Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Нострификација на дипломи и свидетелства за средно образование стекнато во странство
кој документи се потребни за да се нострифицира дипломата која е стекната во странство
Почитуван Ве упатуваме да го погледат сајтот на Министерството за образование и накука: www.mon.gov.mk Кад ке барате средно образование-признавање и нострификација на свидетелства.
na koj sajt mo`e da najdam podatoci za nostrifikacija za stranska diploma za visoko obrazovanie
Податоците кои ве интересираат може да ги побарате на истиот сајт, во рубриката Признавање странски високообразовни квалификации.
dobar den, zavrsiv opsta medicina vo Bucuresti, Romania. za nostrifikacija imam potvrda od rektoratot vo koja garantira deka diplomata e originalna i validna,diplomata i analiticna programa od sitepredmeti so gi imam iuceno. me interesira dali mi treba nesto drugo, za nostrifikacija, dali mozi so legalizirana kopija, ili treba legaliziran prevod, dali trebalicno ili ne dali imam ispiti za polaganje,kako odi procesot i kolkubi trael. vi blagodaram v.karabolevski Bitola
За да добиете прецизен одговор на вашето прашање треба да се обратите кај одговорното лице кое ја води рубриката: Признавање странски високообразовни квалификации.
Pocituvani, Kako e mozno dvaica kolegi sto imame zavrseno na isti univerzitet, ista nasoka, da dobieme 2 razlicni nostrifikacii? Mojata nostrifikacija go sodrzi sledniov tekst "diplomiran od oblast na megjunarodni odnosi", dodeka na kolegata kojsto e samo 1 godina generaciski pomal od mene mu stoi "diplomiran pravnik od oblas na megjunarodno odnosi". Ova navistina ne mi bese jasno uste koga ja dobiv nostirfikacijata pred 2 godini, i togas go postaviv moeto prasanje "sto sum jas, diplomiran pravnik, ekonomist...?", no odgovor na toa prasanje seuste ne sum go doznala, zatoa povtorno se obracam kon Vas, kako Ministerstvo za obrazovanie, da mi dadete informacija sto treba da napravam za da se steknam so moeto zvanje "pravnik". Dali ke treba da se ponisti prethodnoto reseni i da se izdade novo, ili imate nekoja druga procedura. Iskreno Vi blagodaram. So pocit, Sanja Andonovska
Доколку имате забелешки по однос одлуката за признавање на вашата диплома, имате право да постапите согласно правната поука во рокот наведен во истата.
Kako e mozno da se stavi clen vo Zakonot za vis. obrazovanie, koj pred nekoj den e pominat vo Sobranie, za nostrifikacija na diplomi od stranstvo koja ke se vrsi spored lista na 5oo institucii koja ja pravi odreden magazin/ vesnik ? Daden e dopis do Ministerstvoto vo odnos na ovoj clen na koj nikogas ne e odgovoreno. Ve molam za odgovor sto ke se sluci ako dobiete diploma za nostrifikacija koja e izdadena od pravno regulirana institucija vo odredena zemja koja ne e izlistana vo tie 500? Kolku za sporedba samo vo SAD ima poveke od 2500 akreditirani institucii.
Во врска со вашето прашање обратете се кај Раководителот на секторот за високо образование -Марика Парцанова(1306 516), или Раководителот на одделението за признавање странски дипломи+ Мустафа Муслиу (1306 571).
кој документи се потребни за нострификација на диплома стекнато во странство
Почитуван За нострификација е потребно да се поднесе:молба со таксени марки од 250,00 денари,изјава и оригинал уплатница за уплатени 3000,00 денари (цел на дознаката: уплата за нострификација за средно образование;назив на примачот:Министерство за образование и наука;Банка на примачот:НБРМ;сметка:100000000063095;сметка на буџетски корисник:160010032978736;приходна шифра и програма:72311910),оригинал диплома (со апостил печат),преведенаод овластен судски преведувач во Република Македонија во три примероци од кои еден заверен кај нотар,оригинал свидетелства од сите завршени години преведени од пвластен судски преведувач во Република Македонија во три примероци од кој еден заверен кај нотар.
koj dokumenti se potrebni za nosrifikacijata na diploma cteknato vo ctranctvo po shto na web sajtot na mon ne e kazhano kakvi dokumentise potrebni za nostrifikacija na credno obazovanije koj dokumenti se potrebni za nosrifikacijata na diploma cteknato vo ctranctvo po shto na web sajtot na mon ne e kazhano kakvi dokumentise potrebni za nostrifikacija na credno obazovanije
Почитуван За нострификација е потребно да се поднесе:молба со таксени марки од 250,00 денари,изјава и оригинал уплатница за уплатени 3000,00 денари (цел на дознаката: уплата за нострификација за средно образование;назив на примачот:Министерство за образование и наука;Банка на примачот:НБРМ;сметка:100000000063095;сметка на буџетски корисник:160010032978736;приходна шифра и програма:72311910),оригинал диплома (со апостил печат),преведенаод овластен судски преведувач во Република Македонија во три примероци од кои еден заверен кај нотар,оригинал свидетелства од сите завршени години преведени од пвластен судски преведувач во Република Македонија во три примероци од кој еден заверен кај нотар.
Дали со нострификацирана диплома за завршено средно образование во странство може да се запишуваат студенти на државните универзитет.(што со државната матура-дали трба да се полага?Благодарам.
Почитуван Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека со нострифицирана диплома за завршрно средно образование во четиригодишно траење можете да се запишете на некој од факултетите во Република Македонија,доколку ги исполнувате условите што ги бара факултетот. Истовремено Ве информираме дека во моментов, оние кои завршиле средно образование во странство, не се предвидува да се задолжуваат да полагаат матура.
Pocituvani, imam zavrseno sredno obrazovanie vo stranstvo ( vo Srbija) i nemam Makedonsko drzavjanstvo Sakam da se zapisam na Pedagoskiot Fakultet vo Skopje, pa bi sakala da mi kazete koja e postapkata za upis i potrebnata dokumentacija i dali ke treba da ja polagam sega novovovedenata drzavna matura. Blagodaram
Почитуван Ве известуваме да се обратите на нашиот сајт www.mon.gov.mk во делот за нострификација за средно образование, каде што ќе се информирате за се што е потребно за нострифицирање за средно образование во Република Србија. Исто така Ве информираме дека се уште не се полага државната матура.
САКАМ ДА МЕ ИНФОРМИРАТЕ КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА ВРАБОТЕНИ ВО ОСНОВНО И НИВНО ПРЕФРЛУВАНЕ ВО СРЕДНО.
Toa e regulirano soglasno Zakonot za rabotni odnosi, odnosno, samototo uciliste toa go regulira preku raspisuvanje na konkurs. Najsoodvetno objasnuvanje ke vi dadat strucnite sluzbi vo ucilisteto.
Во 2002 година имам дипломирано на Универзитетот по архитектура,градезниаство и геодезија на Геодетскиот факултет и бидејки тогас во РМ немасе геодетски факултет дипломата ми бесе нострифицирана од страна на градезниот факултет во звање дипл.геод.инз иако според дипломата се имм стекнато со степем магистар по геодезија.Покасно знам дека се донесе закон и смени начинот на нострификација на дипломите.Ме интересира сто е потребно за да ја пренострифицирам дипломата во звање кое го имам.
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека треба да дојдете до МОН на 10 спрат во соба бр. 1007, кај Елена Неделковска.
Ме интересира дали доделувате стипендии за последипломци,јас сум последипломец менџмент на екон.факултет имав 8,8 просек сега ќе запишам втор семестар,дали има некаков конкурс,благодарам.
За ова прашање ќе се обратите на Снезана Лузевска нејзиниот е-маил е L_ sneze.yahoo.com
Dali moze da se mostrificira diploma od Biznis Akademija od zemun
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека треба да дојдете до МОН на 10 спрат во соба бр. 1007, кај Елена Неделковска.
Pocituvani,imam edno prashanje do vas,i edna molba kako nadlezhna institucia da prezemete dejtsvia soglasno pozitivnite zakoni i ustavot na RM. Prashanje:dali e zakonski direktorot na osnovnoto ucilishte "MIHOJLLO GRAMENO" sello Brest opshtina CUCERO SANDEVO da organizira samovollno bez raspishan javen tender za prevoz na nastavnicite do i od rabotnoto mesto,a na istite pak da ne mugi plaqa stvarnite patni troshkovi,da ne dava dodatok na pllata po osnov nastavnik kllasen,za kombinirani parallellki,i red drugi nepravillnosti.Jac se prashuvam tie pari kude zavrshuvat.So pocit do Instituciata ministerstvo za obrazovanje.
Во врска со Вашето прашање треба да го погледате Конкурсот за упис на високообразовни установи на Веб страницат на Министерството за образование и наука
Pocituvani,imam edno prashanje do vas,i edna molba kako nadlezhna institucia da prezemete dejtsvia soglasno pozitivnite zakoni i ustavot na RM. Prashanje:dali e zakonski direktorot na osnovnoto ucilishte "MIHOJLLO GRAMENO" sello Brest opshtina CUCERO SANDEVO da organizira samovollno bez raspishan javen tender za prevoz na nastavnicite do i od rabotnoto mesto,a na istite pak da ne mugi plaqa stvarnite patni troshkovi,da ne dava dodatok na pllata po osnov nastavnik kllasen,za kombinirani parallellki,i red drugi nepravillnosti.Jac se prashuvam tie pari kude zavrshuvat.So pocit do Instituciata ministerstvo za obrazovanje.
Во врска со Вашето прашање треба да го погледате Конкурсот за упис на високообразовни установи на Веб страницат на Министерството за образование и наука
Би сакал да Ве прашам зошто кажуватедека превозот за средшколците е бесплатен кога мојот син лани беше прва година средно,а јас редовно го плаќав превозот,а исто и оваа година ми се повторува,за да го решам овој проблем каде треба да се обратам,однапред благодарам
Да се обратите до општината во која детето го посетува училиштето.
Молам да ми одговорите дали дипломец со 3 години од приватен факултет се стекнува со седми степен образование?
Во врска со вашето прашање ве информираме дека доколку се работи за признавање на високообразовна квалификација стекната во странство треба да ги комплетирате потребните документи согласно листата која се наога на нашата официјална страница и да ги доставите во архивата. Стручните комисии го предлагаат видот, степенот и називот на странската високообразовна квалификација, односно употребата на стручниот или научниот назив, звање, титула во Република Македонија. За подетални информации за признавање на странски високообразовни квалификации обратете се на телефонскиот број 02 3140171
Ve molam odgovorete mi dali e reciprocno nostrificiranjeto na diplomite za zavrsen medicinski fakultet, polozen strucen lekarski ispit i zavrsena specijalizacija od Medicinski fakultet-UKIM i univerzitetite vo Srbija? Odnosno bez dopolnitelni uslovi i ispiti. Blagodaram.
Почитувани, по однос на вашето прашање за признавање и еквиваленција на наша високообразовна квалификација потребно е да се обратите во Министерството за образование и наука во Република Србија, односно во државата каде сакате да продолжите со вашите студии или да ја користите за вработување.
Потребен ми е совет како да го решам мојот проблем кој трае веќе 4 години.Имено јас сум вработена во едно основно училиште на неодредено време,веќе 26 години, на работно место восспитувач во забавиште,подоцна подготвителна а, сега прво одделение од деветгодишното образование. Имам завршено Виша Педагошка Академија група воспитувачи. Пред 4 години, од училиштето каде се вработив бев преместена во друго основно училиште но без никаква документација. Личниот доход го добивам преку првото училиште , а не преку училиштето во кое работам последните 4 години. Што треба да направам за мојот статус да се реши? Се плашам затоа што иако има деца моето работно место во второво училиште каде што моментално работам секогаш е под знак прашање-затоа што актуелниот директор така сака. Ве молам за одговор. Поздрав.
За решавање на Вашиот проблем е потребно да се договорите со двајцата директори на двете училишта и Бирото за вработување. Доколку со договор не можете да го решите проблемот можете да се обратите до Трудовата инспекција или до Секторот за основно и средно образование во Министерството за образование и наука со писмени претставки
me interesira kako ke se polaga drzavnata matura i vo koj period za ucebnata 2010/2011 god.
Сите потребни информации за државната матура можете да ги најдете на www.matura.gov.mk
polagav drzavna matura i ja padnav dali moze sega da se prefrlam na zavrsna i da ja polagam zavrsnata vo avgust
Сите потребни информации за државната матура можете да ги најдете на www.matura.gov.mk
Кои услови треба да се исполнат за да се отвори приватно училиште за странски јазици и дали има критериум кој треба да се задоволи во однос на просторот за уцилница?
Приватно средно училиште може да основа домашно и странско правно и физичко ли¬це врз основа на одобрение. Приватно средно училиште може да се основа ако: - се донесени наставни планови и програми за воспитно-образовна работа, - се обезбедени соодветни простории и опрема за остварување на средното образование, - со финансиски план е обезбедено одржливо ниво на финансирање најмалку за една генерација на ученици во училиштето, - е обезбеден потребен број лица кои ги исполнуваат условите утврдени за наставници и стручни соработници во средното образование, кои дале изјава дека ќе се пријават на јавниот оглас и дека ќе засноваат работен однос, ако на јавниот оглас бидат избрани, и - се исполнети и другите услови кои се утврдени со нормативите и стандардите за основање на средно училиште заради вршење на средно образование. Нормативите и стандардите за основање на средно училиште ги донесува министерот надлежен за вршење на работите од областа на образованието на предлог на Бирото за развој на образованието. Покрај овие услови за основање на приватно средно училиште основачот треба да приложи банкарска гаранција дека ќе биде во состојба да ги надомести средствата кои учениците ги уплатиле на приватното средно училиште кое престанало со работа и другите трошоци кои ќе ги имаат учениците заради префрлувањето во друго средно училиште во земјата. Висината на банкарската гаранција ја утврдува министерот во зависност од бројот на предложените паралелки во елаборатот за основање, како и од висината на надоместокот кој се уплаќа за школување. Основачот на приватното средно училиште кон барањето одобрение за основање на приватно средно училиште доставува и наставни планови и програми усогласени со Концепцијата за државна матура, училишна матура и завршен испит. Постапката за основање средно училиште започнува со доставување на барање за одобрение за основање на средно училиште со елаборат за основање и предлог основачки акт за основање на средно училиште. Елаборатот за основање на средно училиште особено ги содржи: податоците за основачот, видот, односно видовите на средното образование кое ќе се остварува во средното училиште, наставните планови и програми, број на паралелки, просторните услови и опрема за остварување на средното образование, изворот на финансиските средства за вршење на средното образование, можноста за обезбедување на потребниот број наставници и стручни соработници кои можат да бидат вработени во средното училиште и план за начинот на кој ќе бидат исполнети другите услови кои се утврдени во нормативите и стандардите за основање на средно училиште. Барањето за одобрение за основање на средно училиште со елаборатот за основање на средно училиште и предлог основачки акт за основање на средно училиште се доставува до Министерството. За утврдување на исполнетоста на условите министерот формира комисија составена од претстaвници од Министерството и Државниот просветен инспекторат. За наставните планови и програми дава мислење Бирото за развој на образованието, односно Центарот за стручно образование и обука. Одлука за давање одобрение за основање на приватно средно училиште донесува Владата по претходно мислење од Министерството, Бирото за развој на образованието и Центарот за стручно образование и обука
Ve molam odgovorete mi koga zapocnuva konkursot za dodeluvane stipendii za telentirani ucenici za ucebnata 2010-2011. kade mozam da se informiram za dodeluvane na sportski stipendii, koi dokumenti treba da se dostavat.dali mozam da smetam na dopolnitelna pomos od drzavata zatoa sto se raboti za talentirano dete vo momentot reprezentativec na MK. Odnapred blagodaram
Конкурсот треба да излезе кон средината на идниот месец, а сите конкурси се објаавуваат на сајтот на министерството и во нив се дадени сите услови за аплицирање. За спортски стипендии обратете се во Агенцијата за млади и спорт или во Македонскиот олимписки комитет
Имам дипломирано на Факултетот за Биотехнички науки во Битола смер Преработка на анимални производи, сакам да аплицирам со дипломата за работа во Италија покрај превод што друго треба да направам за да ми биде признаена дипломата во Италија. Однапред благодарам.
Почитувани, За потребната документација за признавање на вашата диплома, треба да се обратите во државата во која сакате да биде извршено признавањето. Министерството за образование и наука врши признавање на високообразовни квалификации стекнати во странство
Pocituvani, diplomirav vo stranstvo Angliski jazik i Literatura, koja dokumentacija treba da dostavam za nostrifikacija? se raboti za universitetska diploma ne sredno.
Pocituvani, listata na potrebnite dokumenti za priznavanje i ekvivalencija moze da gi prevzemete od oficijalnata strana na Ministerstvoto za obrazovanie i nauka www.mon.gov.mk/dokumenti/formulari/lista na potrebni dokumenti
Pocituvani, Ovaa godina zavrsuvam visoko obrazovanie vo Avstralija na La Trobe University (eden od 500 na rank listata na najdobri svetski fkulteti). Sakam da prodolzam na medicinskiot fakultet vo Skopje. Razgledav koja dokumentacija mi e potrebna za nostrifikacija na diploma i naidov na poimot indeks. Avstraliskiot sistem za visoko obrazovanie ne vklucuva indeksi, otcenkite se dobivaat na kraj na semestar po email posta. Posle zavrsuvanjeto na fakultetot, so diplomata go davaat samo akademskiot transcript na koj gi ima otcenkite (so bukvi i procenti). Sto se prevzema vo ovoj slucaj koga dokumentacijata za nostrifikacija ne e celosna? Isto taka, dali ke moze da go pocnam nostrifikacioniot proces bez originalnata diploma tuku so zaveren dokument sto go davaat po baranje od studentot dodeka original diplomata e vo tek na izdavanje? I moeto posledno prasanje, vidov deka mi treba detalen studiski plan i programa na izucenite predmeti? Sto se podrzabia pod "detalen studiski plan" - dali toa znaci deka vi treba lista na site predavanja i laboratoriski vezbi, ili samo opis na predmetot, sto se izucuva vo nego i kako i sprema sto e studentot otcenuvan (testovi, kolkokviumi, seminarski, kraen ispit)? Vi Blagodaram
Почитувани,доколку по завршувањето на вашето студирање не е вклучен индекс, истиот не е потребно да го доставувате. Без оригинал диплома не може да започне постапка за нострификација, која се врши врз основа на диплома оригинал и оригинал транскрипт или уверение со оценки. Студискиот план и програма се доставува за времетраење на вашето студирање. (опис на предметите и број на часови). За подетални информации може да се обратите на телефонскиот број 02 3140 170, 3 140 171.
ме молам одговорет ми кој документи се потребни и каде треба да се заверат за записуванје на странски државјанин од турција со 3 години средно дали ке мозе да се записе на факултетот кирил и методи на економси факултет
Документи за нострификција на дипломи од странство се подигнуваат од Секторот за основно и средно образование на 7 кат во Министертството за образование и наука. За дополнителни консултации јавете се на телефон: 02/3121412.
ме молам одговорет ми кој документи се потребни и каде треба да се заверат за записуванје на странски државјанин од турција со 3 години средно дали ке мозе да се записе на факултетот кирил и методи на економси факултет
Документи за нострификција на дипломи од странство се подигнуваат од Секторот за основно и средно образование на 7 кат во Министертството за образование и наука. За дополнителни консултации јавете се на телефон: 02/3121412.
Pocituvani,zainteresirana sum za proektot 45 za studiranje,bi sakala da se zapisam na filoloski fakultet na angliski jazik,megutoa gledam deka nema objaveno mesta za na ovoj fakultet.Ve molam da mi odgovorite,zosto?i dali ke ima nekakva moznost da se zapisam na ovoj fakultet so proektot 45.Ocekuvam vas odgovor sto poskoro kako bi znaela sto da pravam.Vi blagodaram Pozdrav Natasa
Со проектот 45, беа опфатени неколку факултети кои имаа услови за запишување нови студенти, односно самите Универзитети во Република Македонија одлучија на кој факултет може да се спроведе проектот 45
Za ucebnata godina 2010/2011 koga se polaga drzavnata matura ,dali za vreme na zimskiot raspust ke ima ispiti.
За одговор на Вашето прашање обратете се во Државниот испитен центар или посетете ја интернет страницата www.matura.gov.mk
dali posle 5 god. raboten staz vo obrazovanie po avtomatizam ke dobijam resenie i dali toa resenie go potpisuva direktorot po dadena soglasnost od MON ili istoto go potpisuva ministerot, so pocit
Трансформација на работен однос од определено на неопределено време добиваат лица кои покрај општите услови за трансформација на работен однос го исполнуваат и следното:  Лицата да имаат соодветно образование и положен стручен испит  Лицата да имаат најмалку 5 години работен стаж  Лицата да не засноваат работен однос по основ на замена или боледување. Во секоја општина има формирано Комисија за трансформација на работен однос, таа комисија е должна до МОН да достави преглед на лица кои исполнуваат услови за трансформација на работен однос. За лицата кои исполнуваат услови Министерството за образование и наука и Министерството за финансии даваат согласност, врз која согласност директорот на училиштето издава Решение односно Договор за работа на неопределено време.
dali posle 5 god. raboten staz vo obrazovanie po avtomatizam ke dobijam resenie i dali toa resenie go potpisuva direktorot po dadena soglasnost od MON ili istoto go potpisuva ministerot, so pocit
Трансформација на работен однос од определено на неопределено време добиваат лица кои покрај општите услови за трансформација на работен однос го исполнуваат и следното:  Лицата да имаат соодветно образование и положен стручен испит  Лицата да имаат најмалку 5 години работен стаж  Лицата да не засноваат работен однос по основ на замена или боледување. Во секоја општина има формирано Комисија за трансформација на работен однос, таа комисија е должна до МОН да достави преглед на лица кои исполнуваат услови за трансформација на работен однос. За лицата кои исполнуваат услови Министерството за образование и наука и Министерството за финансии даваат согласност, врз која согласност директорот на училиштето издава Решение односно Договор за работа на неопределено време.
koja e procedurata za polaganje strucen ispit za vo obrazovanie
- За полагање на стручен испит потребно е да го поминете приправничкиот стаж во траење од една година.
od koja godina se vrsi nostrifikacija
Ностификација на кој документ?
Pociguvani Ve zamoluvam ako mozete da mi odgovorite na prasnjeto dali ke mi se priznae privatniot fakultetot na koj sto studiram sega treta godina,a se imam upisano 2008 septemvri so predhodno zavrseno tri godisno sredno obrazovanie?Dali e potrebno da ja zavrsuvam sega cetvrtata godina od srednoto obrazovanie,bez razlika na toa sto sega ja stdiram tretata godina od visokoto obrazovanie?
Согласно член 108 од Законот за високото образование, на прв циклус универзитетски и стучни студии може да се запише лице кое положило државна или меѓународна матура, односно лица кои положиле училишна матура во гимазиско образование или завршен испит по завршено соодветно стручно средно образование со четиригодишно траење доколку на конкурсот не се јават доволен број лица со положена државна или меѓународна матура. Со оглед на наведеното во Вашето прашање, Вие не ги исполнувате условите за запишување на прв циклус на студии и Вашата диплома, доколку таква Ви биде издадена, согласно член 165 од Законот за високото образование ќе биде поништена и ќе бидат превземени мерки предвидени со Законот.
POCITUVANI IMAM SREDNO OBRAZOVANIE OD REPUBLIKA SRBIJA OD 1997 ZAVRSENO CETVRT STEPEN PRETHODNO SREDNO TRI GODINI ZAVRSENO VO SVETI NIKOLE,PRED DA SE VRABOTAM IZVRSIV PREVOD I ZAVERUVANJE VO SUDOT SV.NIKOLE IMAM MOBING NA RABOTNOTO MESTO DEKA DIPLOMATA E KUPENA, SEDUM MESECI MI VRSAT PRITISOK ZA NEA STO DA NAPRAVAM NE SUM MOCEN FINANSISKI DA ODAM I OBJAVUVAM ZA IZGUBENA VO VESNICI ZA VADENJE NA NOVA STARATA NE MI JA DAVAAT PORADI PROVERKA DEMEK I TAKA SEDUM MESECI SEUSTE I SEUSTE?????
Прашањето не е јасно потребно е да се дадат по детални информации,односно што бара од Министерството да направи.
Минатата година керка ми заврши трето одделение во САД. Доколку бевме тука таа требаше да биде четврто одделение од деветгодишното образование. Таму ја ставија повторно во трето одделение бидејки спаѓаше во таа возрасна група (родени 2000 година) а истотака и ја тестираа заради јазикот. Учлишната година ја заврши со одличен успех како и со резултати од екстерното оценување и од ISTEP тестот кои беа над просекот. Резултатите покажаа дека Англиски Јазик е на ниво на својата возраст додека по Математика покажа резултати како за седмоодделенец. Сега сме назад во Македонија и сакам да ја запишам во петто одделение како што впрочем и би требало да биде. Сега засега е запишана условно па би сакала да знам дали откога ке се направи еквиваленција на свидетелството(наставната програма) ке остане во своето одделение или ке биде вратена во четврто одд. што не би сакала да се случи во ниеден случај? Дали има можности да се тестира во кое одделение заслужува да биде како што направија и таму во САД? А што ако покаже повисоки резултати, дали би ја ставиле едно одделение погоре? И секако да не заборавам , дали износот за плаќање на нострификација е исто како за едно свидетелство од основно, така и за диплома од средно или било која друга диплома(2000денари?)? Простете за опширноста но бидејки не сум од Скопје и не можам лично да ве посетам оваа варијанта ми е најприфатлива.Однапред благодарам.
Нострификација се врши врз основа на свидетелство за завршено одделение,согласно Законот за основното образование.Според тоа,Комисијата за нострификација и еквиваленција на свидетелства и дипломи стекнати во странство за основно и средно образование решава според поднесеното свидетелство,а не според способностите на ученикот. Доколку сметате дека Вашето дете има капацитет да оди во повисоко одделение од она што го завршило детето,Ве известуваме дека ,согласно член 75 кој гласи „ Ученик од четврто до деветто одделение,по предлог на одделенскиот раководител,а по одобрување на наставничкиот совет и согласност на родителот може забрзано да напредува,за што одлука донесува наставничкиот совет“, од Законот за основното образование ( „ Сл. весника на Република Македонија “ бр.103/2008 ). Во врска со второто прашање ве известуваме дека за средно образование се уплатува 3000,00 денари,доколку сакате да видите кои документи се потребни за нострификација трба да барате на – http: //www.mon.gov.mk ,ќе барате во главното мени сектори- унапредување на основно и средно образование,потоа ќе барате евалуација на основното и средното образование и се отвараат документи за симнување.Таму можете да најдете формулар со податоци потребно за нострификација за основно и средно образование.
Почитувани, Ве молам ако можете да ми помогнете. Јас сум редовен студент на Земјоделскиот факултет при Универзитетот Гоце Делчев во Штип, трета година сум и имам просек 10,00. Оваа година кога запишав 5-ти семестар поднесов молба до Деканот да ме ослободи од партиципација, меѓутоа тој ми кажа дека молбата ми е одбиена, бидејќи веќе не важело тоа правило дека студентите со просек можат да бидат ослободени од партиципација. Моето прашање е дали јас треба да пратам молба до Министерството за образование и наука, и дали може да бидам јас ослободена од плаќање на партиципација? И ако може кои документи ќе треба да ги доставам?
Nacinot na studiranje, vo koe e vkluceno i nacinot na plakanje e regulirano pomegu fakultetot i studentot, i za ova prasanje studentot treba da se obrati na fakultetot. Ministerstvoto za obrazovanie i nauka nema nadleznosti vo odnos na ova prasanje.
Kako moze za moeto dete koe ima 11 godinii odi vo osnovno uciliste da se izvadi besplaten avtobuski bilet.i od kaj treba da zememe dokumenti za toa.
sekoj uchenik koj uchi vo uchiliste koe e odalecheno 2km od domot (vo sluchaj da nema drugo poblisko uchiliste) ima pravo a besllaten prevoz. Organiziraweto na prevozot na uchenicite e vo nadleznost na osnovachot
дали во државните органи може да се вработаат граѓани кои имаат завршено три годишен факултет?
Za odgovor na Vaseto prasanje ke se obratite vo Ministerstvoto za pravda ili vo Agencijata za vrabotuvanje na Republika Makedonija
На mon.gov.mk излезе конкурс за стипендии за талентирани средношколци и спортисти. Таму вели дека за да се пополни формулар треба да се појди на www.stipendii.mon.gov.mk. Но таму во тековни конкурси го нема потребнио формулар. Дали можите да ми помогните во врска со ова ???
Obidete se na slednata adreda www.stipendii.mon.gov.mk
Pocituvani. Pred nekolku godini diplomirav na Medicinskiot fakultet vo Skopje. Pokraj diplomata dobiv i uverenie so ocenkite po predmetite koi se polagani vo tekot na studiite. Bidejki planiram da ja prodolzam mojata kariera nadvor od Makedonija za nostrifikacija na diplomata vo stranstvo potreben mi e i transkript od fakultetot , odnosno pokraj ocenkata, za sekoj predmet treba da e navedeno kolku casovi se izucuva prakticno, a kolku teoretski vo koj semestar i so kolku krediti e vrednuvan i toa da bide zavereno od strana na fakultetot. Dali e fakultetot obvrzan da izdava transkripti za site studenti sto studirale po noviot kredit transfer sistem ?
Диплома и додаток на диплома член 116 од Законот за високо образование Студентот кој ќе ги изврши сите обврски по студиската програма за добивање на високо образование во било кој циклус на образование, универзитетот и единицата на универзитетот, односно самостојната висока стручна школа врз основа на евиденција што се води за него му издава диплома. Со дипломата се потврдува дека студентот завршил студиска програма од прв, втор или трет циклус и се стекнува со соодветен стручен или наулен назив. Составен дел на дипломата е додатокот на дипломата. Дипломата и додатокот на дипломата на универзитетот ја потпишува ректорот и деканот односно директорот на единицата на универзитетот и се оверува со сув печат на универзитетот.
koj dokumenti se potrebni za nostrifikacija na diploma za visoko obrazovanie i kolku kosta??
Site potrebni dokumenti za nostrifikacija na diplomata mozete na najdete na www.mon.gov.mk/dokumenti/formulari
Pocituvani,imam zavrseno visoko obrazovanie vo srbija.Me interesira kolku cini nostrifikacija na mojata diploma??
Site potrebni dokumenti za nostrifikacija na diplomata mozete na najdete na www.mon.gov.mk/dokumenti/formulari
кој документи се потребни за нострификација на диплома од високо образование стекната в Бугариjа
Site potrebni dokumenti za nostrifikacija na diplomata mozete na najdete na www.mon.gov.mk/dokumenti/formulari
Dali moze od ukim da se prefrlam na ugd i da prodolzam so vtor semestar
Dokolku studentot saka da se prefli, potrebno e da proveri vo mestoto kade sto se prefrla vo slucajov UGD, dali tamu ima ista ili slicna studiska programa, i dali i kolku ke mu priznaat od ispitite i od prisustvoto od semestarot na UKIM (potpisite od prv semestar).Potoa dokolku na kandidatot mu odgovaraat uslovite od UGD, sto mu treba i sto treba da polaga treba da se otpise od UKIM i da gi podnese dokumentite vo Stip
Pocituvani, Ve zamoluvam ako mozete da mi odgovorite na prasanjeto dali treba da se izvrsi nostrifikacija na mojata diploma "diplomiran pravnik" sto go imam zemeno vo 1994 god. na pravniot fakultet - drzavni Univerzitet vo Pristina (nastava na srpski jazik)? Dali se priznava takvata diploma? Od napred blagodaram.
Za odgovor na Vaseto prasanje ke se javite na 3140 170 ili 3140 171
сакам да нострифицирам диплома од св.кирил потребно за работа во странство - италија.дали тоа може овде да го направам и каде
нострификација ќе направите во државата односно во Италија. Ќе треба да се информирате кои документи ви се потребни за нострификација за во Италиаја,тоа можете га го направите на интернет,отварајќи ја веб страната на Министерството за образование и наука на Италија.
Pocituvani Imam zavrseno visoko obrazovbani dali postoi moznost i sto treba da se napravi za da se zdobijam so moznost za nastavnik vo sredno uciliste ili osnovno.
Za odgovor na Vaeto prasanje treba da se obratite vo MON vo Sektorot za osnovno i sredno obrazovanie.Kontakt lice Naziktere Sulejmani br.na tel.3140-142.
sakam da nostrificiram diploma od sv.kiril i metodij..potrebna za rabota vo stranstvo-italija..dali toa mozam ovde da go napravam?i kade...
Prasanjeto e odgovoreno.
koj se potrebni dokumenti za upis vo sredno obrazovanie
za potrebni dokumenti za upis vo sredno obrazovanie ce ja otvorite veb stranata na Mon.gov.mk vo konkursi ce go najdete konkursot za sredno obrazovanie i ce vidite koi dokumenti vi se potredni ili javite se na telefon 023123051
imam zavrseno moden dizajner vo Bugarija i istovremeno klasifikacija za ucitel vo BG.Sakam da pravam nostrifikacija na diplomata i sveditelstvoto zaedno, dali tie dve odat pod ista uplatnica ili treba posebno da se uplaka za dvete???
Sepak ne jasno prasuvate. najdobro bi bilo da se obratite na telefonot br. 023140171 , ova e sa visoko obrazovanie nostrifikacija, a za sredno telefonot br 023121412, sepak ne uplacajte, zasto ne mose na ista uplatnica,sumite se razlicni, za sredno i visoko. Vie mosete da dojdete i vo Ministerstvo na konsultacii.
Pocituvani,imam zavrseno sredno uciliste vo Italija.Veruvam deka sensibilitetot i sistemot na ocenuvanje e sosema razlicen od makedonskiot.Bi sakala da znam spored koi kriteriumi bi ja izvrsile nostrifikacijata na ocenkite.Blagodaram odnapred
Vo Makedonija mozete da ja nodtrificirate diplomata za zavr[eno sredno obrazovanie steknato vo Italija.poglednete na veb stranata na MON.gov.mk, vlesete vo sektor za osnovno i sredno obrazovanie od levata strana na veb stranata.Ce najdete,upastvo za potrebni dokumenti za nostrifikacija. VO Vrska so ocenkite se pravi ekvivalencija, koe treba da go podnesete so pismeno barawe do MON, otkako ce se nostrificira diplomata. Informacii mozete da dobiete na tel.023121412.
vo momentot sum direktor na uciliste i me interesira dali ako se prefrlam vo opstina da rabotam treba da odam na probna rabota so noviot zakon. go ispolnuvam clenot 17i od zakon za drzavni sluzbenici.
Za odgovor na Vaeto prasanje treba da se obratite vo MON vo Sektorot za osnovno i sredno obrazovanie.Kontakt tel.3140-142.
Pocituvani ve molam da mi odgovorite na prasanjeto dali e vo funkcija zakonot za z dobivanje na resenie vo obrazovanie od opredeleno vo neopredeleno rabotno vreme so 2 godini raboten staz i koi se uslovi treba da se ispolnat.Odnapred Vi blagodaram na uslugata
Za odgovor na Vaeto prasanje treba da se obratite vo MON vo Sektorot za osnovno i sredno obrazovanie.Kontakt tel.3140-142.
Pocituvani ve molam da mi odgovorite na prasanjeto dali e vo funkcija zakonot za z dobivanje na resenie vo obrazovanie od neopredeleno vo neopredeleno rabotno vreme so 2 godini raboten staz i koi se uslovi treba da se ispolnat.Odnapred Vi blagodaram na uslugata
Za odgovor na Vaeto prasanje treba da se obratite vo MON vo Sektorot za osnovno i sredno obrazovanie.Kontakt tel.3140-142.
Почитувани, ме интересира дали Министерствотои издава потврда дека е почнат процесот на нострификација и дали истата може да послужи за продолжување на студиите-во мојов случај, аплицирање за докторски студии? Истотака, дали програмата и планот треба да бидат преведени или можат да бидат на јазикот на институцијата што ги издава-во мојот случај на англиски?
Za podetalni informacii javete se na 3140 170 i 3140 171
da li rabotnicite koi imaat viso obrazovanie i rabotno iskustvo povece od 10 godini imaat pravo na raboten odnos na neopredeleno vreme
Za odgovor na Vaeto prasanje treba da se obratite vo MON vo Sektorot za osnovno i sredno obrazovanie.Kontakt tel.3140-142.
Pocituvani imam diplomirano vo bugarija i dobiv uverenie za diplomiranjeto dodeka diplomite se dodeluvaat podocna.Dali toa uverenie se nostraficira ili samo se preveduva na sudski preveduvac i dali so nego mozam da konkuriram za rabota .ve molam odgovoretwe mi sto pobrzo .pozdrav
Za podetalni informacii javete se na 3140 170 i 3140 171
Pocituvani imam diplomirano vo bugarija i dobiv uverenie za diplomiranjeto dodeka diplomite se dodeluvaat podocna.Dali toa uverenie se nostraficira ili samo se preveduva na sudski preveduvac i dali so nego mozam da konkuriram za rabota .ve molam odgovoretwe mi sto pobrzo .pozdrav
Za podetalni informacii javete se na 3140 170 i 3140 171
Дали може да ми кажете кои документи ми се потребни за Издавање на уверение за државјанство?
За одговор на Вашето прашање ќе се обратите во Министерството за внатрешни работи
Дали може да ми кажете кои документи ми се потребни за Издавање на уверение за државјанство?
За одговор на Вашето прашање ќе се обратите во Министерството за внатрешни работи
Koi dokumenti se potrebni za nostrificirawe na diploma od Visokata medicinska [kola od Bitola za stranstvo -Grcuja i na koj telefon za kontakt da se obratime Vi blagodarime
Za podetalni informacii javete se na 3140 170 i 3140 171
me interesira kade mozam da najdam informacii za polaganje za 4 stepen sredno obrazovanie proekt sto e pusten od vladata.vi blagodaram odnapred
Za odgovor na Vaeto prasanje treba da se obratite vo MON vo Sektorot za osnovno i sredno obrazovanie.Kontakt tel.3140-142.
Поштовани, прво да Вам се извиним због обраќања на српском језику, овако ми је лакша комуникациа и надам се да ќете ме разумети. Ја сам држављанин Р.Македоније званично од јула 2010 год. Овде живим, радим и студирам. Потребно је да се пријавим у завод за запослене (труд), али средње образовање сам завршила у Р.Србији. Да ли је потребна нострификација дипломе из средње школе? Читала сам Законе у Србији где пише да измеѓу Р.Македоније и Р.Србије постоји билатерални споразум по којем документа имају исто значење и вредност и по којем није потребна нострификација. Да ли можете да ми помогнете по овом питању, тј да ли је стварно тако или ипак морам да нострифицирам диплому? И какав је то апостил печат (читала сам на сајту Министерства за образование која су документа потребна). Искрено се надам да ќете ме упутити на право место. Поздрав Тања
Poveke informacii mozete da dobiete na tel.02 3 121 412.
Pocituvani,imam zavrseno sredno uciliste vo Italija.Veruvam deka sensibilitetot i sistemot na ocenuvanje e sosema razlicen od makedonskiot.Bi sakala da znam spored koi kriteriumi bi ja izvrsile nostifikacijata na ocenkite.Blagodaram odnapred
Poveke informacii mozete da dobiete na tel.02 3 121 412.
Molam ako moze da dobijam odgovor na slednovo moe prasanje: Dali redovno vraboten nastavnik po stranski jazik vo osnovno uciliste moze da bide i sopstvenik na privatna skola za stranski jazik i istiot drzi nastava vo drzavnoto i sopstvenoto uciliste. Koj zakon regulira nacin na registracija na skoli za stranski jazici i ogranicuvanja vo odnos na zloupotreba na sluzbenata polozba? Odnapred blagodaram!
Za odgovor na Vaeto prasanje treba da se obratite vo MON vo Sektorot za osnovno i sredno obrazovanie.Kontakt tel.3140-142.
Имам уверение за положен државен испит за 4-ти степен здравствена струка 1996 година во Србија. Дали мојот документ е валиден, ако не е што треба да направам за да биде?
Poveke informacii mozete da dobiete na tel.02 3 121 412.
Pocituvani, ako moze da mi kazete sto bi pretstavuvalo Dokaz deka stranskata visokoobrazovna kvalifikacija e steknata na eden od prvite 500 univerziteti rangirani na poslednata lista od institutot za visoko obrazovanie pri Sangajskiot Jiao Tong Univerzitet, sto jas bi trebala da podnesam kako dokaz za toa? Blagodaram
Za odgovor na Vaseto prasanje javete se na 3140 170 ili 3140 171
Jas sum diplomiran profesor po Angliski jazik i knizevnost i sega me interesira procedurata za polaganjeto na ispit za sudski preveduvac. Blagodaram
За оваа информацијата ќе се обратите во Министерството за правда.
pocituvani , ako e mozhno da dobijam nekoj kontakt telefon na sektorot sa osnovno i sredno obrazovanie posto polagav drzhaven ispit pred 2 meseci a ushte ne mi dojde potvrdata,,zatoa sakav da kontaktiram so niv,,ako e mozhno da mi pomognete...blagodaram Одговор број: За јавност: pocituvani , ako e mozhno da dobijam nekoj kontakt telefon na sektorot sa osnovno i sredno obrazovanie posto polagav drzhaven ispit pred 2 meseci a ushte ne mi dojde potvrdata,,zatoa sakav da kontaktiram so niv,,ako e mozhno da mi pomognete...blagodaram pocituvani , ako e mozhno da dobijam nekoj kontakt telefon na sektorot sa osnovno i sredno obrazovanie posto polagav drzhaven ispit pred 2 meseci a ushte ne mi dojde potvrdata,,zatoa sakav da kontaktiram so niv,,ako e mozhno da mi pomognete...blagodaram pocituvani , ako e mozhno da dobijam nekoj kontakt telefon na sektorot sa osnovno i sredno obrazovanie posto polagav drzhaven ispit pred 2 meseci a ushte ne mi dojde potvrdata,,zatoa sakav da kontaktiram so niv,,ako e mozhno da mi pomognete...blagodaram
Javete se na telefonite pred ovaa poraka sto vi ja dadovme. 3140135 Laura i 3117896 Mirushe
Koga ke gi davaat svidetelstvata na srednoskolcite. Nitu decata se informirani ,nitu nie kako roditeli.Edni velat vo Juli, edni vo avgust.Stvarno ne e vo red vakvo odnesuvanje na profesorite , nemozes da najdes profesor da go prasas za bilo sto.
Za dodeluvanje na svodetelstvata treba da se obratite vo maticnoto uciliste, MON ne gi odreduda terminite za dodeluvanje na svidetestvata
Дали за приватно училиште за странски јазик е потреба некаква согласност од МОН
Ne Vi e potreba soglasnost od MON za otvaranje na privatno uciliste za stranski jazici
Кога се доделуваат дипломи за доктори на наука на Универзитет Св.Кирил и Методи?
Za odgovor na Vaseto prasanje treba da se obratite na Univerzitetot Sv. Kiril i Metodij
Почитувани, Имам завршено додипломски студии во Бугарија и имам направено нострификација на дипломата, но, немам еквиваленција на оценките. Би Ве замолила да ми одговорите кои се потребни документ само за еквиваленција на оценките. Со почит Со почит
Za podetalni informacii javete se na 02-3227 761
како да ја потпунам уплатницата за отпишување од факултет,технолошко технички факултет на угд
Obratete se na maticniot fakultet vo sluzbata za studentski prasanja
Pocituvani, Dali znaete koja e procedurata za pokrenuvanje na ostavinska postapka? Imeno po sluzbena dolznost, sudot treba da ni dostavi pokana, no veke 4 godini kako liceto e pocinato, a se' uste nemam dobieno nikakvo izvestuvanje. Me interesira dali treba jas kako zakonski naslednik da podnesam svoeracno baranje do osnoven sud Skopje 1 ili pak postoi nekakov konkreten obrazec-formular sto treba da se popolni i sekako od kade moze da se podigne istiot ? Blagodaram .
Почитуван, Вашето прашање е во доменот на Министерството за правда и на Судскиот совет на РМ. За одговор Ве молиме да се обраите до наведените институции. Со почит
Pocituvani ve molam da mi kazite koja e postapkata za nostrifikacija na diploma od medicinski fakultet Ljubljana i zavrsena specijalizacija po interna medicina vo Ljubljana.Fala
Za odgovor na Vaseto prasanje javete se na 02-3140-170 ili 02-3140-171
dali posle 44 godini starost e besplatno studiranjeto na nekoj od univerzitetite i koja e procedurata za upis?
Vladata na Republika Makedonija i Ministerstvoto za obrazovanie i nauka veke nekolku godini go sproveduva proektot 30/35. Odnosno zapisuvanje na fakultet za zeni nad 30 godini i mazi nad 35 godini, so participacija od 200 evra vo denarska protivvrendost. Za site uslovi za zapisuvanje na fakultetite na koi se sproveduva ovoj proekt proverete na drzavnite univerziteti i internet stranicata na MON. So pocit
Почитуван/а Би сакал да знам кои документи се потребни за регистрација за фирма која би произведувала лозов посадочен насад.Кои документи би биле потребни за регистрација на истата и кои услови би требало да бидат исполнети за регистрација на фирата како и условите за производството на лозовиот посадочен материјал. Можете да ме контактирате,доколку сте во можност на следната е маил адреса stojchevi.kom@gmail.com Однапред Благодарм.
За одговор на Вашето прашање треба да се обратите до Министерството за земјоделство или до министерството за економија. Со почит
Информација за потребата од изготвување на база од 500 прашања за стручниот дел од испитот за административни службеници
За одговор на Вашето прашање обратете се до Министерството за информатичко општество и администрација
Pocituvani ve molam da mi kazete centar za stranski jazici skopje naplatuvanje u banka koj broj i u koja banka fala...
Za odgovor na Vaseto prasanje ke se obratite vo centar za stranski jazici
pocituvani,sakav da ve prasam koga se objavuvaat konkursite za vospituvaci za vgradinka,na primer ako si odi na penzija vo dekemvri ili mart nekoja vospituvacka ,da znam pred da si odi iliod koga ke zamine vo penzija,se objavuva konkursot?odnapred vi blagodaram.
Za odgovor na Vaseto prasanje treba da se obratite do Ministerstvoto za trud i socijalna politika, koe e nadlezno za gradinkite
Me interesira za probna rabota.dali rabotodavecot e dolzen da te prijavi vo zavod za vreme na probna rabota i koja e minimalen nadomestok za probna rabota?
Za odgovor na vaseto prasanje obratete se do Agencijata za vrabotuvanje ili pak do Trudovata inspekcija