Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Акредитација на установи за вршење на подготовка на кандидати за полагање на испит за директор во основно образование
Кои се општите услови за посетување обука и полагање испит за директор во основното образование? Благодарам!
За директор на основно училиште се избира лице кое покрај општите услови утврдени со закон ги исполнува и условите за наставник, педагог или психолог во основно училиште, има најмалку пет години работно искуство во установа за воспитно-образовна работа верифицирана од Министерството за образование и наука и положен испит за директор.
Кои се акредитирани установи за вршење на подготовка на кандидати за полагање на испит за директор во основно образование? Се јавив во службите на МОН надлежни за ова праѓање и не сакаа да ми одговорат? Прашањето го подтавувам по втор пат и се надевам дека нема да ме оставите без одговор. Благодарам
Акредитирани установи за подготовка на кандидати за полагање на испит за директор на основно и средно училиште се: 1. Филозофскиот факултет во Скопје во соработка со Техничкиот факултет во Битола 2. Факултетот на Југоисточна Европа во Тетово 3. Државниот Универзитет во Тетово 4. Американскиот колеџ во Скопје 5. Педагошкиот факултет во Битола во соработка со Детра Центар во Битола
Каде се реализираат обуките за директор т.е. во кои акредитирани установи (сите? Колку време таат истите т.е. за колку време можам да добијам документ за положен испит за директор? Колку изнесува цената за обуките?
Акредитирани установи за подготовка на кандидати за полагање на испит за директор на основно и средно училиште се: 1. Филозофскиот факултет во Скопје во соработка со Техничкиот факултет во Битола 2. Факултетот на Југоисточна Европа во Тетово 3. Државниот Универзитет во Тетово 4. Американскиот колеџ во Скопје 5. Педагошкиот факултет во Битола во соработка со Детра Центар во Битола Времетраењето на обуката е 120 часа. По завршувањето на обуката се пријавува полагање на испит пред Комисија. Цената на обуката ја определува секоја акредитирана установа самостојно.
Дали Дипломиран психолог од 1989 година мора да полага државен испит и ако треба, ме интересира каде и што се полага.Благодарам
Согласно Законот за основното образование стручен испит полага секој кој за прв пат се вработува во училиште. Доколку пред 28.09.1995 година (кога е влезен во сила Законот за основното образование) сте работеле во училиште или во образовна установа која е верифицирана од Министерството за образование и наука и за истото работниот стаж ви е заведен во работната книшка, не треба да полагате стручен испит.
Каде се врши сега обука за директори
Акредитирани установи за подготовка на кандидати за полагање на испит за директор на основно и средно училиште се: 1. Факултетот на Југоисточна Европа во Тетово 2. Државниот Универзитет во Тетово
Каде треба да се пријавам за полагање на лекторски испит, каде можам да се информирам за потребните подготовки?
Потребните информации ќе ги добиете во Министерството за култура.
Заинтересирана сум за полагање на лиценца за директор .Ве молам да ме известите до која дата е пријавувањето. До колку има мозност оставете контакт телефон за комуникација.Однапред Ви благодарам.
Конкурсот за полагање на испит за директор на училиште е до 31. 12.2009 година.
bidejci treba da polagam drzaven,rabotim kako psiholog vo selo i postata cesto ni kasni ,postoi moznost da go probiem rokot za polaganje ve molam da me posovetuvate dali mozam nekade poizvorno da se informiram za terminot.temata i potrebnata dokumentacija navreme ja isprativ i cekam samo termin za polaganje.vi blagodaram odnapred.pozdrav
Контактирајте со Бранкица Трајковска, секреатар на комисијата, телефон 076420826, за термините за полагање.
pocituvani, me interesira koga se oglasite za rabota na nastavnici vo stranskite drzavi,i koga drazavata ke povede griza za visoko obrazovniot kadar nadvor od mk.jas imam zavrseno pedagoski fakultet i poslediplomski studii vo mk veke 3 godini ziveam vo svejcarija konkurirav da rabotam kako nastavnik za mk.deca ovde no za zal negativen odgovor.sega rabotam ovde vo lozje a dodeka drug nastavnik dojde od mk a veke imajki sodveten kadar ovde.se prasuvam zosto ucev i tolku pari zaludno gi trosev mojte roditeli?odnapred vi blagodaram
Почитувани, оваа услуга е за полагање на стручен испит за наставници приправници од основните и средните училишта. За одговор на Вашето прашање обратете се до друга услуга.
дали имат право да конкурират тие што имат увереније за испит за директори во основно училиште , за директорско место во Гимназија при конкурент со увереније за испит во средно училиште. дали губим јас со дипломата за во основно. поздрав
Со положен испит за директор на основно училиште можете да конкурирате за директор на средно училиште, доколку ги исполнувате условите согласно Нормативот за наставниот кадар во средно образование.
Дали може да полагам испит за директор во основно училиште, бидејќи работам како библиотекар со завршен Филозофски факултет група општо народна одбрана
За да полагате испит за директор треба да ги исполнувате условите за наставник, педагог или психолог во средно училиште, да има високо образование, и пет години работно искуство во установа за воспитно-образовна работа верифицирана од Министерството за образование и наука.
На ден 09.05.2010 поставив прашање на кое добив одговор на 12.05.2010 година. Во врска со одговорот имам одредени нејаснотии, па затоа го поставувам прашањето повторно: Дали лице кое има завршено филозофски факултет, група Општо Народна Одбрана, може да полага испит за директор во основно училиште и да се стекне со Уверение за положен испит за директор во основно училиште. Ова барање за појаснување го испратив и директно до службеникот кој ми го прати одговорот Милка Маснокоса. Однапред Ви благодарам,
Испит за директор ма основно училиште можете да полагате само доколку го исполнувате нормативот за наставник во основно образование, односно само доколку со завршен завршен Филозофски факултет група општо народна одбрана можете да изведувате настава во основно образование.
Koj dokumenti treba da se dostavat i kade za da se dobie potvrda deka moze da se sledi obukata za direktori koja treba da se dostavi do fakultetot kade ke se sledi obukata.Informirana sum deka porano potvrdata ja izdavalo MON
Kandidatot za sledenje na obukata za polaganje na ispit za direktor na uciliste treba da se javi na objaven konkurs za polaganje na ispit za direktor. Kon prijavata treba da prilozi : -Diploma za zavrseno soodvetno obrazovanie (original ili kopija zaverena na notar); -Potvrda za rabotno iskustvo vo vospitno-obrazovna dejnost vo ustanovi verificirani od Ministerstvoto nadlezno za obrazovanie i nauka; -Uverenie za steknata pedagosko-psiholoska i metodska podgotovka (ako kandidatot ima steknato obrazovanie na nenastavnicki fakultet ili nenastavna grupa na fakultet) -Kratka rabotna biografija (rezime, Curriculum vitae); i -Lekarska potvrda za psihofizickata sostojba na kandidatot. Za konkursot za sledenje na obukata za polaganje na ispit za direktor na uciliste mozete da se informirate vo Drzavniot ispiten centar ul.,,Vasil Gorgov,, bb Skopje.
Bi sakala da znam koga se pocnuva so obukata za licenca za direktor?
Za konkursot za sledenje na obukata za polaganje na ispit za direktor na uciliste mozete da se informirate vo Drzavniot ispiten centar ul.,,Vasil Gorgov,, bb Skopje.
Jas sum profes.po Makedonski jazik i literatura me interesira kako mozam da dobijam obuka za bibliotekar i kade? Vi blagodaram
Министерството за образование и наука не спроведува обука за библиотекари. Ве упатуваме за ова да се обратите до Бирото за развој на образованието.
sakam da se prijavam zaobuka za polaganje ispit za direktor koi se potrebnite dokumenti i koj e posledniot rok za prijavuvanje?
Конкурсот за следење на обуката за директори е објавен на сајтот на министерството за образование
koi fakulteti se akreditirani za obuka za direktori ,za 2010 god. i do koj mesec na godinata
Акредитирани установи за подготовка на кандидати за полагање на испит за директор на основно и средно училиште се: 1. Факултетот на Југоисточна Европа во Тетово 2. Државниот Универзитет во Тетово и истите можеа да ја вршат обуката до започнување со работа на Државниот испитен центар.
jas sum diplomiran kineziterapevt vo Bugarija i me interesira dali za vrabotuvanje vo Makedonija e potrebno da polagam drzaven ispit i tuka ili samo nostrificiranata diploma e dovolna? Blagodaram
За да се вработите во Република Македонија потребно е да извршите нострификација на образованието стекнато во странство. Доколку сакате да полагате државен испит од областа на здравството за потребните услови треба да се обратите до Министерството за здравство.
koga ima ispit za direktor vo 2010godina
За одговор на Вашето прашање ќе треба да се обратите во Државниот испитен центар. Истовремено следете го сајтот на МОН
dali i koga ke ima ispit za direktor za osnovno uciliste vo mesec noemvri 2010
За одговор на Вашето прашање ќе треба да се обратите во Државниот испитен центар. Истовремено следете го сајтот на МОН
нашето училиште нема парно греење се грееме со дрва, дали хигиеничарите имаат обврска да ги средуваат дрвата и да ги палат ќумбињата во училиштето, а за тоа да не им се надокнадува никакви средства.
За ова прашање ќе треба да се обратите до друга услуга. Ова услуга е за полагање на испит за директор на училиште.
По објавениот конкурс на МОН за полагање на испит за директор на основно и средно училиште во 2008 имам добиено потврда за подготовка за полагање на испит за директор од комисијата за полагање на испит за директор при МОН. Што да правам понатаму и дали оваа потврда ќе ми биде валидна,затоа што сакам да започнам со обуката во најскоро време.Ви благодарам
Добиената потврда потврда за подготовка за полагање на испит за директор е валидна и истата можета да ја користите при поднесување на документацијата во Државниот испитен центар.
Во тек сум со обуката за директори за основно училиште ново март се избира директор а јас до тогаш ќе сум до шести модул дали ги имаме истите права во огласот како кандидатот со положен испит. Со почит
На јавен оглас за директор на основно училиште може да се избере кандидат, кои покрај другите услови предвидени со закон, има положено и испит за директор на основно училиште. Ако на јавниот оглас не се јави таков кандидат, може да се избере и лице без положен испит за директор на училиште, но истиот има обврска во рок од една година да го положи испитот.
Imam rabotno iskustvo od 7 godini vo obrazovanie i istoto e zavedeno vo rabotnicka kniska.Sega povtorno rabotam vo obrazovanie pa me interesira dali treba da polagam strucen ispit i dali imam pravo na resenie?So pocit.
Законот за средното образование е влезен во сила на 28.9.2005 година. Доколку сте работеле во основно/средно училиште пред влегување во сила на овој закон не сте должни да полагате стручен испит.
Dali moze da se konkurira za direktor na osnovno uciliste no da se raboti vo drugo osnovno uciliste no vo ista opstina kako nastavnik,me interesira dali moze rabotnoto mesto kako nastavnik da se stavi vo ,, miruvanje ''odnosno po zavrsuvanje na direktorskiot mandat od 4 godini nastavnikot da se vrati na staroto rabotno mesto nastavnik?
Мирување на работниот однос е е уредено во Законот заработните односи каде е регулирано дека работниот однос му мирува на функционер избран или именуван од Владата на Република Македонија или од Собранието на Република Македонија и на лице избрано на избори за градоначалник, односно за пратеник.
ve molam za edena informacija, vo osnovno uciliste direktor sum 2 mandata spored zakonot za osnovno ne mi sleduva uste eden mandat,no ako od redovite na vraboteni ne postoi aspiracija za kandidatura,a ostanatite kandidati ne gi ispolnuvaat uslovite za direktor*nemaat licenca za direktor*,dali jas bi mozela da konkuriram pak
Со Законот за основно образование и Автентичното толкување од Собранието на Република Македонија директор на основно училиште може да биде едно лице најмногу два мандати. Согласно наведеното не можете да бидете директор на основно училиште и трет мандат.
Почитувани, Ве молам да ми одговорите на прашањето. Дали библиотекарите во училишните билиотеки што не се во настава полагаатдржавен испит. Јас сум дипломиран филолог по македонска и јужнословенска книжевност.Доколку се полага тогаш каде можат да се најдат темите за домашна работа за испит за библиотекар.Благодарам.
Библиотекарите во основните/средните училишта полагаат стручен испит согласно Правилникот за условите и начинот на полагање на стручен испит за наставници и стручни соработници објавен во „Службен весник на Република Македонија“ бр.27/96
Каде се наоѓа Државниот испитен центар?
Државниот испитен центар е со седиште во Скопје на ул. „Васил Ѓорѓов“ бр.36
na javen za direktor na osnovno ucilishte dali ima pravo da se izbere lice so visoko obrazovanie kojbil osuduvan nad pet godini izdrzhuvanje na kazna zatvor vo idrizovo aima licenca no nema organizacioa kultura
Условите за избор на директор на основно училиште се: -да има најмалку високо образование и да ги исполнува условите за наставник и стручен соработник во основно училиште, најмалку пет години работно искуство во воспитно образовна работа и положен испит за директор.
zdravo imam diplomirano na biotehnicki fakultet bitola inz za prerabotka na animalni proizvodi i polozeno ispitite od pedagoski psihologija pedagogija i metodi na istrazuvane dali mozam da predavam biologija i prirodni nauki vi blagodaram odnapred
Нормативот за наставниот кадар во основно и средно образование можете да го најдете на веб страната на Бирото за развој на образованието www.bro.gov.mk
imam zavrseno 3-godisni pravni studii, zainteresirana sam kako odi procedurata za NOTAR dali treba da se zavrsat i postdiplomskite studii ili treba da se prijavam samo za noterskiot ispit,i kade treba da se prijavam..ve molam da me izvestite sto treba da prevzemam. vi blagodaram
Полагањето на испитот за нотар и условите кои треба да ги исполните се во надлежност на Министерството за правда, до кого и треба да се обратите за ова прашање.
Кои се акредитирани установи за вршење обука на кандидати за директори на основни училишта во 2011 година?
Обуките и полагањето на испит за директор на училиште ги врши Државниот испитен центар.
Jas sum diplomiran psiholog, me interesira dokolku otvoram privatno psiholosko sovetuvaliste dali mi treba da polagam drzaven ispit? Vi blagodaram odnapred.
Министерството за образование и наука нема надлежности над отварање на приватно психолошко советувалиште. Стручниот испит, согласно Законот за основното образование и Законот за средното образование е задолжителен за наставниците и стручните соработници во училиштата.
Јас имам вишо образование по техничо образование а предавам во осново училиште информатика,а во конкурсот беше конкурирано лице што има завршено факултет инжињер по информатика-информатичар.Дали тој има право да ме отсрани од работа.
Нормативот зa наставен кадар по наставниот предмет информатика о основното образование е утврден со наставната програма. Истата може да ја видите на интернет страната на Бирото за развој на образованието www.bro.gov.mk.
Imam polozeno ispit za direktor pred za toa nadlezen da bide DIC. Vo potvrdata stoi deka sum polozil za direktor vo osnovno uciliste?!? Dali toa znaci deka potvrdata ne mi se vazi dokolku konkuriram za direktor vo sredno? Inaku, nastavnik sum po fizicko obrazovanie i soodveten sum za nastava i vo osnovno i vo sredno.
Уверението за положен испит за директор на основно училиште може да ви послужи само при конкурирање за директор на основно училиште.
Pozdrav.Dali moze adme izvestite koga ke bide ispitot zasem ec juni2011. So pocit
Sledniot termin za polaganje na ispit za direktor na osnovno uciliste ke bide na 30.06.2011 so pocetok od 15:00.
sakam da se prijavam za sledenje na obukata za polaganje na ispit za direktor na osnovno uciliste i me interesira koga povtorno vo 2011g. ke ima termin za prijavuvanje i kade
Реализацијата на Програмата за испит, за пријавените кандидати започнува по формирање на група од најмалку десет кандидати, пријавени за обука согласно член 4 од Правилникот за изменување и дополнување на Правилникот за програмата за подготвување и полагање испит за директор на основно училиште. Во тек е формирање на нова група која се планира да започне со обука од август. Документите се поднесуваат во Државниот испитен центар. Повеќе информации на тел. 02-3203-130.
direktorot vo osnovno obazovanie dali ako dva mandata e na funkcijata so prekin megu mandatite ima pravo pak da bide direktor. Ili bez razlika na toa dali edno podrugo e dva mandata ili dva mandata so prekin vo dvata slucaii nema pravo na tret mandat.
На ова прашање најсоодветен одговор ќе добиете од правната служба на Министерството за образование. Државен испитен центар
Ve molam da mi odgovorite, kolku vreme trae celata obuka za direktori i dali moze da se donese lista za staz od fondot za penzisko kako dokaz za rabotno iskustvo? Vi blagodaram!
За одговор на Вашето прашање обратете се во Државниот испитен центар. Повеќе информации на тел. 02-3203-130.
По објавениот конкурс на МОН за полагање на испит за директор на основно и средно училиште во 2006 имам добиено потврда за подготовка за полагање на испит за директор од комисијата за полагање на испит за директор при МОН.Сега сакам да следам обука, а поднесувањето на документи е до 31 јули 2011.Ме интересира дали треба повторно да ги поднесам сите документи што се наведени за обука на директор или оваа потврда ќе ми биде валидна,затоа што сакам да започнам со обуката во најскоро време.Ви благодарам
За одговор на Вашето прашање обратете се во Државниот испитен центар. Повеќе информации на тел. 02-3203-130
По објавениот конкурс на МОН за полагање на испит за директор на основно и средно училиште во 2006 имам добиено потврда за подготовка за полагање на испит за директор од комисијата за полагање на испит за директор при МОН.Сега сакам да следам обука, а поднесувањето на документи е до 31 јули 2011.Ме интересира дали треба повторно да ги поднесам сите документи што се наведени за обука на директор или оваа потврда ќе ми биде валидна,затоа што сакам да започнам со обуката во најскоро време.Ви благодарам
За одговор на Вашето прашање обратете се во Државниот испитен центар. Повеќе информации на тел. 02-3203-130
Pocituvani. Koga ke se odrzi polaganje na ispit za direktor na osnovno uciliste vo sledniov period(avgust,septemvri)?Odnapred vi blagodaram
Do ovoj moment nema prijavi za ispit od zainteresirani kandidati. Ispitot ke bide objaven na www.dic.edu.mk minimum edna nedela pred odrzuvanjeto. DIC
Se vikam Nikolovski Robert.Profesor po makedonski jazik,treba da polagam drzaven ispit vo april 2012.Saakam da prasam koi se temite za seminarskata rabota sto treba da ja pisuvam,kade mozam da gi najdam na koja inernet stranica ili pratete mi ja na email adresata i kolku pari treba da se plati za polganje.
Pocituvan g-dine Nikolovski, dokolku Vaseto prasanje se odnesuva na polaganje na strucen ispit, togas za poveke informacii obratete se vo Ministerstvoto za obrazovanie i nauka. Ovoj vid na ispiti ne se vo nadleznost na Drzavniot ispiten centar. So pocit Drzaven ispiten centar
Директор сум на средно-општинско училиште 2 мандати едно по друго. Дали имам право да конкурирам за трет мандат?
За одговор на Вашето прашање обратете се во Државниот испитен центар. Повеќе информации на тел. 02-3203-130
koja e procedurata za otvoranje na rabotno mesto pedagog vo osnovno uciliste i dali moze toa rabotno mesto da go ispolni lice so zavrsen pedagoski fakultet so grupi:preucilisno vopspitanie i oddelenska nastava?
Za odgovor na ova prasanje obratete se vo Ministerstvoto za obrazovanie i nauka
Почитувани , Каква е процедурата за полагање на лекторски испит?Каде треба да се обратам?
За одговор на Вашето прашање ќе се обратите во Министерството за култура
дали може пред да имам 5 години работно искуство да се пријавам за полагање испит за директор, ако е ова можно од кога ми важи валидноста да конкурирам на оглас за директор во основното училиште?
Правото за следење на обука за директор, како и полагањето на испитот, не е ограничено со годините на работно искуство. Но, согласно Законот за основно образование право да конкурираат на оглас за директор имаат кандидатите со минимум 5 години работно искуство во воспитно образовна дејност во установи верифицирани од министерството надлежно за образование.
dali ministerstvoto za obrazovanie ima izdadeno odluka za nosenje na uniformi na ucenicite vo osnovnite ucilista na drzavno nivo i dali uniformite spagaat vo besplatno skoluvanje na nasite deca? ve molam za brz odgovor
Prasanjeto ne e vo nadleznost na Drzavniot ispiten centar. Za odgovor obratete se vo Ministerstvoto za obrazovanie i nauka.
Pocituvani, isslusani 192 casa, preku sest modula, srabotemi seminarski trudovi, prezentirani, polozen idrzaven spit za direktor, so site nisani od 2008g....ne vazi veke? Ve molamm za odgovor, oti imam takvi soznanija
Uverenieto vi e seuste vazecko, najavenite izmeni se uste ne se stapeni vo sila.
Можам ли да ги добијам прашанјата од Македонски јазик Екстерно тестиранје
Прашањата за екстерното тестирање можете да ги најдете на следниот сајт www.prasanjaeksterno.dic.edu.mk