Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Адресите на ДКП на РМ во странство
Ve pozdravuvam i Ve molam da me informirate sto e potrebno za eden stranski drzavjanin so turisticka viza vo Makedonija ,da go prodolzi prestojot vo Makedonija na podolgo vreme. Koi se uslovi treba da gi ispolnuva kako bi ja prodolzil vizata za prestoj vo Makedonija!!! Vi blagodaram za vremeto i informaciite!!!
Почитуван, продолжувањето на визи не е во наша надлежност, ве молиме да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија.
So pocit, sakam da Ve zamolam za adresata i telefonot/fax na Makedonskata ambasada vo Egipet i dokolku imate soznanie da mi kazete sto e se potrebno za eden Tuniski drzavjanin da dobie turisticka viza za poseta na Makedonija!!! Koi se dokumenti se potrebni!!! Odnapred Vi blagodaram i Ve molam dokolku ste vo moznost odgovorot da go dobijamnajbrzo sto moze zasto mi e mnogu hitno!!!! Vi blagodaram mnogu!!!!!
Почитувана, повелете контакт информации од Амбасадата на Република Македонија во Каиро: Road Al Nahda 41, 3/402 Maadi Cairo, Tel: ++ 202 25 172 100 Fax: ++ 202 25 172 122, E-mail kairo@mfa.gov.mk. За сите потрени документи за добивање туристичка виза и други детали можете директно да им се обратите.
Pocituvani, Rodena sum 1988god. Aplicirav za pasos po PRVPAT (do sega ne poseduvav patna isprava) mi zakazaa na 20 maj. Me interesira koi dokumenti mi se potrebni za pasosot da gi nosam so sebe?So pocit
Почитувана, ние не сме надлежни да одговориме на вашето прашање, ве молиме да се обратите до порталот на МВР на РМ.
Ke ve molam treba da patuvam vo Liban kako da dojdam do viza bidejki ovde kaj nas nema Libanska ambasda ... Vi blagodaram
Почитувана, за влез во Либан потребна е виза, за сите потребни информации потребно е да ја контактирате Либанската Амбасада во Анкара на следниот телефонски број. +903124467485.
ve molam,pred okolu 2 godini podnesov baranje za obnova na vozacka dozvola po zabrzan pat gi plativ site taksi i davacki dobiv malo livce da odam vo skopje od MVR da si ja podignam no otidov vo stranstvo,sega izvesno vreme ke bidam tuka vo MK pa prasuvam kade mozam da si ja podignam mojata vozacka dozvola dali pak vo Skopje i kade i koga ili pak mozam da ja podignam vo mojot roden grad Strumica
Почитуван, повторно треба да се обратите до МВР, до Сектор за Управно Надзорни Работи.
Dobar dan, Zelim da Vas pitam,ako mozete da mi ukratko kazete, da li ja imam pravo na dobijanje Makedonskog drzavljanstva,s obzirom da mi je tamo rodjen deda. Moj otac,to jest dedin sin je rodjen u Beogradu,i imao je problem u Srbiji,kada je trebao da proda svoj stan,zbog toga sto je bio upisan u maticnim knjigama u Makedoniji,i u Srbiji nisu mogli da mu izdaju Srpsko drzavljanstvo.Otac mi je ipak sada dobio Srpsko drzavljanstvo,a da li zbog toga isada zbrisan iz knjiga u Makedoniji stvarno ne znam.Da li je moguce da se proveri, da li ja preko dede i oca imam pravo na dobijanje Makedonskog drzavljanstva. Mislite li da je pametno da odem u mestu gde mi je deda rodjen, i da tamo direktno pitam. Srdacan pozdrav, Aleksandar
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерство за внатрешни Работи на РМ, СУНР, Одделение за државјанставо, тел.број 00389 (0)2 3142356.
Postovani zanima me koja su mi sve dokumenta potrebna da dodjem iz Srbije i da se odreknem makedonskog drzavljanstva,i ako nije problem da mi kazete koje su cene taksi?Hvala unapred
Почитуван, потребно е да се обратите до МВР, Сектор за Управно Надзорни Работи, од каде ќе добиете прецизни податоци кои се документи ви се потребни за одрекнување од македонско државјанство.
Pocituvani ,mazena sum za fililipinec no maz mi sega raboti na karibite mustique island i saka da dojde vo makedonija da ne zeme mene i sinceto nashe,no treba da ja obnovi vizata (od 6 meseci) mu istekuva vo maj slednata KAKO BI MOZEL DA JA DOBIE DALI TREBA DA PATUVA DO NAJBLISKATA MAKEDONSKA AMBASADA OD KARIBITE I KOJA E TAA AMBASADA ILI KE MOZE SE DA SE SREDI ELEKTRONSKI PREKU FAX DA NE BI MORAL DA PATUVA I DA BARA MAKEDONSKI AMBASADI VI BLAGODARAM SO POCIT MIMI
Почитувана, Ве известуваме дека на државјаните на Филипини им е потребна виза за влез и престој во Република Македонија. Истото е наведено и во нашиот визен режим на www.mfa.gov.mk. Подетални податоци за поканата што вие треба да ја обезбедите се следниве: податоци за поканетото лице, податоци за лицето што кани, податоци за целта на посетата, податоци за периодот на посетата и податок дали вие ги покривате трошоците за престој (сместување и исхрана). Поканата задолжително се заверува на нотар и му се испраќа на странецот по пошта. Во вашиот случај, пожелно е сопругот да приложи и копија од венчаницата –ИМКВ, како и копии од претходно издадените македонски визи. За повеќе детали, посочуваме дека е потребно странката да се обрати до Амбасадата на Република Македонија во Пекинг, НР Кина на следнава адреса: Embassy of the Republic of Macedonia in Beijing Sun Li Tun Diplomatic Compound 3-2-21,Post code 100600, Beijing - PR China Тел.++ 86 10 6532 7846 Тел.++ 86 10 6532 7848 Факс++ 86 10 6532 7847 beijing@mfa.gov.mk, http://www.missions.gov.mk/beijing/en Потребни документи за добивање на македонска виза се: 1. Важечка и призната патна исправа со рок на важност најмалку 3 месеци подолг од планираниот престој на странецот во РМ 2. Фотографија во боја на бела позадина која верно го прикажува неговиот лик 3,5 x 4,5 см 3. Доказ за платена такса за обработка на барањето за издавање на виза 4. Документи за (индивидуално или колективно) патничко осигурување (полиса издадена од осигурително правно лице во државата каде престојува) 5. Документи со кои ја докажува целта и околностите на планираниот престој во Република Македонија (‘ гарантно писмо од физичко лице односно поканата од правно мора да бидат заверени од нотар) 6. Документи со кои докажува дека поседува доволно средства за издржување за време на престојот во Република Македонија и за вракање во државата од каде доаѓа или за патување во трета држава, или документи со кои докажува дека тие средства му се обезбедени на друг законски начин (да поседува парични средства во готово во домашна или странска конвертибилна валута, да поседува важечко средство на безготовинско плаќање (кредитни картички, травел чекови и слично), да поседува недвижни ствари и други средства). 7. Пополнета апликација за виза (во прилог) 8. Фотокопија од авио-билет или резервација. Забелешка: Секој странски државјанин кој на неговиот национален пасош издаден од државата чиј државјанин е странецот поседува и важечка повеќекратна шенген виза (важечка за сите држави потписнички на Шенгенскиот договор), може да влезе во Република Македонија без виза и да престојува во Република Македонија најмногу 15 дена. Шенген визата треба да е важечка најмалку 5 дена повеќе од дозволениот престој во Република Македонија остварен врз основа на Шенген визата. Со почит,
Со биометриските пасоши речено е дека може да се седи до 90 дена во период од шест месеци од првото влегување. По истекот на тие шест месеци за искористување на следните 90 дена дали треба прво пауза да се прави од 3 месеци како што читав или може веднаш во второто шестомесечие да се искористат 90те дена?
Почитуван, многу е едноставно 3 месеци со 3 месеци, значи по 3 месеци престој во Шенген зоната потребно е да се направи пауза од 3 месеци пред да може да се оди на наредни 3 месеци престој во Шенген зоната.
Pocituvani,ve molam za odgovor! Sakam da znam dali i kolku pati godisno sme ograniceni so vremenski rok za prestoj/poseta vo R.Germanija??? Na pr.Minatiot pat prestojuvav 2 meseci,sega sum veke 2meseci vratena,dali ke mozam povtorno da patuvam vo R.Germanija i kolku vreme mozam povtorno da prestojuvam ovaa godina?Dali sme obvrzani so vremenskiot rok od 90 dena godisno ili toa znaci deka pri sekoe vleguvanje kako turist imam pravo da prestojuvam najmnogu 90 dena??? Blagodaram!
Почитувана, многу е едноставно престојот во Шенген зоната е до 90 дена во 6 месеци. Во период од 6 месеци од првиот влез можеш да комбинираш престој во зоната и надвор така што престојот да не надминува вкупно 90 дена, идеално е 3 месеци со 3 месеци.
Pocituvanini jasum rodena vo Skopje i sum drzavjanka na R Makedonija inace sum od mesovit brak majka koja e rodena vo Hrvatska i zivealiste vo Hrvatska mesto Zegar. tatko makedonec no vo vonbracna sostojba i se vodam po momonsko prezime na mojata majka voedno taa ima i nasledstvo vo R .Hrvatska a vo meguvreme me interesira kako i dali go imam pravoto na Hrvatski pasos na osnov na mojata majka . Blagodaram
Почитувана, за добивање хрватски пасош треба да се обратите до хрватската амбасада во Скопје, Embassy of the Republic of Croatia, Mitropolit Teodosij Gologanov 44, 1000 Skopje Тел. +389 2 3248 170, e-mail: croemb.skopje@mvpei.hr, од каде ќе добиете точни информации. А за добивање македонски пасош треба да се обратите до МВР, СУНР.
Pocituvani zosto ne vrabotite usluzlivi luge koi znaat da se ponasaat vo Ohrid vo soba br2,za izdavanje pasosi i izvodi?pa ne sme stoka da vikaat po nas i da pijat kafe po cel den a nie da dremime,Videte vo vnatresnosta sto se slucuva,pa tie ne se za vo stala da gi vrabotis,pa posle graganite bile krivi.Ve molam ispitajte,zasto kraj kraeva nie gi plakame tie moroni blagodaram
Почитуван, не сме компететни да ви одговориме на ова прашање, за одговор обратете се преку порталот на МВР.
Sakam da prasam za paten list za novorodence rodeno vo Italija.Jas i zenami imame dvojno drzavjanstvo(Makedonsko+Bugarsko) i italijanski dokumenti na bugarsko drzavjanstvo i zatoa deteto ni e zavedeno kako drzavjanstvo bugarsko sakam da prasam dali mozam da izvadam paten list od Makedonskata ambasada koga ke si odime vo Makedonija. Blagodaram odnapred.
Почитуван, детето прво треба да се заведе во книгата на родените, преку најблиското ДКП на РМ во Рим или Венеција, а потоа на детето да му се издаде патен лист. Контакти: Амбасада на Република Македонија во Рим, Via Bruxelles 73/75 00198 Rome, ++ 39 06 84 24 11 09, е-маил: rome@mfa.gov.mk Генерален конзулат на Република Македонија во Венеција, Via Linghindal, 5, 30172, Maestre, Venezia, Tel.++ 39 041 532 02 82, e-mail:venice@mfa.gov.mk
Bi sakal da prasam dali ke moze da se patuva so licna karta vo zemjite vo EU potocno vo romanija ili potrebno e pasos.
Почитуван, за патување во ЕУ земјите, потребно е да поседувате валидна и исправна патна исправа т.е. пасош.
Pocituvani, pred 20 dena vi se obrativ so edno prasanje, no nazalost se uste nemam odgovor pa se nadevam ovoj pat ke mi odgovorite. Eve go i prasanjeto povtorno: Ziveam poveke od 20 god. vo Germanija i imam seuste star MK pasos, ova leto sakam da go zamenam so nov biometriski, no tuka e i problemot vo prezimeto e imam bukvata "Ч„ i prema novite pravila na latinice bi se pisalo so "CH", a ne kako dosega samo so "C". Moeto prasanje e dali e mozno i vo noviot pasos samo so "C" da mi se napise prezimeto i kaj treba da se obratam bidejki so izmenata na pisuvanjeto mi se otvaraat golemi birokratski problemi tuka vo Germanija zatoa sto za niv e toa promena na ime i bi moral cela dokumentacija da e menuvam. Vo mojata maticna Opstina vo MVR mi kazaa deka ne bilo vozmozno na kompjuterot izmeni na latinica da se pravat.
Почитуван, за вадење нов пасош со промената на буквите во пасошот, треба да се обратите во МВР, СУНР, Тел.број 00389 02 3142356.
sakam da pitam dali moze samo so licna karta da se patuva za Srbija? Odnapred vi blagodaram
Почитуван, сеуште не постои таква можност, мора да патувате со призната и важечка патна исправа - пасош.
Почитувани ме интересира на кој начин и дали воопшто е возможно покрај македонско да аплицирам за добивање на државјанство од некоја европска држава а притоа да не биде бугарско .
Почитуван, според Законот за државјанство на РМ покрај македонско може да поседувате уште едно државјанство, т.е. РМ дозволува двојно државјанство. За подетални информации ве молиме да се обратите до МВР, СУНР телефон за контакт 3142356
Здраво, ме интересира следново Се работи за државјанин на друга држава кој сака да се стекне со македнонско државјанство, едниот родител е македонец а другиот е од холандија. И дали документите како што се извод од матична книга на родените, лична карта треба да бидат преведени на македноски јазик или само треба да се поднесат
Почитуван/а, потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи, Сектор за управно надзорни работи, Одделение за државјанства, тел.3117 222, фака 3112 468, e-mail kontakt@mvr.gov.mk.
zena mi e crnagorka mi gi dadoa dokumentite koi treba da gi izvadam za drzavjanstvo ne mi e jasno pisuva vo dokumentite biografija kako treba toa da izgleda i kaov dokument e toa dokaz za egzistencija obezbeden stan
Почитуван/а, потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи, Сектор за управно надзорни работи, Одделение за државјанства, тел.3117 222, фака 3112 468, e-mail kontakt@mvr.gov.mk.
imam sin rodeno vo italija go donesov so italjanski dukumenti a nemam megunaroden izvod na rodenite kako moze jas sega da go prijavam i da mu izvadam makednski pasos a jas sega se naogam vo makedonija
Почитуван, посочуваме да се обратите до порталот на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.
sakam da patuvam vi stranstvo,potocno vo slovenija.Dali ke mozam da vozam so mojata biometriska vozacka dozvola ili pak ke treba da izvadam megunarodna.
Почитувана, посочуваме да се обратите до порталот на Министерството за внатрешни работи.
Zdravo Me interesira , Jas pred 3 meseci vlegov vo It,i se vrativ sekako koga mi Pominaa 3te meseci, No sakav sea pak da si odam ama ne mi Pominaa 3meseci otkako se vrativ od tamu,znaci fakticki mi pominaa 87dena, i me vratija od granica, samo za nekolku dena problem .. znaci nosev se so e potrebno,garantno pismo itn,i me interesira dali moze nekakva zabrana da mi udrile ili taka nesto .?Fala
Почитуван/а, единствен проблем е што не сте почекале уште три дена.
Zdravo! Se izvinuvam edno prasanje. Sakam da odam turisticki vo Alzir, dali mi e potrebna viza i kade da se obratam? VI blagodaram odnapred.
Почитувана, за влез во Алжир потребна ви е виза, за виза треба да аплицирате во нивната Амбасада во Белград…..+381113671211 од каде ја покриваат Република Македонија.
Pochituvani, Imam namera da zapisam makedonski jazik vo MKD, a mojata situacija e sledna jas i tatko sme rodeni vo Srbija, dedo vo Makedonija, veke vikav makedonska ambasada i tie mi kazale deka jas ne mozam da dobijam makedonsko drzavjanstvo duri mojot tatko ne go zema, taka deka rabotata mi e sosem jasna. No bi sakal da Ve prasham, dali jas kako Makedonec (Imam uverenieto deka sum clen na makedonskiot nacionalen sovet i list na rodenite od dedo mi) imam moznost da studiram vo Makedonija kako domasni drzavjanin, bez makedonsko drzavjanstvo? Izvinite na smetnji, no vo Srbija postoja ovaa moznost so Srbite koi se nadvor od SRB, pa samo sakam da vidam dali ima taa moznost za Makedonci ili sepak treba da se zapisam kako stranski student. Blagodaram!
Почитуван/а, потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, Сектор за управно надзорни работи, Одделение за државјанства, Началник Елизабета Томова кои се надлежни за прием и отпуст на државјанства, тел.00 389 2 3117 222, факс 00 389 2 3112 468 и e-mail - kontakt@mvr.gov.mk.
pozdra, jac sum student na MIT universyti vo skopje, kako mozam za vremeto na letniot raspust da rabotam vo svajcarija kao student. Dali postoji moznost da kako student na 3 meseci da dobijen rabotna dozvola . Unapred vi se blagodarim
Почитуван посочуваме да се обратите до надлежната институција, Амбасадата на Швајцарија во Република Македонија, повелете нивни контакти: Embassy of Switzerland, Maksim Gorki 19, 1000 Skopje telephone:+389 2 310 33 00 fax:+389 2 310 33 01 e-mail: sko.vertretung@eda.admin.ch web site: www.eda.admin.ch/skopje
po osnov na blizok rodnina drzavjanin na R.Turcija, mozam li da otpocnam postapka za priem ili utvrduvawe na drzavjanstvo vo R.Turcija. Dali pri toa trebe da baram otpust na drzavjanstvo od R.makedonija
Почитувана, во врска со турско државјанство треба да се обратите до Амбасадата на Република Македонија во Република Македонија, Embassy of the Republic of Turkey, Slavej Planina bb, 1000 Skopje telephone: +389 2 310 47 10 fax: +389 2 311 70 24 За отпуст од Македонско државјанство , треба да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, Сектор за управно надзорни работи, Одделение за државјанства, тел. 3117 222.
Pocituvani,me interesira koja e starosnata granica do koja edno lice moze da upravuva so avtomobil. Imeno,mojot tatko ima 65 god i poznato ni e deka za prodolzuvanje na vozackata dozvola treba da izvadi lekarsko uverenie, no moze li da ne informirate kolku god ke vazi istoto i do koja vozrast ke moze da vozi. Odnapred Vi blagodaram
Почитуван/а, не сме надлежни да одговориме на вашето прашање, посочуваме да се обратите до МВР на РМ.
pociutvani sporugata e stranski drzavjanin ima teska bremenost ne smee da patuva a uste nema stranska licna karta ima samo vencanica dali ima pravo na prestoj mo RM?i ako ima kolku trae toa?
Почитуван/а, не сме надлежни да одговориме на вашето прашање, посочуваме да се обратите до МВР на РМ
Jas sum makedonka zivejam vo santo domingo domenikanska republika no za da dobijam residens mi treba residens viza koja mi rekoa mozam da ja izvadam vo makedonija no dali imame doenicanska ambasada i za kolku vreme moze da se dobie i sto e potrebo
Почитувана, бидејќи сте таму, посочуваме прашањето да го поставите до Министерството за внатрешни работи на Доминиканска Република. Се работи за нивна надлежност. За информација и ако сте во можност да ги контактирате, во Rепублика Македонија нема Амбасада на Доминиканска Република. Амбасадата на Доминиканска Република во Рим ја покрива Република Македонија, тел. 0039063004377/4316.
Zdravo! Sakam da ve prasam nesto.jas i bratuced mi sakame da zamineme za avstralija tamu da ucime.i dvajcata imame 18 godini...nasite baba i dedo ziveat tamu 30 godini..koi dokumenti ni se potrebni i kade mozeme da se informirame za seto ova..Vi blagodaram odnapred
Подетални информации за аплицирање за виза можат да се добијат на: Телефон: +381 11 3303 452 факс: +381 11 3303 445 e-mail: belgrade.embassy@dfat.gov.au e-mail: diac-belgrade@dfat.gov.au www.serbia.embassy.gov.au Со почит
Sakam da patuvam od Warsava do Moskva so voz.Dali mi e potrebna viza za turiticko patuvanje od nekolku dena vo Belorusija i Rusija?
Почитувани, Ве известуваме дека ви е потребна виза за патување во Белорусија и Руската Федерација. Ве молиме да се обратите до нивните амбасади: EMBASSY OF THE RUSSIAN FEDERATION Pirinska 44, 1000 Skopje telephone: +389 2 3117 160 fax: +389 2 3117 808 e-mail: embassy@russia.org.mk web site: www.russia.org.mk Consular Section: Tuesday, Thursday, Friday 09.00 - 12.00 EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BELARU Deligradska 13, Belgrade Tel: 3616-938 Fax: 3616-836 E-mail: serbia@mfa.gov.by http://serbia.mfa.gov.by Monday-Friday: 09.00–12.00h (Consular Section)
Почитувани, За некој месец станувам германски државјанин. Досега имав македонско државјанство. Би сакал да знам како може да се добие македонска виза, или пак виза со право на живеење во Република Македонија како државјанин на Европската Унија. Ви благодарам однапред. Мирослав Божиќ
Почитуван, престојот на странец во Р.Македонија е регулирано со Законот за странци. Во членот 49 и 50 се дадени причините и условите за добивање на дозвола за престој во Р.Македонија подолго од 3 месеци, додека со Член 51 е регулирана постапката за аплицирање и добивање на истата. Со Законот за државјанство на Р.Македонија (служб.весник на РМ бр. 158/11) е регулирано постапката и условите за стекнување на државјанство на Р.Македонија. Согласно Член 2 од истиот закон “ Државјанин на Република Македонија може да има и државјанство на друга држава“. Член 3 : “Државјанството на Република Македонија се стекнува со: потекло, 2) раѓање на територијата на Република Македонија, 3) природување и 4) меѓународни договори.
imam avstraliski pasosh i sakam da prasham dali mi treba viza za vo Makedonija?
Почитувана, за државјани на Австралија не е потребна виза за влез во Република Македонија.
dali se dozvoleni rabotni vizi za .ch.i kako trebi da apliciram falla za usllugata
Почитувна, за работни визи во Швајцарија, потребно е да се обратите до Швајцарската Амбасадата во Скопје каде што ќе бидете детално информирани, на следната адреса: ул.“ Максим Горки“, бр. 19, Скопје. тел +389 2 310 33 00;+389 2 310 33 10; +389 2 310 33 40; факс +389 2 310 33 01; +389 2 310 33 41, E-mail: sko.vertretung@eda.admin.ch
Здраво. Во јуни месец обаа година, треба да ни дојдат на свадба на ќерка ми пријатели од Сингапур, супруга ми е со потекло од Сингапур, има македонско државјанство, прашанјето ми је: Дали треба влезна виза за граѓаните со сингапурки пасош во РМ Ако треба, како може да се добие? Хвала на одговор. Со почит. Сабахудин М.
Почитувани, Ве известуваме дека за државјаните на Сингапур не им е потребна виза за влез во Република Македонија.
ocituvani, jas sum so privremeno zivealishte vo Belgija i imam makedonsko drzavjanstvo. Naskoro treba da se porodam, pa me interesira koja e postapkata za vadenje na pasos za novorodence i kolku trae? Blagodaram odnapred!
Почитувана, Ве известуваме дека прво за новороденчето треба за побарате патен лист од Aмбасадата на Република Македонија во Брисел. Патниот лист се издава замо за еден правец, со цел да дојдете во Република Македонија, и да поднесете барање на издавање на патна исправа/пасош. За сите подетални информаци обратете се во Амбасадата на Република Македононија во Брисел: Rue da la Loi 38, 1040 Brussels ++ 322 734 56 87 ++ 322 732 91 08 ++ 322 732 07 17 brussels@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/brussels
Pocituvani,so mojot partner sakame da stapime vo brak vo RM, no mojot partner e stranski drzavjanin, dali moze da me informirate sto se e potrebno za nie dvajca da stapime vo brak i za kolku vreme toj ke dobie makedonsko drzavjanstvo? Odnapred Vi blagodaram
Почитувана, За сите информации околу постапката за стапување во брак со странски државјани, ќе се обратите во Министерство за правда-Управа за водење на матичните книги бул. Мито ХаџиВасилев Јасмин бр.50 влез 1 1000 Скопје e-mail: contact@uvmk.gov.mk тел: 02 3223-787 факс: 02 3215-406
Pocituvani,so mojot partner sakame da stapime vo brak vo RM, no mojot partner e stranski drzavjanin, dali moze da me informirate sto se e potrebno za nie dvajca da stapime vo brak i za kolku vreme toj ke dobie makedonsko drzavjanstvo? Odnapred Vi blagodaram
Почитувана, За сите информации околу постапката за стапување во брак со странски државјани, ќе се обратите во Министерство за правда-Управа за водење на матичните книги бул. Мито ХаџиВасилев Јасмин бр.50 влез 1 1000 Скопје e-mail: contact@uvmk.gov.mk тел: 02 3223-787 факс: 02 3215-406
zdravo go izgubiv pasosot ve molam kazete mi sto treba da napravam i kolku ke me kosta toa..fala
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека ако се наоѓате во Република Македонија, треба да се обратите во Министерството за внатрешни работи на Република Македонија за да пријавите изгубен пасош. Ако се наоѓате во странство тогаш ке се обратите во Амбасадата на Република Македонија во земјата каде престојувате.
pocituvani dali bi mozela da dobijam email od ambasadata vo rim sto ja pokriva makedonija za domenikanska republika.zatosto vo mk nemame ambasada na koj drug nacin bi mozela da izvadam viza sto mi e potrebna za licna karta pribidejki za vlez ne e potrebna.vi blagodaram.
Почитувана, Овие се контакти од Амбасадата на Република Македонија во Рим и Амбасадата на Домениканска Република во Рим Амбасада на Република Македонија во Рим Via Bruxelles 73/75, 00198 Rome ++ 39 06 84 24 11 09 ++ 39 06 84 11 470 ++ 39 06 84 24 11 32 ++ 39 06 84 19 868 Конзуларно одделение ++ 39 06 84 24 11 31 rome@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/rome Dominican Embassy in Rome, Italy Via Pisanelli I int. 8 00196 Roma, Italia City: Rome Phone: +39/06.4543.4789 Fax: +39/06.4544.8452 Email: info@embajadadominicanaitalia.org Honorary Consulate of the Dominican Republic in Florence, Italy Vía Delle Mantelle 3 50129 City: Florence Phone: (39-055) 472 047 Fax: (39-055) 473 352
pocituvani vo vrska za potrebnata viza za domenikanska republika dali mozam da ja izvadam vo turcija tamu ima domenikanska ambasada.
Почитувана, За македонските државјани надлежана е нивната Амбасада во Рим, за сите други информација стапете во контакт со нивната Амбасада.
Zdravo sakamda ve zamolam dokolku mozite dami odgovorite vo red a ako nemozite togas dame upatite kaj da se informiram prasanjeto e: sakam moite dve maloletni deca da gi pratam na gosti vo Amerika na gosti kaj nivnata tetka a pritoa da patuvaat so nivniot dedo koj ima zelena karta e sega me interesira koi dukumenti mi se potrebni za niv pri vadenje na viza Vi blagodaram
Почитувана, Прво, за да патува малолетно дете во странство со трето лице потребна е согласност од двата родитела. За сите информации околу постапката за виза треба да се обратите до Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Скопје: Амбасада на САД, Ул. "Самоилова" бр.21 1000 Скопје Република Македонија Тел: +389 2 310-2000 (0 – за оператор); факс: +389 2 310-2499
Pocituvani! Dali moze da se patuva vo Srbija so licna karta ili treba passport? Blagodaram.
Почитувани/а Државјаните на Република Македонија може да патуваат во Србија со биометриска лична карта.
Јас сум државјанин на РМ,меѓутоа се омажив во Р.Турција и наскоро ќе добиеме бебе.Според законот бебето автоматски станува државјанин на Македонија. Дали би можеле во амбасадата во Анкара да го пријавиме нашето бебе,да добиеме државјанство,извод на родени и пасош. Која е процедурата? Или треба да дојдеме во РМ за да ги средиме сите документи,Ви благодарам однапред.
Почитувана, За сите информации за пријавување на дете може да се обратите во Амбасадата на Република Македонија во Анкара Karaca sokak 24/5-6 Gaziosmanpasha Ankara ++ 903 12 439 92 04 ++ 903 12 439 92 08 ++ 903 12 439 92 06 ankara@mfa.gov.mk wwwmissions.gov.mk/ankara
Moeto 13 godisno dete ke patuva samo vo stranstvo, dali treba polnomosno i koj ke bide nositel na polnomosnoto
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека тоа е во надлежност на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија. Во прилог нивна информација: Издавање одобренија за патување во странство за малолетни лица (до 14 години) Издавање одобренија за патување во странство на малолетни лица (до 14 години живот) 1. Ако лицето до 14 години живот ( малолетно лице ) патува во странство или се враќа од странство во присуство на родител или старател не е потребно да има одобрение за неговото патување. 2. Ако лицето до 14 години живот (малолетно лице) патува во странство или се враќа од странство без присуство на родител или старател,потребно е да има одобрение за неговото патување кое се издава врз основа на писмената согласност од родителите односно старателот,дадена во надлежните сектори-одделенија за Внатрешни работи,со приложување на увид-извод од матична книга на родените на малолетното лице кое патува, личните карти од родителите или старателот и таксена марка од 50,00 денари. Контакт информации Ибраим Беќири помошник министер во Оддел за граѓански работи
kako da gi vratam izbrisanite podatoci
почитувани, ве молиме да бидете поконкретни на вашето прашање, со почит
Pocituvani ! jas imam mak.drzavjanstvo i ziveam vo mk a decko mi zivee vo svajcarija no i toj ima makedonsko drzavjanstvo. Me interesira koj se potrebnite dokumenti za brak ili za podolg prestoj za mene vo svajcarija
Почитувана, Ако бракот се склучува во Швајцарија тогаш за сите информации околу постапката за брак и престој во Швајцарија ќе се обратите во Амбасада на Швајцарија во Скопје. тел.(02) 310 3310 Со почит,
Pocituvani ! Mi isteknuva pasos za dva meseci se javiv vo mk ambasada za prodolzuvajne na pasosot i mi rekoa deka moze da se prodolzi ama mora da cekam 6 meseci dodeka dojde dali e toa mozno tolku da trae provedurata?
почитуван/а постапката за издавање на нова патна исправа т.е. пасош, преку Дипломатско конзуларните претставништва на Република Македонија трае од 4 до 6 месеци, а за ваша информација новите биометриски патни исправи не се продолжуваат. со почит
Pocituvani, jas sum makedonski drzavjanin, a ziveam vekje 20 godini vo Sao Paolo - Brazil. Roditelite mi se brzo pocinati vo Skopje.Po nivnata smrt, za nivniot stan i garaza vo Skopje, kako edinstveni naslednici sme jas i mojot brat koj vo sopstven stan zivee vo Skopje.Od pricini sto jas nemozam da dojdam vo Makedonoja, a nemam doverba vo brat mi, pri eventualno otvoranje na ostavinaska poatapka za nasledstvoto (za koe nema testament), 1. DALI MOZE DA GO OVLASTASM MOJOT VUJKO VO MOE IME DA ME ZASTAPUVA vo sudskiot(notarskiot) proces za ostvaruvanje na moeto nasledno pravo. 2.Ako toa e mozno,kakva e procedurata t.e. kako da go opolnomostam vujko mi, zatoa sto kako sto znam vo Brazil i vo cela Juzna Amerika, Makedonoija nema diplomatsko predstavnistvo. KOJA E POSTAPKATA ZA POEDNOSTAVNO OPOLNOMOSTUVANJE tuka od Brazil. Vi blagodaram,
Почитувани, Во врска со вашето прашање, Ве информираме дека доколку саката да го овластите вашиот вујко да ве застапува пред надлежните органи на Р.Македонија, тоа можете да го направите на следниот начин:- составувате полномошно за вашиот вујко, (по можност да биде преведувано и на македонски јазик кај овластен преведувач, во спротивно преводот ќе треба да се врши во Р.Македонија) - полномошното го нотаризирате, - поради тоа што Бразил не е потписник на Хашката конвенција за легализација на документи (со Апостиле), потребно е легализацијата да ја вршите во Министерството за надворешни работи на Бразил, - по завршување на горенаведените процедури, полномошното му се доставува на ополномоштеното лице по пошта во оригинал образец, за да може да го користи како валиден документ пред надлежните органи на Р.Македонија Со почит,
Ve molam da mi kazete kade da se obrati mojata majka koja e rodena vo Republika Hrvatska,za da zeme domovnica?kako da dobie izvod na rodeni na uvid ?dali postoi institucija koja ke moze da pobara da i se prati od Hrvatska izvod na rodeni za da go prilozi ovde vo ambasada za da i izdadat domovnica so hrvatsko drzavjanstavo?od Hrvatska nema koj da i prati izvod bidejki nejzinite se vo stranstvo,a ona licno nema moznost sega da otide da vadi dokument.
Почитувана, Во врска со вашето прашање информираме дека Вашата мајка може да побара извод од матична книга на родените од Р.Хрватска преку Министерството за надворешни работи на Р.Македонија (со посредување на Амбасадата на Р.Македонија во Загреб). За да се започне постапката за добивање на бараниот извод, потребно е: - во Министерството за надворешни работи на Р.Македонија (МНР на РМ) да се поднесе официјално барање (пополнување на формулар кој можете да го добиете во просториите на Министерството), - да се уплатат конзуларни такси од 14 евра во денарска противвредност на сметка на Министерството и да се приложи оригиналот на уплатницата, - копија од стар извод и - копија од лична карта или пасош За дополнителни информации можете да се обратите на тел. 02/ 3110 333 лок 653. Со почит,
Imat li pravo od MVR da ti go zemat orginal dokument za brak sklucen vo Viena. Vikat deka im trebalo da arhiva a na nas ni treba za pred dekoja edna institucija. Nema kak da si go dademe orginalot. Blagodaram
почитуван/а за сите информации околу постапката за склучување брак и се околу тоа, ве молиме да се обратите во Министерството за внатрешни работи на Република Македонија - Управа за водење на матични книги. со почит
Pocituvani,dali moze da mi dadete informacija na koj nacin moze da dobijam posmrtnica od clen na familijata od Belgija?Toj ima familija tamu no po negovata smrt nemame kontakt so niv.Posmrtnicata ni e potrebna kako dokaz za reguliranje na dokumenti.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, информираме дека барање за добивање на извод од матична книга на умрените од Белгија можете да поднесете во Министерството за надворешни работи на Р.Македонија . Потребно е да дојдете во просториите на Министерството за да пополните формулар и да уплатите конзуларни такси од 14 евра во денарска противвредност. Дополнителни информации можете да добиете преку конт. Тел. 02/ 3110 333 лок. 653. Со почит,
Pocituvani,jas sum makedonec I se ozeniv za indonezijka . Vo indonezija( Jakarta) makedonija ima samo pocesen konzulat.Kade sega Mojta zena treba da podnese baranje za da I se izdade viza za makedonija? Mesto,drzava vo Koja treba da se aplicira konkretno. I dokolku odalecenosta e golema dali seta postapka moze da se zavrsi preku posta? Odnapred vi blagodaram.
Почитувани, За државјаните на Индонезија потребна е виза за влез во Република Македонија. За виза треба да аплицираат во Амбасада на Република Македонија во Њу Делхи. Потребните документи за виза може да ги доставите по пошта, но визата треба да се подигне лично. За подетални информации околу начинот како ќе аплицирате, треба да стапите во контакт со: Амбасада на Република Македонија во Њу Делхи (исто така покрива и Малезија, Шри Ланка, Индонезија, Непал и Сингапур) Hauz Khaz Enclave K 80 A, New Delhi 110016 ++ 91 (11) 4614 2602 ++ 91 (11) 4614 2603 ++ 91 (11) 4614 2604 delhi@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/delhi Потребни документи за добивање на македонска виза се: 1. Важечка и призната патна исправа (пасош) со рок на важност најмалку 3 месеци подолг од планираниот престој на странецот во РМ 2. Документи за (индивидуално или колективно) патничко осигурување (полиса издадена од осигурително правно лице во државата каде престојува) 3. Документи за целта и околностите на предвидениот престој во Република Македонија: а) за приватни/службени посети: Гарантно писмо од физичко лице односно покана од правно лице, мора да бидат заверени од нотар б) за туристички посети: документација за платени туристички услуги (туристички ваучер). 4. Документи со кои докажува дека поседува доволно средства за издржување за време на престојот во Република Македонија и за враќање во државата од каде доаѓа или за патување во трета држава, или документи со кои докажува дека тие средства му се обезбедени на друг законски начин (да поседува парични средства во готово во домашна или странска конвертибилна валута, да поседува важечко средство на безготовинско плаќање (кредитни картички, травел чекови и слично), да поседува недвижни ствари и други средства). Ако е наведено во поканата дека домаќинот ги покрива тршоците за престој, тогаш овој услов се смета за исполнет. 5. Фотографија во боја на бела позадина која верно го прикажува неговиот лик 3,5 x 4,5 см 6. Доказ за платена такса за обработка на барањето за издавање на виза, во висина од 60,00 евра 7. Хотелска резервација, доколку странецот не престојува дома кај лицето што кани и истото е наведено во поканата 8. Фотокопија од повратен авио-билет или резервација. 9. Пополнета апликација за виза –во прилог НАПОМЕНА: 1. Секој странски државјанин кој на неговиот национален пасош издаден од државата чиј државјанин е странецот поседува и важечка повеќекратна шенген виза (важечка за сите држави потписнички на Шенгенскиот договор), може да влезе во Република Македонија без виза и да престојува во Република Македонија најмногу 15 дена. Шенген визата треба да е важечка најмалку 5 дена повеќе од дозволениот престој во Република Македонија остварен врз основа на Шенген визата. 2. Секој странски државјанин, носител на валидна патна исправа на трета земја, а има регулирано постојан престој во земја членка на Европската Унија или потписничка на Шенгенскиот договор, може да влезе во Република Македонија без виза, со престој до 15 дена. Со почит,
Почитувани, Имам мало бебе и сеуште му немам извадено пасош, сакам да одам во Србија и сакам да прашам дали може да ја премине граница без пасош само со извод?
Почитувана, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека не можете да патувате во Србија со вашето дете само со извод на родените. Детето мора да има пасош. Со почит,
Zdr sakam da prasham kakvi dokumenti treba za vadenje na pasos ?
Почитувани, За сите информации околу постапката за издавање на нов пасош треба да се обратите во Министерството за внатршени работи-Оддел за граѓански работи. Со почит,
Postovani Maz mi e od Bosna i Hercegovina jas sum Makedonka i me interesira kolku vreme e potrebno za da dobie Makedonsko drzavljanstvo, koja dokumentacija e potrebna i na koj nacin se dobiva vo najkratok rok dali treba da ima nekretnina na negovo ime, biznis ili nesto dr... Blagodaram odnapred Dragana Kumanovo R.Makedonija....
почитувана за сите информации околу постапката за добивање на државјанство по основ на брак ве молиме да се обратите до надлежната институција односно Министерството за внатрешни работи. со почит
kako da izvadam viza za vo amerika kakvi dokumenti mi se potrebni.
почитуван/а за патување во Соединетите Американски Држави за државјаните на Република Македонија потребна е виза, за потрбни документи за добивање виза ве молиме да се обратите во Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Скопје, тел.(02) 310 2000 со почит,
zdravo edno prasanje i molam za odgovor od neodamna se ozeniv so ukrainka se e dobro se vencavme i sega me zanima koi se uslovite za izdavnaje privremena licna karta i kada da se obratam jas sum od strumica blagdaram odnapred aleksandar
почитуван/а за пријавување на странец или да извадете привремена лична карта, треба да се обратите во Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, Управата за странци во Струмица. со почит,
pred 7 godini otidov vo penzija.rabotnata organizacija me povika povtorno da se vratam na rabota so polno rabotno vrme penzijata ja staviv vo miruvanja sega imam raboten staz 41 godina prasanjeto mi e dali pridonesite koi gi placam posle penzioniranjeto mi vleguvaat vo osnovica za penzija i do koja godina staz.pocituvani ve molam da mi odgovorite sto poskoro.blagodaram.
почитуван/а за било какви прашања од типот на пензиско и инвалидско осигурување ве молиме да се обратите до Пензиско инвалдско осигурување на Република Македонија. со почит
me zanima dali e potrebna viza za indonezija i kako da dojdam do nea? blagodaram odnapred
почитуван/а за патување во Индонезија на државјаните на Република Македонија потребно е да поседуваат виза, надлежна е Амбасадата на Индоензија во Будимпешта, тел:..+3614133800/01 со почит
Дали Македонски државјанин со биометрсики пасош има слободен влез во Молдавија или пак е потребна виза?Зборувам за Молдавија како транзитна земја (ќе патувам за Украина,која има слободен влез до 2015 год.).
Почитуван/а на државјаните на Република Македонија за патување под било каква цел во Молдавија треба виза, надлежна е Амбасадата на Молдавија во Софија, тел+359 2 935 6015/11 , со почит
Pocituvani, Ziveam I rabotam Vo Qatar. Pasosot mi e ispolnet I moram da izvadam nov, megutoa fermata ne mi dava odmor poveke od 4 dena sto znaci odene j vrakanje 2 dena vo makedonija, rabotam kako stjuardesa pa poradi prirodata na mojata rabota nemozam da zemam slobodni denovi, a I nemozam da go napustam Qatar bez prethodna dozvola od fermata koja nemozam da ja dobijam zasto nema slobodni denovi. Se obrativ do ambasadata tuka namale oprema za pasosi, vo red, megutoa mora da ima nekoja procedura da mozam da izvadam pasos, neznam ambasadata da gi prati moite dokumenti, ili da mi dade polnomostvo tatko mi da moze da aplicira, zaso veke imam biometriski pasos, imaat vo mvr I slika I otpecatoci I se , I da mozam samo da odam da go podignam vo makedonija licno. Dali posti taaka opcija za opolnomostuvanje, ili =ambasadata da aplicira za mene. Ve molam za brz odgoor zasto moram isto da izvadam pasos???vi blagodaram
почитуван/а за издавање на граѓански македонски пасоши е надлежна е Министерството за внатрешни работи,вие имате можност за 4 дена да извадете пасош, ќе платите брза постапка за 24 часа се добива пасош. а некој друг наместо вас не може затоашто пасошот се активира само со отисоци од прсти, и МВР не може да прикачи ваша стара слика. со почит,
Kako moze stranec da dobie dozvola za privremeno vrabotuvanje vo Makedonija. Koja e postapkata? Koj organ e nadlezen istata da ja sprovede?, i sekako potrebnata dokumentacija. Blagodaram.
почитуван/а за секоја информација околу постапката и потребните документи за работна виза странскиот државјанин треба да се обрати до надлежната Амбасада на Република Македонија во странство со почит,
zdravo jas sum zitel na osptina Makedonski brod dali moze da se vencam vo maticna sluzba vo skopje? blagodaram
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до Управата за водење на матични книги при Министерството за правда.. со почит,
sakam da znam dali mozam jas da polagam za vozacka dozvola od 16 godini ,ako mozam kazete mi uslovite za toa ;
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до надлежните служби на Министерството за внатрешни работи. со почит,
sakam da znam dali mozam jas da polagam za vozacka dozvola od 16 godini ,ako mozam kazete mi uslovite za toa ;
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до надлежните служби на Министерството за внатрешни работи. со почит,
pocituvani ima li moznost i koja e proceduata za dobivanje prestoj vo r.Germanija,kako osnov na toa shto sinot se ozenil tamu vekje edna godina i e seuste so viza tamu,jas so soprugata dvajcata invalidi nesposobni za rabota sme sami doma i bez nikakva podrshka i izdrshka od drzavata nemam,imav postojana paricna pomos no i taa e ukinata.Nema koj da ni pomogne koga sme bolni nema koj da ni pazaruva dvajca invalidizirani lugje jas 47g. taa 45g.Ve molam kako bi mozel da ostvaram da se pridruzam na sin mi za toj koklu tolku ni pomogne i da ne gleda,dosta da ne nosi do lekar da ni pazari i.t.n.
почитуван/а за секакви информации околу постапката за виза, потребните документи и се друго околу тоа, ве молиме да се обратите во Амбасадата на Сојузна Република Германија во Скопје. www.skopje.diplo.de/ тел.+389 2 3093 899. со почит,
Zdrvo se vikam bobi veljanovski ziveam vo Ohrid ul.krj msrdsl tito zenet imam kerka 3 ipol god svoj stan koli pa me interesira sto treba za iselenicka viza za australija pa me interesira sto dokumenti trebaat poz i blagodaram od napred.
почитуван/а за секакви информации околу постапката и потребните документи за иселеничка виза за Австралија ве молиме да се обратите до Амбасадата на Австралија во Белград, тел +381113303400, immigration.belgrade@dfat.gov.au, www.serbia.embassy.gov.au, со почит,
Dali pasos moze da se prodolzi samo vo gradot kade sto zivees ili moze i vo glavniot Grad Skopje.i Dali i kade imate mobilni edinici za vadejne na biometriski pasos vo evropskite zemji poradi sto ziveam vo avstrija ne sum vo moznost da dojdam makedonia za prodolzuvajne na biometriskiot pasos.ve molam za odgovor Vi blagodaram
почитуван/а новите македонски биометриски патни исправи не се продолжуваат туку се издаваат нови, а дали можете да извадите пасош во Австрија ве молам да се обратите до Амбасадата на Република Македонија во Виена,Kinderspitalgasse 5/2, A-1090 Vienna ++ 43 (0) 1 524 8756 ++ 43 (0) 1 524 8753 IP локали: 4411,4412,4413,4414; 4410 Амбасадор-Ѓорѓи Филипов ++ 43 66488621246 Ополномоштен министер Хилда Колевска ++ 43 6644400811 vienna@mfa.gov.mkОваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. www.missions.gov.mk/Vienna, со Почит,
Lani bev vo USA od 24 juli 2013 do 20-ti oktomvri 2013 vo poseta kaj kerka. Sega sakam na 28 februari pak da odam. Vo pasosot USA stavaat samo eden pecat koga vlagame so data na vlez i posledna data na izlez.Ke treba li da cekam 6 meseci od nivnata posledna data na izlez i ako sum izlegla mnogu porano. Kolku vreme treba da pomine za moj povtoren vlez vo USA. Blagodaram
почитуван/а за секакви информации околу постапката и потребните документи за извадење виза за Соединетите Американски Држави во Скопје,тел (02) 310 2000, со почит,
Koi se uslovite za avstraljansko drzavjanstvo 8598
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до Австралијската Амбасада во Белграде, тел:+381113303400
gospoda dali moze pasosi da se podnese barahe vo evropa bidegi pasosot mi e zaminat rokot dali moze da go renoviram fala vi od napred
Почитувани, За сите информации за постапката за аплицирање на нова патна исправа (пасош) надвор од Р. Македонија, треба да се обратите во најблискта Амбасада на Р. Македонија во земјтата каде престојувате. Со почит,
поставив прашање не ми се одговори па ќе ве молам за одговор/прашањето ми беше дали е бесплатно ВОНРЕДНО средно ообразование иначе сум 39 години.благодарам
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до Министерството за образование и наука на Република Македонија, со почит,.
pocituvani, Ovoj mesec sakam da patuvam vo Kosovo.Dali mi e potreben pasos za pominuvanje na makedonsko-kosovska granica ilil moze da ja pominam samo so licna karta?
Почитувана, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека за патување во Косово потребна ви е патна исправа (пасош). Со лична карта може да се патува само за Албанија, Црна Гора и Србија. Со почит,
Pocituvani,za kolku vreme se vadi nova licna karta po brza postapka?Blagodaram
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве милиме да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија. со почит,
Zdraavo. Jas sum drzavjanin makedonski ali zivejam vo italija i imam stalni italianski dokumenti ali sakam da odam za dve nedeli vo egipet dali mije potrebna viza za egipet ili pak mozam da odam slobodno samo so pasos ili pak pomaga nesto stalnava viza italianska ve molam za odgovor. Golem Pozdrav.
Софија.........+359 29870215 Почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека за државјани на Република Македонија треба виза за патување во Египет, надлежна е Амбасадата на Египет во Софија, тел.+359 29881509, или преку нивната Амбасада во Рим. со почит,
Zdravo,planiram vo skoro vreme da zaminam Za Abu Dabi UAE na okolu 2-3 nedeli,pa me interesira dali treba viza i me interesira kolku dolgo ke trae procedurata , kolku ke kosta itn. I imam uste edno prasanje,sakam da menuvam grad na ziveenje vo pasosot kade treba vo Skopje da se obratam za toa?So pocit
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека за македонските државјани потребна е виза за влез во Обединетите Арапски Емирати, и се обраќаме преку нивната Амбасада во Анкара. Воедно визата може да се добие и на аеродромот – при пристигање! Потребни документи за виза: • Пасош ( 6 месеци минимум важност) • Копија од пасош • 1 Формулар • 2 Фотографии • Покана • Повратен авио билет Доколку визата се бара на аеродромот, и доколку се патува туристички, барателите за виза треба да испратат до хотелот копија од првата страна на нивниот пасош, со цел да се почне постапката за виза. Кога ќе ви биде визата, истата ви се доставува по факс, и тогаш може да се патува за ОАЕ (после добивањето на копија од визата), и истата се покажува на аеродром пред надлежните гранични органи на ОАЕ. НАПОМЕНА: (при патување со Emirates Airlines, визата се добива во Скопје, ул.Мито Хаџивасилев,20/тел. 3118 692) Што се однесува на праѓањето за промена на адреса на живеење, треба да се обратите во надлежниот Сектор за внатрешни работи (најблиска полициска станица) Со почит,
Zdravo,planiram vo skoro vreme da zaminam Za Abu Dabi UAE na okolu 2-3 nedeli,pa me interesira dali treba viza i me interesira kolku dolgo ke trae procedurata ,kolku ke kosta itn. I imam uste edno prasanje,sakam da menuvam grad na ziveenje vo pasosot kade treba vo Skopje da se obratam za toa?So pocit
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека за македонските државјани потребна е виза за влез во Обединетите Арапски Емирати, и се обраќаме преку нивната Амбасада во Анкара. Воедно визата може да се добие и на аеродромот – при пристигање! Потребни документи за виза: • Пасош ( 6 месеци минимум важност) • Копија од пасош • 1 Формулар • 2 Фотографии • Покана • Повратен авио билет Доколку визата се бара на аеродромот, и доколку се патува туристички, барателите за виза треба да испратат до хотелот копија од првата страна на нивниот пасош, со цел да се почне постапката за виза. Кога ќе ви биде визата, истата ви се доставува по факс, и тогаш може да се патува за ОАЕ (после добивањето на копија од визата), и истата се покажува на аеродром пред надлежните гранични органи на ОАЕ. НАПОМЕНА: (при патување со Emirates Airlines, визата се добива во Скопје, ул.Мито Хаџивасилев,20/тел. 3118 692) Што се однесува на праѓањето за промена на адреса на живеење, треба да се обратите во надлежниот Сектор за внатрешни работи (најблиска полициска станица) Со почит,
Zdravo,planiram vo skoro vreme da zaminam Za Abu Dabi UAE na okolu 2-3 nedeli,pa me interesira dali treba viza i me interesira kolku dolgo ke trae procedurata ,kolku ke kosta itn. I imam uste edno prasanje,sakam da menuvam grad na ziveenje vo pasosot kade treba vo Skopje da se obratam za toa?So pocit
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека за македонските државјани потребна е виза за влез во Обединетите Арапски Емирати, и се обраќаме преку нивната Амбасада во Анкара. Воедно визата може да се добие и на аеродромот – при пристигање! Потребни документи за виза: • Пасош ( 6 месеци минимум важност) • Копија од пасош • 1 Формулар • 2 Фотографии • Покана • Повратен авио билет Доколку визата се бара на аеродромот, и доколку се патува туристички, барателите за виза треба да испратат до хотелот копија од првата страна на нивниот пасош, со цел да се почне постапката за виза. Кога ќе ви биде визата, истата ви се доставува по факс, и тогаш може да се патува за ОАЕ (после добивањето на копија од визата), и истата се покажува на аеродром пред надлежните гранични органи на ОАЕ. НАПОМЕНА: (при патување со Emirates Airlines, визата се добива во Скопје, ул.Мито Хаџивасилев,20/тел. 3118 692) Што се однесува на праѓањето за промена на адреса на живеење, треба да се обратите во надлежниот Сектор за внатрешни работи (најблиска полициска станица) Со почит,
Zdravo,planiram vo skoro vreme da zaminam Za Abu Dabi UAE na okolu 2-3 nedeli,pa me interesira dali treba viza i me interesira kolku dolgo ke trae procedurata ,kolku ke kosta itn. I imam uste edno prasanje,sakam da menuvam grad na ziveenje vo pasosot kade treba vo Skopje da se obratam za toa?So pocit
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека за македонските државјани потребна е виза за влез во Обединетите Арапски Емирати, и се обраќаме преку нивната Амбасада во Анкара. Воедно визата може да се добие и на аеродромот – при пристигање! Потребни документи за виза: • Пасош ( 6 месеци минимум важност) • Копија од пасош • 1 Формулар • 2 Фотографии • Покана • Повратен авио билет Доколку визата се бара на аеродромот, и доколку се патува туристички, барателите за виза треба да испратат до хотелот копија од првата страна на нивниот пасош, со цел да се почне постапката за виза. Кога ќе ви биде визата, истата ви се доставува по факс, и тогаш може да се патува за ОАЕ (после добивањето на копија од визата), и истата се покажува на аеродром пред надлежните гранични органи на ОАЕ. НАПОМЕНА: (при патување со Emirates Airlines, визата се добива во Скопје, ул.Мито Хаџивасилев,20/тел. 3118 692) Што се однесува на праѓањето за промена на адреса на живеење, треба да се обратите во надлежниот Сектор за внатрешни работи (најблиска полициска станица) Со почит,
Dali si moze da se zema vozacka od 16 godini ?
Почитувани/а Ве известуваме дека Министерството за надворешни работи не е надлежна институција за вашето прашање. Треба да се обратите во Министерството за внатрешни работи, тел 3117 222. со почит,
Pocituvani . Dozvolete da vi se obratam .. Dali moze so licna karta da se zamine vo kosovo na nekolku dena. zatoa sto mi istece passosot :) Blagodaram
почитуван/а за обострането патување во Р.Косово на државјаните на Република Македонија може да се патува само со биометриски пасош, а договорот со биометриска лична карта уште е во постапка. со почит,
Pocituvani sakam da patuvam do Peru so soprugata koja sto e Peruanka I Sakam da znam dali mene mi e potrebno karta vo dva pravci ili moze samo vo Eden pravec? Vi blagodaram
почитуван/а во врска со вашето прашање, за патување во Перу на државјаните на Република Македонија не требна виза, а дали треба да имате повратен авио-билет, ве молиме да се обратите до Амбасадата на Перу во Букурешт, тел:+40 21 211 18 19, со почит.
Почитувани, Ме интересира смеам ли да управувам кола со македонска регистрација во Р.Македонија со валидна Хрватска возачка дозвола? Кои документи мора да ги носам со себе? Имам и македонско и хрватско државјанство (и пасоши). Однапред ви благодарам.
почитуван/а во врска со вашетѕо прашање ве молиме да се обратите до порталот на Министерствотот за внатрешни работи на Република Македонија, или на тел: +389 (0)2 3 117 222 факс: (02)3112468 е-пошта: kontakt@moi.gov.mk со почит
svidetelstvata za zavrseno sredno uciliste mi se osteteni ve molam da mi kazete koja e postapkata da mi izdadat novi .blagodaram
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до надлежните служби кај сте завршиле Средното училиште, или пак во Министерството за образование и наука на Република Македонија. со почит
Pocituvana Gospodo, ako mozam da dobijam telefonski broj od nasiot konzulat vo Mestre, i kakvi dokumenti se potrebni za izdavanja paten list ( pasosi zavarseni), za moite dva sinovI. Ili ako moze vie da mi zakazete apuntamento zanekade vo sredinata na mesec JULI 2014. VI BLAGODARAM!
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до нашиот конзулат во ИТАЛИЈАНСКА РЕПУБЛИКА Генерален конзулат на Република Македонија во Венеција Генерален конзул, г-дин Амон Бајрамовски Via Linghindal, 5, 30172 Maestre, Venezia ++ 39 041 532 02 82 ++ 39 041 532 72 80 ++ 39 041 532 12 79 venice@mfa.gov.mk, со почит,
Pocituvani,imam edno godisen prestoj vo Germanija.Me interesira, dali mozam svojata kola da ja vozam vo Germanija ,so makedonska biometriska vozacka dozvola. i kolku vreme.
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до амбасадата на Сојузна Република Германија во Скопје. со почит
Pocituvani, ziveam vo Germanija, no imam makedonski pasos. Bi sakala da patuvam za Severen Kipar, no neznam dali mi treba viza. Kade mozam da dobijam informacija za toa dali za makedonski gragani e potrebna viza za Kipar? Vi blagodaram
почитван/а за сите македонски државјани, носители на биометриски пасош, не треба виза за патување во Кипар, со почит,
ve molam xherka mi e vo germania mazena a pasosot i e projden rokot okolu 2 godini sto treba da napravi za da smeni vo germania vi blagodaram ot napret.
Почитувана, За сите информации за постапката за издавање на нов пасош, треба да се обратите во Амбасадата на Р. Макеоднија во Берлин или во Конзулатот во Минхен. Со почит,
ve molam xherka mi e vo germania mazena a pasosot i e projden rokot okolu 2 godini sto treba da napravi za da smeni vo germania vi blagodaram ot napret . .5624
Почитувана, За сите информации за постапката за издавање на нов пасош, треба да се обратите во Амбасадата на Р. Макеоднија во Берлин или во Конзулатот во Минхен. Со почит,
ve molam xherka mi e vo germania mazena a pasosot i e projden rokot okolu 2 godini sto treba da napravi za da smeni vo germania vi blagodaram ot napret . .5624
Почитувана, За сите информации за постапката за издавање на нов пасош, треба да се обратите во Амбасадата на Р. Макеоднија во Берлин или во Конзулатот во Минхен. Со почит,
ve molam xherka mi e vo germania mazena a pasosot i e projden rokot okolu 2 godini sto treba da napravi za da smeni vo germania vi blagodaram ot napret . .5624
Почитувана, За сите информации за постапката за издавање на нов пасош, треба да се обратите во Амбасадата на Р. Макеоднија во Берлин или во Конзулатот во Минхен. Со почит,
izgubeni se dva pasosi na moite deca i zdravstven akartica...sega krenav postapka vo sluzben vesnik za izgubeni pasosi...ali ne mi e jasno zosto moram 100 evra da platam za steta ?????sekomu moze da se sluci ..zarem sega sto ke davam za novi pa i steta da plakam?????
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до надлежните служби или порталот на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија. со почит
molam informacija da li za otpust od drzavjanstvo na RM mora da se obratam direktno vo MVR Skopje ili istoto moze da go storam preku ambasada ili konzulat na RM vo Norveska vo koja prestojuvam veke 10 godini po osnovanje na bracna zaednica so norvevski drzavjanin.Treba da pobaram norvesko drzavjanstvo no Norveska ne dozvoluva dvojno drzavjanstvo.Blagodaram odnapred na odgovorot
Почитуван/а за започнување на постапка за отпуст на државјанство може да ја направите или преку Министерството за внатрешни работи на Република Македонија или преку Амбасадата на Република Македонија акредитирана во земјата на вашиот престој, во вашиот случај Осло,контакт: Erling Skjalgssonsgate 19 B, 0267 Oslo ++ 47 2255 1544 ++ 47 2255 0622 oslo@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/oslo, со почит
Momentalno sum vo malta, go zagubiv mojot pasos i prestojuvam poveke od 3 meseci. kako mozam da de vratam vo makedonija, sto treba da napravam??
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека прво треба да пријавите во надлежните полициски органи на Малта дека ви е изгубен пасошот. Второ треба да стапите во контакт со најблиската Амбасада на Р. Македонија во странство (Атина, Солун, Рим, Египет), со цел да се информирате за постапката за издавање на патен лист за да се вратите во Р. Македонија. Амбасада на Република Македонија во Каиро Road Al Nahda 41, 3/402, Maadi, Cairo ++ 202 23 805 269 ++ 202 27 508 501 ++ 202 27 508 502 kairo@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/kairo Канцеларија за врски на Република Македонија во Атина Papadiamanti 4, P. Psychico, 154 52 Athens ++ 30 210 67 49 585 ++ 30 210 67 49 548 ++ 30 210 67 49 572 athens@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/athens Канцеларија за конзуларни, економски и трговски работи на Република Македонија во Солун Tsimiski 43, 54623 Thessaloniki ++ 30 2310 277 347 ++ 30 2310 278 598 solun@mfa.gov.mk Амбасада на Република Македонија во Рим (Исто така покрива и Малта) Via Bruxelles 73/75, 00198 Rome ++ 39 06 84 24 11 09 ++ 39 06 84 11 470 ++ 39 06 84 24 11 32 ++ 39 06 84 19 868 Конзуларно одделение ++ 39 06 84 24 11 31 rome@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/rome Со почит,
Ziveeme vo Cheska Republika mojata sopruga e od Armenia,vo brak sme poveke od 3 godini a imame ziveeno so mojata sopruga vo makedonia 2 godini permanentno. Sakame da aplicirame za mojata sopruga za Makedonsko drzavjanastvo,dali moze toa da go napravime od tuka, preku makedonskata ambasada vo CZ ,ili e potrebno da se aplicira vo Makedonia?? Vi blagodaram.
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека вие може да поднесете барање за стекнување на државјанство на РМ преку дипломатско конзуларните претставништва на Република Македонија во странство, или преку Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, Сектор за управно надзорни работи, за контакт тел: +389 (0)2 3 117 222 факс: (02)3112468 е-пошта: kontakt@moi.gov.mk со почит,
Здраво, живеам во Германија имам европско државјанство а сопругата и мојата ќерка(17г.) имаат македонско. Каква е процедурата да ги земам и нив да живеат со мене се додека ќерками не наполнила 18 години. Фала однапред
Почитуван/а за било какви прашања во врска со регулирањето на престојот во Сојузна Република Германија ве молиме да се обратите до Амбасадата на СР Германија во Скопје, тел.(02) 3093900. со почит,
Dobar den. Dali na nas Makedoncite ni treba viza za London i koja e procedurata i potrebni dokumenti za vadenje na istata? Mislam na turisticka viza. Vi blagodaram.Elena
почитуван/а за патување во Кралството на Велика Британија и Северна Ирска, за државјаните на Република Македонија треба виза. а) Виза се бара во Teleperformance Ltd (управува со Центарот за аплицирање за визи во Скопје), кој е сместен во центарот Соравија, ул. “Стив Наумов“ во Скопје б) Стандардни документи и прилози потребни за виза: • Пасош • Копија од пасош • 1 Формулар (www.visa4uk.fco.gov.uk) • 1 Фотографии • Покана • Патнико осигурување • Резервација за повратен авио-билет • Доказ за средства за престој • Уплата за виза • Хотелско сместување • Потврда од работа / или за приватник – фирма в) Ценовник за визи: • Уплата за виза(100 евра) + уплата за услуга (59 фунти) Напомена: - понеделник, вторник и среда се примаат барањата за виза со почит,
pocituvani imam negativni 15 peni za nenosejne kaciga,kako e tableava so negativni poeni i na kolku se pisuva kazna.
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до Министерството за внатрешни работи. со почит,
Pocituvani,jas i mojata familija ziveeme vo svedska veke 5 godini i sme makedonski drzavjani.Mojot sin koj e na vozrast od 17 godini ke treba da patuva za Dominikanska republika za 2 meseci,,dali mu treba viza za vlez vo Dominikanska republika i dali bi mu trebala tranzit viza dokolku bi patuval tranzit kako na primer, preku USA ili Anglija .. blagodaram..
почитуван/а за македонски државјани не треба виза за влез во Домениканска Република, но за транзит преку Соединетите Американски Држави или преку Кралството на Велика Британија и Северна Ирска треба виза.
Patuvam od skopje do oman so toa sto imam edno premestuvanje vo dubai pa dali mi e potrebna transfer viza za vo dubai?
Почитуван/а за државјани на Република Македонија треба виза за влез во Обединети Арапски Емирати, за подетални информации ве молиме да ја контактирате нивната Амбасада во Рим тел.390636306100 со почит,
Pocituvani, sakav da prasam jas sum makedonski drzavjanin i ziveam vo Italija, mi istekuva pasosot kraj dekemvri a nemam moznosti da go prodolzam vo makedonija (poradi kratok raboten odmor), i sakav da go prodolzam vo italija.. koi se postapkite, kade treba da se obratam i kolku treba da cekam zatoa sto sakav da zakazam odmor za nova godina.. p.s ako ne stigne pasosot do nova godina moze da odam nadvor od drzava italija so stariot pasos i so potvrda deka sum podnesol baranje na nov? bragodaram odnapred..
почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека 1)не можете да патувате со истечена патна исправа, 2)новите пасоши не се продолжуваат, и 3)Република Македонија издава пасоши преку сите Дипломатско -Конзуларни претставништва, за повеќе информации ве молиме контактирајте во: ИТАЛИЈАНСКА РЕПУБЛИКА Амбасада на Република Македонија во Рим (Исто така покрива и Суверен Воен Ред на Малта) Амбасадор, г-дин Велибор Топалоски Via Bruxelles 73/75, 00198 Rome ++ 39 06 84 24 11 09 ++ 39 06 84 11 470 ++ 39 06 84 24 11 32 ++ 39 06 84 19 868 Конзуларно одделение ++ 39 06 84 24 11 31 rome@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/rome ИТАЛИЈАНСКА РЕПУБЛИКА Генерален конзулат на Република Македонија во Венеција Генерален конзул, г-дин Ашим Зекировски Via Linghindal, 5, 30172 Maestre, Venezia ++ 39 041 532 02 82 ++ 39 041 532 72 80 ++ 39 041 532 12 79 venice@mfa.gov.mk со почит,
Ja sam drzavjanka na makedonija.vi se molam na edno prasanje.nije makedonci kolku imame pravo da sedime vo austrija.i da nemamo problemi na granica.
Почитувани, Ве известуваме дека државјаните на Р. Македонија имаат право на 90 дена престој во Шенген зоната, во шестмесечен период. Почнувајќи од 18.10.2013 год. согласно член 5 став 1 од шенгенскиот граничен кодекс се менува досегашниот начин на пресметување на дозволениот престој како во рамки на шенген визата, така и кај безвизното патување на лица од трети држави. Наместо досегашниот начин на пресметување на дозволениот законски престој од „90 дена за 6 месеци“, кој почнуваше да се пресметува од денот на влез во земјата, отсега ќе има флексибилно пресметување на деновите на престој, односно при влезот во шенген зоната ќе се проверува колку од дозволените „90 дена престој во период од 180 денови“ се искористени во минатото. Со почит,
која е постапката за дополнителен упис на смрт за лице кое умрело 1994 година а нема потврда за смрт од здравствена организација односно од мртвопроверител.
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до надлежните служби на Министерството за правда-Управа за водење на матични книги. со почит,
која е постапката за дополнителен упис на смрт за лице кое умрело 1994 година а нема потврда за смрт од здравствена организација односно од мртвопроверител.
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до надлежните служби на Министерството за правда-Управа за водење на матични книги. со почит,
Pocituvani ve molam kazete mi kako moze stranski drzavjanin da se stekne so Make.drzavjanstvo oven so priroduvanje .....dali so odredena investicija vo Makedonskiot biznis ima opcija da stane NAS drzavjanin?dali e mozno kako investitor da dobie Makedonsko drzavjnstvo? VI blagodarime na odgovorot!so pocit
почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека постојат неколку можности за стекнување на државјанство, за повеќе информации ве молиме да обратите до Министерството за внатрешни работи, Сектор за Управно надзорни работи, Управа за странци. со почит,
ve molam da mi po,ognete kako da gi najdam na internet aplikacijata sa svedska za iselenicka viza
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека за било какви информации за иселеничка виза за Кралството Шведска ве молиме да се обратите до Амбасадата на Кралството Шведска во Скопје, тел.(02) 329 7880 со почит,
ve molam da mi po,ognete kako da gi najdam na internet aplikacijata sa svedska za iselenicka viza
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека за било какви информации за иселеничка виза за Кралството Шведска ве молиме да се обратите до Амбасадата на Кралството Шведска во Скопје, тел.(02) 329 7880 со почит,
Se izvinuvam kako moze da go prodolzam pasosot kakvi dokumenti treba jaa sum od Skopje a ziveam vo belgija
почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека новите биометриски пасоши на Република Македонија не се продолжуваат, се издава нов пасош, за редовна замена потребно е: •Старата патна исправа со изминат рок •Валидна дозвола за престој во земјата на приемот (само за лица што го немаат регулирано државјанскиот статус во земјата на приемот) Поднесување барање за издавање патна исправа на малолетни лица При поднесување барање за издавање патна исправа на малолетно лице, неопходно е присуство на двајцата родители во дипломатско-конзуларното претставништво на Република Македонија и извод од Матичната книга на родените на детето, со што ќе се потврди законскиот идентитет на родителите. Доколку еден од родителите е спречен да присуствува, потребно е претходно да се приложи полномошно заверено во дипломатско-конзуларно претставништво на Р. Македонија, со кое едниот родител го овластува другиот родител во негово име да поднесе барање за издавање патна исправа за детето. Доколку се работи за поднесување барање за издавање патна исправа за малолетно лице од разведени родители, потребно е родителот што е единствен старател на детето да приложи решение од местен надлежен суд дека е прогласен за единствен старател на детето. Доколку бракот е склучен во странство и разводот е извршен во странство, пресудата треба претходно да биде преведена на македонски јазик и верифицирана од надлежен орган во Р. Македонија. Доколку се работи за поднесување барање за малолетно лице за кое во изводот од Матичната книга на родените (ИМКР) во графата не е наведен еден од родителите (таткото), потребно е при поднесувањето на барањето да се приложи само ИМКР за детето.
sakam da ve prasham dali postoi mozhnost dase vratam na rabota bidejki vo 2008 ja napushtiv . bev vraboten vo svr kumanovo .ve molam dame nasocite shto treba da napravam .odnapred vi blagodaram
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до надлежните служби на Министерството за внатрешни работи, или преку нивниот портал. со почит,
Zdravo.Sakam da prasam dali se prodolzuva vaznosta na duplikat pasos ili e istata vaznost kako i izgubeniot
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до порталот услуги на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија или лично таму да одите да се информирате. со почит,
pocituvani jasum vencan veke 2 godini so cista rodena germanka ziveeme zaedno jas pocesto patuvam odam idam makedonia germanija veke mije smaceno zatoa sakam da si gi sredam dokumentite za da si dobijam familjarna viza i da ne patuvam pocesto kade i vo koja agencija mozam da se obratam za da znam i so dokumenti da dostavam za vizata .vi blagodaram odnapred
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека за регулирање престој по основ семејно обединување ве молиме да се обратите до Амбасадата на Сојузна Република Германија во Скопје, тел.(02) 3093900
Pocituvani ve molam za odgovorj!!imam makedonsko drzavjanstvo,mazena sum vo srbija i vo brak sme!dali postoi moznost da dobijam drzavjanstvo i zdravstveno osiguruvane bidejki dum trudnica a nemam nikakvo pravo vo Srbija!
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија - Оддел за државјанства или пак да се обратите до Амбасадата на Србија во Скопје,тел.(02) 3129298 , со почит,
Pochituvani Shto se e potrebno kako uslovi da ispolnuva lice od Republika Turcija za da dobie dozvola za rabota I sposobnost da poseduva vozilo na svoe ime. Liceto poseduva kompanija go makedonija vekje 4 godini. Vi blagodaram
почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме странката да се обрати до нашата Амбасада во Анкара или нашиот Генерален Конзулат во Истанбул Анкара...........+903 12 439 92 04 Истанбул.......+90 212 251 22 33, таму ќе му објаснат што треба да направи и какви документи треба да достави до нашите Дипломатско кознуларни претставништва за да добие работна виза, со почит,
pocituvani,go pominav rokot za prestoj vo sengen zonata skoro dve meseci sum vo belgija po veke od dozvoleniot rok za prestoj so biometricki pasos,sakam da znam pri vrakanje u rm dali mi sleduva kazna ili kako funkcjonira i ako imam opravdanje zosto sum tuka do sega,vi blagodaram vod napred za vasiot odgovor
почитуван/а согласно визната либерализација, секое пречекорување или надминување на дозволениот престој е казниво, дали ќе ви биде изречена забрана или парична казна тоа зависи од нивната проценка. со почит,
Pocituvani, me interesira dali so nasiot makedonski biometriski pasos mozam da patuvam vo vietnam,tajland i kamboza? Ako ne dali moze da dobijam informacija kade se baraat vizi. Blagodaram
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека на веб страната на Министерството за надворешни работи може да најдете било каква информација дали треба виза, и кај да се обратите за обезбедување на истата, или пак кликнете директно на долунаведениот линк. http://www.mfa.gov.mk/index.php/en/for-macedonian-citizens/visa-information/visa-regime-for-macedonian-citizens со почит,
Poštovani, Ovo pitanje sam poslao na e-mail vaše ambasade u Kairu, ali pošto mi oni nisu odgovorili, poslavljam ga i ovde: Da li mi možete reći šta je neophodno mojoj tetki koja je državljanjin Republike Makedonije, ali kojoj je istekao makedonski pasoš, za ulazak u Makedoniju? Njeno trenutno prebivalište je u Omdurmanu. Takođe me zanima šta je potrebno za dobijanje vize za njenog supruga koji državljanin Sudana, da li se zahtev može poslati poštom ili elektronskom poštom, kao i vreme izrade vize i cena vize?
почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека за враќање во Република Македонија со истечен пасош, треба да си земете патен лист во Амбасадата на Република Македонија во Кајро, а за влез во Република Македонија за државјани на Судан треба да се обезбеди виза за влез преку Амбасадата во Кајро, Амбасада на Република Македонија во Каиро Амбасадор, г-дин Миле Манолев Road Al Nahda 41, 3/402, Maadi, Cairo ++ 202 23 805 269 ++ 202 27 508 501 ++ 202 27 508 502 kairo@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/kairo со почит,
Zenet sum vo germanija soprugata ima mkd pasos no si ima i umbefristet koi dokumenti mi trebat za familijarnata viza i koi uslovi? Vi Blagodaram
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да бидете малку поконкретни, дали вас ви е потребна виза за влез во Република Македонија, тогаш треба да се обратите до нашата надлежна и акредитирана Амбасада во странската земја, а доколку ви треба виза и регулирање на престојот врз основа на семејно обединување во Сојузна Република Германија, ве молиме да се обратите до Германската Амбасада во Скопје,тел. (02) 3093900 , со почит,
Zenet sum vo germanija soprugata ima mkd pasos no si ima i umbefristet koi dokumenti mi trebat za familijarnata viza i koi uslovi? Vi Blagodaram
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве молиме да бидете малку поконкретни, дали вас ви е потребна виза за влез во Република Македонија, тогаш треба да се обратите до нашата надлежна и акредитирана Амбасада во странската земја, а доколку ви треба виза и регулирање на престојот врз основа на семејно обединување во Сојузна Република Германија, ве молиме да се обратите до Германската Амбасада во Скопје,тел. (02) 3093900 , со почит,
zdravo mazena sum so danski drzavjanin koj prima invalidna penzija me interesira dali po danskite zakoni mozam da ja nasledam penzijata od mojot soprug blagodaram
Почитуван/а во врска со вашето прашање ве информираме дека вие можете да ја наследите пензијата на вашиот сопруг, но не додека е жив тој, но за подетални и поточни информации ве молиме да се обратите до Конзулатот на Кралството Данска во Скопје тел.(02) 3104067, со почит,
Pocituvani, jas sum zitel na Makedonija i momentalno ne ziveam vo drzavata. Me interesira telefonski broj na koj sto ke mozam da zakazam za vadenje na nov pasos, na stariot uste ne mu e pominat rokot ama ke doagjam vo avgust pa se nadevav deka ke mozam da izvadam nov pasos. Odbapred Vi blagodaram.
Почитуван, за ова прашање ве молиме да се обратите до порталотна МВР, СУНР, кои се надлежни за ова, и ќе ви објаснат како да постапите за закажување за нов пасош кога не сте во Република Македонија.
Pocituvan, Vi se obrakjam so nadez deka mozete i sakate da mi odgovorite na slednovo prasanje : vo 2006 godina podnesov baranje ( preku D.K.P na R.Makedonija vo Hag),za povratok vo drzavjanstvoto na R. Makedonija, po cl.8 od zakonot za drzavjanstvo.Site uslovi gi ispolniv, no od oddelenieto za drzavjanstvo i gragjanski raboti dobiv pismo (2006god.),kade mi se bara dokaz deka ne sum kaznuvana ili ne se vodi krivicna postapka protiv mene vo drzavata cij dr zavjanin sum.Jas podnesov dokument od drzavata kade sto ziveam.Bidejki i ovde me vodat kako stranec so nepoznato drzavjanstvo. Bev maloletna koga moite roditeli imale nekoe resenie od druga drzava deka sum primena i jas na toa drzavjanstvo.(a i ne sum vo niedna opstina vo nekoi akti od maticnite knigi i zapisana) Jas licno nemam nisto podpisano,nieden praven dokument,so koe moze da se dokaze deka i jas sum imala ili imam nekoe drugo drzavjanstvo. Ve molam , odgovorete mi sto da pravam ponataka, site vrski od ragjanje pa do den denes mi se so Makedonija(rodena sum vo Skopje i site pradedovci i dedovci i babi i majka i tatko). .Kakva druga moznost postoi za mene,za da go steknam makedonskoto drzavjanstvo . Srdecni pozdravi.
Почитуван, за ова прашање ќе мора да се обратите во МВР, СУНР, Одделение за државјанство, тел. 3142356, за да ви се одговори за добивање на државјанство или да ја видите страната на МВР на интернет.www.mvr.gov.mk или на тел.3117 222
Pocituvani! Se vikam Vuksan Bulatovic so data na ragane 18.03.1951god.vo Pec R.Kosovo.Ziveam i ozenet sum so makedonka vece 37god, korisnik sum na penzisko pravo vo R.Makedonija, no nikako ne mozam da izvadam Makedonsko drzavjanstvo,bidejci moite licni dokumenti se stari i vo DBK Tetovo mi trazat nov izvod na rodeni no jas go nemam zatoa sto celata papirologija od Pec R.Kosovo e premestene vo R.Srbija.Jas pocnav da gi baram moite licni podatoci no vo R.Srbija nikade gi nema.Sega ve molam da mi pomognete za da mozam da imam nekakov licen dokument. Odnapred vi se zablagodaruvam Vuksan Bulatovic od Tetovo R,Makedonija Za se mozete da me izvestite na Email saskasimjanoska@hotmail.com
Почитуван, за добивање на државјанство потребно е да се обратите до МВР, СУНР, Одделение за државјанства, началник Надица Велевска, а за добивање на изводи треба да се обратите до управата за водење матични книги, од каде ќе добиете подетални информации.
Pocituvani.bev vo evropa 63 dena.dali sega treba da sedam vo makedonija (180-63)=117 DENA pa posle pak da vlezam vo evropa.blagodaram mnogu.
Почитувана, во еврозоната можете да престојувате 6 месеци во текот на една година сметано од првиот влез, или во текот на 6 месеци од првиот влез во еврозоната максимално можете да престојувате 3 месеци. За вас конкретно во периодот од 6 месеци од првиот влез во еврозоната можете да престојувате уште (90-63)=27 дена.
Zdravo imam ziveano 4 i pol godini vo Germanija dali imam pravo da baram drzavjanstvo vo germanija odnapred blagodaram
Почитувана, за одговор треба да се обратите до Амбасадата на СР Германија во Скопје тел.3117719.
Pocituvani, Pasososite na moite deca im istekuvaat vo mesec april 2012 godina. Pasosite se biometriski. Bidejki ke patuvame vo stranstvo i ke bideme nadvor od zemjava vo period koga pasosite ke bidat isteceni, Ve molam da mi odgovorite dali mozam sega da im gi prodolzam pasosite na moite malometni deca? Vi blagodaram
Почитувана, ве молиме да се обратите до Министерстото за внатрешни работи, ние не сме надлежни за издавање пасоши.
Sakam da odam da rabotam vo kuvajt inace sum makedonski drzavljanin turcin kako mozam da odam sto dokumenti mi sat potrebni od tuka.
Почитуван, потребно е да се обратите до Амбасадата на Кувајт во Анкара од таму ќе ги добиете сите потребни податоци. Повелете контакт информации: Embassy of the State of Kuwait Ankara, Turkey telephone: + 90 312 446 45 78, + 90 312 455 05 76 fax: + 90 312 446 68 39, + 90 312 446 28 26 e-mail:kuwait@ada.net.tr
Pocituvani,ziveam vo Bugarija, Makedonska sum no i imam i bugarsko drzavjanstvo. Svrsenikot mi e Bugarin i ni predstoi sklucuvanje na brak vo Bugarija. Poradi toa sto imam BG drzavjanstvo ke ne registriraat kako Bugarski drzavjani. Zatoa bi sakala da prasam dali ima potreba od nekoja procedura ili od prevod i legalizacija na dokumentite za sklucen brak, za da bidat vazecki vo MK so ogled na toa sto posle sklucuvanjeto na brakot ke treba da si gi smenam patnite ispravi i site licni makedonski dokumenti . Unapred vi blagodaram.
Почитувана, потребно е да се обратите до Управата за водење на матични книги од каде ќе добиете подетални информации.
Pocituvani, sakam da napravam garanto pismo za Peruansi drzavjanin.Koja e postapkata,kade da se obratam? Vi blagodaram!
Почитуван, не постои посебен урнек за поканата. Поканата треба да ги содржи следниве елементи: податоци за поканетото лице, податоци за лицето што кани, податоци за целта на посетата, податоци за периодот на посетата и податок дали вие ги покривате трошоците за престој (сместување и исхрана). Поканата се заверува на нотар и му се испраќа на странецот по пошта.
pocituvani dali moze da se patuva vo Srbija i Hrvatska so starite pasosi ( ne e biometriski ) Vi blagodaram
Почитувана, секако дека може, новите биометриски пасоши се услов за безвизен престој во Еврозоната.
Pocituvani ,ve molam da mi odgovorete na prasanjeto,me interesira sto bi mozela da rabotam vo Germanija so diploma od Fakultet za Bezbednost, dali tamu bi ni gi uvazele diplomite:Blagodaram
Почитувана, за повеќе информации ве молиме да се обратите до Амбасадата на Германија во РМ. Контакт информации: Embassy of the Federal Republic of Germany, Lerinska 59, 1000 Skopje telephone: +389 2 3093 900 fax: +389 2 3093 899 e-mail info@skop.auswaertiges-amt.de
Pochituvani, Vi se obrakam ushte ednash so molba za odgovor na moeto prashanje. Dali moze da si ja pominuvam makedonskata granica so novite biometriski lichni karti, ako DA kon kogo da se obratam za da taa informacija moze da dostigne i do samite granichari, koi shto za zal ne gi znaat site proceduri. Blagodaram odnapred i se nadevam ovoj pat da mi odgovorite na pismoto. Pozdravi
Почитуван, македонската граница не може да ја поминувате со лична карта туку исклучиво со пасош (стар или биометриски).
Koi dokumenti mi se potrebani za brak, rabota i studiranje vo germanija i kakva viza bi trebalo da izvadam?
Почитувана, за подетални информации ве молиме да се обратите до Амбасадата на Геранија во РМ, повелете контакт информации: Embassy of the Federal Republic of Germany Lerinska 59, 1000 Skopje telephone: +389 2 3093 900 fax: +389 2 3093 899 e-mail:info@skop.auswaertiges-amt.de
Me interesira dali e mozno da se imat 3 drzavjanstva? İmam 2 drzavjanstva edno makedonsko, drugo kade sto sum mazena i treto imam podneseno za bugarsko. İ dale moze vo toj slucaj da se imat 2 pasosha bez ogled na toa deka bi imala 3 drzavjanstva?
Почитувана, според законите на Република Македонија може да се поседуваат македонско и повеќе државјанства, но неможеме да ви одговориме за другите, за тоа ќе биде потребно да се обратите до земјите чие државјанство барате.
Би ве замолил да ми објасните дали на граѓани на Белорусија им треба виза за посета на Македонија и ако треба, би ве замолил да ми ја објасните целата постапка.? И каде можат истите да се обратат за добивање на истата со оглед на тоа дека нема никакво конзулатно претставништво на Р.Македонија во Р.Белорусија?
Почитуван, за граѓаните на Белорусија потребна виза за влез во Република Македонија, за Белорусија надлежна е Амбасадата на РМ во Москва до која треба да се обратат за виза и да ги добијат сите потребни податоци за потребни документи. Контакт информации: Амбасада на Република Македонија во Москва (Исто така покрива и Република Белорусија) Амбасадор, г-дин Илија Исајловски Dmitrija Uljanova 16, corpus 2, entrance 8, floor 1, Suite 509&510, 117292 Moscow Tel.++ 7499 124 33 57 ++ 7499 124 33 59 Faks: ++ 7495 982 36 34 E-mail: moscow@mfa.gov.mk mkambmos@mail.tascom.ru
Ve molam kako mozam da proveram koga imam zakazano slikanje za pasos
Почитувана, не сме надлежни да одговориме на вашето прашање, ве молиме да се обратите до Министертвото за внатрешни работи на РМ кои се надлежни за издавање на пасоши.
Мe intrsira dali moza da dobijammm Hrvatski pasos.Tatko mi i sestrami imaat hrvatski pasosi i se so Hrv drzavjanstvo. Jas sum mazena i sakam da prasam dali mozeme da dobieme i nie Hrv pasaport.
Почитувана, ве молиме да се обратите до Амбасадата на Република Хрватска во Република Македонија од каде што можете да добиете точни податоци. Контакт информации: Embassy of the Republic of Croatia Mitropolit Teodosij Gologanov 44, 1000 Skopje telephone: +389 2 3248 170, +389 2 3248 171 fax: +389 2 3246 004 e-mail: croemb.skopje@mvpei.hr web site: www.mvpei.hr
Se izvinuvam sakam da prasam podnesov za uverenie so site podatoci od maticnata kniga jas sum dva pati razvedena i toa normalno go pisuva vo toj dokument no sega koga ke vadam izvod od matocna kniga na rodeni dali ke mi gi pisuva dvata braka ili pak samo poslednata zabeleska....odnapred vi balgodaram ..
Почитувана, ве молиме да се обратите до Управата за водење матични книги.
Se izvinuvam sakam da prasam podnesov za uverenie so site podatoci od maticnata kniga jas sum dva pati razvedena i toa normalno go pisuva vo toj dokument no sega koga ke vadam izvod od matocna kniga na rodeni dali ke mi gi pisuva dvata braka ili pak samo poslednata zabeleska....odnapred vi balgodaram ..
Почитувана, ве молиме да се обратите до Управата за водење матични книги.
Pocituvani, Za vadenje studentska viza za R. Avstrija potrebni mi se internacionalen izvod od knigata na rodeni, kako i potvrda za neosuduvanost, megutoa ne mozam da najdam informacii okolu nacinot na vadenje, mestoto, potrebnite dokumenti i uplati. Ve molam za pomos. Odnapred blagoram
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за правда, Управа за водење на матични книги за вадење на извод, а за потврда за неосудуванот потребно е да ја извадите од суд за подетални информации ве молиме да се обратите до Министерството за правда.
Pocituvani, sakam da prasam dali ke mi e potrebna viza za turisticko patuvanje vo Kina, za 10 dena? I ako mi e potrebna za kolku vreme moze da se izvadi? Odnapred blagodaram.
Почитувана, ве известуваме дека за влез во Народна Република Кина е потребна виза. За повеќе детали ве упатуваме да се обратите до Амбасадата на НР Кина во Скопје: Амбасада на Народна Република Кина Адреса: ул.474 бр.20, Скопје Application Time: 09:00 – 11:00 AM, Every Tuesday Pickup Time: 09:00 – 11:00 AM, Every Wednesday, Address: Street 474,NO.20,1000,Skopje,Macedonia Tel: 00389-2-3213163 (24 hour consular protection) Fax: 00389-2-3212500
Moeto semeJstvo živee vo MakedoniJa SkopJe , roden dvoJna graǵanin olabılırlermı TurciJa? Imam rodnini koi živeat tamu nikakva korist na ptičJiot olurmu graǵanin na MakedoniJa?
Pocituvan/a ve miolam povtorno da go postavite prasanjeto bidejki ne e jasno nitu pak citlivo.
Pocituvani,Ve molam ako moze da mi pomognete,imam golem problem,imeno mazena sum za Grk i imame edno dete od 3i pol god,megutoa momentalno sme tuka dojdeni da ziveeme i jas rabotam, sakam da se razvedam dali mozete da mi kazete kako ide postapkata vo odnos na deteto bidejki jas nesakam da ostanam bez nego,Vi blagodaram odnapred!
Мочитувана, Министерството за надворешни работи не е надлежно, ве молиме да да се обратите до адвокат или правен застапник.
Почитувани, од која дата ќе може да се патува во Србија само со лична карта? Благодарам.
Почитувани, договорот е потпишан, откако ќе биде ратификуван ќе може да се патува во Србија со биметриски лични карти, договорот би требало да биде ратификуван околу 15 декември 2011 година.
Pocituvani, dokolku imam dvojno drzavjanstvo, me interesira dali e vozmozno da dobijam i treto drzavjanstvo( rusko ). Vi blagodaram odnapred!
Почитуван, не постои законска забрана за поседување на трето државјанство, но сепак ве молиме да се обратите до Министерството за внатрешни работи кое е надлежно за државјанства.
Pochituvani,sakam da ve prasham vo vrska mojata majka, koja ima raboteno vo minatoto vo Velika Britanija-reguliran staz dali moze da ostvari penzija od taa zemja ili podetalno kade da se informiram. Unapred Blagodaren.
Почитуван, потребно е да обратите во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување за подетални информации.
Pocituvani , koj se dokumenti se potrebni za viza turisticka za mojot brat i negovata sopruga za Avstralija Blagodaram.
Почитувана, сите потребни информации можете да ги добиете од Амбасадата на Австралија во Беград од каде што ја покриваат РМ, повелете контакт тел.број…..+381113303400
Dobro vecer dali moze da mi davate mallu pomos po prasanjevo dali moze broj od United States of amerika embassy na RPM Skopje
Почитувана, повелете контакт информации од Амбасадата на САД во Република Македонија: Embassy of the United States of America, Samoilova 21, 1000 Skopje telephone: +389 2 3102 000 fax: +389 2 3102 499 web-site http://skopje.usembassy.gov
Пocituvani sakam da se vencam so avstraliska drzavjanka sto treba daprilozam kako dokumenti i kolku trae procedurata za dobivanje avstraliska viza
Почитуван, сите потребни информации можете да ги добиете од Амбасадата на Австралија во Белград од каде што ја покриваат РМ, повелете контакт тел.број…..+381113303400
Pocituvani,sakamda odam vo Japonija na 15 dena i posle da se prefrlam na odmor vo Mlesija-singapur (7 dena). Dali za ovie dve drzavi mi e potrebna visa? Letot mi e preku moskva. Vi blagodaram
Почитуван, во врска со вашето прашање Ве информираме дека за патување во Јапонија со граѓански пасош не ви треба виза, истотака за туристичко патување во Сингапур до 14 дена не е потребна виза. Кон тел за Амбасада на Јапонија во Виена: 00431531920 и кон тел. За Амбасада на Сингапур во Женева: 0041229296655 За летот преку Русија може да контактирате со Амбасадата на Руска Федерација во Република Македонија кон тел: 02 3117160.
zdravo jas sum od makedonija bev vo germanija pred 1.5 mesec i pak se vrativ vo mak.bev 20 dena i pak se vrativ vo germanija i na 08.11 2011 dali mise racuna od 8. 11 prestojot za tri meseci ili se racuna od prvpat dojdov vo ger fala
Почитуван, престојот во Шенген зоната е до 90 дена во 6 месеци сметано од првиот остварен влез.
Pocituvani, Ve molam da mi objasnite na koja osnova gragjanin na Norveska moze da aplicira t.e. dobie makedonsko drzavjanstvo, i dali ako stapi vo brak so makedonka , prestojot od 3 meseci moze da se prodolzi bez vracanje vo Norveska, ( i toj period od 3 meseci vo Norveska, pa povtorno da moze da dojde vo Makedonija). So Pocit, i odnapred blagodaram na odgovorot
Почитувана, добивањето македонско државјанство е надлежност на МВР на РМ линк http://uslugi.gov.mk/UslugaDetali.aspx?UslugaID=3FB49FA3D009405DAE77C9FF2102CE3E, што се однесува за вториот дел од прашањето во оправдани исклучителни случаи визата може да се продолжи и во РМ од страна на МВР заради виша сила, поради хуманитарни причини, болест , сериозни професионални или лични причини на странецот. може, ако побара привремен престој врз основа на брак со македонски државјанин - Согласно членот 77 од Законот за странци, по склучувањето на вашиот брак, со вашата сопруга можете да се обратите до Министерството за внатрешни работи, со барање за дозвола за привремен престој по основ на семејно обединување (ул. Кеј Димитар Влахов бб - во зградата на МТВ). за склучување на брак со странец, ве молиме да се обратите до Министерството за внатрешни работи -Оддел за граѓански работи (ул. Кеј Димитар Влахов бб - во зградата на МТВ со влез од страната на реката Вардар , Скопје). ТРЕБА ДА ГИ ПОДНЕСЕТЕ СЛЕДНИВЕ ДОКУМЕНТИ: Извод од матичната книга на родени изработен на интернационален образец; Уверение дека сте во слободна брачна состојба; Уверение или потврда издадена од надлежен орган на странската држава чиј државјанин сте, со која се докажува дека не постојат законски пречки да склучите брак на територијата на Република Македонија; Патна исправа заради утврдување на идентитетот или лична карта за странец. Сите овие документи не треба да бидат постари од шест месеци. Државјаните на земјите членки на Европската унија и на земјите потписнички на Шенгенски договор можат да влегуваат во Република Македонија и со важечка лична карта издадена од надлежните органи на земјите членки на Европската унија и потписнички на Шенгенскиот договор. Вкупното траење на последователните престои во Република Македонија, не смее да биде подолго од 3 (три) месеци во текот на секој шестмесечен период, сметајќи од денот на првото влегување.
Pocityvani! molam za odgovor na slednoto prasanje. Tatko mi ima ziveeno i raboteno vo avstralija poveke od 10 god. Me interesira dali so noviot zakon za penzii pomegu Republika Makedonija i Avstralija go sleduva da prima avstraliska penzija. ako go sledyva dali moze taa penzija da ja koristi negovata sopryga, mojata majka koja isto taka ima ziveeno vo Avstralija, poradi toa sto tatko mi e veke 2 godini pocinat. ako imam osnova da podnesam baranje za dobivanje penzija za tatko mi koj e pocinat a da ja koristi majka mi ve molam kazete mi kade da se obratam zatoa sto veke dokumentot deka tatko mi e biden vo raboten odnos vo avsralija veke go imam. Ili ve molam za detalni informacii kade mozam da se obratam. Odnapred vi blagodaram.
Почитувана, потребно е да се обратите во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување во врска со добивање на пензијата.
Почитувани,сакам да прашам кои докумети се потребни за да извадам интернационален извод?
Почитуван, постапката е иста како за вадење нов извод, со тоа што треба да имате копија од стариот извод и во барањето да наведете дека сакате да биде на интернационален образец.
pocituvani ve molam da mi odgovorite jas sum makedonka so dvojno drzavljanstvo mislam i srpsko dali mojata cerka moze da dobie makedonsko drzavljanstvo i kako odi postapka posto saka da se mazi za makedonec vo makedonija blagodaram
Почитван/а, ве молиме да се обратите до Министерството за Внатрешни работи, кои се надлежни за државјанства.
Ve molam da mi ja kazete cenata za makedonska viza potrebna da se uplati za lice drzavjnanin na Alzir.
Почитувана, цената за македонска виза изнесува 60 Евра.
Почитувани, сакам да прашам дали мојата сопруга доколку се породи во Германија детето автоматски би бил германски државјанин? Однапред Благодарам
Почитуван, за одговор на Вашето прашање потребно е да се обратите до Амбасадата на Република Германија во Република Македонија, повелете контакти: Embassy of the Federal Republic of Germany Lerinska 59, 1000 Skopje telephone: +389 2 3093 900 fax: +389 2 3093 899 e-mail: info@skop.auswaertiges-amt.de
Pocituvani, me interesira do koga najdocna mozat da gi zamenat starite licni karti i patni ispravi so novi licata koi ne ziveat vo R.Makedonija, tuku ziveat i rabotat vo Germanija? Blagodaram odnapred.
Почитувана, за одговор на Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија.
Ve molam da mi odgovorite na edno prasanje...sakam da pestojuvam vo republika grcija na podolg period pa me interesira kolku vreme mozam da pestojuvam vo grcija i na kolkav period mozam da pravam vlez izlez makedonija-grcija.Blagodaram!
Почитуван, во Република Грција без виза (доколку поседувате биометриска патна исправа) можете да престојувате максимум 3 месеци во период од 6 месеци сметано од првиот остварен влез, потоа постапката се повторува, но за подолг престој потребно е да извадите работна дозвола од нивните надлежни органи.
Pocituvani rodena sum vo makedonija no imam avstraljansko drzavjanstvo sto treba da poseduvam za da go zemam mojot maz tamu idali mozam da go zemam?
Почитувана, за одговор на Вашето прашање потребно е да се обратите до најблиската Амбасада на Австралија која е надлежна за Република Македонија, повелете контакт информации: Embassy of Australia 8th Floor, Vladimir Popovic 38-40 , 11070 New Belgrade telephone: +381 11 3303 400 fax: +381 11 3303 409 (Chancery) (TBC) +381 11 3303 441 (Immigration-Visas) (TBC) telephone: +381 11 3303 452 (AFP - Liaison Office) fax: +381 11 3303 445 (AFP - Liaison Office) (TBC) e-mail: belgrade.embassy@dfat.gov.au e-mail: diac-belgrade@dfat.gov.au www.serbia.embassy.gov.au
pocituvani ako e dozvoleno patuvajneto so licna karta od makedonija vo srbija,a za decata kakov dukoment e potreben za da ja minuva granicata
Почитуван, за одговор на Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија.
Zdravo sakam endo konkretno prasanje se raboti za zamena na stariot makedonski pasosh ziveam v germanija i slednoto patuvanje za makedonije e za leto,no sega imame nekoi informacii deka ovie stari pasoshi vazat do krajot na februari ,ke moze ta se patuva so putna lista zemena od konzullat vo germanija ili so toa ne ke moze da se doaga do makedonija
Почитуван, за подетални информации потребно е да се обратите до некое од подолу наведените ДКП-а на Република Маёкедонија во СР Германија: Амбасада на Република Македонија во Берлин Одделение во Бон, Германија Straesschensweg 6, 53113 Bonn ++ 49 228 92 36 90 ++ 49 228 23 10 25 bonn@mfa.gov.mk oddelenie.bon@gmx.de Конзуларно одделение во Бон ++ 49 228 23 79 86 ++ 49 228 23 09 71 ++ 49 228 23 77 433 bonn@mfa.gov.mk
Почитувани, Ве молам за информација во врска со добивање виза за Македонија за државјанин на Алжир кој сака да дојде во посета на неколку дена. Каде најблиску тој може да се обрати, или во кој ДПК, доклку има од некоја друга држава во Алжир. Евентуано тел. или адреса. Благодарам.
Почитуван, за виза може да аплицира во Амбасадата на РМ во Каиро, повелете контакти: Амбасада на Република Македонија во Каиро Амбасадор, г-дин Миле Манолев Road Al Nahda 41, 3/402 Maadi, Cairo ++ 202 23 805 269 ++ 202 27 508 501 ++ 202 27 508 502 kairo@mfa.gov.mk dkpkairo@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/cairo
Pocituvani,Ve molam dali moze da ne informirate dali veke moze da se patuva so biometriska L.K vo R.Srbija,ili ako moze da ne upatite na koj mail ili kontakt tel moze da se obratime.Vi Blagodaram odnapred
Почитуван/а, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија, Одделение за лични карти и патни исправи тел.(00389)02 3142356.
zdr se vikam kenan rabotam vo italija i zivejam vo italija sakam da prasuvam kako sto imam od satri pasosi PLAV mi vazi do 2015 ..dali treba da go smenam hitno ili do kolku ima trajnost ??? ve molam isprakajte na moj e_mail emin_kenan@hotmail.it...FALA MNOGU
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија, Одделение за лични карти и патни исправи тел.(00389)02 3142356.
Почитувани, Требит да го добијам РЕШЕЊЕТО на жалба до комисија на ВЛАДА ( НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, МИНИСТАРСТВО ЗА ТРАНСПОРТ И ВРСКИ) во други степен за решавање од областа за урбанизам и градежништво (се работи о кућа во Охрид). Ја сум македонка, а живеам во Белград, Србија. По Закон за општа и управна постапка (Сл. весник на РМ 38/2005), член 88, би требело РЕШЕНИЈЕТО да ми го пратет на адреса која је во лична карта а то је та адреса на која живеам, Белград, Србија;ја и сакам да ми го пратет на та адреса бидејеки сум во Охрид само лете. Да ли можам РЕШЕНИЈЕТО да го добијам на адреса во Белград, Србија. Со почитување. 6919
Почитувана, ве молиме да се обратите до Министерството за транспорт и врски кои се надлежни да ви одговорат.
Почитувани сакам да ве прашам дали со лична карта за влез во Србија само до Ниш може да се оди или кај сакаш во Србија?
Почитуван, ве молиме да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија.
mazena sum za drzavjanin na maroko i imam dete so marokanski pasos sakam da otpatuvam za makedonija kade da pobaram viza vo maroko za moeto dete dali ima kancelarija za konzularski raboti vo maroko 4316
Почитувана, за вадење виза надлежна е Амбасадата на Република Македонија во Каиро, за сите детали повелете нивни контакт информации: Road Al Nahda 41, 3/402Maadi, Cairo ++ 202 23 805 269 ++ 202 27 508 501 ++ 202 27 508 502 kairo@mfa.gov.mk dkpkairo@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/cairo
ve molam da mi odgovorite do kolku vasat starite pasosi na republika Makedonija
Почитуван/а, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни работи на Република Македонија.
Izvinete,sakam da prasam dali dokolku ja promenam adresata ,seuste ke mi vazi pasosot so starata adresa?
Почитувана, потребно е да се обратите до Министерство за Внатрешни Работи на Република Македонија.
Vemolam za edna usluga sakam da prasham dali vo maroko vo gradot RABAT ima makedonski konzulat ili prestavnishtvo ako ima ve molam da ni ispratite email i telefonski broj i kontakt ime na rabotnikot
Почитуван/а, во Рабат нема конзулат на Република Македонија, најблиско представништво е Амбасадата на Република Македонија во Каиро каде што можете да аплицирате за виза, за сите детали повелете контакт информации: Амбасада на Република Македонија во Каиро Амбасадор, г-дин Миле Манолев Road Al Nahda 41, 3/402, Maadi, Cairo ++ 202 23 805 269 ++ 202 27 508 501 ++ 202 27 508 502 kairo@mfa.gov.mk dkpkairo@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/cairo
VE MOLAM ZA EDNO PRASHANJ, JAS SUJM MAZHENA SO MAROKANSKI DRZHAVJANIN OD GRADOT RABAT VO MAROKO IMAME EDNO DETE SOMAROKANSKI PASOSH NO BIDEJQI SAKAM DA PATUVAM ZA MAKEDONIJA SKAM DA ZNAM DALI VO GRADOT RABAT IMA KONZULAT ILI NEKOJA KANCELARIJA ZA INFORMACII I ZA DOBIVAWE NA VIZA ZA MOETO DETE ZA PATUVAWE VO R.MAKEDONIJA ako mozhe adresa telelfonski broj na konzulatot vo gradot RABAT ili email adresa VE MOLAM SHTO PO HITEN ODGOVOR BIDEJ'I MORAM shto pobrzo da patuvam za R Makedonija i za kolku vreme mozhe da se dobie vizata i za kolku meseci za prestojVE MOLIME SHTO POHITEN ODGOVOR
Почитуван/а, во Мароко нема конзулат на Република Македонија, најблиско представништво е Амбасадата на Република Македонија во Каиро каде што можете да аплицирате за виза, виза може да допиете по 5 до 7 работни дена од датумот на аплицирањето, максимален престој за краткорочен престој - виза тип Ц (посета на роднини, туризам и слично) е до 90 дена во рок од 6 месеци, за сите други детали повелете контакт информации: Амбасада на Република Македонија во Каиро Амбасадор, г-дин Миле Манолев Road Al Nahda 41, 3/402, Maadi, Cairo ++ 202 23 805 269 ++ 202 27 508 501 ++ 202 27 508 502 kairo@mfa.gov.mk dkpkairo@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/cairo
Pocituvani dali ke moze da mi ispratite spisok so site drzavi vo svetot za koi ne nie potrebna viza i za tie koi ima olesnuvanje Blagodaram odnapred
Почитуван/а, повелете линк кон визниот режим на Република Македонија: http://www.mfa.gov.mk/sites/default/files/Protokol/Vizen-Rezim-mkd-18.01.2012.doc
Pocituvani sakam da prasam za izdavanje na nova licna karta za promena na prezime sto dokumenti trebaat? pozdrav
Почитуван/а, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија.
dali mozhe da odime kako turisti vo MAROKO vo gradot KAZABLANKA dali teba viza i vo koja ambasada da se pobara viza a i koi se uslovite za patuvawe za MAROKO
Почитуван/а, за македонски државјани потребна е виза за влез во Мароко, за издавање виза надлежна е нивната Амбасада во Софија, за сите потребни детали повелете нивен контакт телефон......+359 2 865 11 26/8651137.
Do koga e posledniot rok za vadenje biometriski licni karti vo Makedonija (Skopje).
Почитувана, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија.
Pocituvani, Sakam da ve prasam, Dali e mozno registracija megu dvajca mazi vo Svajcarija? Mojot partner e roden vo Svajcarija i tamu raboti. Sakam da znam dali jas kako osoba so makedonsko drzavjanstvo mozam da se registriram so isti pol vo Svajcarija? I ako e mozno toa, dali imam pravo na podolg prestoj vo Svajcarija i dali imam pravo da rabotam? Vi blagodaram odnapred... So pocit..
Почитуван, потребно е да се обратите до официјални швајцарски органи, или до Амбасадата на Швајцарија во Република Македонија: Embassy of Switzerland, Maksim Gorki 19, 1000 Skopje telephone: +389 2 310 33 00 fax: +389 2 310 33 01 tel/Visa, Consular Section+389 2 310 33 10 tel/Diplomatic Section +389 2 310 33 20 tel/Cooperation Office SDC +389 2 310 33 40 e-mail: sko.vertretung@eda.admin.ch web site: www.eda.admin.ch/skopje
Почитувани, Ве молам да ми дадете информација- колку чини виза за Македонија за украински државјани и која е процедурата за добивање на истата. Второ, дали може да се подигне визата во македонската амбасада во Белград, со оглед на тоа што лицето за кое станува збор живее таму. Благодарам однапред.
Почитуван/а, за сите потребни информации ве молиме да се обратите до Амбасадата на Република Македонија во Киев, повелете контакти: Адреса: Ivan Fedorov 12, Kiev, 03150 Телефон: ++380 44 287 78 82 Факс: ++380 44 287 78 92 Емаил: dkpkiev@mfa.gov.mk ПС: Доколку лицето има регулирано престој во Република Србија може да аплицира за виза во Амбасадата на Република Македонија во Белград.
Pocituvani! So soprugata sme razdeleni veke 1.5 mesec taa samostalno me napusti mene I mojte deca I ova ne e prv pat da go pravi ova ne napusta I posle pak se vraka, pogolemata kerka e svedok na toa. Decata imaat 12 I 9 godini. Decata se so mene I jas kako roditel se grizam za niv.Soprugata otide kaj nejzinite roditeli .. Soprugata 20 dena se nema javeno bidejki tatko i ne I dava .Sega soprugata I jas pak se slozivme da se smirime no so postavuvanje uslovi , no toa sto najmnogu me pogoduva e toa sto saka jas da zboruvam so nejzinite roditeli so koj jas ne zboruvam veke 5 godini a I tie se glavnite vinovnici za ova situacija jasi rekov ne se zenev so niv tuku so tebe. Sakav da podnesam tuzba za brak znam deka ke bide zaludno bidejki nema da ima efekt a I nesaka so spogodben razvod znaci I toa e zaludno. Jas bev vo socijalno I ja prijaviv deka samata ne napustila mene I decata ,znaci socijalnoto bese informirano I tie mi kazaa deka treba da odam I da si podnesam tuzba za razvod na brak. No sega resivme da si dademe uste edna sansa razgovaravme no taa e uporna deka treba da razgovaram so nejzinite roditeli no jas pak ke povtoram jas ne se zenev so tatko I I majka i. E sega da prasam kade da se obratam za da ovaa rabota se zavrsi t.e neka bide nekoja institucija kade ke mozeme da se dogovorime dali mozeme da se smirime ili ne.
Почитуван, за жал Министертвото за Надворешни Работи не е надлежно за решавање на вашиот проблем.
pocituvan moite roditeli se vo sad imaat pravo na penzija kade treba da se obratat za informacija za dokumenti ni rekoa vo Zagreb vo nekoja kancelarija dali moze da mi kazete. kade potocno vi blagodaram
Почитуван, за пензија треба да се обратите до фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Република Македонија за точни информации.
poštovani. Muž ima star-plavi makedonski pasoš, koji važi do 2015 godine. Sada smo saznali,da treba izvaditi nov biometrijski pasoš do kraja februara 2015. U Veleposlaništvu u Ljubljani su rekli, da nam ništa ne mogu pomoči, i treba da se lično ide u Skopje. Zanima me, kakav je najbrži postupak, da dođe do novog pasoša i koliko dugo treba čekati na novi pasoš?
Pocituvana, potrebno e da se obratite do Ministerstvoto za Vnatresni Raboti na Republika Makedonija koe e nadlezno za izdavanje biometriski pasosi.
Почитивани, Би ве замолила да ми одговорите на следното прашање, мојот син има канадско државјанство исто така и патна исправа (пасош) би сакале да знаеме колку време може да престојува во една држава конкретно Швајцарија, дали е исто како граѓаните од Шенген зоната 90 дена во рок од шест месеци. Благодарам
Почитувана, Вашиот син за точни информации треба да се обрати до Амбасадата на Швајцарија во Република Македонија, повелете контакти: Embassy of Switzerland, Maksim Gorki 19, 1000 Skopje telephone: +389 2 310 33 00 fax: +389 2 310 33 01 tel/Visa, Consular Section+389 2 310 33 10 tel/Diplomatic Section +389 2 310 33 20 tel/Cooperation Office SDC, +389 2 310 33 40, fax: +389 2 310 33 41 e-mail: sko.vertretung@eda.admin.ch
Za licata koi se vo Amerika a ne se vo moznost da gi zamenat starite pasosi so novi do 27 februari koja e postapkata.Starite pasosi ne se so izminata vaznost.Blagodaram
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија, Одделение за пасоши, тел. број +389(02) 3142356.
Pochituvani, ziveam vo germanija i go imam uste plaviot pasos ( ne biometriski ), citam deka toj pasos e validen samo do 27.02.2012? sto ako do togas ne uspeam do go izvadam toj pasos? ke moze li da patuvam od germanija za makedonija, dali 27.02.2012 e krajen datum za nas makedoncite od diasporata? fala odnapred
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија, Одделение за пасоши, тел. број +389(02) 3142356.
Zdravo, tri drzavjani na Nigerija dobija 1-mesecna viza za Makedonija po osnov obuka na masini za dijaliza. Megutoa za obukata da bide uspesna, potrebni se 3 meseci. Moze li da mi kazete kade da se obratime za prodolzuvanje na vizite i koja e postapkata? Dali treba da vaddat licna karta za stranski drzavjanin dokolku ostanat samo 1 mesec?
Почитувана, 1) Првично, домашната фирма се обраќа до Агенцијата за вработување (АВРМ) и известува за потребата за вработување на одреден странец. Врз основа на видот на работи што странецот ќе ги извршува, АВРМ ќе утврди за каков вид на работна дозвола се работи и ќе ви ги побара потребни документи. По доставата на документите, АВРМ ќе ви издаде заверен РД образец кој странецот ќе треба да го приклучи кон неговото барање за привремен престој и работна дозвола. 2) Странецот се обраќа до надлежното дипломатско-конзуларно претставништо на Република Македонија, во случајов во Каиро и треба да ги достави следниве документи: - Aпликација за виза –ВО ПРИЛОГ - Образец РД --------- заверен од Агенција за вработување на РМ - пополнето Барање за издавање/продолжување на дозвола за привремен престој во РМ (Oбразец 2, МВР) – ВО ПРИЛОГ - доказ за здравствено осигурување (и задолжителен превод, на оригиналот, на македонски јазик од овластен судски преведувач) - доказ за неосудуваност издаден од матичната земја на странецот (и задолжителен превод, на оригиналот, на Македонски јазик од овластен судски преведувач); - доказ дека не се води кривична постапка против странецот во државата чиј државјанин е или во државата во која престојува и од која го поднесува барањето за издавање на дозвола за престој (и задолжителен превод, на оригиналот, на Македонски јазик од овластен судски преведувач); - важечка и призната патна исправа со рок на важност најмалку 3 месеци подолг од планираниот престој на странецот во РМ - 2 фотографии 3,5 x 4,5 см - Такса за виза – 70 евра По завршување на постапката, странецот лично ги подигнува документите од Амбасадата.
imam validen pasos uste dve godini vazi,se naodjam vo afganistan,kako ike mozam li da vlezam vo Mk,treba da se vratam za 6 meseci.togas ke izvadam nov biometriski pasos po itna postapka,za da moza pak da odam za Afg. Ve molam dami kazete dali bezproblem ke mozam da vlezam nazad vo Mk letot mi e preku Dubai-turcija skopje
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија, Одделение за пасоши, тел. број +389(02) 3142356
Pocituvani, bidejki ne mozev da najdam informacija posle citanjeto na site ovie prashanja, bi ve zamolila za odgovor na mojot problem. Vo 2010 vlegov vo USA na verenicka viza koja istece posle tri meseci od mojot vlez vo septemvri. Bidejki taa viza uslovuva brak so verenikotvo rok od tri meseci, to bese sledniot logicki cekor. Vo period od nekolku meseci mi bese izdadena amerikanska socijalna karta, licna karta i zelena karta na moeto novo ime ( go dodadov prezimeto na mojot soprug na moeto mominsko ime i prezime). Neodamna go kontaktirav konzulatot vo cikago pod cija jurisdikcija e mojot slucaj (Washington State) i sleden cekor e promena na moeto ime od stranstvo. Bi sakala da izvadam nov pasos otkoga promenata ke bide izvrsena.zaradi toa sto iminjata na mojata patna isprava i zelenata karta se razlikuvaat i nevozmozen e vlez vo usa so pasosot koj go poseduvam. znam deka konzulatot e edinstveniot izvor da mi kaze koja e cenata na vadenje nov pasos od stranstvo, no bi sakala da znam podetalno za procedurata za da mozam da se podgotvam za site trosoci i da gi imam site potrebni dokumenti. MOmentalno poseduvam MAkedonski izvod, od knigata na rodenite, izvod za drzavjanstvo, vazecka makedonska licna karta i prevod od mojot vencalen list kako i mojot makedonski pasos na mominskoto ime. Dali procedurata za izdavanje nov pasos e vozmozna i kolku e vremetraenjeto na ovoj proces. Blagodaram odnapred.
Почитуван, за детални информации треба да се обратите до Генералниот Конзулат на Република Македонија во Чикаго, тел 001312 419 8020 или 00 1312 419 8114.
Pocituvani,dali ke mozam vo Mai mesec da vlezam vo R.Makedonija so stariot Pasos pa da izvadam nov vo Makedonija.
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија, Одделение за пасоши, тел. број +389(02) 3142356
zdravo! jas sum makedonec i ziveam vejke 22 godini vo germanija,bev zenet 11godini so germanka.sega sum razveden i imam dokumenti za razvod na brakot. sakam sega da se zenam so druga germanka!!! poranesniot brak ne e prijaven vo makedonija, koi dokumenti mi trebaat od makedonija za da se zenam vo germanija i kolku vreme mi treba da gi izvadam tie dokumenti???? vi se zablagodaruvam unapred za odgovorot od vas.
Почитуван, потребно е да се обратите до некое од нашите дипломатски представништва во СР Германија, во Берлин тел. 00493089069511, во Бон тел. 0049 228237986 или во Минхен тел. 00498954244756.
Имам лична карта која е извадена на 10,02,2004 и има рок на важење 15 години.Ме интересира до кога можам да ја користам.
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија.
Kolku vreme se ceka za dobivanje na izvod od maticna kniga na rodeni pri prvo prijavuvanje na novorodence? Dokolku se ceka podolg period poradi nesovesno rabotenje na administracijata, kade moze da se prijavi problemot?
Почитувана, ние не сме надлежни да одговориме на вашето прашање.
Postovani... Hteo bih da pitam sta se dogadja sa penzijom Tatic Anice koja je jedan deo radnog staza ostvarila u Kumanovu a drugi u Beogradu. Za radni staz staz ostvaren u Beogradu redovno prima penziju a za radni staz ostvaren u Kumanovu ne dobija novac iako joj je priznato pravo po osnovu resenja donetog 31.10 2011 godine.st/s.73300019913 licni broj 0004019456051 . S postovanjem Tatic Anica ul.Porecka br.1 Beograd maticni broj 0306949715444 Upenziji od 06.06 2011 godine. Unapred zahvalna !!! 064 951 49 44
Почитувана, доколку странката е српски државјанин треба да се обрати преку српскиот фонд за пензиско и инвалидско осигурување, а доколку е македонски државјанин требав да се обрати до Македонскиот ПИОМ бидејќи двата фонда имаат директна комуникација.
pocituvani do koga vazat starite pasosi zosto mojot vazi do 2015 dali ima nekoj rok za niv 1143
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија, Одделение за пасоши, тел. број +389(02) 3142356
zdravo sakam da znam ako vo sransvo trazim azul i sedam nad 5 meseci sto me ocekiva vo makedonija zabran paricna kazna ili zatvor sakam samo da znam
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.
Pocituvani, Starite Mk pasosi vazat do 27/02 i soglasno izvestuvanje od MVR vo RM "edinstveno" moze da se patuva so Paten List izdaden od DKP. Jas sum i holandski drzavjanin i patuvam isklucivo so holandski pasos. Imam star makedonski pasos koj po 27/2 nema povekje da vazi. Koj e mojot status? Mozam li i vo idnina nepreceno da patuvam vo RM so mojot holandski pasos? Ima golem broj lica koi se vo moja polozba, patuvam za RM na 10 Mart, taka da molam za brz odgovor. Odnapred blagodaren, T. Mirovski
Почитуван, вие можете да допатувате со холанска патна исправа, а потоа во Република Македонија да извадите нов пасош, за сите други детали контактирајте го Министертвото за внатрешни работи на Република Македонија.
ve molam da mi objasnite ,dali imam nekoi benificii kako zitel na republika Makedonija i so postojano ziveenje ovde,a sum rodena vo germanija?
Почитувана, ве молиме да бидете поконкретни.
pocituvani ziveam vo germania dve godini dali mozam so makedonskata vozacka da upravuvam vo evropa.ili treba ponovo dase polaga vo germania.blagodaram
Почитуван, потребно е да се обратите до надлежните германски органи.
Prasanje ziveam i rabotam vo svizarija ,sum cul da se mora da se menuva Pasos Jas nemam biometriski Ali mi vazi do 2014 Imam Radnabe dozovla vi svizerland , Dali mora dase vadza Nov Pasos Odgovor cekam
Почитуван, за ова прашање ве молиме да се обратите до порталот на МВР, СУНР, кои се надлежни за ова, и ќе ви објаснат како да постапите за закажување за нов пасош кога не сте во Република Македонија.
za kolku vreme se dobiva licna karta posle podavanje? blagodaram
Почитувана, потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни Работи на Република Македонија кое е надлежно за издавање лични карти.
koga se dobiva odgovor na prasanjava bidejki imam postaveno ve molam i koga se dobiva odgovor
Почитуван/а, одговорот е видлив на самиот портал, а го добивате и на е-маил, ве молиме поставете прашање веднаш ќе ви биде одговорено.
za kolku vreme se izdava licna karta
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни Работи на Република Македонија кое е надлежно за издавање лични карти.
kolku pari e za edna licna karta odnapred blagodaram
Почитуванa, потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни Работи на Република Македонија кое е надлежно за издавање лични карти.
za kolku vreme se podignuva vozacka dozvola posle polaganjeto?
Почитуван, потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни Работи на Република Македонија кое е надлежно за издавање возачки дозволи.
kade se vadi karton za kazneni poeni
Почитувани, потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.
Dobar Den,me interesira koga ke mozeme vo Germanija vo Makedonskiot Konzulat Bonn da postavime barajna za patni ispravi.Proslata godina se javiv vo Maked.konz. Bonn znaci 2011 bese i mi rekoa moram vo Makedonija da vagam pasos. Se javiv vo MVR i mi rekoa da moze i vo Germanija Bonn ,vo Maked. konzulat da posatavam barajne so kopie od pasosot i deka imaat ovde Aparat za slikajne i taka ponovo se javiv vo Bonn i rekoa deka mozam i ovde da dobijam pasos i deka ke trae 2 do 3 meseci i taka i bese bev znaci dvapati za Bonn ama useav ovde da go gobijam pasosot.Znaci po posta ispratev barajne i kopie od pasosot so mojot broj tel. mi se javea tel. dobiv termin za slikajne i toa koga se sredi ponovo mi javeja so pismo dobiv termin za podigajne na pasos.E ovaa godina 2012 ne se mozelo da se vga pasos vo Germanija moralo da se patuva za Makedonija nemale ovde vo konzulatite apariti za slikajne i t.n. E ne mie jasno zosto postojat vo Germanija Makedonski konzulati koga ne moze pasosi ili pak drugi potrebni dokumenti za Makedonskite gragani i do koga ova ke trae.Znaci financiski sme unisteni se kosta pari imam 3 deca so Makedonsko drzavljanstvo koi se pomladi od 27 godini plus jas i soprugata moja i nie dali imame ili nemame odmor, vreme,pari nikoj ne prasuva,ova ne znaci samo za mojata porodica nego uopste za graganite vo stransvo.A plus sto nemam veke moe zivealiste doma moram kaj familijata da prizivem toj rok dodeka sredam dokumenti vo Makedonija,koi samite nemaat dobri uslovi za zivot.Mislam deka bi trebalo da se razmisli dali ne bi bilo mnogu podobro da se nabavat aparati vo Makedonskite konzulati vo Germanija za da se olensni cela procerura i za Maked.gragani vo Germanija i za Makedonskite vrabotnici vo MVR ke bide mnogu pomalku stres,a mislam ako sakame vo evropa da vlezeme bi trebalo i ovie uslovi da gi potpolneme.Edno prasajne do Vas kolku kosta brz pasos da se vaga i dali moze pasos da se vga sega vo maj mesec koj ima vaznost do drugata godina 2013,poradi toa sto ovaa godina imam odmor i dali e potrebno za vagajne pasos termin vo MVR? Pozdrav Ljatif
Почитуван, мобилна станица за вадење патни исправи (пасоши) ќе биде дадена на користење на Бон во средината на Март 2012, треба да се најавите во представништвото во Бон (Берлин или Минхен) т.е. да аплицирате за вадење пасош да ви направат проверка во МВР и да ве стават во евиденција.
pocituvana imam privremen prestoj vo belgija , no mojata vozacka dozvola e od postarite ne e elektronska na ovicijalnata strana na mk gi ima samo novite vozacki dozvoli i samo tie mozat da se smenat , kako jas mojat vozacka dozvola da ja smenam koga ima rok na traenje do 2013 , a so taa ne mozam da vozam vo belgija kade mozam da zemam ili da ja smenam za elektronska , vi blagodaram
Почитуван, со Белгија немаме спогодба за конверзија на возачки дозволи, доколку сакате да аплицирате за нова биометриска возачка дозвола, до мецец септември мора да дојдете во РМ и лично да аплицирате за нова возачка дозвола, подетални информации можете да побарате на порталот на МВР.
pocituvani dali ako prakam prasanja na dadenava usluga odnosno ako postavuvam ke mi doaga poveke smetka za internet ili besplatna e uslugava ne me ie sigurna adresava ako moze da mi odgovorite na portalov so pocit
Почитуван, сметката за Интернет нема да ви се промени, инаку услугата е бесплатна и наменета е да им се излезе во пресрет и помош на граѓаните на Република Македонија.
Pocituvani, jas ziveam veke 8 godini vo Germanija i imam dozvola za neogranicen postojan prestoj, imam Makedonski pasos koj vazi do 2014 i ne e Biometrijski, zatoa rokot istece za promena do krajot na Februar 2012 dali so nego ke mozam da patuvam za MK, i dali nekoe diplomatsko pretstavnistvo vo Germanija koe moze da mi izdade nov Biometriski Pasos i Licna Karta.Toa go prasuvam bidejki jas bev vo februar vo Makedonija na 10 dena i ne uspeav da izvadam novi dokumenti bidejki bese opsta turkanica pred MVR vo Strumica stvarno ne lici na nisto, toa go prasuvam bidejki jas imam dvojno drzavjanstvo (Bugarsko) Bugarski Biometrijski pasos, Licna Karta i site vidovi na dokumenti izdava Diplomatskoto pretstavnisvo na R.Bugarija vo Bon bez problem i ne moras licno povtorno da gi zemes ti go praka preporacano so posta na tvoja adresa ej zamisl so e Evropa???.. So drugarski pozdrav i odnapred vi blagodaram na informacija.
Почитуван, во втората половина на месец март можете да аплицирате во ДКП на РМ во Бон за нов биометриски пасош, За лична карта потребно е лично да се аплицира само во РМ.
Pocituvani.Ziveam vo Kanada, no seuste nemam pasos.Stariot pasos poveke ne mi vazi.Vo Makedonskata ambasada vo Kanada mi rekoa deka ke pocnat da izdavaat pasosi pri krajot na godinava. Nemam moznost da odam za Makedonija.Kako moze da dobiam nov pasos. Se nadevam deka nema da ostanam edna godina bez pasos
Pocituvana, vo tekot na vtorata polovina na mesec avgust ili prvata polovina na mesec septemvri 2012 godina MNR vo sorabotka so MVR ke instalira postojana mobilna stanica vo GK na RM vo Toronto, so sto makedonskite drzavjani koi ziveaat i rabotat vo Kanada ke imaat moznost licno da apliciraat za novi biometriski pasosi. Vo meguvreme za izdavanje na nov pasos, moze licno da se aplicira na amerikanskiot continent vo GK na RM Njujork I Cikago. Povelete kontakti: Генерален конзулат на Република Македонија во Њујорк 866 UN Plaza, Suite 522, New York, N.Y. 10017 тел : ++ 1 646 524 5750, ++ 1 646 524 5752 факс: ++ 1 646 524 5754 е-пошта: cg.newyork@mfa.gov.mk Генерален конзулат на Република Македонија во Чикаго 121 West Wacker Drive, Suite 2036, Chicago, IL 60601 тел : ++ 1 312 419 8020, ++ 1 312 419 8114 факс: ++ 1 312 419 8040 е-пошта: chicago@mfa.gov.mk
Pocituvani, dokolku apliciram za amerikanska viza i istatat ne ja dobijam bi sakal da znam kolkav e vremenskiot period za da dobijam pravo za povtorno apliciranje . Odnapred blagodaram.
Почитуван, единствено Амбасадата на САД во Република Македонија се надлежни да одговорат на вашето прашање. Embassy of the United States of America, Samoilova 21, 1000 Skopje telephone: +389 2 3102 000 fax: +389 2 3102 499 web-site http://skopje.usembassy.gov
pocituvani.veke edna godina ziveam vo rusija imam dobieno dozvola za privremen predstoj,a veke gi imam podneseno i dokumentite za neogranicen postojan predstoj,vo brak sum so graganin na ruskata federacija veke 6 godini, brakot e sklucen vo r.makedonija.dali mozam da dobijam rusko drzavjanstvo a da go zadrzam i makedonskoto???
Почитуван, за руско државјанство потребно е да се обратите до руското МВР каде ќе ви објаснат за начинот, формата и постапката за стекнување руско државјанство. Според нашиот Закон за државјанство, државјанин на РМ може да поседува македонско државјанство и државјанство на друга земја.
Pocituvani, Bi sakala da znam sto e potrebno (dokumenti) da go prodolzam biometriskiot pasos na moeto dete (10godini) za vreme na nasit prestoj vo MK na 3 nedeli koj istekuva naskoro posle prestojot? Dali periodot e dovolen i dali e potrebno prisustvo na dvajcata roditeli? Blagodaram
Почитуванa, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република Македонија, Одделение за пасоши, тел. број +389(02) 3142356
kade se naogja kancelarijata za vrski na r. makedonija vo solun i tel. broj blagodaram
Почитуван повелете контакти: Канцеларија за конзуларни, економски и трговски работи на Република Македонија во Солун Генерален конзул, Томислав Димитровски - Шеф на Канцеларијата Tsimiski 43, 54623 Солун ++ 30 2310 277 347 ++ 30 2310 278 598 solun@mfa.gov.mk
pocituavni.Dali Makedonija ima ambasada vo Japonija? do sega ne najdov takva informacija pri mojot prestoj vo Japonija i me interesira vo slucaj ako voJaponija mi treba nekakva informacjia ili pomos za nekakov dokument ima li nekoja evropska ambasada na teritorijata na Japonija koja ima nadleznost za makedonski drzavjani?
Почитуван, Република Македонија сеуште нема Дипломатско Конзуларно Представништво во Јапонија, РМ ја покрива представништвото на Јапонија во Виена, контакт тел. +431 53 1920.
zdravo sakam da prasam kako i kade i dali mozam da dobijam turisticka viza za vo avstralija. vi blagodaram
Почитуван, потребно е да се обратите до најблиското представништво на Австралија кое ја покрива Република Македонија а тоа е во Белград, контакт тел.++381113303400
Jas sum momentalno student vo Srbija, inace sum makedonec imam makedonsko drzavjanstvo, i me interesira dali mozam da izvadam viza za SAD tuka vo srbija i kako?
Почитуван, бидејки студирате во Србија, врз основа на вашиот привремен престој таму, обратете се до Амбасадата на САД во Белград.
pocituvani,imam star pasos na RM nebiometriski(plavi)Ziveam vo svaijcarija.Sakam da Patuvam za Makedonija u April. sum cul deka vo Hrvatska i vo Srbija pravat problemi so star Pasos kolku e vistina?? Odnapred vi blagodaram
Почитуван, старите небиометриски пасоши не се повеќе важечки, можете да извадите патен лист во Амбасадата на РМ во Берн за да дојдете дома, а потоа да извадите нов биометриски пасош.
dali moze da patuvam za USA so makedonski pasos i green karta preku london dali ce mi bide potrebna tranzit viza, sum slusnal deka so nekoi green karti toa ne e mozno ako e taka so koi,?
Почитуван, ако патувањето е за САД и имате американска виза, не треба транзитна виза за В.Британија , и обратно ако патувате за РМ. Контакт број за Британска Амбсада во Скопје 3299299.
pocituvani me interesira kade mozeme da aplicirame za iselenicka familijarna viza za vo avstralija-za naseluvaje na ruralnite delovi vo taa zemja?
Почитувана, потребно е да се обратите до најблиското представништво на Австралија кое ја покрива Република Македонија а тоа е во Белград, контакт тел.++381113303400
Ve molam, dali imate informacija dali mobilna ekipa za vadenje pasosi ke prestojuva vo makedonskata ambasada vo Katar? Blagodaram
Почитуван, мора да дојдете во Република Македонија за да извадите нов биометриски пасош.
Kako moze da se izvadi licna karta za lice na koe istata mu e so istecen rok od 1967god.i od togas nema izvadeno nova licna karta zatoa sto e izbrisan od celiot sistem na MVR.Od tamu odbivaat da go evidentiraat velat deka bil ''specificen slucaj''a liceto nema nikakvi dokumenti niti drzavjanstvo niti zdravstvena kniska,drzavjanin e na RM,roden vo Gostivar,no sega ne moze da izvadi licna karta,momentalno zivee vo Tetovo. Liceto bil borec na NOB.Sovet
Pocituvana, liceto treba da se obrati vo Ministerstvoto za vnatresni raboti, Sektor za upravno nadzorni raboti, tel 3 14 2356 za podetalni informacii.
Poštovani, Obraćam vam se sa molbom kako bi mi pomogli u dobijanju izvoda iz matične knjige rođenih u Skoplju. Zovem se Ružica Marković (devojačko Đorđević). Rođena sam u Skoplju 1938. god. Sa porodicom sam se 1941. god. preselila u Niš, gde živim i sada. Poslednji put sam podigla izvod iz matične knjige rođenih 1988. god, kada sam morala da lično otputujem do Skoplja. Zbog godina i bolesti, ovoga puta nisam to u mogućnosti. Molim vas da me uputite i pomognete mi da ovaj problem rešim na najjednostavniji mogući način.
Почитувана, потребно е да се обратите до Амбсадата на Република Македонија во Белград. Повелете контакти: Адреса: Gospodar Jevremova 34, 11 000 Belgrade Телефон: ++ 381 11 328 49 24 , ++ 381 11 328 49 6 , ++ 381 11 328 49 81 Факс: ++ 381 11 328 50 76 Емаил: belgrade@mfa.gov.mk
zdr jas sum djafer i sakam da prasam za eden drugar kako moze i na koj nacin da izvadi izvod od maticna kniga na rodenite i drzavljanstvo .Toj e roden vo Kumanovo ,selo Bedinje roden;15-9-1959. Toj se naodja sega vo Svedska ,Sundsvall.Vi blagodaram na pomosta
Почитуван, потребно е да се обратите во Амбасадата на РМ во Шведска за подетални информации, тел. 00468 661 18 30, околу начинот за добивање на Извод од Матичната Книга На Родените - ИМКР и државјанство. Може да се обратите и во Управата за водење матични книги на РМ за ИМКР, а за државјанство во Министерството за внатрешни работи на РМ, Сектор за управно - надзорни работи т.е. порталот на МВР.
moze li da se prodolzi makedonskiot pasos vo makedonkata ambasada vo germania
Почитуван, потребно е да се обратите до Амбасадата на РМ во Бон за добивање нов биометриски пасош, и целата постапка, на тел. 0049 228 92 36 90.
Zdravo! Bidejki sum Vlainka, i 4 godina sredno, slusnav deka imalo besplatno studiranje na Vlasite vo Romanija. Dali znaete da mi kazete nesto poveke okolu toa, kade da se obratam za podetalni informacii, i isto taka nesto okolu fakultetite tamu... Odnapred vi Blagodaram...
Почитувана, потребно е да се консултирате во Амбасадата на Романија во РМ, повелете контакти: Embassy of Romania, Rajko Zinzifov 42, 1000 Skopje telephones: +389 2 322 80 55 +389 2 322 80 57 fax: +389 2 322 80 36 e-mail:romanamb@cadis.net.mk
Dali vo R Albanija se patuva samo so biometriska licna karta i koi dokumenti se potrebni za deca do 7 godini za patuvanje vo Albanija??
Почитуван, потребно е да се обратите во Амбасадата на РМ во Тирана, тел. 00355 42230 909, или за најточни информации да се обратите во МВР, телефон 3142356.
dobar den!!edno prasanje vo ime na mojata baba...ima makedonski pasos od plavite (star)ako patuva za makedonia saka da patuva od italia ama ne e vo mogucnost da zeme paten list dali ima nekoja kazna na granicen premin ili kako funkzionira??blagodaram za vasiot odgovor!
Почитуван/а, потребно е да се обратите во МВР, тел. 3142356, за точни инфомации или во Амбасадата на РМ во Рим, тел.00 39 06 84 24 11 09 или во Генералниот конзулат во Венеција, тел. 00 39041 532 02 82
Zdr.sakam da prasam imam devojka vo germanija uste nema rabotno mesto sakam da bidam vo brak so nea i da ziveam vo germanija,jas sum Makedonski drzavjanin ako moze da mi odgovorite sto mi treba za dokumenti i kakva e procedurata?fala
Почитуван, потребно е да се обратите во Амбасадата на Германиј во Скопје, тел. 3093 900
Pocituvani, majka mi e izlezena od Makedonija so star pasos pred pet meseci,se naogja vo Hrvatska.Moeto prasanje e dali moze da izleze so stariot pasos od Hrvatska,da vleze vo Srbija i ottuka da vleze vo Makedonija so nova biometriska licna karta(koja ja poseduva)a pri toa da nema problemi niz celoto patesestvie.Za,da si go vadime noviot pasos po normalna postapka vo Makedonija.Odnapred blagodaram na odgovorot
Почитуван, потребно е да се обратите во Амбасадата на РМ во Загреб, тел. 00 385 1 45 72 812 за точни инфомации
Pocituvani, Jas sum Svajcarija, i treba da se registriram so partnerot, gi imam site potrebni dokumenti, no mi baraat uste eden dokument so mojata adresa kade ziveam vo Makedonija, a tie podatoci gi ima vo pasosot i vo Drzavjanstvoto, no potrebno bilo nekoj drug dokument so mojata adresa... Dali moze da mi kazete vie za kakov dokument stanuva zbor? imeto na toj dkument na germanski glasi: "Wohnsitzbescheinigung". Ve molam za odgovor.. Balgodaram
Почитуван/а, потребно е да се обратите во Амбасадата на РМ во Берн, тел. 0041 31 352 00 02, а ако лицето со кој што треба да се регистрирате е швајцарски државјанин треба да се обратите кај надлежните швајцарски органи.
Georgijev Branko, penzijski broj 752000316090, EMBG 0503939714059, potvrda o zivotu poslata 24.01.2012 . Nisam primio penzij od jula 2011.godine. Molim da mi odgovorite u cemu je problem .Hvala.
Pocituvan, dokolku ste vo Republika Makedonija treba direktno da se obratite vo Fondot za penzisko i invalidsko osiguruvanje, a ako ste vo Srbija (makedonski drzavjanin) da se obratite vo Ambasadata na RM vo Belgrad, za informacii, tel. 381 11 328 49 24.
Zdravo! Sakam da ve prasham koi dokumenti mi se potrebni za da izvadam amerikanska (neimigrantska) viza? Blagodaram!
Почитувана, потребно е да се обратите до Амбасадата на САД во РM за подетални информации. Повелете контакти: Embassy of the United States of America Samoilova 21, 1000 Skopje telephone: +389 2 3102 000 fax: +389 2 3102 499 web-site http://skopje.usembassy.gov
Kolku kosta ili treba da se uplati za otpust od makedonsko drzavjanstvo ako se napravi toa licno vo Makedonija?
Почитуван, потребно е да се обратите до МВР, Одделение за државјанство.
Ve molam da mi objasnite procedurata za promena na prezime. Inaku imam 15 godini . Me interesira koi dokumenti treba da gi imam za da gi dostavam do MVR ili na drugo mesto kade e potrebno i ako moze da mi gi kazete site proceduri se do dobivane na dokumentot so prezimeto koe jas sakam da go imam. Dali treba soglasnost od roditelite.Ako e potrebno , dali moze edniot roditel(majka) poradi toa sto tatkoto e vo stranstvo
Почитуван, за подетални податоци потребно е да се обратите до порталот на МВР.
dobar den na site pred se pa vaka sakam da prasam koja e procedura za vadenje na bugarski pasos? jas imam podneseno za bug. drzavjanstvo u 2007 i proveriv na sjtot brojceto mi e izlezeno pa sakam da prasam dali mozam da si ja zavrsam postapkata do kraj sam i kako odi toa znam deka treba prvo do sofija da odam da zemam eden papir i posle kaj sum prijaven vo toj grad taka imam slusnato ve molam da mi objasni kako odi proces od zemanje na udostovrenie u sofija i kako se zema toa livce oti jas brojot go znam no livceto so brojce go imam zagubeno pa dali e mozno samo koga ke go kazam brojot i imeto i prezimeto da go zemam toj papir i posle kako odi toa za podnesuvanje za drzavjanstvo licna karta i pasos ?? vi blagodaram odnapred na odgovorot golem pozdrav od mene
Почитуван, потребно е да се обратите до Амбасадата ба Бугарија во Република Македонија, тел.3229 444.
Pochituvani, bi Ve zamolila za edno prasanje vo vrska so mojata majka.Taa e srbinka i e mazena so makedonec vsusnost so mojot tatko vo 1965 god. i do den denesen majkami zivee vo Makedonija no nemoze da zeme makedonsko drzavljanstvo.Taa znachi tuka e 46 god a seuste se tretira kako stranec,nemozam ova nikako da go razberam pa bi Ve zamolila ako sakate da ne upatite na prav pat.Imame odeno nekolku pati vo MVR-Kumanovo bidejkji sme od Kumanovo ama tie ne motaat od edni vrata na drugi i nikogas ne ni dadoa tochni instrukcii kaj da odime i sto treba da pravime da dojdeme do neophodniot dokument.Odnapred mnogu Vi blagodaram!
Почитуван, за точни информации потребно е да се обратите до МВР, Сектор за управно - надзорни работи, Одделение за државјанство или за странци тел. 314 23 56.
Pocituvani, potrebno e da