Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Вршење инспекциски надзор над спроведувањето и примената на законите и другите прописи во областа на социјалната заштита над установите за социјална заштита и другите правни и физички лица кои вршат одредени работи од социјалната заштита како професионалн
Dali liceto koe podnelo prijava za nepravilnosti vo odnos na primenata na zakonot, po izvrseniot uvid na ovlasten inspektor treba da dobie povratna informacija ?
Секторот за инспекциски надзор спроведува вонреден инспекциски надзор и по иницијатива на граѓанин (поднесена претставка, пријава, барање и слично). Доколку во надзорот не се констатирани неправилности во примената на законот или постапувањето по иницијативата е во надлежност на друг орган за тоа се известува подносителот. Кога во надзорот е констатирана неправилност во примената на законот инспекторот со решение на установата и определува мерки и рокови за отстранување на неправилностите за што се исто така се известува подносителот. Установата е задолжена повторно да постапува по предметот на граѓанинот и да води обновена управна постапка и по потреба да донесе ново соодветно решение или друг акт во согласност со законот. Во постапката учествуваат и други заинтересирани лица чиј углед достоинство и интерес мора да бидат заштитени. Во таа смисла податоците од постапката и фактите утврдени во постапката се квалификувани како професионална и службена тајна со обврска за нивно чување согласно член 105 од Законот за социјалната заштита.
Јас сум невработена, а фирмата на мојот сопруг е под стечај, што значи дека не сме социјално осигурани. Дали ни следуваат сини картони од Бирото за вработување каде што редовно се пријавувам?
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите до Агенцијата за вработување.
Јас сум самохрана мајка и при електронската распределба на социјални станови во категоријата самохрани родители, со освоени 50 бода, ми беше доделен социјален стан. Комисијата од прв степен ми го одзеде социјалниот стан и го додели на лица кои при електронската распределба не влегоа во прелиминарната листа а освоија по 30 бода. Дали Комисијата, во која има членови и од Вашето министерство, има право да оди на увид на лице место кај лица (не кај сите) кои не влегоја во прелиминарната листа?
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите до надлежниот орган.
Имам пријавено испит за заштита при работа. Темата која ја добив не одговара на моето работно место. Каде треба да се обратам за да се коригира грешката?
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите до надлежниот орган.
pa kako mozam da sum zadovolna koga inspektorkava so dvajca drugi pridruznnici vleguvaat vo zdruzenieto Radio taxi euro si se davaat za samo 200 evra, apodneseno e poplaka od strana na edna vrabotena so dobi otkazno resenie od upravitelot na zdruzenieto so mnogu nepravilnosti,kako? prvo prijavena imam M1/M2 a nemam dogovor za rabota? 2.kako sum ozela da imam M/1-M/2 obrazec a nema nikogas videno nitu potpisano nikakov dogovor koj sto go cekav celi tri meseci? 3. kako moze eden upravitel koj so e vraboten vo ARM isto vremeno da moze da raboti i vo druga firma i da prima primana od 150 evra mesecno,i da dade otkazno resenie bez nikakov ukor ni usmen ni pismen pa ostavi diciplinska komisija so ne doaga vo predvid? 4. Ve prasuvam kako moze inspektorkava so bese na teren da ne pise krivicna prijava za nepravilnosti koga zateknato e i lice koje sto ne prijaveno a raboti uste den denes ? 5.Kako moze inspektor/kata da bide tolku smirena dokolku ostava luge vo ulica za samo eden rucek i edna zlatna narakvica? 6.zasto inspektorkava vo zdruzenieto koe se naoga vo T.CZivko brajkovski lok.46 vo Butel1 skopje ne ja vrsi rabotava kako so treba i dolikuva na edna inspektorka koja so e i nas servis dokolku ni e na raspolagane toa vase institucija za prestavki,a od druga strana raboti nepravilno? 7.Proveret dali samoi ima poplaka vo vrska so euro taxi zdruzenieto i ke vi kazat so kakov nadzor ili zapis imaat na ruki? 8.zapisnikot bil skinat samo posle 40 min.? 9.da vi se vrati vo vasite deca ako ne ja vrsite rabotava kako so treba . blagodaram vi posakuvam da bidete sovesni i cesni vo vasata rabota .
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите до надлежниот орган - Државен инспекторат за труд.
imam dobieno sudska odluka da mi se vrati 5 god. kerka sudot i nalozuva da mi go vrati deteto babata odbiva da go stori toa se obrativ vo centaro za soc.raboti vo RADOVIS i tie ne prezemaat nikakovi raboti edna od niv mi veli deka ne bile nadlezni za toa. pa ve molam togas koj e nadlezen za toa ako ne tie ili imaat dobieno mito za slucajot od nea posto dve vraboteni vo cen.za soc. raboti dobro se poznavat so nea i go zanemaruvaat slucajot vi blagodaram MARINKO BARUKCIC PRILEP
Почитуван господин Бранко доколку вашата судска Пресуда е правосилна потребно е да покренете постапка за извршување на пресудата односно како единствен родител имате законска обврска да се грижите за вашата керка во соработка со органот за старателство кој врши надзор над вршењето на родителското право според законот за семејството.
pocnav da rabotam vo skopska firma .rabotev 3 meseci .na pocetokot gazdata mi rece deka trebalo prvo da me vidi d ame proba pa ke me osigura ..pomina 1 mesec ne me osigura ..vtorit mesec mi pobara kopija od licna karta i pak ne me osigural..veke tretiot mesec koga insistirav da me osigura me izbrka od rabota ..ednostavno nemav zemeno plata za poslednite dva meseci i ne mi dade pari i me izbrka ..sega znaci jas sum iskoristen sum rabotel ne su8m dobil pari ..ako go prijavev vo trudova inspekcija sekako deka pak ke ja zigubev rabotata ..sega veke ja izgubiv a zarabotenite plati ne mi se zemeni ..kako i kade da se obratam da se pozalam dlai postoi nekoja institucija koja bi mi pomognala
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите до надлежниот орган - Државен инспекторат за труд
Rabotodavacot na firmata DOO "SIK komerc Tomislav Dimovski" poradi namaluvanje na rabotniot personal dobiv otkaz jas i uste nekolku koleski , se bi bilo vo red ako ne se napraveni nekolku namerni prekrsoci od strana na gazdata na firmata prvo mi dava otkaz za prviot dogovor koj mi izmina vo maj no za drugiot dogovor koj bil do avgust ne mi gi isplatuva trite plati i toa upono tvrdejki deka nemam vtor dogovor no jas bev kaj trudov inspektor vo Kumanovo i gi podnesov prigovorot i dogovorot i istiot gi prati zaedno so prigovorot do trudov inspektor vo Bitola a od istiot inspektor Stefan Bozinovski dobivam izvestuvanje deka se bilo regularno od stranata na firmata a moite dokumenti so argumenti i dokazi za nezakonsko rabotenje na firmata ne gi ni poglednal pa zatoa se obrakam do vas da prezemete merki i mojot slucaj da se razgleda i da se donese novo resenie za prestanok na rabotniot odnos do avgust a za onie meseci sto ne bev isplatena da mi se dadat zaostanatite plati i so platen godisen odmor za 2010 i 2011 godin koi ne mi bile dadeni da gi koristam i plateni davacki za pridonesi odnapred vi blagodaram i mislam deka ovaa nepravda ke se zavrsi do kaj vas uste ednas odnapred vi blagodaram ...
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите на Државниот инспекторат за труд.
Sakam da prijavam neodgovoreno baranje od strana na PIOM za prenesuvanje na pravo na penzija na naslednik na penzija! Se raboti za sopruga na pocinat koja poveke od 10 meseci nema dobieno odgovor od stana na PIOM za nejzinoto pravo za nasleduvanje na penzijata! Ve molam za informacija za toa kade mozam da se obratam da go podnesam ova zalba! Blagodaram
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите до Републичкиот Фонд на ПИОМ како надлежен орган или до Државниот управен инспекторат како надлежен орган за вршење инспекциски надзор.
ve molam ako mozete da mi odgovorite dali postoi obrazec za resenie za godisen odmor kako oficijalen dokument i ako ne postoi dali ako godisniot odmor se koristi vo dva dela kako treba da izgleda resenieto. odnapred Vi blagodaram
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите до Државниот инспекторат за труд или до Секторот за труд.
Ве молам да ме упатите за тоа каде можам да се пожалам ако немам добиено плата 2 месеци, повикувајќи се на законот во РМ дека до 15-ти во месецот треба да бидат исплатени платите. Станува збор за приватна фирма во која кружат муабети дека доколку би пријавиле некаде можат да ја затворат фирмата и дека ќе го најдат тој што пријавил. Како би можело пријавата да биде анонимна?
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите до Државниот инспекторат за труд или до Секторот за труд при Министерството за труд и социјална политика.
JAS SUMSAMOHRANA MAJKA INE SUM VRABOTENA NITU NE PRIMAM SOCIALNA POMOS DEKA VO TEEK E RAZVOD BRAKA NO DO TOGAS IMA VREME A MENE NE MI OVOZMOZUVAT ZARADI TOA DEKA TREBA RESENJE OD SUDOT ZA DA ZNAAT DALI KE MI DADE ALIMENTACIJA ZA DETETO MOZAM DA PRIMAM SOCIALNA POMOS
За поведување на постапка за остварување на право од социјална заштита (социјална парична помош) потребно е поднесено барање од странката. Надлежниот орган може да ја води постапката ако постои такво барање за остварување право на социјална парична помош. Потребно е да поднесете барање пред месно надлежниот Центар за социјална работа за остварување на право на социјална парична помош . (Барањето може да се поднесе непосредно од подносителот или по пошта), со кое барање надлежниот Центар за социјална работа ќе поведе постапка за остварување право на социјална парична помош. Во постапката надлежниот центар за социјална работа ќе ја утврди матерјалната состојба на вашето домаќинство врз основа на доставените документи (приходи остварени по сите основи во последните три месеци пред поднесување на барањето) и докази прибавени по службена должност, ќе изврши непосреден увид во вашето домаќинство и на крајот од постапката ќе донесе соодветно и законито решение. Законска издршка за дете во висина до 5.000,00 денари, која се усогласува со порастот на трошоци на живот за редходната година, објавени од Државниот завод за статистика, во јануари за тековната година НЕ СЕ СМЕТА КАКО ПРИХОД согласно со член 2 од Правилникот за начинот на остварување и користење на правото за социјална парична помош (службен весник на РМ бр. 146/09).
VRABOTEN SUM VO KAM MARKET PRED NEKOLKU NEDELI. PRVIOT MESEC SUM NA OBUKA NA POLA VREME PRIJAVEN I POLA PLATA, A RABOTAM NAMESTO 20 SAATI FULL RABOTNO VREME OD 40 SAATI, ZA PREKUVREMENOTO VREME DA NE ZBORAM MOZEBI NAD 45 SAATI POVEKE NEDELNO. DALI TREBA JA TOA DA GO PRIJAVAM NEKADE, DALI IMAM PRAVO DA GO NAPRAVAM?
Секторот за инспекциски надзор во областа на социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите на Државниот инспекторат за труд.
Rabotam vo proizvodstvena firma kade sme poveke od 20 vraboteni no edinstven nacin za evidencija na rabotno vreme e tetratka vo koja sto se potpisuvame sekojdnevno a sekoj den rabotime prekuvremeno a za toa ne ni se plaka. Isto taka sopstvenikot na firmata koj sto veke e vo penzija postojano doaga vo firmata i bukvalno psihicki ne maltretira. Me interesira kako i kade mozam da gi prijavam tie nepravilnosti i dokolku ja tuzam firmata i sopstvenikot kako ke mozam da dokazuvam za tuzenoto?
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Потребно е вашето прашање да го упатите до Државниот инспекторат за труд.
dali trudovata inspekcija ke ni pomogne na 20 vraboteni da go ostvarime pravoto na godisen odmor bez potoa da snosime posledici -gubewe na rabotno mesto
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање.Потребно е Вашето прашање да го упатите до Државниот инспекторат за труд.
Vo zgradata za izdavanje vozacki dozvoli, licni karti ,pasoshi i dr uslugi, mi bea odzemeni dokumentite za zamena na vozacka dozvola, bez da bidam slikan , i mi beshe kazano od vraboteniot da se vratam posle vikendot bez nikakva potrvrda deka sum podal dokumenti, pa otidov kaj nacalnikot koj beshe vo alhoholizirana sostojba i mi kaza deka ne mi garantiral deka dokumentite ke bidat tuka posle vikendot ,da sme se videle posle vikendot, i zosto brojot 080011199 za prijavuvanje ne funkcionira, a plakatite stojat zalepeni
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го поставите до Министерство за внатрешни работи.
dali ke mi pomogne trudova inspekcija rabotev vo gostilnica DANE ne me prijavuvaa poslednite 3 meseci a mi dolzat 27 iljadi ako moze nekakva pomosh od vasha strana
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го упатите до Државниот инспекторат за труд.
do koj datum treba da e isplatena plata i kolkava e minimalnata plata rabotam vo kolonijalna prodavnica (samoposluga) eve denes e 18 plata nemame zemeno a gazdata e na odmor
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Ве упатуваме вашето прашање да го доставите до Државниот инспекторат за труд.
Колку денови годишен одмор му следува по законот за работни односи на работник со 27 години работен сташ вработен во приватна фирма.
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Ве упатуваме вашето прашање да го доставите до Државниот инспекторат за труд.
Ve molam kazete mi komu da se obratam imeno cuvam bolna majka paralizirana od mozocen udar, i dijabeticar poveke od 10 god poradi koe nesto ne bev vo sostajba da se vrabotam vo redoven raboten odnos.Imam informacii deka mozam na osnov na nejzinata bolest da ja nasledam nejzinata penzija.Napomenuvam deka imam 48 godini Odnapred blagodaram
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Ве упатуваме вашето прашање да го доставите до Фондот за пензиското и инвалидското осигурување на Македонија.
sakam da go prijavam ribniot restorant "krezmak"koj se naogja na ul.vladimir komarov za primanje na rabotnici i nivno neprijavuvanje.vo istiot ima samo dvajca prijaveni a 3-4 neprijaveni i toa istite gi drzi na rabota po 8 saati a so vetuvanje deka ke gi prijavi na 4.edna od tiebev i jas i bidejki vetenoto nebese ni storeno napustiv a parite za koj bev dogovorena edvaj gi izvlekov...se nadevam deka ednas na site vakvi ke se stavi kraj bidejki 25 godini rabotam a edna godina staz nemozam da napravam...sekade e istata pesna a nie za parce leb sto se ne trpime.barem koga ke e posoceno konkretnoto mesto moze da se deluva
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Ве упатуваме вашето прашање да го доставите до Државниот инспекторат за труд.
Ве молам да ми кажете каде можам да се обратам за помош за следното 1 Исплакање на плата на црно не преку трансакциона сметка. 2 Не евидентирање на прекувремена работа и исплакање на истото на црно Благодарам за помошта Поздрав
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на вашето прашање. Ве упатуваме вашето прашање да го доставите до Државниот инспекторат за труд.
Pocituvani, Sakam da Ve prasam kako mozam da zemam M1M2 obrazec kopija od firma od koja dobiv otkaz kako tehnoloski visok so otkazen rok od 1 mesec Sega novite sopstvenici izmisluvaat sekakvi pricini bez dokazi i ne mi go davaat obrazecot
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го упатите до: Државен инспекторат за труд
Почитувани. Доколку пријавам јавна установа за неспроведување на закони, со други зборови работа на црно и не редовно исплаќање во Јавна Установа, дали пријавата ќе се земе предвид. Ви Благодарам
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го упатите до: Државен инспекторат за труд
Kade da prijavam za diskriminacija vo drzavna ustanova , t.e. na odredeni lica im se plaka obrazovanie, a na drugi ne.Zakonite za site se isti, neli???
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го упатите до Државен инспекторат за труд.
zdravo.rabotev vo arm kako profesionalen vojnik,dadov samovolen otkaz poradi zaminuvanje vo stranstvo.megjutoa posle nekoe vreme se vrativme povtorno vo makedonija.dali moze da se vratam vo raboten odnos vo arm?pozdrav.
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го доставите до Државен инспекторат за труд.
zdravo.Jas i mojot soprug se razveduvame imame edno mololetno dete i odi vo osnovno uciliste vo momentov jas i sin mi sme kaj moite roditeli ucilisteto ni e daleku kako mozam jas da prefrlam sin mi da uci vo drugo uciliste.Jas i mojot soprug seuste ne sme razvedeni i toj ne mi dava soglasnost da go napravam toa.
Родителското право родителие го вршат заедничко и спогодбено. Во случај на несогласување на родителите во вршењето на родителското право решава Центарот за социјална работа. Центарот за социјална работа врши надзор над вршењето на родителското право. Центарот за социјална работа е должен да превзема потребни мерки заради заштита на личноста, правата и интересте на детето. Потребно е да се јавите во ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа (кај железничка станица)каде ќе добиете конкретни советодавни услуги за донесување одлука која ќ+е е во интерес на детето. Тоа значи дека Центарот за социјална работа има законска обврска да посредува меѓу брачните другари во донесувањето на одлуката во склоп на вршење на родителското право.
Dali odgovara krivicno sudija za sudska odluka, odnosno za nesovesno rabotenje.
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го доставите до Судски совет на Република Македонија.
би сакала да прашам како може пријавување без потпишување договор за работа едно и кога ќе му текне да ве одјави согласно а вие поим да немате за тоа и како може дане плаќа никакво осигурување освен пријавување во завод,ни пензиско ни здраствено ве молам за објаснување околу ова поздрав благодарам на одговорот !
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го доставите до Државен инспекторат за труд.
Ве молам да ми одговорите за следното : Директорот на ОУ дали може да вработи наставник со договор на оределено време , без објавување на јавен оглас за отсутна наставничка која е на породилно отсуство, до нејзино враќање . Со почит
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го доставите до Државен инспекторат за труд.
SAKAM DA PRASAM. JAS SUM BREMENA VO 7 MESEC SUM, GAZDATA KAJ STO RABOTEV I POKRAJ POTVRDATA OD LEKAR ME TERASE DA RABOTAM I PO 2 NEDELI NOKNI SMENI KOGA SE POBUNIV I KAZAV DEKA NEMOZAM DA IZDRZAM ME NAPADNA I ME IZBUTKA OD RABOTNOTO MESTO ZA STO PRIJAVIV I VO MVR I VO MINISTERSTVO ZA TRUD I MI DAL OTKAZ OD RABOTA UTRE DENTA IAKO SUM NA BOLEDUVANJE DEN PRED OTKAZOT ZNACI I POKRAJ ZAKONOT ZA ZASTITA NA BREMENI ZENI TOJ MI DAVA OTKAZ STO DA PRAVAM JAS PONATAMU ???
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го доставите до Државен инспекторат за труд.
Работам како наставник во основно училиште во Аеродром. Од директорот добив, посредно, не лично, задолжение, по завршување на наставната работа, од 12:30 до 17:30 да бидам присутна во училиштето во време кога претставници од фирмата што произведува униформи на учениците ќе бидат во училиште и ќе ја издаваат униформата. Бидејќи не го сторив тоа, од директорот добив усно, а потоа и писмено барање да го известам за причините за неисполнување на обврските. Рокот за доставување на известувањето е 3 работни дена од денес. Каде да се обратам за помош и заштита од малтретирањето и изживувањето на директорот?
Секторот за инспекциски надзор во социјалната заштита не е надлежен да одговори на Вашето прашање. Ве упатуваме Вашето прашање да го доставите до Државен инспекторат за труд.