoi deka nie kako fizicko lice treba da pobarame da se izbrise direkcijata za stanbeno i komunalno a vo uprava za imotno-pravni velat deka samo sluzbeno lice po sluzbena dolznost mora da go stori toa.Ve molam kazete mi dali nie kako fizicko lice moze da pobarame od katasterot da se izbrise pravoto na koristenje na direkcijata za stanbena i komunalna izgradba i ako moze sto dokumenti da se dostavat.Vi blagodaram odnapred.
Почитувани, Ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерство за финасии Управа за имотно правни работи од причина што се надлежни за бришење за корисничко право Со почит, Агенција за катастар на недвижности
sakam da prasam dali so izmenite vo zakonot za legalizacija na divo izgradeni objekti moze da se legalizira kuka koja e izgradena na zemjiste na drug korisnik poveke od 20 godini koj vo imoten list se vodi kako korisnik ;a ne kako sopstvenik bes sooglasnost od korisnikot na zemjisteto.
Почитувани, За истото потребно е да се обратите до Локална самоуправа која е надлежна за водење на постапка за легализација. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
ve molam ako moze da mi dadete sluzben telefonski broj ili mejl od gospodinot Goce od vnatresna kontrola za da stapam vo kontakt so nego. vi blagodaram
Почитувани, Ве известуваме дека прием на странки во Секторот за контрола се врши секој вторник и среда во просториите во Агенцијата за катастар на недвижности Со почит,Агенција за катастар на недвижности
Почитувани Ве молам за една информација, имено поради губење од евиденција на одредена документација за призатизација на дворно место речено ми е од службено лице да поднесам на ново барање со пропратна документација прашањето е од кога би требало да се примаат барања на ново на шалтерите на УЈП
Почитувани, Ве известуваме дека за акти кој ги изработува и издава Агенцијата за катастар на недвижности потребно е да поднесете барање на шалтерите на Агенцијата. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
ja sum ot tetovo dali ima mozhnost da zemam zemja ot derzhavata da pocnam da rabotam zashto sum nevraboten i dali ke imam podrshka ot ministerstvoto za zemjodellstvo
Почитувани, За истото потребно е да се обратите до Министерсатво за транспорт и врски Со почит, Агенција за катастар на недвижности
ve molam za odgovor na slednovo;so premer izvrsen 1938 god.za KOBardovci KP97 niva ,5-ta klasaod 7100m2 i niva6-ta klasaod 4720 vo PL176se zapisani na dedomi stojko ,so nasledno resenie vo 1972 god e evidentirana na kajevik zivko ii kaevdki bozidar po 1/2 .po posedoven list broj 176 glasi na nivno ime se do 2009/2010 koga dobivame imoten list so sopstvenost na RM so pravo na koristenje na gore spomenatite ,a vo segasniot imoten list sto e izvaden vo skoro vreme stoi samo RM bez pravo na koristenje ve molam za praven sovet za dobivanje na imoten list na sopstvenicite na zemjisteto
Почитувани, По однос на Вашето прашање ве известуваме дека стекнување или бришење на корисничко право наделжно е Министерството за финансии - Управа за имотно правни работи Со почит, Агенција за катастар на недвижности
zs sd
Почитувани, Од причина што прашањето не е јасно потребно е да го дополните со повеќе информации Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Сакам да ме информирате за цената на чинење на геодетски елаборат за легализација на бесправно изграден објект. Се работи за постоечки објект кој делот кој се водеше како тераса се легализирано се догради од 35м2, и од таа тераса со се пренамени остана пак дел од 9м2 за тераса. И посебен друг дел тераса за легализација од 9м2.Ме интересира според тарифниокот колку треба да платам за геодетски елаборат за оваа квадратура? и дали треба да платам освен за делот од терасата кој се пренамени во стан и за 9м2 кој повторно останува тераса ? Ви благодарам
Почитувани, Ве известуваме дека цената за изработка не геодетски елаборат за легализација на бесправно изградени објекти е цитирана во Тарифникот за висина на надоместок за извршени геодетски работи од страна на трговци поединци овластени геодети и трговски друштва за геодетски работи кој е објавен на веб страната на катастар www.katastar.gov.mk Со почит, Агенција за катастар на недвижности
ve molam da mi odgovorite granicime so parcelana na RM dali postoi moznost da se kupi po 1 eu od m2 ili na druk nacin se naoga vo s.singeliq na ul alija avdovik br 2 da receme do kanalot bi ve zamolila na ovoj odgovor se raboti za izgradba na kuka dali moze
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за продажба на имот на Република Македонија. Од таа причина потребно е да се обратите до Министерство за транспорт и врски Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Na ime Prlincevic Dragoslav podnesovme baranje za imoten list za legalizacija na kukja koja se naogja na KP 158/1 i KO Mralino opstina Ilinden. Denes go zemavme imotniot list br. 966 KO Mralino i vo nego greska na adresa i mesto kade se naogja. ul:8 br.19 MARINO, A treba Ul: 8 br. 19 Mralino.Do koga ke se gresi dosega 3-4 pati ni se greselo i ne reagiravme plakavme, a nasite dokumenti se ispravni i uredno dostaveni so dokaz izdaden od Kataster .Ve molam da se ispravi greskata da ni se odgovi po mejl i da ni se izdade imoten list ispraven so tocni podatoci. Do koga nie ke plakame za nekoi tugji greski.Neka plati toj sto zgresil. Znaete deka sekoj imoten list e 125 + 50= 175, denari ako odime na salter plus tamu plakjanje. Vi blagodaram za razbiranjeto cekame odgovor.
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека во Центарот за катастар на недвижности е дадено задолжение за исправка на техничка грешка и за исходот на постапката дополнително ке бидете известени Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, pred 30 godini imame dogovorno kupeno del od dvorno musto od sosedite, no vo toa vreme ne mozese da se pravi prenos na pravoto na koristenje, pa zatoa istoto ne e i pravno prefrleno. Vo mogjuvreme imame izgtradeno kukja koja so eden svoj del navlezena e na toa mesto. Sega nemozam da napravam legalizacija na celokupnoto mesto... vo opstina tetovo kade podnesov baranje za legalizacija mi velat deka toa pravno ne moze da se napravi. Imam napraveno i geodetski elaborat, no i toa ne mi vrsi rabota. Kako mozam da go resam problemot
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека постапката за легализација е во надлежност на локалната самоуправа, додека запишувањето на правото на сопственост на недвижност во катастарот на недвижности се врши врз основа на валидно правни акти донесени во законска форма. Со Почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani,rabotniot odnos mi prestana poradi stecaj na firmata.Dobiv resenie od Agencijata za vrabotuvanje za paricen nadomestok koj moze da go koristam 112 meseci.No meguvreme po 2 meseci primanje na paricen nadomestok dobiv resenie za vremena invalidska penzija od 1 godina.Po izvrsenata zadolzitelna kontrola penzijata mi e ukinata.Dali imam pravo na preostanatiot paricen nadomestok da go koristam uste 10 meseci. so pocit Tapanarov Vanco
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за добивање пензија, од таа причина потребно е да се обратите пред надлежен орган Фонд за пензиско и инвалидско осигурување. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, ve molam da mi odg. kako i zosto imam problem, i da li vopsto treba da ima problem? Imam parcela vo centar na Kavadarci, ja naslediv od Baba, megutoa, ispadna zakon da sekoj mora da legalizira svoe dvorno mesto? Premierot kaza deka e 1.evro od metro kvadratno, megutoa, mene mi baraat 5 evra, zatoa, sto onii, planirale tuka objekti od komercijalni svrhi>? Jas ne sakam da odkupam po 1.evro kako site. Poseduvam imoten list. Zemjisteto e sigurno staro nad 60 god. mozee i mnogu poveke, ama ne mozam da najdam dok. za toa... Vo veles vo arhiva barav,nemaat, sto da pravam. Blagodaram nogu.
Почитувани, По однос на истото, Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за постапката за приватизација на земјиште и од таа причина потребно е да се обратите до Министерство за финансии Управа за имотно правни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, имам прашање поврзано со поделба на имот. Рапределбата на имот беше направена кај нотар и беше донесено решение. По извесно време нотарот утврди дека има направено техничка грешка и предметот го даде на суд. Судот го врати предметот и му наложи на нотарот да ја исправи техничката грешка (беше згршене еден број во ЕМБГ) и повторно да го донесе истото решение. Оттогаш поминаа речиси две години, а нотарот одолговлекува. Нотарската комора ни ја отфрли преставката за непостапување. Потоа се обративме Претседателот до судот и судот на почетокот на оваа година му укажа на нотарот дека треба да постапи според правилата. Се обративме и до Министерството за правда, а тие не препратија пак до судот. Има ли некој рок, кој нотарот мора да го почитува или постапката ќе се тегне бесконечно долго? Каде треба човек да се обрати, бидејќи нотарска комора не одби, судот го врати предметот кај нотарот, а министерството не препраќа до судот и така во крег цело време. Однапред Ви благодарам на одговорот.
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности нема надлежност за контрола на постапките кој ги врши нотарот и од таа причина потрбно е да побарате правна помош односно да се обратите во адвокатска канцеларија Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Jas sum sopstvenik so imoten list na KP br.13958 vo KO Kumanovo. Vo 1990 god. go kupiv i KP 13959 no prodavacot na imotot koj imase posedoven list od 1985 god. e umren i ne mozevme da go preneseme pravoto na sopstvenost bidejqi nemame napraven dogovor za kupoprodqazba tuku samo usmen dogovor so svedoci. Imotot jas go koristam koj ne bese izlozen a vo katastar stoese deka sopstvenikot e nepoznat a vo dekemvri 2014 god. od strana na naslednicite na pokojniot koi sakaat da mi go prenesat pravoto podnele barnje do Katastar so elaborat i istorijat za dvizenje na parcelata kade stoi deka vo 1967 god. taa parcela bila na ime na pokojnio i zimaat imoten list kade e navedeno deka sopstvenik e RM a kako korisnik na pravoto e naveden sega pokojniot. Prasuvam kako da go reguliram pravoto na sopstvenost? Dali naslednicite preku notar da go nasledat i potoa da sklucat dogovor za kupoprodazba i voopsto dali moze da se prodade imot kade sopstvenik e RM a kako korisnik na prvoto e fizicko lice ili so tuzba preku sud kade naslednicite i svedocite qe dokazat deka toj imot e prodaden vo 1990 god. a ako se odi vaka da li treba da se vrsi privatizacija so nadoknada ili bez nadoknada i dr. Od napred vi se zblagodaruvam.
Почитувани, По однос на исото Ве известуваме дека потребно е да побарате правна помош во адвокатска канцеларија Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani ve molam na odgovor, dedomi kupil cela imovina ot eden covek, cela imovina e prefrlena na dedomi,ot toj covek,ali po greka na Kataster, ostanalo na toj covek da se vodi imovina ot edna tretina idealen del, koja ne e preflena na dedomi, toj covek zaminuva ot selo. mu se gubi sekoj trak, go nema vo knigi na rodenite,go nema vo knigi na umrenire, bil star, nepismen,nemal familija nemal brak nikakof podatok otoj covek nemame, negovo ime postoi samo u Kataster, kako mozeme ta edna tretina da e preflime o toj covek, na koi nacin da go resime problemot, vi se zahvaluvam unapret, pozdraf,,
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека ако се работи за техничка грешка сторена од страна на катастарот потребно е да поднесете барање за исправка на грешка во надлежното Одделение за катастар на недвижности, но доколку не е сторена грешка во катастарот и доколку поседувате акт за сопственост потребно е да се обратите пред надлежен суд Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani Vo postapka za zapisuvanjw vo katastar na parcela koe e gradezno neizgradeno zemjiste vo Imoten list e navedeno nositelot na korisni;ko pravo a sopstvenosta na RM. Bidej'i korisnikot na pravoto e umren a jas sum negov naslednik. Naslednata postapka e pokrenata preku notarKoja e ponatamosnata postapka za privatizacija na zemjiste koe se vodi kako sopstvenost na RM.
Почитувани, По однос на истото Ве известува дека по правосилноста на оставинското решение потребно е да поднесете пријава со платен надоместок до надежното Одделение за катастар на недвижности за да се изврши промена на корисникот во катастарот на недвижности, за потоа да се води постапка за приватизација во МФ Управа за имотно правни работи Со почит, Агенција за катастар на недвижности
koga eden kupuvac na zemjiste od 2000 mk ima pravo da bara pat .do nivata od 8000 mk.pominuvajki niz nea pritoa delejki ja nivata na dva dela .A baraniot pat ne iskaca na drug pat tuku vo drugi parceli na sopstvenikot na nivata od 8000mk ova ne e logicno. Ii dali sudot moze da zeme pat od privatno zemjiste koe e i , ne se prodava,
Почитувани, По однос на истото, поттребно е да се обратите за правна помош во адвокатска канцеларија. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Zdravo Ve molam da mi odgovorite Komsijata saka da gradi kuka na samata ivica od parcelata i me prasuva za prozorci da gi otvori na kaj mojata kuka???? Dali znaete za zakon kako ide toa oti podolgo vreme nesum vo makedonija idam samo na odmor. Fala
Почитувани, По однос на истото потребно е да се обратите до надлежната локална самоуправа од, причина што таа е надлежна за добивање на одобрение за градење Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Мојот проблем е следниов: Се работи за дворно место во општина куманово, Во 1996 година комшијата прави куќа и дедоми го сопира во изградба судски, на лице место излегува геодет и утврдува дека 70 cm од зградата е во моето дворно место, сега со новото снимање се случува невидена работа она што 1996 год. геодетот го утврдил и судски е донесено решение дека куќата на комшијата е во мое се паѓа во вода, сега пак по новото снимање мојата кука е 1m во негово, и веќе ова е голем проблем, Ве молам да ми кажете како да ја исправиме оваа грешка, дали со земање во предвид на старите скици или сепак ќе мора да поведам судки спор против надлежната институција. Однапред Ви благодарам.
Почитуванини, По однос на истото Ве известувам дека кога се работи за судски спор потребно е да побарате стручна правна помош во адвокатска канцеларија Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani ve molamza edna pomos.se raboti za mojata kuka kaj sto ziveam e lepenka so druga kuka, ne deli ist krov,zid. Sega lepenkata do nasata kuka e kupena i na koja sakaat novite sopstvenici da ja srusat i da si izgradi dom za stari lica. Nesakam da imam do nasata kuka takov objekt bidejkiima golema vreva od niv ,od iskustvo sto si napravija takov objekt vo blizina na kukata prethodno i nikoj ne mozese nisto se potkupija.Ve molam dali imamnekoj prava.
Почитувани, По однос на истото потребно е побаратепрвна помош односно да се обратите кај адвокат. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani imame podneseno pred 2,5 godini za legalizacija na kukja i plac vo ostina Kumanovo, vo ist vremesnski period so cickomi i brat mi nivnite izlego pred nekolku meseci za dvete kuci na placot.A za tretata se uste nema nisto nikade nekolku pati odev vo opstina i dodivam odgovor samo koga ke pominat izbori sega ne rabotime na tie slucai koga i kako ke se resat tie raboti vo administracijata samo oa ne mi e jano samo vleckanje i pominuvanje na vreme blagodaram
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека постапката за легализација на бесправно изградени објекти ја води општина Куманово и од таа причина потребно е да се обратите до неа. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, 1.геодетот Роберт Костов,во повеќе наврати,врши неовластено премерување на граничната линија помеѓу парцелите 80/2 и 80/3. Јас сум сопственик на парцелата 80/2,а неговиот татко на парцелата 80/3. Моето прашање е:ДАЛИ БЕЗ МОЕ ЗНАЕЊЕ И ПРИСУСТВО,истиот може да врши премер,во својство на вештак_геодет,поготово што се работи за СУДСКА ПРЕСУДА,со која мене ми се враќа во сопственост,УЗУРПИРА- НИОТ дел,од страна на неговиот татко,за кој нормално сакам да имам податоци од мерењето,во се према ПРЕСУДАТА. 2.На основа на издаден налог од Извршител,фирмата Геоприм,изработи Елаборат за идентификација,со обновување на граница на К.П.,со ЦД. Дали има потреба ,да Ви се достави ЕЛАБОРАТОТ? Во очекување на Вашиот одговор, срдечно Ве поздравувам, Нешкоски Кирил,бул.АСНОМ 30-1/6,Скопје
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека доколку се работи за промена на гранична линија потребно е да ја доставите пресудата и геодетскиот елаборат во Центар за катастар на недвижности Скопје. А по однос на мерењето од страна на Роберт Костов неможеме да се произнесеме од причина што немаме никакв акт на увид кој произлегол од истото. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, Odzemeno ni e zemjiste koe ni sleduvase poradi kupuvanje na drzavna firma odnosno vrz istoto lezea objekti na firmata koja ja kupivme. Bidejki pri privatizacijata na tie firmi drzavata ne prodavase zemjiste tuku samo objekti (vo forma na akcii ) nie go poseduvavme zemjisteto. Zboruvam za 2000 godina. Podocna so zakonot za denacionalizacija se pojavija sopstvenici koi baraa da go zemat nazad.Pocnavme so sudskite procesi koi traat 14 godini kade sto prilozuvavme dokumenti deka na istite lica im e bilo plateno od strana na kompanijata sto ja kupivme no postojano naiduvavme na problemi za podocna i da go izgubime sporot.Iako vo eden momen i dobivme resenie istite da bidat izbriseni i pak da ni se vrati sopstvenosta. Lugeto imaa rodnina vnatre vo instituciite nemozevme da vadime dokumenti a ne ni dozvoluvaa nitu da go upiseme i objektot koj e novogradba na istata taa parcela a ne bil upisan vo katastarot poradi x pricini. Prasanjeto e sto so ovie firmi na koi ni bese prodadeno firmi od strana na drzavata so nekretnina sto lezi na drzavno zemjiste a istata taa drzava ni gi zede od racete i gi vrati na starite sopstvenici za koi imame dokazi deka im e plakano i zosto vo nasiov slucaj ne bevme mokni da si go upiseme novoizgradeniot objekt koj uste se vodi kako da ne postoi a e so celosna dokumentacija? So kogo da razgovarame da ja raskazam ovaa nasa bolna istorija za ovaa mafija da bide kazneta zatoa sto istata sega ke ja cini drzavata da ni plakaat odsteta a mozea ednostavno da im dadat drugo drzavno zemjiste
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека потребно е да побарате правна помош односно да се обратите во адвокатска канцеларија. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Nekolku lica bevme sopstvenici na idealni delovi od zemjiste po posedoven list.Po sudski pat izvrsivme fizicka delba,plativme danok , se se sprovede vo katastar i site dobivme posedoven list na licno ime, soodvetno na fizickata delba.Vo medjuvreme katasterot sproveduval nov katastar na nedviznosti pri sto gi zel podatocite pred fizickata delba, kade sto figurirame site zaedno.Na dobienite novi resenija,soglasno pravnata pouuka sto stoese vo niv,ne znaejki deka toa moze da se ispravi so baranje za izvrseni promeni direktno na salterite vo katastar, nie se obzalivme do vtorostepenata vladina komisija od oblasta na katastarot i eve veke nekolku godini cekame na odgovor.Za toa vrame ne mozelo da se vrsi nikakvi izmeni vo imoten list se dodeka ne se dobie odgovor od vtorostepenata komisija.Prasanjeto e dali moze i kako da ja povleceme zalbata i kolku seto toa vremenski bi traelo bidejki vaka celosno sme blokirani,a ispravni imotni listovi ni se mnogu potrebni,osobeno sto za drugi imotno pravni raboti se postavuvaat vremenski rokovi.Odnapred vi blagodaram.
Почитувани, Потребно е да го доставите бројот на предмет и бројот на жалбата,по што ќе извршиме проверка во архивата на Центарот за катастар на недвижности.Доколку предметот е решен од Второстепената комисија ќе Ве известиме кај кој правник е распореден,а ако не е ќе можете да ја повлечете жалбата и да поднесете ново барање. Со почит,Агенција за катастар на недвижности.
Почитувани,мојот прадедо купил лозје со турска тапија со оставинско решение го оставил на мојот дедо исто со оставинско решение мојот дедо на мојот татко.Во поседовен лист постои и е запишано на мојот татко,и исто така има и скица од истото но во имотен лист не постои со образложение дека не е снимено со авионското снимање те. не е запишано на никого.Ве молам за одговор. Однапред ви благодарам.
Почитувани, Од прашањето може да се заклучи дека во катастарската општина во која се наоѓа недвижноста е стапен на снага катастар на недвижности.Причината за тоа што Вашиот татко и парцелата ги нема во новиот катастар е тоа што не сте се јавиле во постапка на излагање на податоците на јавен увид.За да ја запишете на име од Вашиот татко треба за недвижноста да се изработи геодетски елаборат за упис по поранешна евиденција и истиот да го доставите до надлежниот катастар. Со почит,Агенција за катастар на недвижности.
Vi blagodaram za odgovorot.Brojot na predmetot,zalba do vtorostepena komisija od oblasta na katastarot e UP1105/84 377/1.
Почитувани, За да утврдите до каде е постапката по поднесената жалба треба да се обратите до Второстепена комисија од областа на катастарот при Влада на Република Македонија. Со почит,Агенција за катастар на недвижности.
Дали во оставинската постапка (и при физичка делба) може да влезе во делбата објект кој е дивоградба или само објектите што се со дозвола изградени од починатиот родител?
Почитувани, Објектот кој е дивоградба може да влезе во оставинска постапка но тоа нема да биде предмет на промена во Евидентен лист.Објектот кој е дивоградба може да биде легализиран во постапка на легализација во Министерство за транспорт и врски. Со почит,Агенција за катастар на недвижности.
Vo imotniot list za zemjisteto figuriraat 3-ca korisnici i 1 sopstvenik.Podneseno e baranje za privatizacija na delovite na korisnicite i otkako ke se transformira zemjisteto trojcata korisnici plus edniot sopstvenik ke go prepisat zemjisteto na tatkomi koj ne figurira ni kako korisnik ni kako sopstvenik.Zemjisteto e vsusnost nase samo so noviot primer se dopisani i drugite korisnici i sopstvenikot a nie imame star dogovor od edniot korisnik deka ni go prodava zemjisteto.Dali sega so legalizacijata na kukata koja e na zemjisteto za koja izgotvuvame elaborat, vo imotniot list za kukata ke stoi imeto na tatkomi posto site smetki za struja , danokot na kuka figurira tatkomi?Blagodaram
Почитувани, Вашето прашање не е во наша надлежност,меѓутоа на кого ќе се донесе одобрението на тој и ќе се запише во катастарската евиденција. Со почит,Агенција за катастар на недвижности.
Zdravo, Imam samo edno prasanje do vas, i bi sakal da slusnam odgovor od vasa strana - dali objekt i zemjiste pisuvani na moe ime, vo Imoten list, moze da ima nekakov problem pri prodazba - zatoa sto imam informacii deka Objektot ne bill legaliziran a stoi vo imoten list , a Imotniot list za zemjata pisuva - ZEMJISTETO NE E NACIONALIZIRANO.Jas mislam deka toa e moja soptvenost ili ne.Pozdrav,
Почитувани, За подетален одговор посочете за кој имотен лист и која Катастарска Општина се работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
На земјиште за кое е покренена оставинска постапка имам изградено кука и сега сакам да ја легализирам. НО немам направено трансформација на земјиштето.Дали пред да поднесам документи за легализиранје потребно е да извршам трансформација и кои документи ми се потребни за трансформација
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности.За легализација и трансформација надлежни се Општините. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Sopstvenik sum na katastarski parceli, za koj imam imoten list. Parcelite se pesocni i istite se oddaleceni okolu petstotini metri od rekata Vardar. Isto taka sum sopstvenik na firma i imam namera da se zanimavam so iskop i prodazba na pesok. Sto treba da poseduvam od dokumentacija za da mozam legalno da ja obavuvam dejnosta.Pozdrav,
Почитувани, Не сме надлежни по однос на документација за обработка и користење или експлоатација на песок.Доколку во имотен лист сте сопственици,тогаш обратете се до Општината, но доколку сте корисници тогаш потребно е да добиете концесија. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Здраво.Ме интересира сме три браќа на имотен лист ни излегуна 1/3 но zeмjodelsko ЗЕМЈИШТЕ ни е на 6 парцели, а реално на местото ни е делено на 3 парцели т.е со наш договор, сега сакаме да напраиме физичка делба секој да има својет дел но ни е потребно да извршиме промена на парцелите, во катастарот ни викат дека со новиот закон не може да се изврши промена бидејќи парцелите немат над 20000 м2. ве молам што треба да напраиме и кај треба да се упатиме. поздрав
Почитувани, Согласно новиот Закон забранета е делба на земјоделско земјиште помало од 2 хектари заради што во моментов нема можност за делба. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Имам изградено кука за која наредната недела планирам да поднесам барање за легализација бидејки досега ги собирав сите потребни документи. Куќата т.е. дворот и ѕидото од вториот спрат ми се точно на мегата со комшијата со тоашто до страната на комшијата немам поставено ниту прозорец ниту врата.сега комшијата ми праќа инспекција дека сум влегла во неговиот двор, а според мене и според мојот дедо кај што ми рекол да градам сум си во својот двор.Дали таквата инспекција и доколку поднесе тужба може да ми кочи легализацијата.
Почитувани, Вие имате право да поднесете барање за легализација на бесправно изградениот објект.Проблемот што ви го наметнува комшијата е во решавање на сопствено правните односи и се решава во судска постапка. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Поздрав, Ве молам за едно објаснување. Се работи за КО Гостивар. Поседуваме земјоделско земјиште од околу 8800 м2. Земјиштето се граничи на југ со друга парцела. 1984 сопственикот (татко на сегашниот сопственик) на соседната парцела продавал 1200 м2 (како дел од поголема парцела ). Продаденото земјиште што се граничи со нашата парцела, е опишано во договорот : …Парцелата(субјект на купопродажен договор) се граничи на север со парцела бр 4707(наша парцела) ..на југ се граничи со останатиот дел на парцела 4706(на продавачот). До сега од 1960 кога е купено земјиштето не сме спореле со комшијата, се додека пред околу година дена кога комшијата(наследникот) направили елаборат и не извести дека ние сме запоседнале дел од нивниот имот, околу 700 м2, , која квадрарура и ја евидентирал-излагал со елаборат. Фактичкат состојба (според нивниот имотен лист) описно е : останатиот дел од парцелата, подадената парцела(со друг сопственик) па пак 700 м2 нивно земјиште па нашата парцела. фактички ипаѓа дека продадениот дел бил во средина на нивната нива, иако купувачот твди дека купил дел кој што се граничи со нашата парцела со цел да купи и од нас дел па да оформи поголема парцела. Во катстар ни рекоа дека е настаната некоја грешка во 80 години и дека грешката не може да се поправи посто комшијата века го излагал земјиштето!! Благодарам
Почитувани, Од содржината на прашањето може да се утврди дека се работи за сопственички проблеми и дека ова прашање единствено Вие можете да го решите во редовна судска постапка.Вие ги имате доказите и покренете судски спор за утврдување на правото на сопственост,односно оспорете го запишаното право на комшијата. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
po donesenata presuda za zakon za denacionalizacija ni se vrati vo sopstvenost odredena parcela kade pokraj imotnoit list shto go dobivme uredno so site sopstvenici, me cudi shto pokraj navedenite sopstvenici so idealni da receme cetvrtini tuka na istiot imoten list figurira i Republika Makedonija koja ne mi beshe jasno od kade koga seta parcela e vratena na naslednicite, prashuvam i ve zamoluvam na odgovor kako e mozno da dobijam informacii kade edna idealna cetvrtina koja stoi na imotniot list deka e sopstvenik RM da si ja vratime nie so zakonot koj ni go dava za denacionalizacija. odnapred vi blagodaram za odgovorot
Почитувани, Во вашиот случај потребно е од ваша страна да извршите увид во збирката на исправа и да утврдите кој е правниот основ за запишувањето на сосопственичкиот дел на Република Македонија. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
SO PRAVOSILNO RESENIE ZA DENACIONALZACIJA NI E VRATENO ZEMJISTE-PARCELA OD 4500 M2 ZAEDNO SO SKICA I ZAPISNIK OD FUNKCIONALNA KOMISIJA.SO TIE DOKUMENTI DOBIVME IMOTEN LIST NO KOGA NI GO DADOA BESE VNESENO SAMO 700M2.OD KATASTAR DOBIVME ODGOVOR DEKA NE MOZE DA NI GI VPISAT I OSTANATITE 2800M2 BIDEJKI VO 2006 GOD.NEKOJ KOJ BIL KORISNIK NA ZEMJISTETO DOBIL I SOPSTVENICKO PRAVO.A KAKO MOZE DA BIDE TOA DOZVOLENO KOGA NASATA POSTAPKATA ZA DENACIONALIZACIJA E ZAPOCNATA VO 2003GOD.NI REKOA DEKA SAMO PO SUDSKA POSTAPKA MOZEME DA SI GI BARAME NASITE PRAVA.MOETO PRASANJE E DALI VO OVAA DRZAVA POSTOI NACIN DA DRZAVATA PO SLUZBENA DOLZNOST GO VRATI PREDMETOT NA RAZGLEDUVANJE I GI UVIDI PROPUSTITE I KADE TREBA DA SE OBRATAM PRVO?REALNO TREBA DA GI TUZAM I KOMISIJATA ZA DENACIONALIZACIJA KOJA IZLEGLA NA UVID,OPSTINATA ZAEDNO SO PRETSEDATELKATA NA KOMISIJATA,KATASTAR I USTE KOJ?
Почитувани, Веднаш треба да направите увид во предметот и видите кој е правниот основ по кој некој станал сопственик на вашите 2800 м2.Тоа може да го направите во катастарот кој го одржува катастарот на недвижностите за катастарската парцела која ви е вратена во сопственост во постапка на денационализација. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
imam kupeno kuka sto bese pod hipoteka megutoa od postarite hipoteki zaverena vo sud,a ne kaj notar, i sega imam problem so privatizacijata na zemjisteto,kukata mie kupena od banka na licitacija,megutoa pravoto na koristenje na zemjisteto e seuste na stariot sopstvenik na koj mu e zemena kukata,dali toj moze da si plati za privatizacija na zemjisteto i da bide vo negova sopstvenost?i kakov bi bil ishodot od toa?kade da se obratam
Почитувани, За ова прашање согласно Законот за приватизација и закуп на градежното земјиште во државна сопственост (Службен весник на Република Македонија број 4/05,13/07,165/08,146/09 и 18/11) е во надлежност на Министерството за финансии-управата за имотно правни работи-одделението за имотно правни работи сместено во локалната самоуправа(Општината),па од тие причини треба да се обратите до нив. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Имам четворособен стан на приземје во нас. Аеродром. Истиот физички го преградив на два дела(зазидав две врати) и добив два функционални засебни помали станови со два засебни санитарни чвора и посебни влезови (за едниот е постојниотвлез, а за другиот отворив независен нов влез). ПРАШАЊЕ: Каква е постапката и кои потребни документи треба да поднесам во агенцијата за катастар, за да добијам имотни листови за двата стана (кои не го менуваат постојниот сопственик). Благодарам,
Почитуван, Вие сте направиле структурална промена на Вашиот стан, па согласно Законот за градење („Сл. весник на РМ“ бр. 130/0, 124/10 и 18/11) потребно е да добиете одобрение од органот за планирање и уредување на просторот (урбанизам) при локалната самоуправа (во Вашиот случај општина Аеродром). Ова одобрение, заедно со геодетскиот елаборат треба да се достави до Центарот за катастар на недвижности Скопје за промена во катастарот на недвижностите во Вашиот имотен лист. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Имам купено куќа која лежи на градежно изградено земјиште со право на користење ,бидејќи претходниот сопственик на куќата не извршил приватизација на дворното земјиште.Но бидејќи дворното земјиште не беше приватизирано,нотарот во договорот за купопродажба на куќата не го внесе листот Б од имотниот лист во кое стои дворното земјиште со право на користење.Дали јас сега како нов сопственик на куќата ќе можам сам да си ја извршам приватизацијата на дворното земјиште или тоа ке мора да го направи претходниот сопственик,бидејќи тој како претходен сопственик на куќата го имал правото на користење на градежното изградено земјиште.Однапред Ви Благодарам.
Почитувани, Приватизацијата на градежното земјиште треба да се направи од страна на претходниот сопственик (корисник) на земјиштето, за да потоа Вие можете да го купите истото со договор за купопродажба. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani me interesira kade da se obratam za imot koj e nacionaliziran a od strana na sudot doneseno resenie i oglaseni lazni sopstvenici navedeni kako vnuci na pokojnikot .Istiot pocinal uste 1952god. A za vreme na zivot uste pred nacionalizacija 1944god ostavil publicko zavestanie vo Skopje deka za svoj naslednik ostava svoja sopruga i nikoga drugoga , bidejki nemale deca .Negovata sopruga umira 1980god i vo svojot testament imenuva naslednici .Komisijata bez da ja sogleda fakticka sostojba na laznite naslednici im dodeluva i del od naslednickata sto go vladeela koj ne bil nacionaliziran . Prasuvam : Koj ima pogolemo pravo na denacionalizacija , dali naslednicite na soprugata koja e oglasena 1952 god. po smrt na soprugot i go vladeela imotot i pred smrt imenuva sopstvenici na nenacioliziraniot del . Ili laznite naslednici koi pred sudot se pretstavile vnuci na pokojnikot sto pocinal 1952god. Ve molam upatete me kade da se obratam predmetot da se preispita . Vo intere3s na drzavata e imotot da ostane sopstvenost na drzavata . so pocit. Dara
Почитувани, Од содржината на вашето прашање може да се утврди дека се работи за случај кој не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности.Денационализацијата се води од страна на Министерот за финансии и комисиите за денационализација,а бидејќи се работи (по вашите наоди)за недвижност која треба да биде државна сопственост,ќе треба да се обратите и до државното правобранителство. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Господа,како човек од 80 години посакувам итно да ги регулирам наследните и сопственички состојби за моите деца. Во имотниот лист што го добив од вашата институција, евидентни се неточности споредени со состиојбата на лице место. Вероватно причини за тоа се изментие на урбанистичкиот план во општината Гази баба, но и евентуалните субкетивни грешки при преност на податоците. Имено, пред едана година го регулирав правото на сопствебост на КП 139 во општина Гази баба во наелбата Железара на ул, Зеничка бр. 41б. За да се исправат евентуалните неточности во вашата катастарсака евиденција на недвижности,за мојата индивидуална куќа (проширена и доградена барака) нарачав изработка на Геодетски елаборат. Друштвото за геодетски работи ПР КАТ ДОО-Скопје на лице место изврши мерења и со елаборатот ги утврди димензиите и распоредот на легално изградените делови на објектот, како и оние делпво што се изградени без соодветна дозвола за кои имам поднесено барање во општината Гази баба за нивна легализација. На 18.05.2010 год до вашите служби го поднесов геодетскиот елаборат во очекување, состојбите утврдени со истиот да бидат внесени во вашата геодетска документација. Потоа да добијам валиден вкупен имотен лист неопходен за понатамошната правна процедура за пренос на наследството. За жал, мојот предемт заведен кај вас под бр.1113-24328/2010 повеќе пати ми се враќа под разни изговори кои не ги разбирам, но и со напомена дека немам право на приговор! Сосема логично, се наметнуваат повеќе прашања и дилеми. 1.Што понатаму...? 2.Зарем Геодетскиот елаборат со кој е утврдена правата состојба на лице место не е задоволителен..? 3.Во моиве години веќе една година се шетам од нас.Железара до вашиот завод за џабе, се изложувам на напори изнад моите можности, се изложувам на финансиски трошоци итн. Ве молам почитувани, итно да ми одговорите и поучите што е потребно повеќе од Геодетскиот елаборат пропишан со закон за измени и доплнувања во геодетската документација! Понатаму, што е уште потребно да наптавам и доставм, за конечното решение на предметот.Се надева дека и вие сте заинтересирани за утичнување на податоците во документацијата за која сте надлежни!?
Почитувани, Веднаш поднесете писмена поплака до Агенцијата за катастар на недвижности - Сектор за внатрешна контрола и надзор, Скопје во која ќе бидат од Ваша страна наведени аргументите за нерешавање на Вашиот предмет во Центарот за катастар на недвижности - Скопје. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pochituvano!Bi sakala da mi objasnite koje e postapkata za transformiranje na pravoto na koristenje vo pravo na sopstvenost vrz NIVA, koja spagja pretpostavuvam vo zemjodelsko zemjishte!Imeno nivata e prenesena od mojata pokojna majka po pat na poklon na mene i mojata sestra ushte vo 2006g!Vo Dogovorot za podarok pishuva deka nashata majka ne ovlastuva toa pravo na koristenje da go transformirame vo pravo na sopstvenost!od druga strana bidekji delot kade se naogja nivata ne e urbaniziran postapka za transformacija ne moze da se sprovede!
Почитувана, Бидете конкретна. Нема претпоставки. Велите Вашата катастарска парцела била во сопственост на Вашата мајка која со догоовор за подарок го префрлила правото на Вас. Во имотниот лист може преку шифрата за сопственост на земјиштето да се утврди неговиот статус. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani,del od parcela, nekategoriziran pat civ sto sopstvenik sum vleguva soglasno DUP vo gradezna parcela civ sopstvenik sum isto jas.Zaradi transformacija na zamjisteto treba da izvrsam promena na kultura na nekategoriziraniot pat.Koja e procedurata i koi dokumenti mi se potrebni?Odnapred blagodaram
Почитувани, Вашето прашање треба да го прецизирате. Тврдите дека сте сопственик на парцела (пат) што согласно ДУП е градежна парцела. Тоа не значи дека е државна сопственост. Трансформација на земјиште нема. Има приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост, но во Вашиот случај потребна е промена на култура. Кон пријавата/барањето за ваквата промена потребно е да приложите и геодетски елаборат. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Поздрав , Мојот дедо со договор за распределба на имот за време на живот го поклони својот имот на наследниците а тоа се: тројца чичовци и јас ,бидејки мојот татко е покоен.Во 2006 год во суд е заверен договорот. и е спроведен во катастер и тогаш имав добиено поседовен лист за парцелите.Отогаш и сеуште се наоѓам во странство ,а пред некое време имало излагање за имотот за кое јас не сум известен па имотот на чичовците сега е изложен и истите имат имотни листови иако има грешки во изложениот имот тоест и мој имот имаат запишано на нив. Мојот имот за кој имав поседовен лист сега на страната на АГКНсе води на дедо ми кој е покоен. Молам за совет како да си го решам запишувањето и грешките кои ги изложиле други.Однапред многу благодарам..
Почитувани, Вашата недвижност не е запишана во постапката на систематското запишување на правата на недвижностите (така Вие тврдите). Потребно е да поднесете пријава за запишување на незапишаните права во катастарот на недвижностите кон која ќе приложите и геодетски елаборат. Во однос на Вашето тврдење дека чичковците запишале на нивно име Ваша недвижност, тоа право ѓе треба да го остварите во судска постапка. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Imatel sum na 513 m2 mesto so posedoven list uste od 1968 g. i redovno plakanje na sekakvi davacki. So izmeni na DUP predvideno e prosiruvanje na patot (koga ne se znae). So podnesuvanje za trnsformacija dobiv odgovor deka mi se prifateni 437 m2 a 76m2 se odbivaat. Dali se tie za patot ili ne, neznam no sto ako tuka se predviduvalo fabrika ili aerodrom, site kvadrati ke mi gi odbiea? Dali imaat pravo da gi kratet kvadratite za nesto sto ne e uste izgradeno. So nadez deka ke mi odgovorite,Vi blagodaram
Почитувани, Ова прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности.Напоменуваме дека истото е регулирано во Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост(Службен весник на Република Македонија број 4/05,13/07,165/08,146/09 и 18/11). Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, po vospostavuvanjeto na katastar na nedviznosti nasata parcela koja bese so oznaka GP\PS e podelena na dve parceli edna gradezna i niva 5-ta klasa spored novite imotni listovi.Vo opstina go proverivme GUP-ot po sto ni bese kazano deka i vo nivata imame pravo na gradba a del e za gradini i ovostarnici i ni izdadoa soodvetno uverenie za parcelata.dali vrz osnova na uverenieto moze da se izvrsi promena vo vasata insitucija..Privatizacijata e zavrsena i sprovedena kaj vas vrz osnova na posedoven list kako edna parcela(starata) kako drzavno gradezno zemjiste 2010 godina.blagodarnost odnapred
Почитувани, Во вашиот случај потребно е да приложите акт-уверението кон пријавата за промена во катастарот на недвижностите на култура и класа,како и промена на статусот на земјиштето од земјоделско во градежно согласно урбанистичкиот план.Пријавата треба да се поднесе до Одделението за катасатр на недвижности каде се наоѓа предметното земјиште. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, Ve molam da mi pomognete i da mi objasnite na koj nacin vo Katastar se zapisuvaat idealni delovi za sopstvenost na zemjiste, dali e potreben geodetski elaborat,fizicka delba ili?? Na zemjisteto imame izgradeno dve kukji koi se uredno zapisani i podeleni vo Katastar po delovi, no na imotniot list na zemjisteto sme zapisani site cetvorica no site bez delovi.Tie cetvorica sme jas, maz mi i moite dvajca brakja. No,problemot e vo toa sto dvajcata od niv (jas i maz mi) sme sopstvenici na 2/3, a drugite dvajca(moite brakja) zaedno na 1/3. Za pojasno da vi objasnam, gradeznata parcela bese 2/3 sopstvenost na mojata tetka, a 1/3 sopstvenost na mojata baba. Jas mojata sopstvenost ja steknav so kupuvanje od mojata tetka, pri sto imam dogovor za poramnuvanje so koj jas ja prevzemam sopstvenosta od mojata tetka, podocna edniot moj brat se stekna so sopstvenost, taka sto dobi pravo na gradba od baba mi, a na drugiot moj brat baba mi mu ostavi 1/3 del od kukja i soodveten del od zemjisteto. Na nekoj nacin moite dvajca brakja imaat sopstvenost na istata 1/3. Jas sum zena vo godini i imam dve vozrasni deca i vnuci i bi sakala na niv da im ostavam se,no kako da go napravam toa koga vo imotniot list na zemjisteto seuste nemame napisani delovi ,zatoa e i ova moe prasanje do Vas. Mnogu Vi blagodaram odnapred na Vasiot odgovor.Navistina e za pofalba vakviot nacin na komunikacija. So pocit, Ve pozdravuvam.
Почитувана!За запишување на сопственички делови во катастарот на недвижностите мора да се постапи согласно правниот основ во кој се утврдени тие делови.Вие тврдите дека 2/3 се Ваши и на Вашиот супруг(со правен основ),па од тие причини веднаш барајте Увид во предметот и објаснување за запишувањето на сопственичките делови на Вашите браќа.Ако во случајот има запишување спротивно на правниот основ ,Веднаш поднесете поплака до Агенцијата за катастар на недвижности -Сектор за внатрешна контрола и надзор -Скопје за незаконски упис.Со почит,Агенција за катастар на недвижности .
Pocituvani, Ve molam da mi pomognete i da mi objasnite na koj nacin vo Katastar se zapisuvaat idealni delovi za sopstvenost na zemjiste, dali e potreben geodetski elaborat,fizicka delba ili?? Na zemjisteto imame izgradeno dve kukji koi se uredno zapisani i podeleni vo Katastar po delovi, no na imotniot list na zemjisteto sme zapisani site cetvorica no site bez delovi.Tie cetvorica sme jas, maz mi i moite dvajca brakja. No,problemot e vo toa sto dvajcata od niv (jas i maz mi) sme sopstvenici na 2/3, a drugite dvajca(moite brakja) zaedno na 1/3. Za pojasno da vi objasnam, gradeznata parcela bese 2/3 sopstvenost na mojata tetka, a 1/3 sopstvenost na mojata baba. Jas mojata sopstvenost ja steknav so kupuvanje od mojata tetka, pri sto imam dogovor za poramnuvanje so koj jas ja prevzemam sopstvenosta od mojata tetka, podocna edniot moj brat se stekna so sopstvenost, taka sto dobi pravo na gradba od baba mi, a na drugiot moj brat baba mi mu ostavi 1/3 del od kukja i soodveten del od zemjisteto. Na nekoj nacin moite dvajca brakja imaat sopstvenost na istata 1/3. Jas sum zena vo godini i imam dve vozrasni deca i vnuci i bi sakala na niv da im ostavam se,no kako da go napravam toa koga vo imotniot list na zemjisteto seuste nemame napisani delovi ,zatoa e i ova moe prasanje do Vas. Mnogu Vi blagodaram odnapred na Vasiot odgovor.Navistina e za pofalba vakviot nacin na komunikacija. So pocit, Ve pozdravuvam.
Почитувана!За запишување на сопственички делови во катастарот на недвижностите мора да се постапи согласно правниот основ во кој се утврдени тие делови.Вие тврдите дека 2/3 се Ваши и на Вашиот супруг(со правен основ),па од тие причини веднаш барајте Увид во предметот и објаснување за запишувањето на сопственичките делови на Вашите браќа.Ако во случајот има запишување спротивно на правниот основ ,Веднаш поднесете поплака до Агенцијата за катастар на недвижности -Сектор за внатрешна контрола и надзор -Скопје за незаконски упис.Со почит,Агенција за катастар на недвижности .
nekolku meseci vodevme spor za fizicka delba na kuka cii sopstvenici sme na 1/5 so baranje da go nadomestime paricno ostanatiot del od 1/6. sudot broj 2 no odredi suma koja nie vednas ja privatvme, dodeka sopstvenicite na 1/6 se zalea na apelacija od kade e baranjeto odbieno kako neosnovano i vraten e predmetot vo sud br2.Iako postojano se javuvavme kaj advokatot cekajki go so netrpenie konecnoto resenie tij 4 mes no objasnuvase deka ne e dobieno.Denovive dobivme pokana od izvrsitel kaj koj vidovme deka konecnoto recenie e isprateno uste od 10 mesec kaj advokatot.Dali ako se napravel dogovorot vo zakonskiot rok predviden so resenieto bi se izbegnal izvrsitelot ili e navistina takva procedurata kako ni objasnuva advokatot. Mislam deka se raboti za klasicna advokatska izmama vo sprega so izvrsitel i ve molam da mi objasnite kako da postapime ponatamu.Pozdrav i blagodarnost.
Почитувана!Од содржината на Вашето прашање видливо е дека имате проблеми,но истите не се во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности.Морате да барате помош и Веднаш треба да се обратите до Адвокатската Комора и Комората на Извршителите.Со почит,Агенција за катастар на недвижности.
Pocituvani,sopstvenici sme na imot zaveden pod kp 766 vo ko Gorce Petrov 1 Novo Selo.Vo 2008 izvrsivme privatizacija na zemjisteto.po vospostavuvanjeto na KN na imotniot list br.60134 izleguva nepoznat sopstvenik. sto da prevzememe sega. ve molime za pobrz odgovor.odnapred blagodarime
Почитувани, Согласно член 159 од Законот за катастар на недвижности број 40/08.Треба да поднесете пријава кон која се приложува правен основ,геодетски елаборат и потврда од интабулационите книги за хипотека. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Vi blagodaram sto vednas mi odgovorivte na postavenoto prasanje. Bi sakala da Ve prasam dali vo 1968 godina,odnosno dali nekojpat e bilo dozvoleno direktno vo katastarot imotot da bide prefrlen od roditelot na naslednicite bez dogovor za nasledstvo. Inaku dvizenje na parcelata vadev od katastar, megutoa vo Imotno-pravni odnosi barat dogovor za poklon. Ve molam da mi objasnite dali e mozno da se priznavat tapii, a ne posedovni listovi od 1954 god., 1980 god. i 1993 god.kade kukata so dvorot e zapisana. Pozdrav!
Почитувани, Ве молиме Вашето прашање да го прецизирате за која катастарска парцела и која катастарска општина станува збор. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Znaci rokot za podnesuvanje na dokumenti za denacionalizacija e zavrsen vo 2007 godina ? blagodaram Pozdrav
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности обратете се до Министерство за финансии. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani ve molam da mi odgovorite kupiv kuka od banka sto e odzemena pod hipoteka dvornoto mesto se vodi na republika makedonija apravo na koristenje direkccija za stambena i komunalna izgradba skopje dali mozam jas da go privatiziram zemjisteto iako starite sopstvenici se protiv
Почитувани, Постапката за приватизација на градежно земјиште ја води Министерството за финансии- Управа за имотно правни работи. За поточни информации треба да се обратите до подрачното одделение од Управата за имотно правни која е надлежна за вашата недвижност. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani kako e mozno hipotekata koja se vodese na moe ime da e prefrlena na treto lice od katasterot bez moe znaenje dolznicite nitu parite mi vratija nitu hipotekata ja imam se raboti za slucaj vo strumica pozdrav
Почитувани, Ве молиме да прецизирате за кој број на имотен лист и за која катастарска општина станува збор. Со почит, Агецнија за катастар на недвижности
pocituvani kako e mozno hipotekata koja se vodese na moe ime da e prefrlena na treto lice od katasterot bez moe znaenje dolznicite nitu parite mi vratija nitu hipotekata ja imam se raboti za slucaj vo strumica pozdrav
Почитувани, Ве молиме да прецизирате за кој број на имотен лист и за која катастарска општина станува збор. Со почит, Агецнија за катастар на недвижности
MOLAM DA NI DADE OD ARHIVATA NA RESEN PREPIS NA SO SP.PR.118/75 I R vo R ESENIE BR.02-5205/1 OD 17.05.1975 G. vo PL 3040 na ime Gulevski Jakimov Dimitar od Resen e zapi{ana KP 1110/2 POD KUKA 80m.2 i pod dvor 320 m.2 So sp.pr 1008/2011 i Nasledstvo O.BR.186/07 kp 1110/2 zapisana vo IL 4101 POD NOV KP br.4714 NA IMER.M. Korisnici Gulevski Blagoja 1/3 Nikolovska Silvana 1/3 i Marija Kalevska 1/3 IZDADENO OD UVERENIE ZA ISTORISKI PREGLED NA IZVR{ENITE ZAPI{UVANA ZA KP BR.4714 KO RESEN.ARH.BR.1107-9082/11 OD 24.08.2011 GOD.vA[ BR.26-984 OD 11.08.2011G.BARAWETO GO PODNESUVA mARIJA kALEVSKA UL 11 TI OKTOMVRI BR.7/21 RESEN SO MAT.BR.2010954419005 MVR-RESEN- AO - 497611 IZDADENA MVR RESEN TEL.047-451-845 ILI M.075-423-667
Почитувани, Ве молиме да го прецизирате Вашето прашање,како би можеле да Ви одговориме на истото. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Поднесено е барање за приватизација (хитно) до министерството од01.12.2011г. бр.26-9413/11 . Колку време треба да чекам ?До денес немам одговор ,. иако е укажано и доставено во хитното барање за терминот на судското срочиште за 09-02-2012г.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности,обратете се до Управа за имотно- правни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani,jas sum od Kocani ,kazete mi koi dokumenti tocno se podnesuvaat za legalizacija na dvorno mesto.prethodno bev izvestena deka za toa se potrebni imoten list,kopija od licna karta,uplata od 300 den adm.taksa i kopija od resenieto po koj osnov e steknat imotot zavereno kaj notar,no koga otidov tamu mi pobaraa i dokunet vrz osnova na koj go steknal imotot tatkoto na segasniot podnositel na baranjeto.No takov dokument ne mozevme da pronajdeme,pa ve molam kazete dali i ma potreba od toj dokument ,bidejki posledniot korisnik ima dokument po koj go steknal imotot,i ako ima potreba na koj nacin mozeme povtorno da go dobieme?Odnapred vi blagodaram i cekam vas odgovor sto e mozno pobrzo.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности,надлежноста за легализација е во соодветната Општина. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Би сакал да ми ја објасните процедурата за откупот на дворното земјиште. Заедницата на сопственици на нашиот влез има поднесено само лични карти од сите станари и има добиено еден архивски број. Ме интересира: 1. Каква ќе биде понатаму процедурата? 2. Дали ни е олеснет трошокот за геодетскиот елаборат и ако е, кој ќе го направи тоа? 3. Дали може индивидуално да се продолжи процесот и покрај тоа што има еден архивски број за сите станари? 4. Има ли некој краен рок за извршување на целиот процес? Ви благодарам однапред.
Почитувани, Вашите прашања се во рамките на Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост(Службен весник на Република Македонија број 04/05,13/07,165/08,146/09 и 18/11) и истиот е во надлежност на Министерството за финансии-управата за имотно правни работи-одделението за имотно правни работи и од тие причини потребно е да се обратите до нив. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pozdrav, Ve molam za objasnuvaњe i pomo{ za dole opi{anta situacija: Imeno se raboti za izlagaњe na imot vo Gostivar (KO Debre{e KP br 1455 i KP br1537 - Gostivarsko). Po{to za imotot imame zainteresiran kupuva~, po preporaka na notar se obvrzavme da gi spremime potrebnite dokumenti od na{a strana : kako starite dogovori (za potekloto na imotot), Posedoven list itd...No notarot ni objasni deka imotot e neizloжen i treba da se” izloжi. Za taa cel se obrativme do Geodetsko biro i za izvesno vreme, geodetot gi izvr{i site dejstvija i premeri i izgotvi elaborate koj {to uredno go podnesovme vo Katastat Gostivar. Posle 10-setina dena ili dve nedeli koku {to ni be{e kaжano deka trae postapkata za izlaga{e, geodetot ne izvesti deka treba da se javime vo katastar poradi nekoj problem. Vo katastar od sluжbenik ni be{e objasneto deka “Vasiot predmet e ODBIEN.... i vie imate pravo da se zalite vo Upraven Sud Skopje....” . Nie pra{avme vo {to e problmot? Ni be{e odgovoreno deka se e vo red so na{ite dokumenti i elaborate no poradi nekoja promena na katastarska granica pomegu KO Zduњje i KO Debra{e sluжbeni~kata vo KO Gostivar go odbila predmetot!!! Imeno del od imotot porano bil del od KO Zduњe a pominal vo KO Debre{e(nie kako stranka niti sme moжele da vlijaeme niti da iznudime promena na katastarski granici!!! Toa se nadleжnosti na katastarot a ne na strankite!!! Za~udeni od objasnuvaњe na sluжbeni~kata pobaravme sredba kaj direktorot, no ne uspeavme da iznajdeme kone~no re{enie, osven deka predmetot ke se razgleduva vo sodejstvo so kolegite od Skopje. Vo ponedelnik(26.03.2012) vo Gostivar bea prisutni sluжbenici od Aencijata za katastar(vnatresna kontrola??!!) i nam ni be{e ovozmoжeno od Direktorot , a moram da potenciram i sugestija od sluzbenickata koja ni go odbi predmetot, da go prezentirame na{iot problem pred va{ite kolegi od Skopje. Od zaedni~kata sredbata so katastarskite sluжbenici od Gostivar i Skopje vpe~atok be{e deka naшiot slu~aj e sosema jasen i deka od navistina nejasni pricini se odolgovlekuva. No kako i da e nie se uшte sme vo is~ekuvaњe i navistina ne bi sakale da bideme izloжeni na dopolnitelni troшoci ( tuжba pri upraven sud Skopje ili talkaњe po hodnici na katastar kako vo Gostivar taka i vo Skopje). Za kraj samo da naglasam deka nie za zal sme dovdeni vo mnogu neprijatna situacija iako sme ubedeni deka situacijata so na{iot imot e absolutno jasna, i ve molime za va{e razgleduvawe na predmetot ili intervencija, a so cel da ne po{tedite od dopolnitelni tro{oci i stresovi. Vi blagodaram na va{eto trepenie i o~ekuvame odgovor so netrpenie. So po~it: Z.Be{iri P.S. Podetalni informacii moжete da dobiete od va{ite kolegi koi bea na poseta na Katastar Gostivar na 26.03.2012.
Почитувани, За да се изврши излагање на катастарска парцела која е премината од КО Здуње во КО Дебреште ќе се даде службено задолжение за постапување по предмети. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pred 30 god. tatko mi dal soglasnost na komsijata do NASIOT plac, za gradba na kuka, bidejki nemal dovolno dvorno mesto. zemjisteto ne e plateno. do pred 2 godini si go rabotevme kako sto bese po staro naseto zemjiste. sega mu teknalo na komsijata i si go ogradil, vo naseto zemjiste. STO DA PRAVAM ? KAKO DA SI GO DOBIJAM NASETO ZEMJISTE?-PLAC
Почитувани, Треба да поднесете тужба за регулирање на граничната линија или сопственост. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Имотнит лист Бр.100808. Се работи за плац во населба Влае, купен од државата (согласно законот за откуп на дворно земјиште) за околу 2.000,00 еур и платен данок на промет.Проблемот е што јас не можам и покрај сите документи, да си го ставам под владение имотот, кој како лојален граѓанин сум го платил на државата. Имено се работи за лица кои што живеат во доградба која се наога на мојот плац и на која сопственик е мојот татко. Истите мислат дека дворот е нивни и СО ПОМОШ ОД ПОЛИЦИСКАТА СТАНИЦА-КАРПОШ на неколку наврати ме спречуваат да го ставам под владение мојот имот. БИ САКАЛ СТРУЧНО ДА МЕ ПОСОВЕТУВАТЕ КАКО ДА ГО СТАВАМ ПОД ВЛАДЕНИЕ ИМОТОТ КУПЕН СО МОИ ПАРИ ДЖАВАТА И ЗА ШТО ПОСЕДУВАМ ИМОТЕН ЛИСТ.
Почитувани, Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за давање стручни, правни совети од ваков вид на прашање.Потребно е да се обратите до адвокат во чија надлежност се правни совети,за евентуално поведување судска постапка. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Poseduvam baraka i zemjishte vo nas.Vlae so imoten list,izraboten elaborat od 2007godina i dr.potrebni dokumenti.So promenate na parcelite i nivnite broevi( od stari stanaa novi broevi ) nemozam da utvrdam kade se protega mojot imot.Me posovetuvaa da otpocnam fizicka delba.Zakazav rocishte.Mojot del se protega na dve parceli,a granicham so fizicko lice i del e na R.Makedonija.Istite dojdoa na rocisteto i toa se odrza.Sudijkata go prezakaza rocishteto bidejki treba da dostavam ushte nekoi dokumenti do delitelite so napomena deka treba da izgotvam nov elaborat? Sega mene ne mi e jasno ako moram da vadam nov elaborat i povtorno da se izlozuvam na troshok ,zoshto togash e potrebno da pravam fizicka delba?.Ve molam da me posovetuvate shto treba da pravam i dali e neophodno da vadam nov elaborat so prepokrieni kordinati.
Почитувани, За населба Влае веќе е востановен катастар на недвижности-катастарска општина Ѓорче Петров 4(Влае), односно има имотни листови и нов премер.Поранешните катастарски парцели се пренумерирани со нови броеви, така што можни се и отстапувања во површините на катастарските парцели од 5% кои се дозволени во законот. Претпоставуваме дека судот Ви бара изготвување на нов геод.елаборат за физичка делба со нови катастарски податци,поради востановениот катастар на недвижности,а постапката ја имате отпочнато по стариот закон за катастар на земјиште кој повеќе не е во примена.За да се спроведе решението за физичка делба во катастарскиот план и операт потребно е истото да содржи податоци од катастарот на недвижностите за катастарската општина Ѓорче Петров 4-Влае. Со почит Агенција за катастар на недвижности
Na zemjiste koe se vodi kako zemjodelsko pred 2 godini e izraboten i usvoen urbanisticki plan za izgradba na stopanski objekti. Me interesira dali zemjisteto po avtomatizam ce se prenameni - stane gradezno od strana na agencijata za kat. na nedviznosti ili treba posebna postapka za taa prenamena i koja e procedurata odnosno postapkata za uknizuvanje na taa promena . Odnapred Vi blagodaram.
Почитувани, Со донесување на детален урбанистички план односно со проширување на границите на градежниот опфат земјиштето станува градежно изградено или градежно неизградено земјиште. Доколку вашето земјиште во катастар е запишано како земјоделско земјиште, потребно е да поднесете пријава за промена на култура кон која ќе приложите извод од деталниот урбанистички план. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
почитувани, се работи за семејна куќа во Кочани која е легализирана и со откупено дворно земјиште. Се води на име Божин Лазаров, но во неа повеќе од 30 години живее неговиот брат со неговото семејство (сопруга и две ќерки). Што е потребно да се превземе за да се промени името на сопственикот. наместо Божин Лазаров да стане неговиот брат. Инаку нема никаков спор меѓу нив двајца. Постои безрезервна согласност од Божин лазаров за промена на сопственоста. Ве молам за одговор
Почитувани, За да се изврши промена на сопственоста во катастарот на недвижности согласно член 128 ст.1 од Законот за катастар на недвижности (Сл.весник на РМ бр.40/2008)потребен е правен основ-правосилна судска пресуда, договор за купопродажба, договор за подарок и сл.Доколку немате помеѓу вас никаков спор можете да се обратите кај нотар заради склучување договор кој треба да биде заверен од управа за приходи за данок на промет на недвижности, па потоа истиот да се достави во катастар заради спроведување на промената во имотен лист. Со почит, Агенција за катастар на недвижностити
pocituvani ve mlam da mi kazete dali nivi koi se davani da se otpisat danocni zadolzenia spored zakonot za eksproprijacija-sl.vesnik na srm br 35/65 so uverenie za pravo prenos na sopstvenost mozeme da si gi vratime odnosno koja e procedurata vi blagodaram
Почитувани, Согласно член 128 ст.1 од Законот за катастар на недвижностите (Сл.весник на РМ бр.40/2008) правен основ за запишување во катастарот на невижностите претставува закон, правосилни судски одлуки,конечни односно правосилни акти на органите на единиците на локалната самоуправа и на градот Скопје, правни и други лица на кои со закон им е доверено да вршат јавни овластувања и правни дела(договор за купопродажба, подарок и слично. Доколку поседувате било кој правен основ од погоренаведеното потребно е да поднесете пријава за запишување, а зависно од видот на промената и геодетски елаборат од приватна геодетска фирма. Со почит, Агенција за катастар на недвижностите
Vladata ima doneseno odluka br 51-44526/1 od 31.08.2011 g. za trajna prenamena na povece parceli od zemjodelsko vo gradezno zemjiste. Istata e objavena vo sluzben vesnik i vlezena vo sila. Me interasira zosto odlukata navremeno ne se evidentira-sprovede vo katastarskata dokumentacija (vo imotnite listi stoi zemjodelsko) i dali zemjisteto kako gradezno se racuna od denot na vaznost na odlukata ili od denot na upis vo katastarskata evidencija.Blagodaram.
Почитувани, Потребно е да поднесете барање-пријава за промена на култура кон која ќе приложите извод од ДУП,со запишување во катастарот на недвижности земјоделско земјиште добива карактер на градежно земјиште. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувана! На катастарската парцела во КО Маџари има семејна куќа зграда бр1,со доградба зграда бр.2,која не е физички поделена,а исто така има и нелегално изградена станбена површина на семејната куќа и на доградбата. Во 1992 година семејната куќа зграда бр.1 е наследена со оставинско решение во дел 2/3, а доградбата зграда бр.2 со договор за поклон е поклонета со дел 1/3. Семејната куќа зграда бр. 1 е изложена, а доградбата зграда бр. 2 не е излижена. Во издадениот Имотен лист во лист: А се запишани два сопственика со деловите 2/3 и 1/3,а во листот: В е запишана само површината на семејната куќа зграда бр.1,без забелешка дека не е впишана и површината на доградбата зграда бр.2. Дали кога ќе се изложи доградбата зграда бр.2 во Имотниот лист ќе се запишат пак двата сиоственика во лист: А со деливите 2/3 и 1/3,а во лист: В ќе се запише површината на доградбата зграда бр.2, или за доградбата зграда бр. 2 ќе се издаде нов Имотен лист без да се впише другиот сопственик со дел 2/3? Ако се издаде нов Имотен лист без да се впише другиот сопственик(јас) со делот 2/3 што да сторам бидејќи јас нема да бидам впишан како сопственик во неговиот Имотен лист ,а тој е впишан во мојот Имотен лист со дел 1/3? Дали во Евидентниот лист за нелегално изградената станбена површина на семејната куќа зграда бр.1 и на доградбата зграда бр.2 ќе се запишат двата сопственика со деловите 2/3 и 1/3? Благодарам ! Со почит!
Почитувани, Во катастарот на недвижности објектот се запишува врз основа на правен основ-правосилно одобрение за градење,градежно-техничка документација и геодетски елаборат за (премер) запишување од приватна геодетска фирма,односно се запишува на лицето на кое гласи одобрението на градење, или пак врз основа на друг правен основ-наследно решение, договор за подарок и сл. За да се запише бесправно изградениот објект потребно е да поведете постапка за легализација на објект и да доставите правосилно решение за легализација, урбанистичка согласност и геодетски елаборат за легализација од приватна геодетска фирма.Исто така, Ве известуваме дека согласно Законот за катастар на недвижности (Сл.весник на РМ бр.40/2008)во постапка на одрѓување на катастарот на недвижностите не се вршат промени во Евидентен лист. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Прашањето е малце комплицирано; 1.Имам земено под закуп зграда од здрузение на грагани,веке 5 година сум тука и уредно си плакам кирија. 2.Овој објект во пописните листови што ги поседувам од прошлите кираџии извадени од катастарот виккаат дека се во општсвена сопственост. 3,Во 2008 извадив двишење на парцела и истиот објект пишуваше дека нема промени од 1961 и дека истиот е на РМ. 4.објектот за цело време во СФРЈ се води дека е државна сопственост. 5,Оваа зграда е во дрзавна сопственост,но претходните сопственоци на земјиштето доставиле барање за денационализација и каде што комислита за денационализација решениото гласи:и гласи:Ова пришина што за овој имот се утврдидека не е одземен од државата ниту денес е во нејзина сопственост. 6,За ова се обратив во катастарот за внатрешна контрола,каде ми објаснија дека сопствениците на земјиштето израболе елаборат и каде првиот кат им се препишува на нив.и дека од 1961 година катастарот ги водел објектот на погрешна парцела. 7.Сега во имотениот лист пишува дека сопственици наземјиштето се старите сопственици и дека истиот е неизлоижен. 8.Викнав геодетска фирма да направи елаборат ,што за истати им доставив решение иза адптација од општината. 9,Во 2004 годдина организациите од дрзавна сопственост преминуваат во здрузение на грагасни,а договорот ми е со нив каде дрзавата им го дала на користење, 10,Стартите сопственици за целовреме ме притискаат и ми викаат да го раскинам договот со здрузенито и да потпишам сио нив договор,каде мислам дека ова е кривично дело. Мозете ли да ми кажете жто да правам понатаму пошто имам многу пари уложено а сакам и да се обратам до народниот правобранител да се обратам.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на катастарот, потребно е да се обратите до адвокатска канцеларија надлежна за давање стручна правна помош. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Прашањето е малце комплицирано; 1.Имам земено под закуп зграда од здрузение на грагани,веке 5 година сум тука и уредно си плакам кирија. 2.Овој објект во пописните листови што ги поседувам од прошлите кираџии извадени од катастарот виккаат дека се во општсвена сопственост. 3,Во 2008 извадив двишење на парцела и истиот објект пишуваше дека нема промени од 1961 и дека истиот е на РМ. 4.објектот за цело време во СФРЈ се води дека е државна сопственост. 5,Оваа зграда е во дрзавна сопственост,но претходните сопственоци на земјиштето доставиле барање за денационализација и каде што комислита за денационализација решениото гласи:и гласи:Ова пришина што за овој имот се утврдидека не е одземен од државата ниту денес е во нејзина сопственост. 6,За ова се обратив во катастарот за внатрешна контрола,каде ми објаснија дека сопствениците на земјиштето израболе елаборат и каде првиот кат им се препишува на нив.и дека од 1961 година катастарот ги водел објектот на погрешна парцела. 7.Сега во имотениот лист пишува дека сопственици наземјиштето се старите сопственици и дека истиот е неизлоижен. 8.Викнав геодетска фирма да направи елаборат ,што за истати им доставив решение иза адптација од општината. 9,Во 2004 годдина организациите од дрзавна сопственост преминуваат во здрузение на грагасни,а договорот ми е со нив каде дрзавата им го дала на користење, 10,Стартите сопственици за целовреме ме притискаат и ми викаат да го раскинам договот со здрузенито и да потпишам сио нив договор,каде мислам дека ова е кривично дело. Мозете ли да ми кажете жто да правам понатаму пошто имам многу пари уложено а сакам и да се обратам до народниот правобранител да се обратам.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на катастарот, потребно е да се обратите до адвокатска канцеларија надлежна за давање стручна правна помош. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Прашањето е малце комплицирано; 1.Имам земено под закуп зграда од здрузение на грагани,веке 5 година сум тука и уредно си плакам кирија. 2.Овој објект во пописните листови што ги поседувам од прошлите кираџии извадени од катастарот виккаат дека се во општсвена сопственост. 3,Во 2008 извадив двишење на парцела и истиот објект пишуваше дека нема промени од 1961 и дека истиот е на РМ. 4.објектот за цело време во СФРЈ се води дека е државна сопственост. 5,Оваа зграда е во дрзавна сопственост,но претходните сопственоци на земјиштето доставиле барање за денационализација и каде што комислита за денационализација решениото гласи:и гласи:Ова пришина што за овој имот се утврдидека не е одземен од државата ниту денес е во нејзина сопственост. 6,За ова се обратив во катастарот за внатрешна контрола,каде ми објаснија дека сопствениците на земјиштето израболе елаборат и каде првиот кат им се препишува на нив.и дека од 1961 година катастарот ги водел објектот на погрешна парцела. 7.Сега во имотениот лист пишува дека сопственици наземјиштето се старите сопственици и дека истиот е неизлоижен. 8.Викнав геодетска фирма да направи елаборат ,што за истати им доставив решение иза адптација од општината. 9,Во 2004 годдина организациите од дрзавна сопственост преминуваат во здрузение на грагасни,а договорот ми е со нив каде дрзавата им го дала на користење, 10,Стартите сопственици за целовреме ме притискаат и ми викаат да го раскинам договот со здрузенито и да потпишам сио нив договор,каде мислам дека ова е кривично дело. Мозете ли да ми кажете жто да правам понатаму пошто имам многу пари уложено а сакам и да се обратам до народниот правобранител да се обратам.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на катастарот, потребно е да се обратите до адвокатска канцеларија надлежна за давање стручна правна помош. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Поседувам стан од 51м2 во Расадник Кисела Вода. Станот е празен и за него плакам 1% данок на имот. Ме интересира кои се моите обврски и права спрема куќниот совет на зградата за тековно одржување. Дали треба да плакам месечна надокнада, и ако треба дали таа треба да е иста какошто плаќаат станарите што веќе живејат во зградата. Поздрав, Сузе
Почитувани, Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за утврдување на правата и должностите на станарите во кукниот совет и од таа причина потребно е да побарате правна помош во адвокатска канцеларија. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Комшиите (роднини) добиле имотен лист за поткровје во станбена зграда врз основа на некои документи за градба и адаптација од 70тите години. Проблемот е што ние сметаме дека запишувањето е неосновано, дека запишаниот стан не е во форма како за живеење и во тој дел имаме вложено ние (значи не е нивно). Што треба да направиме за да иницираме бришење од катастарската евиденција? Дали бришењето го врши повисок орган од Катастарот или мора да оди преку тужба на суд? Однапред благодарам
Почитувани , По однос на истото Ве известуваме дека бришењето на запишано право во катастарот на недвижности се врши со тужба пред надлежен орган во редовна судска постапка. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani Ziveeme vo divogradba na Kamnik KO singelic 1 parcela 1607 (momentalno sopstvenik Stojkovski Milan). Imame podneseno elaborat za legalizacija vo opstina Gazi Baba megutoa nema nikakov odgovor. Dali moze da ni dadte upatstvo sto i kako ponatamu za dobivanje na imoten list,sto najprvo treba da napravime ili kade da se obratime za extra detalni informacii( da ne go sledime stariot sistem od salter na salter). Blagodarnost odnapred...
Почитувани, Ве известуваме дека надлежна за постапката за легализација е Локалната самоуправа, а за добивање на имотен лист потребно е по донесувањето на решение за легализација, урбанисичка согласност за легализација и геодетски елаборат да ги доставите на салтерите на Агенцијата за катастар на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocitovani; Mije siromasni gragjani ne znaeme kome da se obaraqame da nas pomogne, normalno da nas maltretiraju, jer sa nama postupaju kako sakat rabotnici po institucijet, jer koga te vidat da si siromasen onda po veqe te maltretirat do koga ovako qe se zive. KONKRETNO, JAS IMAM KUPEN ZEMLJU 1996 GOD. OD PRIVATNIKA. SEGA ZA PRIVATIZACIJA DALI TREBA DA PLATIM PO EDNO EVRO ILI NE. PLACOT SE NAOGJA VO TETOVO, JESTE JE GRADEZNI REON, NA GUP, JE. A NA DUP NIJE. SAKAM KONKRETNO ISKREN ODGOVOR.
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за водење на поста за приватизација и од таа причина потребно е да се обратите пред Министерство за финансии Управа за имотно правни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, како може да дознаам дали и евентуално кога е поведена управна постапка за бришење од катастарска евиденција на имот на мое име? Дали кога би постоела таква би требало да бидам известена како засегнато лице?
Почитувани, Ве известуваме дека доколку постои бришење во катастарската евиденција и доколку не сте известени за истито може да извшите увид во пријавата со кој е вршено бришењето во катастарот на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижност
Pochituvani,vo KO blizansko nashata parcela od ednata strana granichi so edna parcela od okolu 3000m2 koja glasi na RM i koja prirodno pripagja na nashata.Prashanjeto mi e dali kje mozhe da se otkupi drzhavnata parcela i da se spoi so nashata.Drzhavnata parcela e KP 460/3,a nashata parcela e KP 460/1.Pozdrav.
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за откуп на земјиште и од таа причина потребно е да се обратите до Министерство за транспорт и врски и Државниот правобранител. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pochituvani,konkreten objekt,kukja,e vo sopstvenost na dvajca brakja kako ansledstvo od nivniot pokoen tatko.No parcelata na koja se naogja kukjata,zaedno i so zemjishteto pod kukjata glasi ne samo na dvajcata brakja,tuku od nerazjasneti prichini i na treti lica,vkupen broj zaedno 29.Verojatno e deka tretite lica imaat pomal del od posedot,no avtomatski se delnici na parcelata.Prashanjeto shto sakam da go postavam e dali kukjata koja e vo sopstvenost samo na brakjata e vo opasnost da ja delat i nea i koja e prednosta na istite(sopstvenicite na kukjata)pri pri eventualna sudska razreshnica so fizichka delba na placot kade shto e izgradena kukjata.
Почитувани, По однос на истото потребно е да ни доставите повеке и подетални информации за конкретен одговор. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
imam parcela i dve kuki koi se vo prosedura za legalizacija vo KP - 1816 vo s.d.svilare Opstina Saraj. sakam del od sosednata parcela koja e 1885 plan 5 skica 12 kultura PAT e nekoristen poveke od 100 godini da kupam odnosno da go legaliziram bidejki e vo krugot na mojite kuki po moznost da mi kazete procedura vi blagodarime.
Почитувани, По однос на истото Ве известувам дека постапката за привтизација се води пред Министерство за транспорт и врски и од таа причина потребно е да се обратите до истите. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
vo vrska so privatizacija na dvorno mesto imam problem bidejki imotniot listuste pred 40 godini e pisan so greska vo ime i prezime na sopstvenikot za koj ne moze da se dokaze deka e toj oti nem maaticen broj podnesesno e baranje za otkup na dvorno zemjiste no poradi imotniot list ne moze da se kompletirat dokumentite bidejki so toa ime ne postoi tuku so drugo ime i me interesira za rokot do septemvri dali treba samo baranje ili i drugo nesto dokumenti
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека постапката за приватизација на земјиште е во надлежност на Министерство за финансии Управа за имотно правни работи и за сите поконкретни прашања да се обратите до истите. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani ve molam za edna informacija.So sudska presuda majka mi nasledi zemja od mojot pokoen dedo.Presudata e dadena vo kataster i delot e upisan na majka mi i izleguva na imoten list.Prasanjeto mi e e koja e slednata postapka za konecno prefrlanje na zemjisteto so pravo na sopstenost,moznost za prosdazba i sl bidejki sega seuste stoi sopstvenik REPUBLIKA MAKEDONIJA I KOJA E PROCEDURATA ZA MAJKA MI KONECNO DA GO NASLEDI ZEMJISTETO SO NEJZIN IMOTEN LIST.POZDRAV
Почитувани, Ве известуваме дека со право на сопственост се стекнувате по спроведена постапка за приватизаија и од тука следува да поднесета барање пред Министерство за финансии Управа за имотно правни работи барање од причина што постапката е во нивна надлежност и по донесување на правосилно Решение за приватизација потребно е да се достави до Агенцијата за катастар на недвижности за да се спроведе промената. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani se raboti za imot vo opstina Gazi Baba KO-Stajkovci Von grad KP.br.524, znaci so Nasledno resenie vo 1999g. taa parcela ja imam dobieno od mojot pokoen tatko so povrsina od 8000 m2, vo 2004g. so Spogodba br.215/04 od istata taa parcela mi se odzema 2200 m2 za obikolnicata, potoa pak so resenie br.815/2010 vo 2010g. mi se odzema od istata taa parcela 105 m2. Megutoa i po nasledno resenie vo 1999g. a i denes vo mojot IL-57 KO-Stajkovci von grad stoi istata povrsina znaci na lice mesto pominuva obikolnicata odzemen e imot, platen e a vo imoten list seuste stojat istite m2. Jas sega sakam da ja otugam taa parcela no mora prvin da ja sredam i m2 sto ne se moi da se odzemat od mojot IL. Se javuvam vo Ministerstvo za finansii Uprava za imotno pravni raboti od tamo dobivam odgovor Zapisnikot od 2004g. so br.215/2004 i Resenie so br.818/2010 se dostaveni po slubena dolznost vo katastar. Sega jas Ve prasuvam zasto nikogas katastarot ne gi sprovedil, dali gi otfrlil, ili gi arhiviral, i da mi kazite koj e sega patot jas sakam samo pravdina da imam na imoten list onolku m2 kolku sto mi ostanuvaat otprilika 6000 m2. Se nadevam ke naidam na Vase razbiranje i pomos So pocit
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека за понатамошно решавање на проблемот доколку сте во можност со сите акти донесени од Министерство за финасии Управа за имотно правни работи да се јавите во просториите на Секторот за контрола и надзор при Агенцијата за катастар на недвижности. Со почит, Агенција за кататсар на недвижности
Почитувани Имам стан на приземје во населба Аеродром, со дворно место кое уште при купувањето на станот во 1983 година, преку тогашниот СИЗ за становање на град Скопје,беше заградено (со бетонска и метална ограда) и пристап до него имам само јас преку мојот стан. Прашање Во какво својство е тоа дворно место и дали само јас имам право на трајно користење на истото (само јас го одржувам зеленилото) или пак има некој друг правен статус (се разбира без право на сопственост). Ви благодарам и Ве молам доставете ми одговор преку мојот меил.
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека корисничкото право на дворното место се стекнува со правен основ и од таа причина потребно е да се провери дали при купување на станот се стекнувате со некое право и на земјиштето. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, imam dve prasanja na koi bi sakala da mi odgovorite : 1. Do koga e krajniot rok za podnesuvanje na baranje za legalizacija na dvorno mesto 2. dali mora da bide do toj rok dostavena celokupnata potrebna dokumentacija odnosno dali moze odredeni dokumenti da se dostavat naknadno ( na primer imoten list ....?
Почитувани, Ве известуваме дека и по однос на двете прашања Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна и од таа причина потребно е за приватизација на земјиште да се обратите пред Министерство за финансии Управа за имотно правни работи , додека за легализација на објект пред локалната самоуправа. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани,Молам да ми одговорите.Пред два месеци напрајвме физичка делба,денес отворив на вашата страница и видов дека по имотен лист физичката делба е спроведена како што требит но кога отворив скицата да ја видам таму ништо не е спроведено и стоит стара состојба.Дали е потребно повеќе време да поминит или е некој друг проблем.Имено парцелите не се поделени како што стоит во елаборатот и договорот за физичка делба. Однапред Благодарам
Почитувани, За да дадеме точен одговор потребни ни си подетални информации односно број на катастарска парцела, катастарска општина или број на предмет за да провериме во одделението за катастар наедвижности дали промената е спроведена. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Дали има неκои дρжавни паρцели во село добρешане κумановсκо во месноста аниште или во нејзината оκолина ?
Почитувани, За информации за државно земјиште потребно е да се обратите пред локалната самоуправа и Државен правобранител. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
ocituvani ve molam da mi ogovorite ,kade treba da se obratam i sto treba da napravam da se zabrza postapkata za transvormacija na zemjiste vo Veles.Koga prasavme vo Veles do kade e postapkata,tie vo Opstina ni odgovorija deka ima luge sto cekaat i po nekolku godini, a nie podnesovme dokumenti pred pola godina.No nas ne ni odgovara da cekam e zasto toa zemjiste treba da ni go prepise bratucet mi a toj e bolen so mozocen udar pa se plasime da ne bide posle kasno i togas zemjisteto ke ni propadne zasto ke nema koj da ni go pre[pise .Zatoa ve molam kazete mi kako moze da se zabrza stapkata za transformacija, ve molam pomognete mi..Odnapred vi blagodaram8 .
Почитувани, Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за постапка на приватизација односно трансформација и од таа причина потребно е да се обратите пред Министерство за финансии Управа за имотно правни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
ve molam gospodo od katastarov na r makedonija ,da mi objasnite odnosno KAKO MOZE DA SE NAPRAVI ;greska;na kopija od katas.plan naskica nacrtano kako treba a kvadratura pomalku od ona sto treba da bide kako na skicata,a gospodata od kat.krusevo mi vikaat deka taka treba da bide....se raboti za sopstvenik od s.doln divjaci.....kostadinoski siljan niko...i kade da se obratam ...da si go dobijam ostanatoto.....unapret vi blagodaram ....cekam odgovor
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека за поконкретен одговор потребно е да ни доставите подетални информации како број на катастарска парцела, катастарска општина или на писмено да се обратите пред Секторот за контрола и надзор при Агенцијата за катастар на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani imam stara kuka koja sakam da ja renoviram ama taa e podelena na 8 dela od koi jas imam 6 dela, a eden moj rodnina 2 dela kako moze da ja renoviram i kako moze da dobijam dozvola za gradba bez negova soglasnost i dali e mozno toa nekako da se resi pravnicki za da se renovira i obnovi kukata? dali ima nekoj zakon ili nekoj akt vo zakonite kade se predviduva pogolemiot ili mnozinskiot del da moze da se otkupi ili da ne se bara soglasnost od pomaliot ili minimalen del koj go ima vtoriot sopstvenik za renoviranje i gradba ?
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за водење на постапка и издавање на акти за реконструкција и од таа причина потребно е да се обратите пред надлежен орган односно локална самоуправа. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, дали доколку станот бил на име на СИЗ до одредена година во катастар било впишано и името на носителот на правото на користење/ сопственост? И дали тоа може да се види со барање за движење на имот? Благодарам
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека со Уверение за историски преглед на извршени запишувања може редоследно да се видат сите промени спроведени во катастар на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
mam podadeno za fizicka delba na sud, procedurata pocna, no megjutoa tuzeniot, pocina,a pak negovite naslednici nemaat seuste ostavinska postapka me interesira dali dokolku ne napravat ostavinska ima sansa da se prekine procesot i dali dokolku ne napravat ostavinska postapka voopsto jas dali ke mozam da ja sprovedam fizickata delba bez niv dali postoi takvo nesto ili pak nikogas e ke mozam da go resam toa
Почитувани, по однос на истото Бе известувам дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за постапките кои се водат пред други органи во случајот во надлежниот суд. За поконкретен одговор потребно е да се обратите пред надлежниот орган. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Niva vo s.Brnjarci / Skopsko so imoten list 376 , parcela 593 vo nase vladenie e prodadena bez validen dokument od edno lice na drugo lice bez imoten list. Ve prasuvame kako da ja odbranime nasata sopstvenost bidejki imame namera da ja prodademe.Koj se nasite ponatamosni pravni odnosno od katastarska gledna tocka deluvanja. So nadez deka brzo ke ni odgovorite.
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека потребно е да побарате стручна помош во адвокатска канцеларија. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani,Na nacionaliziran imot vo1985g.K.P. 13800/2 K.O Ohrid 3 stara evdencija segaima 3 K.P ,pod zgrada K.P.14173,dvor so det.igraliste K.P.14160 i vlezso parkin plac K.P.14163 po urbanisticki plan vo 1986g.izgradena e kolektivna stanbena zgrada so 48 stanovi po pat na zdruzuvanje na sredstva so SIZ za stanovanje-Ohrid.Nie sopstvenicite na stanovi poseduvame imotni listovi i celokupna gradezno-tehnicka dokumentacija od koja moze da se vidi deka opstina Ohrid go nacionalizirala zemjisteto na koe stanala sopstvenik i go dodelila vo trajno vladeenje na SIZ za stanovanje-Ohrid. Sega mislejki deka zemjasteto e sopstvenost na R.M podnesovme baranje do katastar da izvadime imoten list za zemjisteto koj ni treba za izrabotka na elaborat za otkup na grad. zemjiste po ! evro za m2,katastar ni izdade imoten list na ime na naslednicite koj podnele baranje do Ministerstvoto za transport i vrski -pod. edinica Ohrid za transformacija po osnov na poranesna sopstvenost so posedoven list br 11091 na koj stoi pecat nacionaliziran imot .Za se ova se obrativme do direktorot na karastar pismeno,gospodinot Slavso Trpeski da ni pomogne vo iznaoganje resenie .naredniot den dojde vo Ohrid i ni rece da izvadime kopija od urbanizam Ohrid na resenieto za transformacija so prilozi. kako nadlezni za resavanje na gradenoto zemjiste na opstina Ohrid.Od niv se gleda deka ima precekoruvanja -taka ni kaza direktorot na katastar.Pobaravme pomos od advokati da pokrenime postapka za ponistuvanje -tie rekoja ne mozite zatoa sto vie ne ste ucesnici vo nacionalizacijata .Vie ste kupile stanovi od SIZ za stanovanje. Ve molime da ne nasocite kako da izvadime imoten list na zemjisteto na koje pred 28g. e izgradena zgrada so cela infra stuktura. zemjisteto ne e registrirano vo evidencija vo katastar kako imot na R.Makedonija
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за водење на постапката за приватизација на земјиштето и од таа причина потребно е да се обратите пред Министерство за транспорт и врски.Агенцијата за катастар на недвижности промените во катастарската евиденција ги врши согласно валидно правни акти донесени од сруги државни органи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
zdravo. imam edno prasanje do vas i ke ve zamolam da mi odgovorite .imam kuka so resenie za gradba na dva kata . i dogradba divogradba,za koe imam podneseno za legalizacija no dokumentite mi se vrateni kako ne kompletni tgreba da se dostavi geodetski elaborat .ovaa god go smeniv krovot bidejki protekuvase no mi dojde inspekcija,i sega dobiv resenie za urivanje na dogradbata ,kako da go resam problemot ke ve zamolam za odgovor , odnapred blagodaram
Почитувани, Ве известуваме дека за решавање на проблемот потребно да побарате стручна правна помош пред адвокатска канцеларија. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani ke ve molam za odgovor na moevo prasanje. neodamna najdov eden dokument deka dedo mo poseduval niva na odredeno mesto i koe drzavata mu go odzela za potrebite na togasnata opitno ovostarska zadruga resen.otidov da izvadam istorijat vo katastar vo resen .tamu pisuva deka taa niva istata taa godina vo isto vreme ne e prefrlena na imoten list na RM tuku va imoten list na togasen blizok na moknikot vo resen(komunist).prasanjeto mi e dali se uste vazi zakonot za denacionalizacija i kako mozam da si go vratam dedoviot imot kakva e procedurata?vi blagodaram.
Почитувани, Ве известувам дека постапката за денационализација е завршена, а за помош може да се обратите пред адвокатска канцеларија. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, So procesot na denacionalizacija e vraten imot za koj poseduvame i imoten list na del od ulica i del od trotoar. Bi me zamolil za ponatamosni instrukcii vo vrska so ovoj slucaj. Pozdrav
Почитувани, Потребно е поконкретно да го поставите прашањето од причина што без доволни податоци одговорот не би бил соодветен. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Постои ли можност со проценка од стана на државна институција да се направи наместо продажба на спрат од куќа и двор замена за стан? Благодарам на вниманието.
Почитувани, По однос на истото потребно е да се обратите пред Нотар од причина што истите се надлежни за склучување на договори, кој договори се спроведуваат во катастарот на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, кои документи се потребни за промена во имотен лист при промена на лично име на сопственикот? Потребно е да ви се достави копија од решението од мвр или оригинал (односно заверена копија)? Благодарам
Почитувани, За промена на лично име потребно е да доставите потврда од надлежен орган оригинал или копија заверена на нотар. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani,kukata kade st porano ziveev e na dedo mi koj e pocinat no tatko mi ima dozivoten dogleduvan dogovor no i toj e pocinat.a zemsjisteto e na Republika makedonija.e sega koja e procedurata da napravam kukata da bide na moe ime .
Почитувани, Ве известуваме дека доколку куката е градена со документација истата треба да биде запишана во катастар на недвижности и за истата да се води оставинска постапка, а за земјиштето потребно е да се поднесе барање за приватизација во Министерство за транспорт и врски. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Prasajne se odnesuvat na zemjiste koje od nasite roditeli ostavina et na drzavata dali mozit pokolenieto da si go povrati tova zemjiste nazat za sopfstenost poradi i bilo sopfstenost na nasite roditeli a i nekoj nivje koji bile kupeni od nasi strikovci i koji ne bile katasterski prefrleni i tie stricej gi ostavile na R. Makedonija dali imat koja moznost za da se povratat nazat od drzavata. ve molam da mi objasnite . blagodaram . Pozzd. Drage
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека потребно е да побарате стручна правна помош во адвокатска канцеларија. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Молам за одговор - совет,,imam resenie za odzemen imot od vreme na komunizmot 1960 god od mojot dedo koga bil mal, i prinudno mu e odzemen poradi nemanje na ,,finansii vo toa vreme ..da plati danok za istiot imot ,,pa taka vo zamena za danok bil prinuden da gi dade nivite,,ve molam dali ima osnov nekako da se povrati toa zemjiste ili da se plati danokot za da se povrati imotot,,ve molam za nasoki od vasa strana so pocit,,,,,,,,,,
Почитувани, По однос на истото потребно е да се обратите пред адвокатска канцеларија за правна помош. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
POcituvani Ve molam za odgovor, podnesovme baranje za legalizacija na pomoshni objekti i na kuka, no pred 6 meseci napravivme prenos na imotot (po prethodna konsultacija) i sega ne ni dozvoluvaat da go legalizirame bidejki imame edno baranje za objektite se vo razlicno zemjishte, Ve molam za odgovor kade da se obratam
Почитувани, Ве известуваме дека потребно е да се обратите пред локалната самоуправа од причина што истите се надлежни за постапките за приватизација. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Имаме стан во станбена зграда, сопстеникот, мајката е починат. Ние сме брат и сестра, не е направена оставинска постапка. Како можеме ние, во чие име и на кој начин да поднесеме барање за приватизација на дворното место?
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека постапката за приватизација е во надлежност на Министерството за финансии Управа за имотно правни работи и од таа причина потребно е да се обратите пред истите. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, Vo nasledstvo imam dobieno nekolku parceli vo Kriva Palanka no resenieto za ostavinska postapka e od 1960 god. Posedovnite listovi se so stari katastarki brojcinja. Koga im se obrativme vo katastar za da gi iznajdat po novi brojcinja tie ni rekoa deka toa nemozat da go napravat poradi toa sto tie nemale skici od 1960 god. E sega site parceli gi zavzemale nekoi drugi lica bez zapisan praven osnov. Kako idat postapkite so nezapisani prava od 1960 god? Dali ima zakon ako nekoj ja vladee parcelata bez praven dokument deka e sopstvenik na istata? Pozdrav i ve molam za odgovor
Почитувани, Ве известуваме дека соглсано член 190 од Законот за катастар на недвижности запишувањето се врши со поднесување на пријава за запишување со која ке доставите валидно правен акт, геодетски елаборат изработен од приватна геодетска фирма и доказ за платен надоместок. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
So respekt.Na den 24 12 2003 g.se donese nasledno resenie po otvaranjeto na ostavinska postapka31 12 1994 so smrta na ostavitelot ,mojot tatko.Na raspravata po ostavinata-nedviznosta-postignavme SPOGODBA za delba megutoa za eden del od zemjisteto -60m"smetavme deka ne e vo sopstvenost na ostaviteloti navedenata spogodba ne se odnesuvase za toa zemjiste koe vleguva vo gradezen reon.Postoese pravno stvarna zabluda.Naslednoto resenie po donesuvanjeto bese izvrseno samo delumno vodelot za koj postoesepravno stvarna zabluda nisto ne se promeni od kopiata od katastarskiplan ne bese odbelezana parcelata.Napomenuvam deka toj del fizicki e odelen od ostatokot na parcelata na ostavitelot.po istekot na 11 godini vo koi postoese nemoznost za sproveduvanje òizvrsuvanje naa del od resenieto eizvrsen prepis vo odelenieto za katastar i nedviznosti.Dali resenieto po istek na 11 god.moze da se izvrsi prepis vo katastara do sega postoea precki (15 10 2014).Dali moze da se bara ponistuvanje naprepisot na toj del od ostavinata i da se povede postapka.Za doj del od ostavinata ne e sprovedena privatizaciata-VE MOLAM da mi odgovoritepo detalno VI SE ZABLAGODARUVAM
Почитувани, Почитувани, по однос на истото Ве известуваме дека поништување на правни акти може да врши само органот кој ги донел и доколку се поништи оставинското решение ке се поништи и уписот во одделението за катастар на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani ve molam da me izvestite koja dokumentacija e potrebna za legalizacija na dvorno zemjiste i kade treba da se podnesat dokumentite ako moze pobrzo odgovor.
Почитувани, Ве известуваме дека постапката за приватизација на земјиште се врши пред Министерство за финансии Управа за имотно правни работи. Со почит, Агенција за кататар на недвижности
na imotniot list380 katastarska parcela 2498 katastarska opstina 27 so noviot premer se odzemeni 120 kvadrati.Tie se prefrleni na katastarska parcela2497 i 2495,dali moze da proverite dali se raboti za greska ili taka treba da ostane? sega komsijata kazuva deka e negovo mestoto.ve molam za informacija
Почитувани, За да моеме да провериме квадратурата на посочената катастарска парцела потребна е точна катастарска општина. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani ve molam da me izvestite koja dokumentacija e potrebna za legalizacija na dvorno zemjiste i kade treba da se podnesat dokumentite ako moze pobrzo odgovor.
Почитувани, Ве известуваме дека постапката заприватизација за земјиште се води пред Министерство за финансии Управа за имотно правни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани Имаме поднесено барање за приватизирање на КП, на која е изградена семејната куќа. Ни беше кажано, дека не може целосно да биде приватизирана по цена од едно евро за квадратен метар, бидејќи во ДУП на дел од истата е предложен деловен објект. Бидејќи немаме изградено, ниту планираме да градиме деловен објект, дали и на кој начин би можело да се приватизира по цена од едно евро за метар квадратен, при што ако во иднина се појави потреба од деловен објект, да се побара пренамена на КП и се разбира да се доплати, по цена која тогаш би била важечка? Со почит, Драган
Почитувани, Ве известуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за постапката за приватизација на земјиште и од таа причина за подетални информации потребно е да се обратите пред Министерство за финасии Управа за имотно правни работи и Министерство за транспорт и врски. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, Na 26.01.2011 podnesovme baranje za privatizacija na dvorno mesto bez nikakvi dokumenti, bidejki katastarot vo Struga ne gi pobara, odnosno pobaraa da platime samo 250 denari. Na livceto na koe ja pisuva sumata ima i pecat, megjutoa ne dobivme povraten odgovor. Pa sakam da prasam dali treba povtorno da pratime baranje za legalizacija na dvorno mesto i koi dokumenti se sega potrebni, i koj e krajniot rok za podnesuvanje na baranjeto.
Почитувани, Ве известуваме дека за да можеме да Ви одговориме за поднесеното барање во 2011 година во Одделението за катастар на недвижности Струга потребно е да ни го доставите точни податоци односно бројот на барањето. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
zdravo imam edno prasanje vo vrska so dvorno mesto ja legalizirav kukata i sega sakam da go legaliziram i dvornoto mesto, no dvornoto mesto na imoten list na taa adresa izleguva na republika makedonija me interesira po koja cena ce go odkupam dvornoto mesto dali po 1 evro kvadrat ili po 10 evra od kvadrat bidejki dobiv nekakvi informacii deka po 1 evro ce se prodavalo samo mestoto pod kukata pa sega sakam da znam kolku e tocno toa inaku baranjeto za legalizacija na dvorno mesto e podneseno so zapazen rok do 31.12.2012 vi blagodaram
Почитувани, Ве иззвестуваме дека Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за водење на постапката за приватизација и од таа причина за поконкретен одговор потребно е да се обратите пред Министерство за транспорт и врски. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
ve molam da mi odgovorite se raboti za pristapen pat koj se naoga so pravo na sopstvenos na drugo lice pred 5 godini na sud dobiv resenie deka imam pravo na sluzbenost drug pristapen pat nemam dali i ponataka imam pravo da go koristam a posoceniot pat se vodi pod patista
Почитувани, Ве известуваме дека доколку постои акт со кои се утврдува служебност имате право на поминување. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Барам одговор на едно прашање (иако не сум сигурен дека треба да биде адресирано до вас) Одредена парцела, има шест сопственици, со валидни имотни листови меѓу кои и јас. Таа парцела се состои од ДВОР и ЗЕМЈА ПОД ЗГРАДА т.е во случајот куќа која е изградена од дедото на тие сопственици во која тој живеел се до неговата смрт. По смртта една од сегашните сопственици го присвојува имотниот лист од објектот,(на сомнителен начин) НО имотниот лист од земјиштето под куќата е сеуште заеднички, односно како сопственици стоиме сите. Прашањето ми е како се регулираат тие односи? Како се прави физичка делба на имотот? Како ќе се третира тој објект, за време на делбата? Може ли да бараме надомсет за тоа што објектот е под ЗАЕДНИЧКО земјиште од сегашниот имател на имотен лист, а не сме дале никаква согласност да тој биде на тоа место? Можеби одоговорот го барам на погрешно место,ако е така ве молам усмеретеме каде треба да се обратам. Со почит, Однапред Благодараност
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека за да се изготви фичизка делба потребно е да се обратите пред нотар каде ке склучите договор за физичка делба за кој сите ке бидете согласни или можете да повдете постапка пред надлежен суд. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани ве молам за појаснување во врска со нчинот на постапка за физицка поделба на имот (плац). Како сопственици се јавуваат неколку лица од кои неколку се потенцијални наследници на починат сопственик (не е спроведена оставинската постапка). Дали е потребно прво да се спроведе оставинската постапка или може да се направи физицка делба помеѓу сегашните сопственици и (потенцијалните сопственици од оставинската постапка) и на кој начин.
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека за да направите физичка делба на недвижниот имот потребно е право да водите оставинска постапка и истата да биде спроведена во кататсарот на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocitvani, na posedoven list od 1963 godina parcelite (od selo Gabar, Kriva Palanka) se zapishani so brojki kako 10/212 i 10/258. Kako takvi nemozeme da gi prebaruvame na web stranata na katastar. Ve molime za pomosh vo prebaruvanjeto. Vi Blagodarime.
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека бидејки е стапен нов премер броевите на катастарските парцели се менуваа и од таа причина потребно е да се направи идентификација на старите катастарски парцели со катастарските парцели од новиот премер. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Dedomi na vremeto pred 60 god. kupil zemjiste, del go prevel del go nema prevedeno. Toa zemjiste sto ne e prevedeno seuste se vodi na prethodniot sopstvenik koj sto ne mozeme da go najdeme nitu naslednicite. Koja e postapkata vo vakvi slucai? Blagodaram
Почитувани, По однос на истото Ве известуваме дека потребно е да се обратите пред надлежен суд. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
za prenamena na zenjodelsko zemjiste od pasiste vo obrabotliva povrasina kako moze da bide so zakon doneseno da mi se odobre za sadenje na novo kultura i razvoj na odredena granka vo ovaj region.Mislam u presred ke izlezam so ova prasanaje i nadevam se deka ke mi se odgovori za prenamena na zenjodelsko zemjiste od pasiste vo obrabotliva povrasina kako moze da bide so zakon doneseno da mi se odobre za sadenje na novo kultura i razvoj na odredena granka vo ovaj region.Mislam u presred ke izlezam so ova prasanaje i nadevam se deka ke mi se odgovori
За пренамена на земјоделско земјиште потребно е да се поднесе барање за промена на култура во подрачната единица каде се наоѓа земјиштето.
Во катастар велес- во стариот имотен лист имам шума од три декари во тапијата се води како шума, со лаборатот кој е изготвен од стручно лице е увидено дека е шума а од катастар - Велес е одбиен елаборатот со образложение дека не можеле да ја пишат како шума.
Ако земјиштето е запишано односно со утврдени права потребно е да се поднесе барање за промена на култура. Ако земјиштето не е со запишани права потребно е прво да се изврши упис а потоа да се поднесе барање за промена на култура.
За да го добијам нештото што ми беше земено од државата каде треба да се обратиме?постои поседовен листбр.164од 1952годи известие од геодетска управа бр.1215/40 ве молиме само адресата каде да се обратиме Поздрав
Доколку земјиштето односно предметната парцела Ви е одземена од државата потребно е да поведете постапка за денационализација. Вашето прашање не може да се одговори во целост бидејќи немате наведено конкретни информации.
imam podneseno baranje za privatizacija na moe zemjiste (dvorno mesto) i seuste nemam dobieno nikakov odgovor od nadleznite institucii ,baranjeto e podneseno vo kocani vo 2008 god.kolku decenii se potrebni za odgovor ??? odnapred vi se zablagodaruvam na vasiot odgovor
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Со почит, Агенцијата за катастар на недвижности
За пренамена на земјоделско земјиште во градежно за изградба на објект за тов на бројлери при тоа ке бараме субвенции по ИПАРД програмата која е процедурата и давачките
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности односно потребно е да се обратите во соодветната општина. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Имам поседовен лист на кој идеална половина од плац во Ѓорче Петров на име на мојата покојна макја на којашто сум јас единствен наследник и одлучив да го извршам префрлувањето на нејзиниот дел на мое име. Нагласувам дека имам одлука дека е извршена приватизација на таа парцела. Кога поднесов барање, на компјутер ја најдоа парцелата и ми рекоа дека треба да одам во собрание на градот (барака 16) со решението за наследство и да ми удрат печат дека е ослободено од порез. Откако го сторив тоа, се вратив во Катастарот да ми се изврши промена во поседовниот лист, но тогаш бев известена дека не може бидејќи се издаваат имотни листови и мора да поднесам барање нза идентификација. Откако и тоа уредно го сторив, поднесов барање за измена на името според судското решение за наследство и сите останати потребни документи. Поднесов барање и ми се рече дека мора да се изврши изложување на парцелата и ека тоа треба да го направам самата, ашто не сум се јавила на време кога сум била известена. Воопшто НЕ СУМ БИЛА ИЗВЕСТЕНА на никаков начин. Како сега со поседовниот лист, одлука за приватизација и уредно решение за наследство, да си ја решам сопственост и да добијам имотен лист за мојата пацела? Однапред Ви благодарам за одговорот. Весна
Почитувани, Потребно е да изработите геодетски елаборат во приватна овластена геодетска фирма и истиот заедно со целокупната документација да го доставите до Центарот за катастар на недвижности Скопје. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, Ve molam da mi ja objasnite postapkata i koi dokumenti se potrebni za nacionalizirano zemjiste da se denacionalizira.Isto taka Ve molam da mi odgovorite do koj organ treba da se podnese baranje (dali e nadlezna republickata ili lokalna vlast). So nadez deka ke mi odgovorite Ve pozdravuvam
Почитувани, Доколку земјиштето е национализирано а во катастарот се води на Вас, потребно е да спроведете постапка за приватизација преку Одделението за имотно-правни работи на Министерството за финансии. Доколку земјиштето Ви е одземено и не се води на вас во катастарската евиденција не сте во можност да поднесете барање за денационализација бидејќи рокот е изминат ( 31.12.2007 година). Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Sopstvenici sme na baraka vo Taftalidze 2 i sega sakame da go otkupime dvoroto mesto. Vo imotniot list ni pisuva deka zemjisteto e sopstvenost na RM i deka ne e izlozeno. Kolku trae postapkata za izlozuvanje i shto e potrebno za toa?
Почитувани, Потребно е да се обратите во приватна геодетска фирма заради изготвување геодетски елаборат за излагање на земјиштето, а потоа да поднесете барање до катастарот за излагање со цел добивање имотен лист. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
На Интернет страницата на Управата за имотно-правни работи дадено е упатство што треба да содржи барањето за приватизација на земјиште каде на крај е споменато, а тоа е и согласно со законските измени дека органот кој решава по барањето по служебна должност ќе ги прибави Копија од катастарски план и Уверение за историски преглед на извршените запишувања во катастарот на недвижности за земјиштето предмет на приватизација . Во Управата за имотноправни работи во одделението за управна постапка на општина Чаир,овие документи бараат да ги обезбеди самиот барател што е спротивно на законоти и она што е дадено на Интернет страницата на Управата за имотно-правни работи. Ве молам ако може поскор да ми одговорите дали е тоа исправно и ако не е да им наложите да ги корегираат обрасците на барањата согласно со важечките
Почитувани, Вашето прашање е во надлежност на Агенцијата на катастар на недвижности туку е во надлежност на Управа за имотно-правни работи. Доколку управата со службено барање се обрати до нас и бара податоци истите ќе бидат доставени по службена должност. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Сакаме да извадиме имотен лист.Имаме договор за купопродажба на земјиште од 1984 година, На веб страната на катастар се јавува како сопственик стариот сопственик на земјиштето. Како да го извадиме имотниот лист?
Почитувани, Доколку Договорот ви е судски заверен може да го доставите до катастарот и стариот сопственик ќе се избриши.Ако имате меѓусебен договор потребно е да се приватизира парцелата (доколку не е) и да направите договор за купопродажба на Нотар. Со почит,Агенција за катастар на недвижности.
На поседовен лист фигурираме четворица носители со право на сопственост,меѓутоа РМ гласи како сопственик на тоа земјиште.Имаме купопродажен договор заверен на нотар во 2004 год.дека земјата ја купуваме од физичко лице секој по онолку квадрати колку поседува.На таа земја секој има изградено куќа (дивоградба).Ме интересира - која е постапката да се направи физичка делба и секој да си добие поседовен лист на свое име ,па со стапувањето на сила на законот за дивоградби да поднесеме барање и за легализација.Дали ние повторно треба да го откупуваме земјиштето (еднаш купено од физичко лице)што сега гласи на РМ и како е тоа можно и што понатаму? Однапред Ви благодарам.
Почитувани, Вие сте корисници на земјиштето, а Република Македонија е сопственик.Во постапка на приватизација во подрачна единица на Министерството за финансии Вие ќе извршите приватизација без надоместок доколку претходно земјиштето Ви било купено.Сите оние кои добиле земјиште без надоместок за истото е потребно да платат надомест,односно да го купат. Со почит,Агенција за катастар на недвижности.
So zakonot za denacionalizacija vrateno ni e zemjiste koe ne izgradeno odnosno seuste e slobodno t.e ponudena ni e zamena koja voopsto ne e soodvetna na onaa koja bese predemet na denacionalizacija. Zaradi toa podnesena e zalba pred necela godina koja e pred Upraven Sud br. u2 1222/2011 ; br. 19272207 i seuste nemame dobieno odgovor. Za razlika od nas drugi sopstvenici vo istiot reon ( sosedi) veke raspolagaat so zemjisteto. Kolku vreme se ceka za odgovor na vakvi predmeti? Za odgovorot odnapred vi blagodarime.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. За текот на судската постапка потребно е да се обратите до Управниот суд. Со почит Агенција за катастар на недвижности
So zakonot za denacionalizacija vrateno ni e zemjiste koe suste ne e izgradeno i e pasiste t.e vo zamena ponudeno ni e zemjiste koe voopsto ne e soodvetno na mestopolozbata i kategorijata na istoto koe e predmet na denacionalizacija. Zaradi toa podnesena e zalba pred necela godina i predmetot se naoga pred Ustaven Sud br. u2 1222/2011 ; br 19272207 i seuste nemame nikakov odgovor. Uste kolku treba da se ceka za odgovor. Za razlika od nas gragani koi ni se sosedi do istoto zemjiste i vo istiot reon veke raspolagaat so nego.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. За текот на судската постапка потребно е да се обратите до Управниот суд. Со почит Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani,Kupivme zemjodelsko zemjiste od dvajca braka koi na imoten list imaa mnogu parceli.Vo notarskiot akt-dogovor za kupoprodazba sto go potpisavme za sokorisnici navedovme deka od soodvetnata parcela koja ima 2190 m2 kupuvame 1000 m2.Me interesira dali katastaror ke ne odvoi nas cetvorica na poseben imoten list so idealni delovi izrazeni vo drobka,i dali dokilku ima izmeni vo zakonot za kupoprodazba na zemjodelsko zemjiste da moze da se vrsi fizicka delba ke mozeme da se podelime na posebni imotni lista.Odnapred blagodaren gragjaniin
Почитувани, Со Законот за изменување и дополнување на Законот за земјоделското земјиште(Службен весник на Република Македонија број 18/2011) во членот 15-А е наведено дека земјоделското земјиште во приватна и државна сопственост може да биде предмет на физичка делба меѓу сосопствениците или заедничките сопственици само доколку катастарската парцела е со површина поголема од 2 хектари.Во вашиот случај моментално не е дозволена физичка делба. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Треба да извадам лична карта (првпат) дали ми е потребен нов извод и државјанство (не постари од 6 месеци) или можам да го искористам старите кои ги имам извадено пред 2год. Благодарам однапред.
Почитувани, Ова прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности.Потребно е да се обратите до Министерство за внатрешни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
dali postoi moznost da se izvrsi legalizacija na dvorno mesto koe na imotniot list se vodi na mojot soprug koj e pocinat ,dokument kako e kupen placot ne postoi kako i vo istorijatot vo katastar ve molam za pomos kako da izvrsam legalizacijana na dvornoto mesto,i dokolku ne postoi istorijat dali placot e vo drzavna sopstvenost.
Почитувана, Во прашањето наведувате дека дворното место е запишано на име на вашиот починат сопруг.Ако е така потребно е да поведете оставинска постапка кое решение ќе биде правен основ за промена во катастарот на недвижностите.Нема легализација на дворното место.Може истото да се приватизира или склучи договор за закуп.Можете да се обратите до катастарот каде се наоѓа земјиштето и да добиете подетални податоци за истото. Со почит,Агенција за катастар на недвижности.
imame vo posed niva vo KO Trsino Vinica KP2350 (vo stariot posedoven list od 1973 brojot na parcelata e 9/199). Vo AKN ovaa parcela se vodi na ime na drug.Pobarav istorijat za i mi dadoa samo od 1975god. navamu(sprovedeno aerofotogrametrisko snimanje)od koga parcelata se vodi(najverojatno poradi tehnicka greska) na drugiot sopstvenik.Na kakov praven osnov e zapisuvan imotot vo 1975.Kako da dobijam podatoci pred 1975?
Почитувани, Одделението а катастар на наедвижности во Виница за КО Трсино од 1954 год.до 1975год.располага со податоци од пописен катастар-каде што нема графички приказ на парцелите(мери и граници), туку само број на блокови со описни податоци за број на парцела и име и презиме на лицето на кое била евидентирана парцелата.Од 1975год.располага со податоци од аерофотограметриско снимање (авионско снимање)со спроведување постапка на премер со јавен увид на податоците за недвижноста и запишување на правата на недвижностите согласно со закон.Доколку имотот од пред 1975г.бил евидентиран во пописниот катастар за истиот може да ви се издадат податоци.Ве упатуваме да се обратите до Одделението за катастар на недвижности во Виница заради евентуално дополнување на уверението на историски преглед на извршените запишувања за предметната парцела. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, vo maj liceto Aleksandar Atanasovski od Skopje podnese Prijava br. 1112-9250/2012 od 10.5.2012 god., za zapisuvanje na promena vo Katastarot na nedviznosti vo Opstina Gostivar, a se odnesuva na zemjiste-imot vo Mavrovo koe glasi na Republika Makedonija, a treba da e na ime na Atanasovski Aleksandar i Katarina koi spored dobieno Resenie se i sopstvenici na toa zemjiste. Na 26 juni dobiva odgovor deka se odbiva podnesenata prijava, bidejki se potrebni numericki podatoci. Ve molam da go proverite predmetot (br. 1121), bidejki ova e tret pat kako se maltretirame od Skopje, a uredno gi dostavivme site dokumenti i merenjata-numerickite podatoci od 2008 god. mereni od geodet Goran Jovanoski. Kazete ni sto navistina barate i kaj koe odgovorno lice da se obratime zosto ni e nanesena steta ili pak imate nekoj poinakov nacin na rabotenje za sto mozebi treba da gi zapoznaeme i povisokite instanci. Navistina, kako moze da dobieme resenie od Vasa strana, a sega imalo problem i ne mozeme da si izvadime Imoten list. Vo nadez deka pravilno ke postapite i ke NI ODGOVORITE, Vi blagodaram
Почитувани, Ве известуваме дека до Одделението за катастар на недвижности во Гостивар е укажано да се оформи предмет-пријава по службена должност и да се изврши запишување на предметната недвижност. Кога ќе биде постапено по истото можете да добиете информации на тел.3173-825 или 3171-733 Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, Blagodaram na brziot odgvor. Povtorno prasuvam vo vrska so odgovorot dobien od g-gja Lidija Kirjazovski na 27 juni. Ve molam da mi go pojasnite Vasiot odgovor, dali toa sto ste se obratile po sluzbena dolznost vo Gostivar znaci deka Vie ke ja prodolzite postapkata do nejzino zavrsuvanje, i dali znaci deka nema problem da se dobie dokumentot so baranata promena za sopstvenost na zemjisteto ili povtorno ke treba da podnesuvame novo baranje? Isto taka, pisuvate deka mozeme da se informirame na telefonite sto stre ni gi dale "koga ke bide postapeno po istoto". Kako ke znaeme nie koga e postapeno za da moze da se informirame. Vo ocekuvanje na odgovorot, so pocit i pozdrav
Почитувани, Оформена пријава за отстранување на техничка грешка по службена должност, значи дека постапката ќе ја спроведе Одделението за катастар на недвижности Гостивар,врска со пријавата бр.1112-9250/2012, односно во архивата ќе се пронајдат потребните нумеричките податоци, а дипл.правник ќе изготви и ќе Ви достави потврда за отстранување на техничка грешка-по службена должност. Од Одд. за катастар на недвижности во Гостивар сме известени дека промената-запишувањето на предметната парцела може да биде настаната во рок од 3-4 дена,за чија што проверка можете да се јавите на посочените тел.броеви или на нашата веб-страна www.katastar.gov.mk (пребарување според број на катастарска парцела, катастарска општина и број на имотен лист). Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Имам поседовен лист со двајца сосопственици(јас и мојот роднина) и сосопственост изразена во идеални делови. Во катастар се води како една катастарска парцела. Физичка делба неможеме да направиме и сме на суд каде постапката е запрена бидејки имало нови нумерички податоци за КО Маџари.Роднината има Договор за поклон со мерки и граници кои јас не му ги спорам ама во договорот погрешно ги пресметал и има повеќе квадрати и ги бара,а овластени геодети му кажаа дека погрешно пресметал. Во меѓувреме направил изложување само на неговиот дел од плацот и си извадил имотен лист со незапишани права врз основа на скица од ДУП за Маџари.И катастарската парцела е поделена на две парцели. А скицата од ДУП-от не одговара со фактичката состојба на лице место. Дали исправно постапиле службените лица од Агенција за катастар кога при незавршена судски физичка делба ја поделиле катастарската парцела на две КП и која не одоговара со реалната-фактичка состојба. И како е поделена КП кога земјиштето не е приватизирано? И со новото изложување во мојот идеален дел недостасуваат повеќе од законски дозволените 5% квадрати? Дали кога се пренесуваат идеалните делови од поседовен лист во имотен лист со незапишани права се пренесуваат во идеалниделови или во квадрати? Ви благодарам!
Почитувани, Имотен лист со незапишани права значи дека катастарската парцела е со неутврдено право, односно нема запишано право, ниту носител на право, и истиот не претставува имотен лист. Бидејки имате повеќе прашања на кои е потребен одговор од стручно лице геодет - со увид на катастарската парцела во катастарскиот план и операт за КО Маџари, Ве известуваме дека е потребно да се обратите во Секторот за внатрешна контрола и надзор во приемните денови за странки- вторник и среда од 09часот до 16.30часот. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani dali postoi zakon koj go regulira vo Makedonija postavuvajneto na gromobranska zastita pozdrav
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности, потребно е да се обратите до Службен весник на РМ. Со почит, Агенција за катастар на недвижности Скопје
Zdravo, imam rodnini vo amerika koi za vreme na denacionalizacijata ne podnesoa baranje za vrakanje na imot koj im bil odzemen vo ramkite na SFRJ pa sega me prasuvaat kako i dali moze da go vratat imotot bideki vo agencijata za katastar pisuva deka istiot e vo sopstvenost na Republika Makedonija
Почитувани, Согласно член 1 од Законот за изменување и дополнување на Законот за денационализација (Сл.весник на РМ бр.44/2007)барањата за денационализација во управна постапка можат да се поднесат до 31 Декември 2007год.По истекот на рокот од 5 години од денот на влегување во сила на Законот за денационализација (стапен е во сила на ден 07.05.1998год.) правото да се поднесе барање за денационализација престанува. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, сопственик сум на куќа со помошни простории и двор. Kуќата, помошните простории и дворот се наоѓаат на еден од трите дела од КП. Бидејќи КП ја сочинуваат вкупно три дела, би сакал да ми одговорите дали можам да ги откупам преостанатите два дела кои ја сочинуваат целата КП. Двата дела од КП граничат со делот од КП која е во моја сопственот, а во АКН се водат како ниви. Во надеж дека ќе ми одговорите на прашањето, однапред Ви заблагодарувам. Голем поздрав.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности, за приватизација на земјиште односно за откуп на земјиште потребно е да се обратите до подрачното одделение на Општината при Министерството за финансии-Управа за имотно-правни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
kukata e izgradena vo 1988 god nemame izvadeno imoten list gi nemame privatizirano. zemjisteto idvorot.sakame se da sredime.kukata si ima gradezna dozvola ,izgotvivme geometriski elaborat vo koj se javuvat terasite kako divogradba koi se evidentirani vo elaboratorot.sobravme dokumenti za vadenje na imoten list no se javuva problem ni barat pravosilnost na resenito za koe ovde vo stip ne postoelo lice sto dava pravosilnost za toj dokument a dodeka pravosilnost va gradeznata dozvola ni dadoa .ovaa pravosilnost trebala da stoi tamu kade ima pravna pouka ,taka velat vrabotenite vo katasterot no ne postoi takvo lice da go dade.,i sega nemozeme da izvademe imoten list i nemame podneseno baranje.ni kazaa deka od site strani sme blokirani deka ne mozeme da go privatizirame i zemjisteto ,nemoze da ni dadat imoten list za zsmjisteto na rm bidejki ne bilo izlozeno.sto treba prvo da se napravi kade da se obratime ,sto treba da napravime da se sredi komplet ovaa rabota.blagodaram
Почитувани, За да извршите запишување на објектот во катастарот на недвижности потребно е до Одделението за катастар на недвижности во Штип да понесете пријава кон која ќе приложите правен основ за запишување, односно целокупната градежно-техничка документација со прилозите (оригинал или заверена фотокопија кај нотар со УЗП-заверка),геодетски елаборат за запишување на објектот изработен од приватна геодетска фирма,потврда за хипотека за предметната недвижност од интабулационите книги која ја издава Одд. за катастар на недвижности во Штип. Напоменуваме дека градежната дозвола потребно е да има печат за правосилност и градежниот проект да биде заверен од општината (во вашето прашање немате наведено за кое решение ви бараат правосилност). Во однос на второто прашање Ве известуваме дека кога катастарската парцела е со незапишани права, тоа значи дека за неа нема имотен лист, односно дека не е запишан носителот на правото. Тоа што се појавува името на вашиот татко не значи дека е запишан како сопственик на земјиштето. За да предметната парцела се запише во катастарот на недвижности потребно е да се обратите во приватна геодетска фирма за изготвување на геодетски елаборат за запишување на правата на недвижностите кои во систематското запишување останале незапишани, кој потоа треба да го доставите во Одделението за катастар на недвижности заради запишување на парцелата во имотен лист. Откако ќе извадите имотен лист потребно е истиот заедно со барањето за приватизација да го доставите до подрачното одделение на вашата Општина-Министерство за финансии-Управа за имотно-правни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani da go nadopolnam prasanjeto .dali imat rok na vaznost dokumentite sobrani so elaboratot za vadenje na imoten list koj do sega go voopsto go nemame izvadeno za izgradenata kuka.?vo ovaa pripremena dokumentacija vo listot posedoven so nezapisani prava e zapisan samo tatko mi a ne e zapisana majka mi kako nositel na pravoto na sopstvenost koja i taa e zapisana vo gradeznata dozvola ,zosto?i dali samo tatko mi moze na negovo ime da go privatizira celoto zemjisteto i dvorot tuku mora i majka mi?blagodaram.
Почитувани, За да извршите запишување на објектот во катастарот на недвижности потребно е до Одделението за катастар на недвижности во Штип да понесете пријава кон која ќе приложите правен основ за запишување, односно целокупната градежно-техничка документација со прилозите (оригинал или заверена фотокопија кај нотар со УЗП-заверка),геодетски елаборат за запишување на објектот изработен од приватна геодетска фирма,потврда за хипотека за предметната недвижност од интабулационите книги која ја издава Одд. за катастар на недвижности во Штип. Напоменуваме дека градежната дозвола потребно е да има печат за правосилност и градежниот проект да биде заверен од општината (во вашето прашање немате наведено за кое решение ви бараат правосилност). Во однос на второто прашање Ве известуваме дека кога катастарската парцела е со незапишани права, тоа значи дека за неа нема имотен лист, односно дека не е запишан носителот на правото. Тоа што се појавува името на вашиот татко не значи дека е запишан како сопственик на земјиштето. За да предметната парцела се запише во катастарот на недвижности потребно е да се обратите во приватна геодетска фирма за изготвување на геодетски елаборат за запишување на правата на недвижностите кои во систематското запишување останале незапишани, кој потоа треба да го доставите во Одделението за катастар на недвижности заради запишување на парцелата во имотен лист. Откако ќе извадите имотен лист потребно е истиот заедно со барањето за приватизација да го доставите до подрачното одделение на вашата Општина-Министерство за финансии-Управа за имотно-правни работи. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани. Имам Имотен лист од 1972 година во кој како сопственик на куќа и деловен простор (кој е на друга локација, независно од куќата) е сопственик сега покојно лице. Куќата е пренесена со оставинска постапка и е во наша сопственост, а деловниот простор во 1995 година бил одземен со судско решение (информација од државен архив, движење на имот). Како е дојдено до тоа судско решение, по кој основ е одземен тој имот, без да биде известен тогашниот сопственик, немаме одговор. Дали Вие би можеле да не советувате или упатите, за да дојдеме до одговор или решение на „проблемот“? (Се работи за имот во Прилеп во централното градско подрачје - Стара чаршија) Благодарам
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Од причина што постоело судско решение за одземање на правото на сопственост сме на мислење дека потребно е да се обратите до судот пред кој што се водела постапката, да направите увид во предметот, или во архивот. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
postovani ke ve molam da mi odgovorite na prasanjeto .kako i na koj nacin mozam da se otkazam od pravata na nezapisani vo katasterot ,pokraj roditelite i jas sum zapisana vo gradeznata dozvola na kuka koga za vreme na nejzinoto gradenje jas ne sum ucestvuvala so paricni sredstva. kako i na koj nacin i nso kakov dokument mozam da se otkazam zaedno so podnesuvanjeto na baranje za nezapisani prava na nedviznost na imot vo katasterot.odnapred vi blagodaram
Почитувани, Кога катастарската парцела е со незапишани права, тоа значи дека за неа нема имотен лист (кој е доказ за сопственост), односно дека не е запишан носителот на правото.За да предметната парцела се запише во катастарот на недвижности потребно е да се обратите во приватна геодетска фирма за изготвување на геодетски елаборат за запишување на правата на недвижностите кои во систематското запишување останале незапишани, кој потоа заедно со приложување на правен основ за запишување треба да го доставите во катастарот заради запишување на недвижноста во имотен лист. Согласно член 128 ст.1 од Законот за катастар на недвижности (Сл.весник на РМ бр.40/2008)како правен основ за запишување претставува:закон,правосилна судскапресуда,правосилно решение од надлежен орган (во конкретниот случај одобрение за градење) итн. Доколку го приложите одобрението за градење во кое се појавуваат тројца градители, катастарот истите ќе ги запише како што е во правниот основ, ако пак не сакате да се запише недвижноста на ваше име, не поднесувајте барање за запишување во катастарот, или обратете се до органот кој што го издал одобрението за градење. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, поседувам имот во Скопје, КО 110 - Радишани (парцела бр. 3721/2, имотен лист бр. 10539). Сакам да знам дали земјиштето се води како земјоделско или градежно и која е процедурата за трансформација од земјоделско во градежно земјиште (каде да се обратам, која е процедурата, кои документи се потребни, колку би чинело и сл.) и дали воопшто е потребно да го трансформирам за на него да подигнам објект за индивидуално домување (семејна куќа)?
Почитувани, Земјиште со катастарска култура ,,лозје,, претставува земјоделско земјиште. За да направите промена на култура од земјоделско во градежно земјиште потребно е до Центарот за катастар на недвижности Скопје да поднесете пријава за промена на култура кон која ќе приложите извод од деталниот урбанистички план издаден од вашата општина-сектор за урбанизам. Паричниот надоместок за извршената услуга во катастар согласно тарифникот изнесува 950,00 денари од кат.парцела и 50,00ден. уплата за административна такса. Во однос на второто прашање потребно е да се обратите во вашата општина-Сектор за урбанизам Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
Pocituvani, od neodamna preku televiziskite mediumi bev informitan, deka Ministerstvoto za Zemjodelie ke izgotvi Zakon za zemjodelski vozila za koi sopstvenicite koj gi koristat, poseduvaat nemaat dokumentacija za istite. Stanuva zbor za traktor koj go poseduval mojot Tatko, a jas sakam da istiot bide soodvetno registriran onaka kako sto nalaga zakonot. Odnapred Vi Blagodaram.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности.Потребно е да се обратите во Министерството за земјоделие каде би можеле да добиете одговор. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
kolku vreme(meseci, nedeli, godini) se cheka na odgovor od vtorostepen sud odn. apelacija Bitola, na prigovor podnesen vo Maj, 2012. Prigovorot se odnesuva samo na del od troshocite, sto se doneseni vo presudata od prvostepeniot sud. Vi blagodaram na odgovorot! A.M.
Почитувани, Ова прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности.Потребно е да се обратите до Министерството за правда или Судски совет. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
posle smrtta nabrat mi dali kako sestra imam pravo na del od imotot imotot e na negovo ime ima sopruga no nemaat deca
Почитувани, Одговор на вашето прашање можете да добиете на нотар.Агенцијата за катастар на недвижности не е надлежна за тоа. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
dokolku hipotekata e zavrsena spored dogovorot ,kataserot nesaka da izvrsi brisenje iako dogovorot e ispocituvan ,koj sud e nadlezen za brisenje hipoteka
Почитувани, Хипотеките од интабулационите книги врши катастарот,а како основ за бришење треба да приложите изјава за бришење заверена на нотар од доверителот на хипотеката. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
Kako moze da se izvrsi korekcija na imoten list ako e napravena greska pri premeruvanjeto vo geodetskiot elaborat? Koi dokumenti se potrebni za toa? Koja e postapkata?
Почитувани, Ако има грешка во геодетскиот елаборат кој бил еден од актите приложени кон предметот за запишување или промена во катастарот на недвижностите,Ваше право е да се обратите до изготвувачот( геодетска приватна фирма ) на истиот и барајте корекција -исправка на податоците(ако се аргументирани). Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
Pocituvani, bi sakala da mi kazete odgovor na moevo prasanje...imeno imame kuka, legalna so imoten list i istata e dadena pod hipoteka...sega sakame so soprugot da go dogradime spratot (koj e veke izgraden samo tavanskite prostorii da gi izramnime) e sega sakam da znam dali imame pravo da go napravime toa so ogled na toa sto kukata e pod hipoteka?vemolam za odgovor....
Почитувани, За било каква доградба-надградба потребно е да се прибави документација од Општината-Сектор за урбанизам.Сето тоа е во нивна надлежност. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
me intresira kolku metri treba da bides poviecen od delnikot za da mozes da izgradis nova gradba vo prigratska naselba
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности.Потребно е да се обратите во Министерството за Транспорт и врски во подрачните одделенија за урбанизам. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
Почитувани, Ме интересира дали може да се оспори подарок ако двајцата дародаватели се починати? Со почит. Елизабета Поповска
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
POCITUVANI IMAM PRASANJE VO VRSKA SO NASLEDSTVO KOE GLASI NA MOE IME I VO TESTAMENTOT E NAVEDENO DEKA GO POSEDUVAM DVIZNIOT I NEDVIZNIOT IMOT NO NE BEV POJDEN VO BANKA DA GI REGULIRAM RABOTITE IMA EDNA NEDELA OD KOGA GO DOBIV TESTAMENTOT A VO BANKATA OSTAVITELOT IMA NEKOI PARI STEDEN VLOG SEGA SO TESTAMENTOT TREBA DA OTIDAM DA GO REGULIRAM I OVA NO SE JAVIJA RODNINI KOI SAKAAT DA POVEDAT POSTAPKA ZA DA GI PODIGNAT TIE PARITE DALI IMAAT PRAVO DA ME OSPORAT ILI SLICNO IAKO JAS IMAM TESTAMENT
Почитувани, Ве известуваме дека вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности, потребно е да се обратите во адвокатска канцеларија која е надлежна за давање стручна правна помош. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Дали е потребно одобрение за отстранување на објект индивидуална станбена зграда која е во функција не постои опасност од нејзино уривање а сакам да земем одобрение за реконструкција,доградба и надградба на истата согласно со постојниот Детален урбанистички план? Одобрението за отстранување на објектот ми го бараат во АКН бо Крива Паланка за да ми го запишат веќе изградениот објект во книгата на недвижности за кој имам одобрение за реконструкција, доградба и надградба од 2009 година Почитувани, Дали е потребно одобрение за отстранување на објект индивидуална станбена зграда која е во функција не постои опасност од нејзино уривање а сакам да земем одобрение за реконструкција,доградба и надградба на истата согласно со постојниот Детален урбанистички план? Одобрението за отстранување на објектот ми го бараат во АКН бо Крива Паланка за да ми го запишат веќе изградениот објект во книгата на недвижности за кој имам одобрение за реконструкција, доградба и надградба од 2009 година Почитувани, Дали е потребно одобрение за отстранување на објект индивидуална станбена зграда која е во функција не постои опасност од нејзино уривање а сакам да земем одобрение за реконструкција,доградба и надградба на истата согласно со постојниот Детален урбанистички план? Одобрението за отстранување на објектот ми го бараат во АКН бо Крива Паланка за да ми го запишат веќе изградениот објект во книгата на недвижности за кој имам одобрение за реконструкција, доградба и надградба од 2009 година
Почитувани, Ве известуваме дека доколку за објектот имате правосилно одобрение за реконструкција, доградба и надградба издадено од општината, не е потребно одобрение за отстранување на објектот. Доколку имате проблем при запишување на објектот во Одд. за катастар на недвижности во Крива Паланка можете да се обратите во просториите на Агенцијата за катастар на недвижности во Скопје-Сектор за внатрешна контрола и надзор, приемен ден за странки секој вторник и среда од 09часот до 16.30часот. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Купив недвижен имот од продавач врз основа на доказ Имотел лист од катастарот на недвижностите. Подоцна врз дел од имотот трето лице поведе против мене спор за утврдување право на сопственост на дел од купената недвижност. Со судска одлука судот му утврди право на сопственост на третото лице а врз основа на податоци од стариот катастар пред 1996 година, бидејки била направена грешка во катастарот. Побарав да се вклучи катастарот уште во почетокот на спорот. Катастарот не се вклуче. Дли имам право на надомест на штета поради грубата грешка на катастарот. Со поздрав
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Потребно е да се обратите до адвокатска канцеларија која е надлежна за давање стручна правна помош. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
poseduvam idealen del od 1/7 od niva na koja imam izgradeno kuka za koja imam podneseno dokumenti za legalizacija no momentalno postapkata e stopirana bidejki nemame fizicka delba na zemjisteto i imotniot list e na 9 sopstvenici koi ne sme vo rodninski vrski.receno ni e da dademe izjavi na notar za da si gi potvrdime delovite od nivata i da prodolzi legalizacijata,no dvajca nemaat izgradeno kuki i ne sakaat da se potpisat.Dali moze da se izvrsi fizicka delba na 70,29 ari i kako da prodolzime so procedurata za legalizacija bez nivni potpis dali mozi po sudski pat. Odnapred blagodaram.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. За прашања кои се однесуваат на постапката за легализација надлежно е подрачното одделение на Општината при Министерството за финансии-Управа за имотно правни работи. Доколку сите сосопственици не се согласни да се изврши физичка делба кај нотар, тогаш вашето право можете да го остварите во судска постапка. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
baranje za transormacija e podneseno pred dve godini ,so uredni dokumenti dostaveno i od nivna strana odobreno kako kompletni ,denes mi baraat da napravam elaborat za stambenata zgrada ....... Plan za objektot imame lokacija ,odobrenie,plateni komunalii zosto sega i elaborat koga se e napraveno po site vazecki zakoni vo toa vreme .AKO TREBALO ZOSTO NE SUM IZVESTEN PRI SAMATA DOSTAVA NA DOKUMENTITE...odnapred blagodaram
Почитувани, Со елаборатот се прикажува фактичката состојба и колку Ве разбираме тоа Ви го бараат најверојатно во Општината и треба таму да се обратите за одговор. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
Pocituvani, Imame predmet koj e vo postapka za denacionalizacija,i so resenie od Upraven sud, e usvoena nasata tuzba i postapka se upatuva da prodlzi pred upravnite organi nadlezni za postapuvanje po predmetot. Zemjisteto e odzmeneo uste pred 30 godini, del za avto-patot za koj i isplaten nadomest, a del za izgradba na policijska stanica na MVR pri samiot vlez vo Tetovo. Za odzemeniot del za policijskata stanica ima samo resenie za dodeluvanje na zemjiste na MVR, drug akt za odzemanje nema i nikoga[ do sega ne e isplaten nadomest za odmzemeniot del. Istaknuvam deka zemjisteto koe e odzemeno(i istot go koristi MVR povece od 30 godini) vo katastat se vodi na nas, dali e potrebo da se sprovede postapka za denacionalizacija pred nadleznite organi na Opstina Tetovo. Blagodaram,
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Рокот за поднесување барање за денационализација е завршен во 2008год.За секоја друга информација потребно е да се обратите до подрачното одделение на Министерство за финансии при вашата општина. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani vo 1996 godina kupivme plac 433 m2. placot se vodese na ime tatkomu togas tatkomu bese pocinat . M Na dogovovrotiye placot kupivme od zenamu na pocinatiot . Tiye se cetvorca na dogovorot Potisa Maykata i dvayca braka , a dvete sesri ne potpisaa ,dogovorot neye zaveren samo imaat potpisi. Placot miye koristime 16 godini kao moje da zemame na nasa ime Pozrav Одговор број: За јавност:
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Потребно е да се обратите до адвокатска или нотарска канцеларија кои се надлежни за давање стручна правна помош. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
dali moze od arhivot na akn da se dobie fotokopija na posedoven list.bidejki edinstveno mesto kade postoi toj dokument e kaj vas bidejki tatko mi e pocinat jas ne mozam da go pronajdam Ve molam ako go nema kaj vas kade moze da se pobara. dali moze da se izvrsi upis po poranesna evidencija i kakva e postapkata . Golema blagodarnost i pozdrav
Почитувани, Ве известуваме дека можете да поднесете барање за увид во збирка на исправи на кое ќе назначите што барате, ќе наведете број на катастарска парцела и катастарска општина или број на имотен лист,за што се плаќа паричен надоместок согласно Тарифникот од 200 денари независно од времетраење на увидот, 50 ден. уплата за административна такса и 30 денари за фотокопија верно на примерокот од збирката на изправи за една страница А4 формат. Согласно член 128 ст.2 од Законот за катастар на недвижности може да се изврши запишување според податоците од постојната катастарска евиденција (од поседовен лист)со поднесување на геодетски елаборат за запишување изработен од приватно геодетско друштво. Со почит, Агенција за катастар на недвижности.
Zdravo.Majkami e pocinata pred 10god. i od togas ziveevme samo jas tatkomi i bratmi.Koga se ozeniv jas pocnav da ziveam pod kirija poradi nesoglasuvanja so tatkomi,a tamu ostanaa tatkomi i bratmi.Me interesira dali dokolku tatkomi mu go prepise nekogas imotot na bratmi,imam pravo da si baram del od toj imot.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Потребно е да се обратите до адвокатска или нотарска канцеларија кои се надлежни за давање стручна правна помош. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
pocituvani na koj nacin i kako mojot sopstven del od kukata ke moze da go poklonam na roditelite za da se promeni imotniot list a zemjisteto ne e uste vo moja sopstvenost vo tek e postapkata blagodaram
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Потребно е да се обратите до адвокатска или нотарска канцеларија кои се надлежни за давање стручна правна помош. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
ministerot za finansii preku komisijata za denacionalizacija za opstina gazi baba na sednicata na den 03.10.2012g. dn.br.26-100/2 go donese slednoto resenie. vidot na nadomestot vo vrednost od 3.000.000.00 denari se utvrduva kako nadomest od ist vid i toa idealen del od KP 373 KO katlanovo sopstvenost RM niva 6 klasa. a nie odzemeno niva od 1 klasa. me interesira kako jas da ja najdam taa niva za da ja vidam ne znam ni kade e. nie sme od petrovec a ni vrakaat vo katlanovo. zasto ne ni vrakat vo petrovec?
Почитувани, Идентификација на земјиштето кое Ви е вратено со решение за денационализација на лице место може да извршите со помош на приватна геодетска фирма .По однос на тоа од кои причини земјиштето кое Ви е вратено е во Катланово информација може да добиете во Министерството за Финансии . Со почит,Агенција за катастар на недвижности
pocituvani, dali ima moznost i koja bi bila postapkata za prenamena na garaza vo sendvicara ili burekdzilnica. vi blagodaram
Почитувани, За промена од гаража во деловен простор мислење може да добиете од надлежниот орган во локална самоуправа.Општината во која се наоѓа имотот.Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Zdravo.sopstvenik sum na idealen delna gradezno zemjist3.sakam mojot ideaken del da go prodadam.dali treba da go ponudam na drugite idelani sopstvenici,ili pak na sosedite.i so koj zakon e ova regulirano.pozdrav
Почитувани, За вакви прашања потребно е да се обратите кај Адвокат.Агенцијата за катастар на недвижности само врши запишување врз основа на поднесено барање со приложени валидни правни акти. Со почит,Агенција за катастар на недвижности
Zdravo.sopstvenik sum na idealen delna gradezno zemjist3.sakam mojot ideaken del da go prodadam.dali treba da go ponudam na drugite idelani sopstvenici,ili pak na sosedite.i so koj zakon e ova regulirano.pozdrav
Почитувани, За вакви прашања потребно е да се обратите кај Адвокат.Агенцијата за катастар на недвижности само врши запишување врз основа на поднесено барање со приложени валидни правни акти. Со почит,Агенција за катастар на недвижности
Ve molam da mi objasnite sto prestavuva gradezna funkcionalna celina.Pozdrav
Почитувани, Ве известуваме дека прашањето не е во наша надлежност. Потребно е да се обратите во вашата Општина-Сектор за урбанизам. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
почитувани ,би ве замолил за прецизен и колку толку брз одговор,се работи за легално изградена куќа во Охрид по барање на марјан војак на кп број 1545/5 КО Рамне Охрид согласно дуп за градежната парцела 2.38 - охрид, имотен лист број 753 за КО Рамне -охрид, имавме одстапување од страните по 40 цм али не надвор од грдезната парцела , то јест не повеке од еркерот кој е на подкровјето , во законски рок поднесовме за легализација на тоа сто е надвор од пројектот изработивме геодетски елаборат за премер на згради ,посебни делови од згради и други објекти, и геодетски елаборат - сниманје на бесправно изграден објект и делови од објект ,,имаме извадено пред имотен лист на кој имаме подигнато кредит,барањето за легализација на делот кој излегува од планот , поднесовме во законски рок , и е во процедура , -проблемот се јави при поднесување барање за упис на легалниот дел во катастарот во охрид, поради различно толкување на законот за упис на недвижнини,од страна на вреботените , меѓу кој имаше и такви кој ми советуваа дека полесно ке земам имотен лист доколку ја легализирам целата како диво градба , што за мене е апсурдно со обзир дека јас имам уредно платени комуналии на легалниот дел ,по првото барање за упис ме одбиа со образложување дека не сум доставил изјава од градежната фирма , имав доставено бидејќи кога го вадевме предимотниот лист таа бесе потребна , а не извештај од надзор кој тогаш не се барше , ни беше посочено дека за семејна куќа под 300 м2 не е потребен надзор ,вториот пат ме одби господин робе кој наведе дека е потребен извештај од надзор , и замина на одмор , со другите правници читајќи ги измените во законот установивме дека не треба , доволно било само извештајот, на консултација со новата началничка на катастар госпоѓа Ана.Д. разговаравме и таа ме убедува дека проблемот е поголем одколку целата да ја легализирам како дивоградба , ве молам за совет како да го ресам прашањето по ова , бидејќи тие не сакаат да ми дадат имотен лист ниту на легалниот дел , со образложење дека не смееле да згршат , не знаеле како да ми помогнат , па кој би можел , да ми напоменаа дека од 28,01.2013 три дена ке престојува директорот од скопје , па да сум се консултирал,не сваќам зашто ова внесување е проблем , кога поголем дел со кој се консултирав , викаат дека е обична процедура , то ест се внесува прво легалниот дел и за него ми издаваат имотен лист , а потоа по легализацијата со забелешка се прибележува легализираниот дел,ви благодарам , оцекувам помош
Почитувани, Ве известуваме дека доколку имате проблем при запишување на објектот во Одд. за катастар на недвижности во Охрид можете да се обратите во просториите на Агенцијата за катастар на недвижности во Скопје-Сектор за внатрешна контрола и надзор, приемен ден за странки секој вторник и среда од 09часот до 16.30часот или до секоторот да доставите писмена претставка на која по разгледување на предметот ке добиете писмен одговор. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Vo imotniot list pokraj sopstvenikot na celata parcela koja iznesuva 282m2 kolku sto e i kupena vo 1963g. od drzavata sega izleguva deka i drzavata RM ima 7/289 tina a sopstvenikot 282/289 tina.ve molam
Почитувани, Потребно е до Центарот за катастар на недвижности Скопје или подрачното одделение на катастарот да поднесете пријава за запишување на промена во имотниот лист односно да барате да се одвои узурпацијата односно вишокот на површината што е запишана на РМ.ж Со почит,
Se raboti za imot koj sto pri poslednoto avionsko snimanje se izmesani kvadratite na site posoceni parceli,taka sto sega imam problem koj sto soodejstvuva so pricinata da nemozam da izvadam imoten list koj sto moze da bide cist(samo na edno ime i prezime),po razgovorot so odgovornite lica vo katastarot nemozam da im dokazam deka za da se reguliraat i dojdat parcelite i kvadratite onaka kako sto se,moze mnogu lesno da se vidi preku dvizenje na imot vo koj se dokazuva poslednata promena,ustavno pravno i po site principi na pravo na sopstvenost imotot e edna celina po koja nema nikakva zakonska osnova po koja jas mora i treba da imam problem. Ve molam nemojte da mi kazete deka treba da izrabotam geodetski elaborati,i deka treba site zasegnati strani da gi povikam na notar,toa da im go prilozam vo katastarot i deka treba da trpam golgota zatoa sto ne sum vinoven za taa greska,a moze da se dokaze mnogu lesno deka poslednata promena e napravena po osnov na avionskoto snimanje za koe so pretstavnici od katastarot podneseno e baranje od mesnata zaednica-odnosno predsedatelot vo prisustvo na svedoci,prisutni oficijalni lica od katastarot,na seto toa nema nikakov soodveten odgovor. Kazete mi posle 3 godini pominati niz katastar po razno razni osnovi,za koi se trudam da bidam pristoen no nema sluh za odgovor,tuku samo onoj neodreden kometar vo koj sluzbenoto lice obrazluzuva kako nisto da ne kazal
Почитувани, Ве известуваме дека новиот премер е според фактичката состојба врз основа на аерофотограметриско (авионското) снимање. Сите кои се запишани како сосопственици во имотен лист потребно е да направат физичка делба со геодетски елаборат за физичка делба кај нотар или доколку има несогласност од сите сосопственици потребно е судска физичка делба. Сосопственоста е запишана поради тоа што со преклопување на парцелата од стариот катастарски план со податоците од новиот премер кој се базира на дигитално пресметување на површината настанати се повеќе нови парцели односно новата катастарска парцела може да зафака површина од повеќе стари парцели.
koja e postapkata i sto dokumenti se potrebni za razvod so stranski drzavjanin kolku vreme trae postapkata i dali moze da dojde do razvod so edno rociste
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Агенцијата за катастар на недвижности неможе да Ви даде одговор бидејќи истата е ненадлежна.Потребно е да се обратите во Адвокатска канцеларија која е надлежна за давање стручна правна помош. Со почит Агенција за катастар на недвижности
Pozdrav,kako moze da napravam privatizacija na dvorno mesto bidejki vo imotniot list izleguva R.M
Надлежен орган за приватизација на градежно земјиште во државна сопственост согласно Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште (службен весник на Република Македонија бр. 4/05,13/07,165/08,115/09,146/09,18/2011, 48/2011) е Министерство за финансии - Управа за имотно правни работи сместена во локалната замоуправа (Општина) потребно е да се обратите кај нив. Со почит Агенција за катастар на недвижности
pochituvani,molam da ni ja objasnite postakata i koj dokumenti se potrebni za da se ispravi greska na postoecki pat napravena pri poslednoto avionsko snimanje.Se raboti za pet katastarski paceli so posedoven list(sega i so imoten) A1 A2 A3 A4 A5 kupeni od ist prodavac.Site parceli koristime eden pat---------------------od glavnata ulica do poslednata parcela. .Patot e formiran uste pri kupuvanje na parcelite t.s.sekoj kupuvac od svojata parcela otstapi 1,5m ,a 1,5m otstapi prodavacot i taka se formira pat od 3m.Ova e zapisano vo kupoprodaznite dogovori na sekoj poedinacno pomegju kupuvacot i prodavacot vo1980-1981g.i istite se zavereni vo sudot vo Skopje. Poslednite dve prceli nemaa ograda od kaj patot, pri avionskoto snimanje i postoeckiot pat ne e snimen do kraj i zavrsuva so tretata parcela. Namesto pat toj del katastarsi e zapisan vo imoten list na parcela A4 A5 i tuka na istite imotni listovi se pojavuva kako sopstvenik itreto lice koe nema nikakva vrska so postoeckiot pat.Celiot pat na lice mesto postoi i sega i se koristi. no nie bi sakale da go vratime vo prvobitna sostojba katastarski ida se otstrani tretoto lice kako sopstvenik.Polovina od patot ima svoj broj na parcela, koja sto treba da prodolzi do kraj t.s. do A5.
Почитувани, Ако постои правен основ(наведувате договори)за површината под култура пат потребно е да барате исправка на грешка,односно под пат бидат опфатени и површината која не е опфатена,а на лице место е пат.Патот треба да биде запишан во сопственост на сите лица кои отстапиле површина,а ако е запишано лице кое нема отстапено површина за патот,а фигурира во имотниот лист,барајте истото да биде избришано од насловот на имотниот лист. Со почит,Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani. Mojot sosed e navlezen vo moja povrsina so gradenje na kuka I garaza pred poveke Od 30 god.sega saka Da ja legalizira kukata megutoa za izrabotka na elaborat mu baraat sooglasnost Od nas deka toa mesto e negovo a toa nie ne sakame Da go potpisime sakame mestoto Da ni se vrati dali ke imame problem pri toa bidejki ima kuka na toa mesto tolku vreme ili toa zemjiste mozeme Da si go vratime nazad I so koi dokumenti . Vi blagodaram odnapred.
Почитувани, Штом се бара согласност од Вас,неспорно е дека земјиштето е запишано на Вас,но Вие фактички не го владеете.Во Вашиот случај морате правото да го остварите во судска постапка. Со