Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Визен режим на Р.Македонија
Pocituvani, Ve molam dali mi e potrebna viza za Peru, Bolivija I Argentina. Mojot prestoj vkupno vo 3 -te zemji ke bide 24 dena so cel turisticko patuvanje. Imam makedonsko drzavjanstvo. Vi blagodaram odnapred,
Почитувана, за македонски државјани за влез во Перу и Боливија потребна е виза, додека пак за влез во Аргентина ако се патува туристички не е потребна виза до 90 дена престој.
Pocituvani, Ocekuvam mojot verenik koj e od Meksiko da dojde i da se vencame vo Skopje. Toj kje patuva preku Frankfurt i Ljubljana, a na vrakjanje preku Zagred, Franfurt. Toj patuva od USA, no ima Meksikanski pasos (i rabotna viza i legalen prestoj vo USA). Dali mu se potrebni traznitni Shengen vizi i vlezna viza za Makedonija? Prestojot kje bide 3 sedmici. Vi blagodaram
Почитувана г-це, cогласно визниот режим на Република Македонија на државјаните на Мексико не им е потребна виза за влез во нашата држава. Доволно е да поседува важечка патна исправа (пасош) издадена од надлежните органи на Мексико. Во делот на вашето прашање, дали на вашиот вереник му е потребна шенген виза (транзит), можеме да ве известиме дека ќе треба да се обратите до Амбасадата на таа Шенген земја низ која ќе транзитира заради добивање на соодветен одговор.
Pocituvani dali za da dojde tuka drzavjanin na filipini moze da izvadi tranzitna viza za grcija i vo grcija vo makedonskata ambasada da aplicira za makedonska viza?
Почитуван г-дин, согласно законските и подзаконските акти, секое странско лице кои има потреба за виза за влез во Република Македонија, за истата треба да се обрати во дипломатското представништво на РМ во местото на неговиот престој. Во случај во местото на неговиот престој, Република Македонија да нема свое представиштво тогаш треба да се обрати до најблиското. Во овој случајот државјаните на Филипини, можат да аплицираат во Пекинг или представиштавта во Австралија. Заради одалеченоста, странското лице сите потребни документи може да ги достави по ДХЛ или ФЕДЕКС до представиштвото на РМ. По одобрување на истата на барање на странското лице, визата може да биде издадена и во друго македонско представиштво. Напоменувам дека отпочнувањето на постапката мора да биде од местото предвидено, додека издавањето може да биде и во друго представиштво.
Имам пријател од русија кој сака да ме посети се интересирам кои се условите што треба да се исполнат за да добие виза и колку трае процедурата..и дали исто така ке биде потребно и српска виза затоа што летот првин застанува во белград за подоцна корестејки автобус да може да влезе во македонија....и за крај дали е можно електронско аплицирање за виза и како е можна таа процедура? ве замолувам за одговор... однапред ви благодарам
Почитуван/а, согласно визниот режим и Спогодбата помеѓу двете земји, државјанин на Руската Федерација може да влезе во Република Македонија на три начина: Ако поседува повеќекратна шенген виза од типот Ц, која важи за сите земји потписнички на Шенгенскиот договор, странецот може да влезе во Република Македонија сжбез виза со престој до 15 дена. Визата шенген треба да биде валидна најмалку 20 дена; Ако странското лице поседува покана од државјанин на Република Македонија, заверена на Нотар и од Министерството за внатрешни работи, може да влезе без виза. Заверката во Министерството за внатрешни работи трае не повеќе од 3 работни дена. При заверување на поканата, потребно е да се поседува и копија од патната исправа на странецот; Да аплицира за виза во Амбасадата на Република Македонија во Москва, со сите потребни документи (потполнета апликација, копија од пасош, фото во колор со бела позадина со димензии 3,5х4,5., патничко осигурување, нотаризирана покана, хотелска резервација). Напоменувам дека патничкото осигурување е потребно ви сите 3 случаи. За подетални информации, молам обратетесе во Амбасадата на Република Македонија во Москва
Sakam da patuvam avionski za skotska so makedonski biometriski pasos.dali mi treba viza bidejki patuvam turisticki i planiram da ostanam 30 dena ?
Почитуван/а, за влез во Шкотска потребна ви е виза. Ве молиме да се обратите до Амбасадата на Велика Британија во Скопје, Тел. 3299 299, факс 3179 726, е-маил: britishembassyskopj@fco.gov.uk
Pocituvani kakva e procedurata za vlez na filipinski drzavjanin vo makedonija bidejki tamu nema makedonska ambasada...dali nekoja ambasada od sosednite zemji ja pokriva makedonija ve molam za odgovor
Почитуван, најблиска наша Амбасада им е во Пекинг, каде Филипински државјани може да аплицираат за виза за влез во РМ. Контакти: Адреса: Sun Li Tun Diplomatic Compound 1-3-2, Post code 100600 Beijing - PR China Tel.++ 86 10 6532 7846, ++ 86 10 6532 7848 Faks:++ 86 10 6532 7847, E-mail:beijing@mfa.gov.mk, http://www.missions.gov.mk/beijing
Pocituvani kakva e procedurata za vlez na filipinski drzavjanin vo makedonija bidejki tamu nema makedonska ambasada...dali nekoja ambasada od sosednite zemji ja pokriva makedonija ve molam za odgovor.
Почитуван, најблиска наша Амбасада им е во Пекинг, каде Филипински државјани може да аплицираат за виза за влез во РМ. Контакти: Адреса: Sun Li Tun Diplomatic Compound 1-3-2, Post code 100600 Beijing - PR China Tel.++ 86 10 6532 7846, ++ 86 10 6532 7848 Faks:++ 86 10 6532 7847, E-mail:beijing@mfa.gov.mk, http://www.missions.gov.mk/beijing
pocituvani !! imam mk biometriski pasos so chengen viza (so mesto na ziveenje svedska) sakam da ja posetam brazil..turisticki..dali ke mi treba viza.. pozdrav ..blagodaram odnapred--
Почитуван/а за државјани на РМ за влез во Бразил потребна е виза, Бразил не покрива преку нивната Амбасада во Софија, имено државјани на РМ за бразилска виза аплицираат таму, тел. +359 29719823.
Ve molam da mi dadete kontakt telefon so Makedonsoto konzularno prestavnistvo vo Venecija. Blagodaram Toni Ivanovski.
Почитуван, повелете контакт информации за конзулатот во Венеција: Адреса: Via Linghindal, 5, 30172 Maestre, Venezia Телефони:++ 39 041 532 02 82, ++ 39 041 532 72 80, Факс:++ 39 041 532 12 79, E-mail: venice@mfa.gov.mk
Почитувани,дали е потребна и каде може да се аплицира за виза за државјанка на Сенегал да допатува во Р Македонија(можно е склучување на брак), колку време важи визата и какви документи се потребни за аплицирање на визата и дали треба гарантно писмо. Ви благодарам.
Почитуван, за државјани на Сенегал потребна е виза за влез во Република Македонија, визата важи до три месеци во период од 6 месеци, практично по престој од 3 месеци, 3 месеци треба да не престојува во Република Македонија, како би можела потоа повторно да има право на престој до 3 месеци. Потребно е гарантно писмо доколку гарантирате за неа, исто така треба да наведете доколку ги покривате нејзините финансиски трошоци, гарантното писмо задолжително да биде заверено кај Нотар. За виза треба да аплицира во Амбасадата на РМ во Каиро. Контакти: Адреса: Road 218, B.3/5 Degla Maadi Cairo Tel.++ 202 25 172 100 Fax:++ 202 25 172 122 E-mail: kairo@mfa.gov.m, web sajt: http://www.missions.gov.mk/cairo
Почитувани,дали е потребна виза за државјанин на Сенегал да допатува и престојува во РМ,колку дена важи визата-престојот во РМ , и во која амбасада на РМ може да се аплицира за истата.Ви благодарам од се срце.
Почитуван, за државјани на Сенегал потребна е виза за влез во Република Македонија, визата важи до три месеци во период од 6 месеци, практично по престој од 3 месеци, 3 месеци треба да не престојува во Република Македонија, како би можела потоа повторно да има право на престој до 3 месеци. Потребно е гарантно писмо доколку гарантирате за неа, исто така треба да наведете доколку ги покривате нејзините финансиски трошоци, гарантното писмо задолжително да биде заверено кај Нотар. За виза треба да аплицира во Амбасадата на РМ во Каиро. Контакти: Адреса: Road 218, B.3/5 Degla Maadi Cairo Tel.++ 202 25 172 100 Fax:++ 202 25 172 122 E-mail: kairo@mfa.gov.m, web sajt: http://www.missions.gov.mk/cairo
Verenicata mi e od south africa i bese letoto vo mkd no pomina nis mn.teskotii dodeka izvadi makedonska viza ...se razbira od Kairo zatoa sto za africki kontinent najblisku i bese Egipet. dali mene od mkd mi treba viza za s. africa ? Sega sum so star pasos no ako ne treba viza za noviot ke izvadam i nov pls da mi objasnite
Почитуван, за државјаните на РМ потребна е виза за влез во Јужно Африканска-та Република, за виза можете да аплицирате кај нивната Амбасада во Атина, контакт телефон: 00302106106645.
Дали може украински државјанин да дојде на посета во Македонија без никакви проблеми а има чешка работна виза Ц и на колку дена ако може благодарам.
Почитувани, согласно визниот режим на Република Македонија, секој државјани од трети земји што поседува постојан престој во една од земјите потписнички на Шенгенскиот договор, можат да влезат во Република Македонија без виза со престој до 15 дена. Во случај странецот да поседува привремен престој (во овој случај тоа го поседува вашиот пријател), лицето треба да се обрати до Амбасадата на Република Македонија за добивање на соодветна виза. Со оглед дека лицето поседува привремен престој во Република Чешка, тоа му овозможува да аплицира за виза во Амбасадите на Република Македонија во Прага или Киев. Потребни документи за аплицирање се: Целосно потполнета апликација (формулар), фотографија во колор (3,5х4,5) со бела позадина, копија од пасош, патничко осигурување, покана од вас заверена на Нотар, хотелска резервација (ако биде сместен во хотел). За допонителни информации лицето може да се обрати во Амбасадата на РМ во Прага: Адреса:Na Vetru 4,162 00, Prague 6,Czech Republic, Телефон:++ 420 222 521 093, ++ 420 222 521 179 , ++ 420 773 224 359, Факс:++ 420 222 521 108 Емаил:prague@mfa.gov.mk
Jas sum studentka vo Makedonija i sakam da rabotam edna godina kako au pair vo Spanija.Najdov tamu familija ama neznam koi dokumenti mi trebaat i kako mozam toa da go izvedam???
Почитувана, за регулирање на работна виза во Шпанија во таење од 1 година потребно е да се обратите до Амбасадата на Шпанија во Скопје, каде детално ќе ви биде објаснето кои документи треба да ги регулирате. Контакт информации: Embassy of the Kingdom of Spain, tel. 3231002, 3220717, e-mail:ambspanija@mt.net.mk.
Почитувани,поради проблемот со Азилантите беше кажано дека мерките за сигурност односно патуването кон другите земjи ке биде засилено.Би сакала да Ве прашам дали сеуште можам да патувам за Шпаниjа само со биометрискиот пасош,хотелската резервациjа,финансиските средства и патничкото осигуране или ми треба уште некой дополнителен документ. Однапред Благодарам.
Почитувана, Вие без проблем можете да влезете и престојувате во Шпанија, доколку ги поседувате документите кои ги наведувате.
Почитувани!! Би сакал да ме известите што се ми е потребно за привремен престој (работа) во Малта и дали има воопшто амбасада на Малта во РМ. Дали е потребна виза за оваа земја,и дали мора да се патува само со биометриски пасош? Благодарам однапред
Почитуван, за влез во Малта не ви треба виза можете да влезете со биометриски пасош, што се однесува за другите детали ве молиме да се обратите до Амбасадата на Малта во Минхен, повелете контакт информации: Embassy of Sovereign Military Order of Malta, Palestrnastrasse 7 D-80639 Munich, tel.: 0049 89 17 77 88, Fax:0049 89 17 47 07 e-mail: stratcom@t-online.de. Или до нивната канцеларија во Скопје, Бул. Александар Македонски б.б. Хотел Континентал (318) 1000 Скопје, тел. 00389 2 3118 348, факс 00389 2 3230 975, e-mail: smom_mk@yahoo.com
Dali e potrebna viza za patuvanje vo Egipet so noviot biometriski pasos i ako e potrebna kade treba da se obratam .Odnapred blagodaram
Почитуван/а, за влез во Египет потребна ви е виза. За подетални информации и за аплицирање потребно е да се обратите до Амбасадата на Египет во Софија. Контакти: Embassy of the Arab Republic of Egypt, 5 Shesti Septemvri, 1000 Sofia, tel. 00359 2 9881509, 00359 2 9870215, Faks: 00359 2 9801263, e-mail: egembsof@spnet.net
Kolku dena treba pauza za odenje vo germanija so biometriski pasos
Почитувана, максимално дозволениот престој во ЕУ зоната со биометриски пасош е 90 во 6 месеци, практично ако сте биле таму 3 месеци 3 месеци треба да паузирате.
Planiram da odam 5 dena na odmor vo Malta so makedonki biometriski pasos,trgnuvajki od Italija..Mi treba li viza??
Почитувана, за влез во Малта со биометриски пасош не ви е потребна виза.
Дали е потребна виза за Андора?
Почитувана, за влез во Андора не ви е потребна виза.
Mozete li da mi dadete lista na zemjite od Juzna Latinska Amerika za koi teba viza?
Почитуван/а за сите земји од Јужна Латинска Америка за македонски државjaни потребна е виза. Листа на земји: Аргентина, Бразил, Венецуела, Еквадор, Колумбија, Парагвај, Перу, Уругвај и Чиле.
Почитувани, Соработник од Украина е во посета на Бугарија, па би сакал да не посети и нас во Македонија. Дали е потребна виза и како може да ја добие?
За украински државјани потребна е виза за влез во РМ. За виза може да аплицираат во Амбасадата на РМ во Киев. Контакти: Иван Федоров 12 Киев, 03150 Тел.++380 44 238 66 16 , ++380 44 238 66 17, е-маил: dkpkiev@mfa.gov.mk
so mojata prijatelka wiveam 3 godini taa e od plovdiv bugarija , me interesira kako mowam da i napravam ena godiwna viza ili prestoj vo makedonija za da mowe nepreceno da patuva bidejci e na sila zakonot 3 meseci prestoj vowestmesecniot period koi dokumenti se potrebni i kade treba da se podnesat. odnapred vi se zablagodaruvam so pozdrav.
Почитуван, за регулирање на долгорочен престој во Република Македонија, постојат неколку можности, и тоа : - Во РМ да поднесе барање за основање на фирма, и по тој основ би добила виза од типот Д, - Во РМ да запише студии на некои од универзитетите и по тој основ истотака би добила виза за школување, односно виза Д, - Да се откаже од сопственото државјанство, исе пријави за прием на македонското државјанство, и - Да склучите брак, кои треба да сепријави во надлежните органи на РМ. Во врска со сите изнесени варијанти за можен долгорочен престој, вашата пријателка треба да се обрати во нашата Aмбасада во Софија, Република Бугарија. Контакт информации: Адреса-Frederic Joliot-Curie 17 block 2, floor 3, Suite 5, Sofia 1113, Телефон:++ 359 2 870 15 60, ++ 359 2 870 50 98, Факс:++ 359 2 971 28 32 Емаил: sofija@mfa.gov.mk
imam prijatelka od bugarija kako mowe da i napravam ednogodiwna viza
Почитуван, за регулирање на долгорочен престој во Република Македонија, постојат неколку можности, и тоа : - Во РМ да поднесе барање за основање на фирма, и по тој основ би добила виза од типот Д, - Во РМ да запише студии на некои од универзитетите и по тој основ истотака би добила виза за школување, односно виза Д, - Да се откаже од сопственото државјанство, исе пријави за прием на македонското државјанство, и - Да склучите брак, кои треба да сепријави во надлежните органи на РМ. Во врска со сите изнесени варијанти за можен долгорочен престој, вашата пријателка треба да се обрати во нашата Aмбасада во Софија, Република Бугарија. Контакт информации: Адреса-Frederic Joliot-Curie 17 block 2, floor 3, Suite 5, Sofia 1113, Телефон:++ 359 2 870 15 60, ++ 359 2 870 50 98, Факс:++ 359 2 971 28 32 Емаил: sofija@mfa.gov.mk
Sakam da rabotam vo amerika,slusnav pred nekoe vreme deka makedonija vlegla vo belata lista za dobivanje rabotna viza za amerika.Sakam da znam koi uslovi treba da se ispolnat za da bdobijam rabotna viza za SAD.Blagodaram odnapred
Почитуван, потребно е да се обратите до Конзуларното Одделение на Амбасадата на САД. Контакти:Embassy of the United States of America, Str. Samoilvav21, 1000 Skopje, Tel.: 00389 2 3102 000, Fax: 00389 2 3120 499, web site: http://skopje.usembassy.gov
Сакам да одам на десетина дена во Чешка. Имам биометриски пасош. Дали сепак покрај тоа ќе ми треба виза? И што друго освен патничко осигурување?
Не ви е потребна виза за влез во Чешка, бидејќи доволно е тоа што поседувате биометриски пасош.
Dali mi treba viza za kratka poseta na Curasao koja pripaga na Netherlad Antilies
Pocituvan za baranata informacija ve molime da se obratite do Holandskata Ambasada vo RM. Kontakt informacii: Embassy of the Kingdom of the Netherlands, Leninova 69 -71,1000 Skopje telephone: +389 2 3129 319, +389 2 3109 250 fax: +389 2 3129 309, e-mail: SKO@minbuza.nl, nethemb@mt.com.mk, webside: www.nlembassy.org.mk
Pocituvani! Jas sum vo brak 12 godini so stranski drzavjanin od Finska clenka na EU,prasanjeto e dali e potrebna viza za vlez i prestoj vo Makedonija. Odnapred vi blagodaram
Pocituvana, za vasiot soprug ne e potrebna viza zavlez vo Republika Makedonija.
Ме интересира дали треба виза за Македонски државјанин за влез во Сенегал и каде може да се аплицира за истата.Ви благодарам на одговорот.
Почитуван, за влез во Сенегал за дрзавјани на Република Македонија потребна е виза, треба да се аплицира во Рим од каде тие не покриваат контакт телефонски број е: +39066872381.
Почитувани дали може дообјаснување... дали може филипински државјанин да дојде во македонија притоа да аплицира во македонската амбасада во кина без да оди ниту еднаш во пекинг...и ако би можело каде би ја подигнал визата....и како би можело да докажеме кога ке аплицираме за македонска виза дека странскиот државјанин на мој трошок доаѓа на посета во македонија БЛАГОДАРАМ ОДНАПРЕД
Почитуван, Филипински државјани за виза аплицираат во амбасадата на РМ во Пекинг, може да аплицира со праќање на документи по DHL но при при подигањето на визата мора да го направи тоа лично, вие може да гарантирате за покривање на трошоците со гарантно писмо заверено на нотар каде наведувате дека вие го каните и при тоа ги покривате и сите материјални трошоци.
Me interesira dali moze povrzano 6 meseci da bidam vo Avstria pri toa da ne ja napustam istata drzava?Vi blagodaram
Почитува, тоа е возможно само доколку имате регулиран престој таму по некој основ (брак, студирање, работа ...) но со виза тип Ц можете да престојувате до 3 месеци и потоа 3 месеци мора да паузирате.
Dobar den Sakam da patuvam vo Ukraina. Dali mi e potrebna viza ? Ako da kade mozi da ja daoijam
Поцитуван, за влез во Украина потребна ви е виза, за виза можете да аплицирате во Амбасадата на Украина во РМ, контакти: Embassy of Ukraine, Albert Shvajcer 7-9, 1000 Skopje telephone/fax: +389 2 3178 120,+389 2 3179 259 e-mail:emb_mk@mfa.gov.ua,ukremb@t-home.mk web site:www.mfa.gov.ua/Macedonia
Ve molam prate te mi lista na drzavi za koi mi e potrebna viza. Na internet za zal nema nikakvi informacii kade mozi da patuvaat makedonskite gragani so turisticka viza nadvor od EU. Blagodaram
Почитуван, визниот режим можете да го видите на официјајната страница на МНР. Повелете линк: http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=262
Dali e potrebna viza za vo Grcija?Fala
Почитуван, за влез во Република Грција не е потребна виза доколку поседувате биометриски пасош.
Девојка ми е од Русија, јас пред некое време бев во посета на еден месец со покана од нивна страна. За таа да дојде во Република Македонија знам дека и јас треба направам покана. Ме интересира како и каде треба да аплицирам за покана за влез на руски државјанин во македонија и колку време се чека за одобрување. Исто така ако може да ми кажете колку пати во текот на една година може да се издаде покана? Однапред Ви Благодарам
Почитуван, согласно спогодбата со Руската Федерација за руските државјани не е потребна виза за влез во Република Македонија во периодот од 1 Март до 31 Октомври.
Здраво, моето прашање е за државјаните од Белорусија. Дали за краток престој кај пријател од Македонија им е потребено само гарантно писмо/покана? Каде треба да аплицирам за издавање на таков документ?
Почитуван, за државјани на Белорусија за влез во Република Македонија потребна е виза. За виза аплицираат во Амбасадата на Република Македонија во Москва. За сите потребни информмации обратете се до Амбасадата на РМ во Москва. Контакти: Dmitrija Uljanova 16, corpus 2, entrance 8, floor 1 Suite 509&510, 117292 Moscow Телефони:++ 7499 124 33 57, ++ 7499 124 33 59 Факс: ++ 7495 982 36 34, e-mail:moscow@mfa.gov.mk, mkambmos@mail.tascom.ru
Dobar den mi treba telefon od turskata ambasada vo makedonija ili konzulat dali moze da mi go kazete.blagodaram
Почитуван, повелете контакти: Амбасада на Република Македонија во Анкара, Адреса: Karaca sokak 24/5-6, Gaziosmanpasha, Ankara тел.++ 903 12 439 92 04, ++ 903 12 439 92 08, факс++ 903 12 439 92 06, е-маил: ankara@mfa.gov.mk и за Генерален конзулат на Република Македонија во Истанбул, Адреса: Inonu Cad. Ucler apt.20/4 Gumussuyu/Taksim - Istanbul тел.++ 90 212 251 22 33, ++ 90 212 249 99 77 факс ++ 90 212 293 77 65 и е-маил: stanbul@mfa.gov.mk
a ne vi vazi ova???????? Go ima na oficijalnata strana na MNR 3* За државјани на Република Македонија и на Азербејџан и Белорусија ќе се применува спогодбата (од 3.10.1989) склучена меѓу Владата на поранешна СФРЈ и СССР за взаемни патувања на граѓаните, кои според истата виза не е потребна: • за дипломатски и службени патни исправи и за граѓанските патни исправи клаузула „деловно“; • за туристички и групни патувања во организација на туристички агенции и поединечно со „ваучер“; • со заверка на покана ако се оди во посета на роднини или пријатели Vo mojot slucaj ke bide ova tretovo.
Почитувана, ве замиолуваме за сите детали да се обратите до Амбасадата на РМ во Москва од каде ќе ги добиете сите потребни информации.
imam dvojno drzavjanstvo,makedonsko i srpsko,ziveam vo Nis,na koj nacin bi mozel da zaminam na privremena rabota vo USA,kako treba da obezbedam viza,pa potoa da mozam da gi zemam i mojata sopruga i deteto
Почитуван, ве молиме за Вашето прашање да се обратите до Американската Амбасада во РМ, контакти: Embassy of the United States of America Samoilova 21, 1000 Skopje, telephone:+389 2 3102 000, fax:+389 2 3102 499, web-site http://skopje.usembassy.gov
Каде би се обратила за добивање виза за Бразил?
Почитувана, Бразил не покрива преку нивната Амбасада во Софија Р. Бугарија. Повелете контакт информации: Embassy of the Federative Republic of Brazil 54 B, Bul. Knyaz Dondukov,Sofia telephone: +359 2 971 98 19, +359 2 971 98 21, fax:+359 2 971 28 18, e-mail: bras-bul@spnet.net web site: www.brazil-bg.info
Pozdrav, jas sum makedonski drzavjanin rabotam vo italia i mi se rodi kerka pred 6 meseci i sakam da patuvam za makedonija dali mozam da izvadam pasos za cerkami vo makedonskiot konzulat vo italia
Почитуван, сега за сега пасош во Козулатот не може да се извади, но се надевам дека во најскоро време ќе се создадат технички услови да може да се аплицира за пасош во Козулатот во Италија. Доколку сакате со ќерката да патувате во Македонија можете да и извадите патен лист во Конзулатот, а потоа во Република Македонија да поднесете барање за издавање на пасош.
Здраво до сега многу ми помогнавте ќе може ли уште ова прашање ??? за да аплицира филипински државјанин преку DHL во македонската амбасада во пекинг кои документи треба да ги достави во пратката ?? и дали е во ваш домен да ми кажете каква виза е потребна за влез во кина само да отиде во македонската амбасада да ја подигне визата за македонија БЛАГОДАРАМ ОДНАПРЕД
Почитуван, за сите потребни детали ве молиме да се обратите до Амбасадата на Република Македионија во Пекинг. Повелете нивни контакт информации вклучително и е-маил за полесна комуникација:Sun Li Tun Diplomatic Compound 3-2-21, Post code 100600, Beijing - PR China, Tel:++ 86 10 6532 7846, ++ 86 10 6532 7848,Fax:++ 86 10 6532 7847 E-mail: beijing@mfa.gov.mk, web sajt: http://www.missions.gov.mk/beijing
Vo germanija sum od 1991,dojdov so Jugoslovenski pasos.Sega nemam nikakvi patni ispravi,jugoslovenskiot pasos go izgubiv a imam drzavjanstvo i izvod makedonski. kako mozam da dobijam pasovan da patuvam vo makedonija da izvadam makedonski pasos.
Почитуван, потребно е да извадите Патен лист како би можеле да дојдете во Република Македонија и тука да да извадите пасош. Подетални информации ќе добиете во некое од Дипломатско Конзуларните Представништа на РМ во СР Гереманија. Амбасадата на РМ во Берлин, Адреса: Hubertusalee 5 14193 Berlin, Телефон:++ 49 30 890 69 511, и Факс:++ 49 30 890 94 141. Конзуларно Одделение на РМ во Бон, Адреса: Straesschensweg 6, 53113 Bonn, Телефон:++ 49 228 23 79 86 , ++ 49 228 23 09 71, Факс:++ 49 228 23 77 433, Генерален Конзулат на РМ во Минхен, Адреса: Brienner Straße 56, 80333 München, Телефон:++ 49 89 542 447 56, Факс:++ 49 89 542 447 58 Емаил: munich@mfa.gov.mk
pocituvani,imam edno prasanje.dali mojot soprug koj ima izminat makedonski pasos i validen bugarski ke ima problem pri vlez vo makedonija.toj ima nov izlezen pred skoro edna godina no e potrebno da vleze za da go zeme.ke ima li potreba od paten list ili ne?odnapred blagodaram
Почитувана, потребно е да се обратите до МВР на РМ, Сектор за управно надзорни работи, Одделение за пасоши 3142356.
Dali mi e potrebna viza,za na krsatrenje niz Italija,Francija,Grcka i Hrvatska?
Почитуван, за наведените земји не ви е потребна виза доколку поседувате биометриски пасош, престојот во Шенген зоната ограничен е на 90 дена во 6 месеци.
Zdravo. Me interesira dali ke ima problem i kakov ke bide dokolku makedonska drzavjanka koja prestojuva vo Republika Polska so cel da skluci brak vo istata drzava, se vrati vo Republika Makedonija pred sklucuvanjeto na brakot tamu? Dali ke ima problemi so viza ili pecatite po granicite bidejki vo Polska prestojuva vekje 7 meseci i ima dobieno dokument-dozvola za sklucuvanje na brak no ima potreba da se vrati vo Republika Makedonija kade sto e drzavjanin? Odnapred vi blagodaram...
Почитуван, ако госпоѓата има дозвола за престој во Полска не би требало да има било каков проблем, за подетални информации можете да се обратите до Амбасата на Полска во Република Македонија во Скопје на следниот телефонски број: 3133057
Ve molam da mi odgovorite koi dokumenti mi se potrebni za dobivanje na viza za Francija i kolku vreme se ceka za zakazuvanje na termin
Почитувана, доколку поседувате биометриски пасош не ви е потребна виза за влез во Република Франција со максимален престој до 90 дена во 6 месеци. Во случај да поседувате стaр обичен пасош потребна ви е виза, за сите потребни детали контактирајте ја Амбасадата на Република Франција во РМ, контакти: Embassy of the French Republic Salvador Aljende 73, P.O.Box 557, 1000 Skopje telephone: +389 2 3244 300 fax: +389 2 3244 313 Opening Hours: Monday - Friday 09.00 - 13.00 /14.00 -17.00 web site:www.ambafrance-mk.org
Dali mi e potrebno patnicko osiguruvanje za patuvanje vo Srbija?
Почитуван, најдобро е да се обратите до Амбасадата на Република Србија во Скопје за точни информации, контакт тел. број е 3129 298, а директно во Конзуларниот сектор 3130 421, секој работен ден од 9 до 12 и 30 часот или на e-mail srbamb@unet.com.mk.
Ve molam da mi odgovorete ako znaete .skluciv brak so israelski drzavjanin vo kipar grckiot del i sega dali treba da go zavedam brakot vo makedonija ili vo ambasada makedonska vo israel zosto tamu ziveam so mojot soprug ili netreba da go registriram brakot ?
Почитувана, во врска со бракот со израелски државјанин треба да се обратите до Управата за водење на матичните книги или да видите на порталот на Министерството за Правда или пак да се обратите до Амбасадата на РМ во Израел (Телавив) на телl. 00972 7371 54900, 00972542 092092.
Zdravo jas sum makedonec rabotev vo polska 1 godina vizata mi istece se vrativ vo makedonija napraviv pauza 1 mesec i povtorno se vrativ vo polska i tuka sum veke eden mesec znaci pred krajot na istekot na tie 90 dena sakam da sklucam brak tuka vo polska so polska drzavjanka i prasanjeto e sledno koj dokumenti mi se potrebni od makedonija za sklucuvanje brak vo stranstvo i koj gi dava dali tie mozat da se izvadat po hitna postapka za eden den i dali toa bi mozelo da go stori toa moeto opolnomosteno lice. i uste edno dali po sklucuvanjeto na brakot mozam da ostanam uste ili moram da se vratam da napravam pauza.odnapred blagodaren so nades za brz odgovor vo interes na moeto preostanato vreme.ve molam odgovorete na mojot email.pozdrav
Почитуван, во врска со склучувањето брак треба да се обратите до Управата за водење на матичните книги или до порталот на Министерството за Правда за подетални информации. За престој во шенген земја повеќе од три месци во рок од 6 месеци треба да аплицирате за Д виза односно виза за престој. За подетални информаци може да се обратите до Амбасадата на Полска во Скопје кон. тел 023112647.
Почитувани...Ме интересира, како најлесно може да се добие Работна Виза за Словенија? ... Однапред Ви се заблагодарувам...Поздрав
Почитувани, за добивање работна виза за Словенија може да се обратите во амбасадата на Р.Словенија во Скопје. Кон. бр. 02 317 8730 / 02317 8734.
Почитувани, Би сакала да знам дали мора да извадам Туристичка Виза доколку одам за Бразил за 2 недели? Доколку е така, каде да се обратам? Бидејќи нема Бразилска Амбасада во Македонија, а јас студирам во Холандија. Однапред ви благодарам. Поздрав
Почитувана, Бразил не покрива од нивната Амбасада во Софија Република Бугарија, за сите детали за вадење туристичка виза треба таму да се обратите. Контакти информации: Embassy of the Federative Republic of Brazil, 54 B, Bul. Knyaz Dondukov, Sofia telephone: +359 2 971 98 19, +359 2 971 98 21, fax: +359 2 971 28 18, e-mail: bras-bul@spnet.net, web site: www.brazil-bg.info
Почитувани, Би сакала да знам дали мора да извадам Туристичка Виза доколку одам за Бразил за 2 недели? Доколку е така, каде да се обратам? Бидејќи нема Бразилска Амбасада во Македонија, а јас студирам во Холандија. Однапред ви благодарам. Поздрав
Почитувана, Бразил не покрива од нивната Амбасада во Софија Република Бугарија, за сите детали за вадење туристичка виза треба таму да се обратите. Контакти информации: Embassy of the Federative Republic of Brazil, 54 B, Bul. Knyaz Dondukov, Sofia telephone: +359 2 971 98 19, +359 2 971 98 21, fax: +359 2 971 28 18, e-mail: bras-bul@spnet.net, web site: www.brazil-bg.info
Planiram turisticka poseta na Estonia i Finska. poseduvam biometriski pasos. Bi sakal da znam dali mi e potrebna turisticka viza za ovie drzavi. blagodaram
Почитуван, За целата еврозона (вклучително Естонија и Финска) не е потребна виза доколку поседувате биометриска патна исправа.
Почитувани, која е процедурата за добивање на македонски пасош, на странски државјанин, поконкретно, кинески државјанин, кој е заинтересиран за инвестиции во Р. Македонија???? Ви благодарам. Поздрав.
Почитуван, за добивање македонски пасош потребно е да се обратите до МВР, СУНР, Одделение за патни исправи, тел број 3142356, а бидејќи господинот е заинтересиран за инвестиции за тоа потребно е да се обрати до Агенција за странски инвестиции на тел број. 0038923117564 или на адреса ул. ,,Никола вапцаров,, бр. 7, Скопје.
pocituvani mazot mi e so dvojno drzavjanstvo makedonsko-bugarsko i rabote vo Grcija so bugarski pasos i e osiguran, jas i kerka mi sme so makedonski biometriski pasosi, me interesira koi dokumenti ni se potrebni za da moze da imame podolg prestoj vo Grcija i dali 90dena se racunat od prviot vlez na pr vo 2009god pa natamu sekoi 180 dena ili sekoja godina na novo,odnapred vi blagodaram
Почитувана, за документите за престој е надлежна Канцеларијата за врски на Грција во Скопје, тел.3219 260, дозволените денови за престој за секоја година е 90 дена во 6 месеца (180 дена).
Ме интересира јас имам биометриски пасош и ме интересира дали ми треба виза за венецуела и ако треба колку е цената за 3мецеци поздрав
Почитуван, за влез во Венецуела ви е потребна виза, за сите подетални информации потребно е да се обратите до нивното представништво во Софија од каде ја покриваат Република Македонија, повелете контакт телефо е +35929870341.
Pocituvani, Bi ve zamolil da mi ja objasnite postapkata za dobivanje makedonska visa od ambasadata vo Peking. Prasanjeto e: dali e potrebno tamu da se dostavi garantnoto pismo so site potrebni dokumenti i dali e potrebno aplikantot licno od ambasadata da ja podigne vizata ili istata moze da se podigne i od drugo mesto. Vi blagodaram i pozdrav
ИНФОРМАЦИЈА ЗА СТРАНЦИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ДА ОБЕЗБЕДАТ ВИЗА ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Услови и постапка: • Странец кој има намера да влезе и престојува во Република Македонија или да помине преку територијата на Република Македонија треба да обезбеди соoдветна виза пред неговото влегување во Република Македонија; • Барањето заедно со комплетната пропратна документација се поднесува до територијално надлежното ДКП. Во случај кога во државата во која странецот живее, односно престојува нема дипломатско-конзуларно преставништво на Република Македонија, странецот барањето за издавање на виза го поднесува до дипломатско-конзуларното преставништво на Република Македонија во најблиската држава; Истото е наведено и во нашиот визен режим на www.mfa.gov.mk. Не постои посебен урнек за поканата. Поканата треба да ги содржи следниве елементи: податоци за поканетото лице, податоци за лицето што кани, податоци за целта на посетата, податоци за периодот на посетата и податок дали вие ги покривате трошоците за престој (сместување и исхрана). Поканата се заверува на нотар и му се испраќа на странецот по пошта. За повеќе информации, молиме да се обратите до Амбасадата на Република Македонија во Пекинг: Embassy of the Republic of Macedonia in Beijing Sun Li Tun Diplomatic Compound 3-2-21, Post code 100600 Beijing - PR China ++ 86 10 6532 7846 ++ 86 10 6532 7848 ++ 86 10 6532 7847 beijing@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/beijing/en Потребни документи за добивање на македонска виза се: 1.Важечка и призната патна исправа со рок на важност најмалку 3 месеци подолг од планираниот престој на странецот во РМ 2.Фотографија во боја на бела позадина која верно го прикажува неговиот лик 3,5 x 4,5 см 3.Доказ за платена такса за обработка на барањето за издавање на виза 4.Документи за (индивидуално или колективно) патничко осигурување (полиса издадена од осигурително правно лице во државата каде престојува) 5.Документи со кои ја докажува целта и околностите на планираниот престој во Република Македонија (‘ гарантно писмо од физичко лице односно поканата од правно мора да бидат заверени од нотар) 6.Документи со кои докажува дека поседува доволно средства за издржување за време на престојот во Република Македонија и за вракање во државата од каде доаѓа или за патување во трета држава, или документи со кои докажува дека тие средства му се обезбедени на друг законски начин (да поседува парични средства во готово во домашна или странска конвертибилна валута, да поседува важечко средство на безготовинско плаќање (кредитни картички, травел чекови и слично), да поседува недвижни ствари и други средства). 7.Пополнета апликација за виза (во прилог) 8.Фотокопија од авио-билет или резервација. Забелешка: Секој странски државјанин кој на неговиот национален пасош издаден од државата чиј државјанин е странецот поседува и важечка повеќекратна шенген виза (важечка за сите држави потписнички на Шенгенскиот договор), може да влезе во Република Македонија без виза и да престојува во Република Македонија најмногу 15 дена. Шенген визата треба да е важечка најмалку 5 дена повеќе од дозволениот престој во Република Македонија остварен врз основа на Шенген визата
ve molam, za drzavjanite od moldavija dali treba viza za makedonija, i kade se dobiva, posto vo moldavija nema makedonska ambasada. dali moze so pokana od notar da zemat viza od aerodrpm. blagodaram.
Почитуван/а за државјаните на Молдавија потребна им е виза за влез во Република Македонија. За виза може да аплицираат во Амбасадата на РМ во Софија. За повеќе информации и потребни документи за издавање виза ве молиме да се обратите таму. Контакт информации: Embassy of the Republic of Macedonia in Sofia (also covering Republic of Moldova) Frederic Joliot-Curie 17, block 2, floor 3, Suite 5, Sofia 1113 ++ 359 2 870 15 60 ++ 359 2 870 50 98 ++ 359 2 971 28 32 sofia@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/sofia/en
ve molam za informacija devojkata mi e od Japonija kaj mene e na gosti skoro 25 dena znam deka ima pravo na prestoj kako tursit uste 65 dena saka da ostane podolgo vreme vo Makedonija so namera da sklucime brak ima finansii da ostane podolgo vreme plus prestojuva vo mojot dom dali e mozno da i se prodolzi prestojot vo R.M (ili godisna viza), bidejki treba da odime vo Avstrija vo Japonskata ambasada (bidejki tie imat nadleznost za teritorijata na MK) za da gi izvadi potrebnite dokumenti za sklucuvane brak vo R.M.Se javivme telefonski vo Japonskata ambsada vo Viena ni dadoa zbunuvacki informacii za potrebnite dokumenti za skulcuvane brak so makedonski drzavjanin koi dokumenti i se potrebni za sklucuvane brak vo R.M?odnapred vi blagodaram mnogu
Почитуван, согласно членот 77 од Законот за странци, за склучувањето на вашиот брак, со вашата девојка можете да се обратите до Министерството за внатрешни работи, со барање за дозвола за привремен престој по основ на семејно обединување (ул. Кеј Димитар Влахов бб - во зградата на МТВ).
Дали може колумбиски државјанин со Шенген виза тип Д (студентска) со важење до јануари 2012 да престојува во Македонија неколку дена во октомври 2011?
Почитуван/а, во конкретниот случај на лицето му е потребна виза за влез во Република Македонија.
Pocituvani, dali na makedonski drzavjanin mu e potrebna viza za vo Peru,dokolku e potrebna koja e postapkata ?Blagodaram
Почитуван/а, за туристички престој во Перу до 90 дена, за државјани на Република Македонија, не е потребна виза.
Почитувани, која е процедурата за добивање туристичка виза за САД? Статус: Студент ( абсолвент ), невработен, сакам да идам на гости таму.. Гарантен лист и све останато што е потребно од таму ќе ми биде пуштено.. Но мене лично ме интересира КОЈ Е НАЈЛЕСЕН И НАЈСИГУРЕН начин за добивање виза? ( пошо не планирам да фрлам пари безвезе) Што документи ќе ми бидат потребни за доказ дека ќе бидам вратен во Македонија или нешто слично.. Благодарам однапред.. Поздрав!
Почитуван, во врска со вашето прашање може да се обратите во Амбасадата на САД во Скопје на овој контакт број. (02)3102000, или нивната веб страница: http://skopje.usembassy.gov
Почитувани, Планирам крстарење со брод во времетеранење од еден месец низ следните држави: Италија, Грција, Шпанија, Турција, Монте Карло, Франција, ќе ми треба ли виза за некоја од овие држави??? Ви благодарам.
Почитувана, доколу имате валиден биометриски пасош не ви е потребна виза за наведените земји.
pocituvani, ja sum grdjanin na republika makedonija, ziveam od 1992 god. vo svaicarija i imam viza C, moeto prasanje, sakam da odam so drugar vo moskva za 3 dena toj e peac, ali me pokanuva i mene da odam so nego, dali mi treba viza za rusija? vi blagodaram
Почитуван, за државјани на Република Македонија потребна е виза за влез во Руската Федерација, обратете се до Абасада на Руската Федерација.
Почитувани, би сакал да знам дали ми треба виза за Ирска? Благодарам однапред,
Почитуван, за државјани на Република Македонија потребна е виза за влез во Ирска, за аплицирање за виза надлежна е нивната Амбасада во Братислава +421 2 59 30 9611.
Почитувани, Дали е потребна виза за туристичко патување во Швајцарија со биометриски пасош? Ви благодарам однапред.
Почитувана, не ви е потребна виза.
POZDRAV OD ITALIA GOSPODINE SAKAV DA VE PRASAM ZIVEAM SO ZENAMI KOJA E GRAGANKA OD MOLDAVIJA I POSAKAV DA JA DONESAM VO MAKEDONIA SAKAV DA SE VENCAM VO MAKEDONIJA I IMAM KERKA OD 8 MESECI PA SAKAV DA PRASAM DALI I TREBA VIZA IMAME KARTA DI SOGORNO KOJA NEMA DATA NA ROK POMINUVAGNE VAZI ZA SEKOGAS AKAV DA GO DONESAM DEVOJCETO ZA DA GO PRIJAVAM KAJ NAS I DA MU DAM DRZAVJANSTVO MAKEDONSKO CEKAM VAS ODGOVOR ODNAPRED VI SE ZABLAGODARUVAM
Почитуван, за државјаните на Молдавија потребна им е виза за влез во Република Македонија. Но согласно Законот за странци, секој странски државјанин, носител на валидна патна исправа на трета земја, а има регулирано постојан престој во земја членка на Европската Унија или потписничка на Шенгенскиот договор, може да влезе во Република Македонија без виза, со престој до 15 дена. Во Италија (Permesso di soggiorno CE per soggiornanti di lungo periodo. (Carta di soggiorno per cittadini stranieri). Dall'8 gennaio 2007, la carta di soggiorno per cittadini stranieri è stata sostituita dal permesso di soggiorno CE per soggiornanti di lungo periodo. Questo tipo permesso di soggiorno è a tempo indeterminato e può essere richiesto solo da chi possiede un permesso di soggiorno da almeno 5 anni). За повеќе информации обратете се до Амбасадата на Република Македонија во Рим. За венчавање: Надлежност на МВР на РМ. Повелете линк: http://uslugi.gov.mk/UslugaDetali.aspx?UslugaID=D18F706B32FB40CF9CA7B4DEEF95E55D Упис на детето во матична книга на родени и книга на државјани на Република Македонија можете да го направите во Амбасадата на Република Македонија во Рим или во Република Македонија – за повеќе информации обратете се до Амбасадата на Република Македонија во Рим.
Pocituvani dali mi e potrebna viza za vlez vo Chile so biometriski pasos? I ako ne mi potrebna kolku dena mozan da ostanam? Vi Blagodaram
Почитуван, за туристички посети во Чиле, на македонските државјани не им е потребна виза. Секако, при влезот во државата треба да можат да прикажат: повратна авионска карта, доказ за обезбедено сметување/туристички аранжман, доволно финансиски средства за престојот/или кредитни картички, како и важечки пасош.
sto e potrebno za nov pasos 2673
Почитуван/а, потребно е да се обратите до Министерството за Внатрешни Работи на Република македонија
Почитувани,планирам патување во Италија со престој од 60 дена, знам дека виза не ми е потребна бидејќи имам биометриски пасош,меѓутоа ми треба гарантно писмо, па сакав да ве прашам каде би можела да најдам валиден примерок од гарантно писмо?? Ви Благодарам
Почитувана, потребно е да се обратите до Амбасадата на Ребублика Италија во Република Македонија, повелете контакти: Embassy of the Republic of Italy, Osma Udarna Brigada 22, 1000 Skopje telephone: +389 2 3236 500 fax: +389 2 3236 505 e-mail: segreteria.skopje@esteri.it web site: www.ambskopje.esteri.it
dali e potrebna viza! za makedonski graganin! so nov pasos? ve molam odgovorite mi shto da pravam poshto se naogam vo germanija i sakam da patuvam vo rusija na nekolku dena kako turista! fala odnapred!
Почитуван, за влез во Руската Федерација потребна ви е виза, потребно е да се обратите до Амбасадата на Руската Федерација во Германија.
zdravo, sakam da prasam jas se naogam vo germany,3 meseci : dali mozam da minam granica i povtorno da se vratam nazad, ili moram da prestojuvam vo macedonia 3 meseci pak ponovo da dojdam tuka, odnapred vi blagodaram pozdrav
Почитуван, се подразбира дека сега мора да бидете 3 месеци надвор од Шенген зоната.
Sakam da apliciram za turisticka viza vo SAD, moite rodnini ke mi pratat garantno pismo , dali osven mene treba da se prati i vo americka ambasada vo Skopje? Blagodaram
Почитуван, нема потреба, бидејќи поканата ќе биде кај вас и вие ќе ја приложите кога ќе аплицирате.
pocituvani na 9.02.2012 apliciraf za italjanska viza (soedinuvajne so bracen drugar) vo konzulatot vo skopje agi dostavif site potrebni dokumenti no od nivna strana mi e pobarano da mojata sopruga zaedno so mene da prisustvuva za aplicirajne na viza vo konzulatot vo skopje..taa e italjanski drzavljan jas so nea pred polnolestvo sklucif brak taa nemoze da dojde vo konzulatot vo skopje uci skolo...kakvo mislejne vie bi dale da jas dobiam viza na kakof drug nacin da dobiam viza za soedinuvajne na bracen drugar za vo italija....VI BLAGODARAM..
Почитуван, во врска со вашето прашање ве известуваме дека за добивање виза ( за соединување со брачен другар) италијанската Амбасада во Скопје може да ве советува, контакт број 023236500
Почитувани, живеам во Германија, а би сакала да патувам за Кина наредниот месец. Би можеле ли да ми кажете каде можам да аплицирам за кинеска виза? Ви благодарам однапред!
Почитувана, во врска со вашето прашање ве известуваме дека за добивање кинеска виза за државјаните на Република Македонија надлежна е Амбасадата на НР Кина во Скопје, контакт број: 3213163, бидејќи се наоѓате во Германија за подетални информации може да ја контактирате Амбасадата на НР Кина во Германија контакт број : +49-30-27-588-555
Dokolku imam reguliran prestoj vo Germanija so rabotna viza, dali treba da vadam viza, dokolku sluzbeno sum praten vo Dubai, KATAR, UAE, ili moze isto kako germancite da dobijam viza pri vlez (na aerodrom)?
Почитуван, сите информациите може да ги најдете на нивниот сајт: www.mofa.gov.ae/mofa_english
za da ostanam vo slovenija pojce od tri meseci i da rabotam so makedonski pasos...koi se uslovite...
Почитуван, во врска со вашето прашање молиме да се обратите во Амбасадата на Словенија во Скопје контакт број: 3178730/734.
Ke ve molam, sakam da odam vo Ukraina na 3 meseci jas sum Makedonski drzavjanin dali mie potrebna viza i ako mie potrebna kade da se obratam......Vi blagodaram
Почитуван/а, за влез во Украина потребна ви е виза, за виза можете да аплицирате во Амбасадата на Украина во Република Македонија, Embassy of Ukraine, Albert Shvajcer 7-9, 1000 Skopje telephone/fax: +389 2 3178 120 +389 2 3179 259 e-mail:emb_mk@mfa.gov.ua, ukremb@t-home.mk web site:www.mfa.gov.ua/Macedonia
pocituvani ziveam vo rusija i ve molam da mi kazete kakvi dokumenti se potrbni za sklucuvanje na brak so ruski gragjanin ?vi blagodaram
Почитуван, потребно е да се обратинте до надлежните руски органи.
Pocituvani, nikako ne mozam da najdam podetalni informacii za postapkata za dobivanje na rabotna viza za vo Katar. Dali bi mozele da mi kazete kade bi trebalo da se obratam za podetalni informacii? odnapred vi blagodaram na odgovorot, Borko
Почитуван, за подетални информации ве молиме да се обратите до најблиското представничтво на Катар во Рим од каде тие ја покриваат Република Македонија, повелете тел. број.....+39 06 44 249 450.
Zdravo, me interesira da prasam dali na drzavjanin od Urugvaj mu e potrebna viza za vlez vo Makedonija? A isto taka me interesira dali na mene kako makedonski graganin mi e potrebna viza za vlez vo Urugvaj? i ako e potrebna kade treba da se obratam. Odnapred vi blagodaram
Почитувана, за државјани на Уругвај не е потребна виза за влез во Република Македонија, но за државјани на Република Македонија потребна е виза за влез во Уругвај, за подетални информации како и за аплицирање за виза потребно е да се обратите до најблиското нивно дипломатско конзуларно представништво кое се наоѓа во Истанбул, тел. број +902163395406.
Bi sakal da ve prasam dali bi mozel da dobijam legalen prestoj vo turcija poveke od dva meseca bez da moram da ja napustam i koi sa uslovite za dobivanje na istoto. bi blagodaram
Почитувани, не сме надлежни да одговораме за законските прописи на други држави, потребно е да се обратите до Амбасадата на Република Турција во Република Македонија Embassy of the Republic of Turkey, Slavej Planina bb , 1000 Skopje telephone: +389 2 310 47 10 +389 2 311 32 70 +389 2 313 02 52 +389 2 313 12 18 +389 2 311 21 73 fax:+389 2 311 70 24 e-mail:turkish@on.net.mk
pozdrav...pocituvani...imam edno prasanje,od 02.10.11 do 24.12.11 bev vo nemacka pa sega sakav pak da odam pa mene me interesirase dali mozam sega pak da odam ili treba da cekam da minat 3 mesici za da imam pravo pak da odam
Почитуван, правилото е следно: сметано од првиот влез во период од 6 месеци максимално во Шенген зоната можете да престојувате 90 дена.
za drzavlanin na republika makedonija dali je potrebna viza za egipet i kade moze toa da se napravi, Vo egipetska ambasada ili na aerodrom? blagodaram
Почитуван, за државјани на Република Македонија потребна е виза за влез во Египет, за сите детали треба да се обратите до Амбасадата на Египет во Софија, тел.+359 2987021,+359 29881509.
Pocituvani Ke ve molam da mi kazete dali e potrebna viza za India i ako treba, kade moze da se izvade.
Почитуван, за државјани на република Македонија потребна е виза за влез во Индија, за сите детали потребно е да ја контактирате Амбасадата на Индија во Софија......тел. +359 2 963 56 75.
Pocituvan.Ve molam da mi odgovorite na prasanje vo vrska pasosite. Pokraj makedonskiot,poseduvam i bugarski pasos.Makedonskiot pasos ne mi e biometriski i vazi uste edna godina.Porano se izvestuvase deka nebiometriskite pasosi ce bidat validni do datumot na istekot na rokot na vazenje.No na TV izvestile deka povece ne se validni i mora da se izvadat novi biometriski.Me interesira dali sega posto pasosot ne mi e biometriski i vece e nevazecki,mozam da ja napustam teritorijata na R.M. so bugarskiot pasos,bidejci do sega koga ja napustav drzavata na makedonskata granica go baraa makeonskiot pasos.
Почитуван, потребно е да се обратите до Порталот на МВР. Инаку согласно законската регулатива на Република Македонија, македонските државјани иако поседуваат и државјанство на други држави, согласно со тоа и пасош на друга држава, облигаторни се територијата на Република Македонија да ја напуштат со македонска патна исправа, во случајов со нов македонски биометриски пасош, бидејќи старите важеа заклучно со 27.02.20112 година.
Pocituvan, Ve molam da me informirate dali za makedonski drvjani e potrebna viza za Juzno Africka Republika i ako e potrebna, kade treba da se obratam. Odnapred vi blagodaram.
Почитуван, за државјани на Република Македонија потребна е виза за влез во Јужно Африканската Република, за подетални информации за аплицирање за виза потребно е да се обратите до нивното представничтво во Атина од каде тие не покриваат, повелете контакт тел. број +302106106645.
Поздрав јас сум Косовски Државјанин оженет веќе 6 Месеци со Државјанка на Македонија,живеам при родителите на жената,имам привремена лична карта,ми интересира кои се процедурите за добивање Привремен Пасош на Реп.Македонија????однапред ви балгодарам.....
Почитуван, потребно е да се обратите до порталот на МВР на РМ, каде ќе добиете целосен одговор.
DALI E POTRBNS VIZA ZA TURISTICKI PRESTOJ VO IZRAEL?
Почитувана, за влез во Израел не ви е потребна виза.
Potrebna mi e informacija za patna isprava...se naogam vo USA pasosot mi e istecen me interesira dali e mozno da se pokrene postapka od ovde za nova patna isprava. Dobiv informacii deka nekolku pati vo godinata doagaat mobilni sluzbi za otisoci i slicno..ve molam podetalni informacii
Почитувана, потребно е да дојдете во РМ, или во некој од Генералните конзулати на РМ во САД, во Њујорк или Чикако каде може да аплицирате за виза. За лична карта и возачка дозвола се аплицира исклучиво во РМ.
Здраво, сакам да склучам брак со девојка од белорусија во Македонија.Како ќе биде регулиран нејзиниот престој доколку живееме тука во државава?дали ќе добие државјанство? и каде да се обратиме за подетални информации?? Благодарам
Почитуван, за подетални информации потребно е да се обратите до порталот на МВР.
Почитувани, би ве замолил да ми ја објаснете процедурата за добивање на 3 месечна работна виза за во Турција, за македонски државјанин, поточно студент. Ви благодарам. Поздрав
Почитувана, потребно е да се обратите до Амбасадата на Република Турција во Скопје, тел. 3104 710.
Pocituvan,na sajtot na makedonska ambasada vo indija pisuva deka za indiskite gragani ne e potrebna viza za poseta na makedonija so prestoj do 90 dena.Vo ambasadata imaat sosema poinakov odgovor deka sepak e potrebna viza .....malku sme zbuneti pa ako moze da ni dadete tocen odgovor na ova prasanje: dali e potrebna ili ne viza za indiski graganin da ja poseti makedonija? Odnapred vi blagodaram.
Почитувани, за индиските државјани потребна е виза за влез во Република Македонија.
zdravo. me interesira dali ovaa godina e potrebna viza za ruskite drzavjani, minatata godina ne trebase od 1 mart do 30 oktomvri.
Почитувани, сега за сега таква одлука нема, инаку таа одлука ја носи владата на РМ, а се однесува за времено еднострано укинување на визи за државјаните на Руската Федерација.
Здраво ако може едно прашање... Филипински државјанин има аплицирано и добиено македонска туристичка виза и моментално визата и е во нејзиниот пасош ...но таа го испушти летот од градот Себу во Филипини Мактан аеродром бидејки слжбата за имиграција ја спречила да влезе и очигледно не ја признаваат македонската виза и ја прашувале каде како и зошто ке престојува и дека не може да ме посети....Бидејки картата ми е платена и визата ми истекува до 15 април дали ке ме во најскоро да ми излезете во пресрет...бидејки ако ми истече визата ке мора да аплицирам по 3 пат за македонска виза бидејки првиот пат бев одбиен кога аплициравме втор пат барањето за виза беше прифатено сега ако аплицирам 3 пат за Македонска виза ке треба да плакам 3 пат 70 евра и 2 пат 230 евра за DHL поштата која ке го достави пасошот при повторното лепење на визата во пасошот...ве молам за помош и брз одговор БЛАГОДАРАМ ОДНАПРЕД од Јохан Митев
Замолуваме прецизно да го поставите прашањето.
Dali firmite zakonski se obvrzani da gi osiguraat kolektivno vrabotenite vo slucaj na povreda pri rabota i ako se obvrzani po koj clen od koj zakon da pobaram.A dokolku vo slucaj na povreda pri rabota rabotnikot ne e osiguran kako da postapi?Blagodaram
Почитувана, потребно е да се обратите до Министерството за труд и социјална политика.
Прашањето ми е дали Министерството за Надворешни работи има домен да помогне во такви ситуации или нема .. ? кога документите и се во ред има македонска виза и повратен билет но службата за миграција која прави контрола на аеродромот не ја пушта и и бара доказ причина за посета и каде ке престојува и многу други работи....и не ја пушта да влезе во авионот
Почитуван г-дине, Министерството за надворешни работи на Република Македонија ги заштитува интересите, правата и имотот на државата и на нејзините државјани и правни лица во странство. Во конкретниов случај, се работи за странски државјанин.
Почитуван ..јас имам забрана за унграрија..а бидејки таа е во шенген зона, дали забраната ми важи и за германија?
Почитувана, не сме надлежни да одговориме на вашето прашање, ве молиме да се обратите до надлежните органи на земјата во која планирате да патувате.
sakam da patuvam za Brazil. imam informacija deka moze da se patuva bez viza so maksimalen prestoj do 90 dena, no jas sakam da ostanam poveke od 90 dena.koi dokumenti mi se potrebni za prestoj podolg od 90 dena? blagodaram
Почитуван, потребно е да се обратите до најблиското Дипломатско Конзуларно Представништво на Бразил кое ја покрива Република Македонија во Софија, тел. за контакт: +359 29719823.
здраво, имам пријател од руската федерација кој ќе доаѓа за неколку месеци со покана, летот ќе биде до софија, ме интересира дали му треба некаков друг документ (освен поканата) за да може преку бугарија да дојде во македонија. благодарам!
Почитувани, nа руските државјани не им е потребна виза за влез и краток престој во Република Македонија за периодот од 15 март 2012 до 15 март 2013 година. Но, граничната контрола е во надлежност на Министерството за внатрешни работи. За повеќе информации: http://www.mvr.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=200&mid=717&tabId=102&tabindex=0.
Zdravo me interesira dali e potrebna viza za Meksiko ? Vi blagodaram
Почитувана, за влез во Мексико потребна е виза, не покрива нивната Амбасада во Белград, повелете контакт телефон.....+381113674170.
KOI DOKUMENTI MI SE POTREBNI ZA TURISTICKA VIZA ZO KINA,KAKVA I KAKOV FORMAT TREBA DA BIDE FOTOGRAFIJATA
Почитувана, за сите детали потребно е да се обратите до Амбасадат на Република Кина во РМ: Embassy of the People's Republic of China, "474" No.20, 1000 Skopje telephone: +389 2 3213 163 fax: +389 2 3212 500 web: http://mk.china-embassy.org e-mail: chinaembmk@mfa.gov.cn
Pocituvani prv vlez vo Svedska napraviv na 17 dekemvri 2011 i prestojuvav 42 dena i se vrativ nazad vo mk koe sto mislam znaci deka mi preostanuvaat 48 dena prestoj do 17 juni 2012.prasanjeto mi e ako vlezam vo Svedska primer 44 dena pred 17 juni (koe sto pravi vkupno 87 dena prestoj vo tek na 6 mesecniot period) dali ke mozam da ostanam uste 2 nedeli posle17 juni(vkupno da sedam 59 dena) ,neli od 17 juni mi pocnuva noviot 6 mesecen period ili e potrebno da napravam izlez i povtoren vlez za da imam pravo na novite denovi ?
Почитуванa, правилото е следно: сметано од првиот влез во период од 6 месеци максимално во Шенген зоната можете да престојувате 90 дена.
treba mi viza za turcija jas sum makedonski gragjanin ama ziveam vo bugarija moze li da se obratam vo ambasadata na republika turcija vo sofia ili treba vo skopje da dojdam ve molam za odgovor
Почитуван, потребно е да ја консултирате амбасадата на република Турција во Софија, само тие се надлежни да ви одговорат дали може да аплицирате таму.
imam validen star makedonski pasos so vaznost do 2016 i amerikanska zelena karta sakam da patuvam turcija na tri nedeli i nemam vreme da vadam nov biometriski pasos dali mozam da patuvam so stariot pasos na tri nedeli ?
Почитуван, старите небиометриски пасоши од 27.02.2012 година повеќе не се валидни и не може да се патува со нив.
mi trebaat informacii t.s koi dokumenti mi se potrebni za vencavka vo avstrija,a koi za viza
Почитуван, за подетални информации потребно е да се обратите до Амбасадата на Австрија во Република Македонија, повелете контакти: Embassy of the Republic of Austria, Mile Popjordanov 8, 1000 Skopje telephone: +389 2 3083 400 +389 2 3083 700 fax: + 389 2 3083 350 e-mail: skopje-ob@bmеia.gv.at
sakam da patuvam na gosti vo irska kazete mi dali e potrebna viza za irska i ako mi e potrebna kade da ja izvadam i kade da se obratam
Почитувана, за влез во Ирска потребна ви е виза, надлежна за државјани на Република Македонија е Амбасадата на Ирска во Братислава повелете контакт тел.+421 2 59 30 9611.
Сакам да прашам во врска со престојот во шенген зоната. Дали кога ќе поминат првите 180 дена од првиот ден на влез во зоната, потоа веднаш почнуваат да течат наредни 180 или пак тоа зависи од следниот нареден влез?
Почитуван, секако дека наредните 180 дена се сметаат со наредниот остварен влез во Шенген зоната.
Kade i kako da apliciram za viza za Mauricius?
Почитуван/а, за во Маурициус потребна е виза за државјани на Република Македонија, за виза потребно е да аплицирате во нивното ДКП во Париз од каде ја покриваат Република Македонија, повелете контакт телегонски број +33142273019.
Pocituvani, Ziveam vo Avstralija i poseduvam samo Avstraliski pasos, no roden sum vo Makedonija (SFRJ). Planiram prestoj (4 nedeli) vo Makedonija. Imam slusnato deka so nekoj nov zakon ako ne poseduvam makedonski pasos nema da me pustat da ja napustam Makedonija. Dali e toa tocno da mora da se vadi makedosnki pasos za da povtorno ja napustam drzavata? Blagodaram.
Почитуван, потребно е да се обратите до МВР, тел. 3142356 или до Генералниот конзулат на Република Македонија во Мелбурн, тел. 00 61 3 986 722 00 за подетални информации.
Pocituvani,imam devojka od Ukraina pa me interesita dali i treba viza za vlez vo makedonija i dali moze da se izvadi taa viza vo Ceska-Praga posto jas tamu rabotam a ona ke dojde vo Praga za 2 meseci. blagodaram
Почитуван, согласно Одлука на Владата на Република Македонија, на државјаните на Украина не им е потребна виза за влез во Република Македонија. Одлуката се однесува за периодот од 15 март 2012 до 15 март 2013 година. Должината на престој не смее да надмине 90 дена во рамките од 6 (шест) месеци.
Pocituvani, Imam Makedonsko dirzavjanstvo i ziveam vo Svajcarija. Do sega ne mozev da najdam informacii, za koi drzavi vo svetot nemam porteba od viza za koja mora da se aplicira pred patuvanje. Dali ima nekoja oficijalna strana kade mozam da go proveram toa? Blagodaram.
Почитувана, повелете линк кон визниот режим на Република Македонија: http://www.mfa.gov.mk/?q=node/270
zdr pocituvani,sakav da prasam dali ke mi treba viza za u spania na primer barcelona,imam biometriski paspos,ali samo sto sum praena so norveski dokumenti.
Почитувана, за Шпанија не ви треба виза за престој до 90 дена, доколку поседувате валидна биометриска патна исправа (пасош) издадена од Република Македонија.
Здраво од Германија. Јас сум македонец и живеам во Германија. Имам германска виза (Aufenhaltserlaubnis §28 Abs.1 Satz 1 Nr.1 AufenthG) и сакам од Германија со авион да паутвам ѕа Турција. Моето прашање: Дали ми е потребна виза за Турција? Имам македонски пасош издаден во 2009 година. Ќе ви бидам многу благодарен на орговорот. Поздрав Алекс
Помеѓу Република Македонија и Република Турција нема визен режим, што значи дека државјаните на двете земји можат да влегуваат и да престојуваат до 60 дена без виза.
почитувани според мои сознанија договор за безвизен режим помеѓу македонија и бразил е потписш пред точно една година. дали може македонски државјанин сега да патува во бразил без виза бидејќи дел од луѓето ме убедуваат дека треба. би сакала точна информација во врска со ова. ви благодарам
Почитувана, договорот сеуште е во постапка за усвојување, тековно ви е потребна виза за влез во Бразил, за виза треба да аплицирате во Амбасадата на Бразил во Софија, повелете контакт телефон +359 29719823.
zdravo....me interesira so se slucuva so novite makedonski vozacki dozvoli vo italija ,ne mozeme da gi smeneme a ne mozeme ni da gi koristeme....veke tri godini cekam nekakov odgovor... ima li nekoj da se zainteresira vo vrska so ova,do koga vaka...blagodaram pozzzz
Почитувана, преговорите со италијанската страна се во тек, надлежна институција за водење на преговорите од македонска страна е МВР, и се надеваме наскоро дека ќе биде решен проблемот на задоволство на лицата кои имаат потреба од конверзија на возачките дозволи.
Zdravo! Sakam da prasam dali mi treba viza za Izrael. Ke patuvam ot Bugarija i sum so makedonski biometriski pasos za prestoj ot 4 dena.Odnapred Vi blagodaram!
Почитувана, не ви е потребна виза за туристички престој во Израел.
Сакам да одам во Перу. Дали ми треба виза и ако ми треба, каде треба да се обратам. Ви Благодарам.
Почитуван/а, за државјани на Република Македонија за влез во Перу не е потребна виза за туристички престој.
Здраво! Сакам да прашам ..кога ке престојуваш во некоја земја 90 дена и ке се вратис во Македонија и после по колку време можеш пак да престојуваш во таа земја каде што си бил претходно...Ви благодарам
Почитуван, потребно е да се направи пауза од три месеци и потоа повторно можете да престојувате до 90 дена во земја од Шенген зоната.
za gruzija dali e potrebna viza blagodaram odnapret
Почитуван, потребна ви е виза за влез во Грузија, за виза треба да аплицирате во нивното најблиско представништво од каде не покриваат тоа е нивната Амбасада во Анкара, повелете контакт тел.број +903124918031.
Почитувани, поседувам Виза од тип Д за Шпанија за период од 5 месеци, меѓутоа на визата стои само еден влез.Во шпанија сум веќе 4 месеци.Ме интересира дали доколку сега излезам од Шенген зоната на неколку дена, ќе можам после повторно да влезам во Шпанија?
Почитуван, посочуваме дека прашањето треба да го поставите до МВР на Шпанија, подрачна единица на полицијата во вашето место на престој.
Zdravo, dali za transit na aerodrom vo Ukraina treba viza za Mk drzavjanin?? Blagodaram
Почитуван, посочуваме дека прашањето треба да го поставите до Амбасадата на Украина во РМ, повелете контакти: Embassy of Ukraine, Albert Shvajcer 7-9, 1000 Skopje telephone/fax: +389 2 3178 120, +389 2 3179 259 e-mail:emb_mk@mfa.gov.ua ukremb@t-home.mk web site:www.mfa.gov.ua/Macedonia
Pocituvani, Dali na drzavjanin na Filipini mu e potrebna visa da ja poseti Makedonija i ako mu e potrebna, dali jas kako drzajanin na Makedonija mozam da garantiram za nego. Blagodaram
Почитувана, за државјани на Филипини потребна им е виза за влез во Република Македонија, секако дека вие можете да му гарантирате, гарантното писмо треба да биде заверено од нотар.
Pocitivani imam emdno tesko prasanke sto nemi dava mir sakam mojata majka da dojdw vo.italia na 6 juni ima rezervisanp avionska karta taa e slovenski.penzioner i sakam da posede do14 septemvri so toaod 8avgust do 22avgust e vo.makedonia dali.ja sleduva do 14 septemvri da sedi vo.italia poslw
Почитуван, правилото е следно: сметано од датумот на првиот влез, во период од шест месеци максимално може да престојува до 90 дена во Италија.
Почитувани, би сакала да прашам за процедурата за добивање на туристичка виза за Британија. Конкретно ме интересира колку време се чека за закажување на термин откако е аплицирано on-line, дали доколку ги имаме сите валидни документи ни е загарантирана визата?Станува збор за брачен пар, државјани на Република Македонија, вработени. Однапред благодарам
Почитувана, треба да се обратите до Амасадата ва Велика Британија и Северна Ирска во РМ које е единствено надлежна да ви одговори. British Embassy, Salvador Aljende 73, 1000 Skopje telephone: +389 2 3299 299 fax: +389 2 3179 726 e-mail:britishembassyskopje@fco.gov.uk
Pocituvani, ve molam da mi odgovorite, jas ziveam vo kipar i pred 10 meseca stapiv vo brak ovde vo kipar no soprugot moj e od Republika Ghana, Afrika, toj e student ovde, sega sakame da odime vo Makedonija da go prijavime brakot i da ostaneme da ziveeme vo Makedonija, taka, vo Kipar nemame Makedonska ambasda pa kako bi mozele da izvadime makedonska viza za soprugot za vlez vo Makedonija, dali moze so sengen viza tip A da vleze i da go registrirame brakot, gi imame site potrebni dokumenti so apostile zavereni... odnapred vi blagodaram
Почитувана, известуваме дека на државјаните на Гана им е потребна виза за влез во Република Македонија. Согласно Законот за странци, странецот кој има намера да влезе и престојува во Република Македонија или да помине преку територијата на Република Македонија треба да обезбеди соодветна виза пред неговото влегување во Република Македонија. За сите земји од африканскиот континент надлежна е Амбасадата на Република Македонија во Каиро. Но, ако вашиот сопруг има привремен престој во Кипар, тогаш му е дозволено да аплицира во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во Атина или Солун. За повеќе детали ве молиме да се обратите до наведените македонски претставништва во Грција. Напомена: 1. Секој странски државјанин кој на неговиот национален пасош издаден од државата чиј државјанин е странецот поседува и важечка повеќекратна шенген виза (важечка за сите држави потписнички на Шенгенскиот договор), може да влезе во Република Македонија без виза и да престојува во Република Македонија најмногу 15 дена. Шенген визата треба да е важечка најмалку 5 дена повеќе од дозволениот престој во Република Македонија остварен врз основа на Шенген визата. 2. Секој странски државјанин, носител на валидна патна исправа на трета земја, а има регулирано постојан престој во земја членка на Европската Унија или потписничка на Шенгенскиот договор, може да влезе во Република Македонија без виза, со престој до 15 дена.
kakvi dokumenti se potrebni za mojot soprug( so koj se vencavme vo Bugarija ,inaku e od Nigerija i imame dve godisno dete koe e so mk drzavjanstvo kako mene)za da zeme viza D od ambasadata vo Sofija, za da zivee vo Makedonija so nas...Ve molam odgovorete mi...Makedonka
Почитувана, известуваме дека вашиот сопруг може да побара виза Д и привремен престој по основ на семејно обединување преку Амбасадата на РМ во Софија. За повеќе детали, посочуваме да ја контактирате Амбасадата на РМ во Софија на следнава адреса: Frederic Joliot-Curie 17 block 2, floor 3, Suite 5 Sofia 1113 Тел.++ 359 2 870 15 60, ++ 359 2 870 50 98, ++ 359 2 971 28 32 E-mail: sofia@mfa.gov.mk Web site: http://www.missions.gov.mk/sofia
Dali e potrebno viza ili nekakva pokana za gragjanin na Belorusija da dojde na gosti vo Makedonija ??? Fala mnogu
На државјаните на Белорусија потребна им е виза за влез и престој во Република Македонија. Посочуваме старнецот да се обрати до Амбасадата на РМ во Москва: Embassy of the Republic of Macedonia in Moscow (also covering Republic of Belarus) Dmitrija Uljanova 16, corpus 2, entrance 8, floor 1, Suite 509&510 117292 Moscow ++ 7499 124 33 57, ++ 7499 124 33 59, ++ 7495 982 36 34 moscow@mfa.gov.mk mkambmos@mail.tascom.ru
Dali e potrebna viza za na Kuba?Blagodaran
Почитуван, за влез во Куба не ви е потребна виза.
Ќе ве замолам да ми кажите дали можи да се извади виза за Азербеџан во МВР и колку е дозволено да се престојува?
Почитувана за влез во азербејџан потребна ви е виза, за виза можете да аплицирате во Амбасадата на Азербејџан во Анкара, за сите детали повелете контакт телефон +903124412620.
Pocitvani, Koja e postapkata za drzavjanin od Afrika (Nairobi) da dobie viza za 10dneven prestoj vo Makedonija? Vo Nairobi, nema makedonsko pretstavnistvo, kade najblisku do Nairobi, gostinot moze da najde mak. ambasada/konzulat i da podnese baranje za viza? Blagodaram.
Почитуван, за македонска виза треба да аплицира во Амбасада на Република Македонија во Каиро, повелете контакти: Road Al Nahda 41, 3/402, Maadi, Cairo ++ 202 23 805 269 ++ 202 27 508 501 ++ 202 27 508 502 kairo@mfa.gov.mk dkpkairo@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/cairo
Koja e procedurata za eden moj drugar od Egipet da dojde vo Makedonija? Dali treba da mu pratam oficijalna pokana ili moze da aplicira za viza samo so moite podatoci zosto jas ne sum vo Makedonija se do 10 dena pred negovoto doaganje. Vi blagodaram
Почитуван, странката треба да аплицира за виза во Амбасадата на РМ во Каиро, за сите потребни детали може да се обрати таму, повелете контакти: Амбасада на Република Македонија во Каиро Амбасадор, г-дин Миле Манолев Road Al Nahda 41, 3/402, Maadi, Cairo ++ 202 23 805 269 ++ 202 27 508 501 ++ 202 27 508 502 kairo@mfa.gov.mk dkpkairo@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/cairo
Pocituvan,dali italianec moze da dojde vo Makedonija na odmor samo so pasos, ili e potrebno i viza?
Почитувана, жители на ЕУ во Република Македонија може да влезат и со валидна лична карта.
Pocituvani, Me interesira dali vo Makedonija ima nekakvo diplomatsko pretstavnistvo na Katar???Ako ima kade se naoga?? Blagodaram
Почитувана, во Република Македонија сеуште нема дипломатско представништво на државата Катар, туку не покриваат преку нивната Амбасада во Рим, Embassy of the State of Qatar, Via Antonio Bosio, 14, 00161 Roma telephone: +39 06 4424 94 50 fax: +39 06 4424 52 73 e-mail: info@qatarembassy.it web-site: www.qatarembassy.it
ziveam vo italia moram hitno da si odam za makedonia a permesoto mi e isteceno 1 mesec i cekam da mi izleze drugoto ama treba vreme dali moze da si otidam i da se vratm bez problem samo so makedonskiot pasos
Почитувана, посочуваме да се обратите до надлежните органи на државата во која престојувате.
Почитувани,ме интересира дали на девојка ми од Украина и треба виза за влез во Македонија или може само со покана (и каде можам да ја добијам таа покана )- дали може во местото каде што живеам ?.Благодарам однапред
Почитуван, еднострано се укинати визите за краткорочен престој во Република Македонија за државјаните на Украина, до три месеци во текот на секој шестмесечен период, во периодот од 15 март 2012 година до 15 март 2013 година.
Почитувани,ме интересира дали на девојка ми од Украина и треба виза за влез во Македонија или може само со покана (и каде можам да ја добијам таа покана )- дали може во местото каде што живеам ?.Благодарам однапред
Почитуван, еднострано се укинати визите за краткорочен престој во Република Македонија за државјаните на Украина, до три месеци во текот на секој шестмесечен период, во периодот од 15 март 2012 година до 15 март 2013 година.
Pocituvani, Me interesira kade treba da se obratam za viza za Kina? Dali ima ambasada vo Makedonija ili pak treba da se odi vo Srbija?
Почитувана, потребно е да аплицирате за виза во Амбасадата на Кина во РМ, повелете контакти: Embassy of the People's Republic of China, "474" No.20, 1000 Skopje telephone: +389 2 3213 163 fax: +389 2 3212 500 web: http://mk.china-embassy.org e-mail: chinaembmk@mfa.gov.cn
Добар ден јас сум студент во Бугарија т.е на магистратура сум таму сега запишана но ми треба виза мислам д визам дали ќе можи да ми објасните какви документи се потребни и колку долго ќе чекам за таа виза?поздрав
Почитувана, потребно е да се обратите до надлежните органи на Република Бугарија.
Pocituvani,imam prijatelka od Kolumbija i taa saka da dojde da ja poseti Makedonija na nekolku dena.Kade treba da se obrati za dobivanje na viza za Makedonija.Odnapred Vi blagodaram
Почитуван, за виза потребно е да се обрати до некое од ДКП-ата на РМ во САД, Амбасада на Република Македонија во Вашингтон 2129 Wyoming Ave. NW Washington D.C. 20008 ++1 202 667 0501 ++1 202 667 2104 (Ambassador's Office) ++1 202 667 2131 washington@mfa.gov.mk usoffice@macedonianembassy.org http://www.missions.gov.mk/washington http://www.macedonianembassy.org или Генералниот конзулат на Република Македонија во Њујорк, 866 UN Plaza,Suite 522, New York, N.Y. 10017 тел : ++ 1 646 524 5750 тел : ++ 1 646 524 5752 факс: ++ 1 646 524 5754 е-пошта: cg.newyork@mfa.gov.mk
Здраво, ме интересира дали треба виза за македонски државјанин за во Гватемала? Ви благодарам.
Почитувана, за Гватемала не ви е потребна виза, за сите детали можете да се обратите до нивното представништво во Рим............+3906 36381143.
Pocituvani, dali e potrebna viza za makedonski drzavjanin za 14 dena prestoj vo Dubai?
Почитувана, за влез ВО Обединети Арапски Емирати потребна ви е виза, за повеќе информации повелете котакт телефони, во Рим.............+390636306100 во СК....................(02) 3118692.
Zdravo, jas pred nekoe vreme ve prasav za viza za Urugvaj i mi rekovte deka makedonski dravjanini vadat vo Istanbul, bi sakala da znam dali e toa promeneto bidejki dobiv informacija deka treba vo Bukurest, ako mozete bi sakala da znam tocno kade treba za viza za Urugvaj, i dali ima telefon da se javam ili email, odnapred vi blagodram pozdrav
Почитувана, информации што сте ги добиле од наша страна се точни, за повеќе информации повелете контакт тел. од нивната Амбасада во Истанбул...+902163395406.
ke ve molam ako sakate da mi objasnite sto treba za viza za amerika kako MUZICAR?dali e toa turisticka,ili ima nekoj drug tip viza ,i so treba???odnapred vi blagodaram
Почитуван, посочуваме да се обратите до Амбасадата на САД во Скопје.
Pocituvani, Momentalno se naogam vo SR Germanija, i imam viza za Au pair (bejbister) ednogodisna, moeto prasanje e dali od koga ke se vratam,vo mk posle vizata mozam da patuvam vo Germanija , Avstrija,... turisticki, ili treba da cekam nekoj period, Blagodaram
Почитуванa, Прашањето треба да го поставите до германските институции, односно таму каде што сте ја добиле визата или во германската полиција во местото каде што престојувате.
Имам Македонско Државјанство, моето дете е родено во Германија. Сега сакам да се вратам во Македонија. Што е потребно за моето бебе да добие патен лист??
Почитувана, потребно е да се обратите до некое од Дипломатско конзуларните представништва на РМ во Германија Амбасада на Република Македонија во Берлин Амбасадор, г-ѓа Корнелија Утевска-Глигоровска Koenigsallee 2 - 4, 14193 Berlin ++ 49 30 890 69 522 (Ambassador's Office) ++ 49 30 895 41 194 ++ 49 30 890 69 525 (Ambassador's Office) berlin@mfa.gov.mk Конзуларно одделение во Берлин Hubertusalee 5 14193 Berlin ++ 49 30 890 69 511 ++ 49 30 890 94 141 Амбасада на Република Македонија во Берлин Одделение во Бон, Германија Straesschensweg 6 53113 Bonn ++ 49 228 92 36 90 ++ 49 228 23 10 25 bonn@mfa.gov.mk oddelenie.bon@gmx.de Конзуларно одделение во Бон ++ 49 228 23 79 86 ++ 49 228 23 09 71 ++ 49 228 23 77 433 bonn@mfa.gov.mk Генерален конзулат на Република Македонија во Минхен Генерален конзул, г-дин Васил Грков Brienner Straße 56 80333 München тел : ++ 49 89 542 447 56 факс: ++ 49 89 542 447 58 е-пошта: munich@mfa.gov.mk
KADE TREBA DA SE OBRATAM ZA BRISHENJE NA ZABRANA KOJA E AKTUELNA 15-16 GODINI, A ZABRANATA E ZA VLEZ VO ITALIJA I VO SITE ZEMJI OD SENGEN ZONATA. BLAGODARAM
Почитувана, посочуваме да се обратите до Амбасадата на Италија во Скопје.
Дали за македонски шофери треба виза за Украина? Ве молам да добијам точен одговор, никој точно не знае, кога сме биле транзит низ Украина не требало, па после кога возиме роба за украина треба, неможе никој да разберам...... сепак благодарам
Почитувани, согласно спогодбата помеѓу Украина и Македонија (Службен весник на РМ бр. 77 од 08.06.2010г.): - Член 7 точка 1 гласи: Државјаните на државата на едната Страна, коишто поминуваат транзит преку територијата на државата на другата Страна можат да престојуваат на територијата на оваа држава врз основа на важечки патни документи без визи не повеќе од 5 дена. - Член 7 точка 2 гласи: Услов за транзит е присутност на еден од документите наведени во Прилог 3 на ова Спогодба, кој што го потврдува транзитниот карактер на патувањето (Прилог 3: Список на документи коишто го потврдуваат транзитниот карактер на патувањето: виза за трета земја, патен билет, дозвола за престој, документи коишто го потврдуваат транзитниот карактер на меѓународните товарни и железнички транспорт преку териториите на државите на Страните). - Член 12 точка 2 гласи, подточка 6: Такси за издавање на виза не се наплаќаат на возачи коишто остваруваат меѓународни товарни и патнички превози на територијата на државите на Страните со транспортни средства регистрирани во Република Македонија или во Украина.
jas sum vo ukraina na rabota tuka dojdov so posvitka sega imam problem so dokumenti nemozam da izvadam druga kolku e kaznata na granica za da izlezam od ukraina,
Почитуван, молиме прашањето да го поставите до украинските институции.
Сакам да одам за Германија на гости кај дечко ми, ме интересира дали патничко осигурување е задолжително?
Молиме прашањето да го поставите до Амбасадата на Сојузна Република Германија во Скопје. Види линк на ЕУ: http://eeas.europa.eu/delegations/the_former_yugoslav_republic_of_macedonia/documents/eu_travel/uvl_mk.pdf.
Почитувани, Дали е потребна виза за македонски граѓанин за 14 дена престој во Рига, Латвија?
Почитувана, за влез и престој (до 90 дена во 6 месеци) во Литванија не ви е потребна виза.
Почитувани,ме интересира дали е потребна виза за патуване, на Македонски државjaни во Тунис? Однапред благодарам
Почитуван, за влез во Тунис не ви е потребна виза, сите други потребни детали можете да ги добиете од нивното представничтво во Белград......+381113691961.
Почитувани, Имам важечки биометриски пасош со кој сакам да патувам во грција, но истиот ми е на моминското презиме. Прашањето ми е дали би имала проблем да излезам од државата???
Почитувана, посочуваме да се обратите до МВР на РМ кои се надлежни да ви одговорат.
Почитувани, дали како граѓанин на Р.Македонија со важечка J-1 виза за САД ми треба туристичка виза за влез во Мексико?
Почитуван, посочуваме да се обратите до мексиканските надлежни органи кои се единствено надлежни да ви одговорат.
Sakam da patuvam vo Gruzija koi dokumenti mi se potrebni dali treba da imam garantno pismo ili viza blagodaram
Доклку сакате да патувате за Грузија потребно е да поседувате грузиска виза, за потребните документи и за аплицирање за македонски државјани надлежна е Амбасадата на Грузија во Анкара (контакт телефон +903124918031
Почитувани, Ме интересира дали на Македонски државјани им е потребна виза за во Бразил и Аргентина. Прочитав дека е потпишана спогодба за безвизен режим со Бразил, меѓутоа податоците сеуште не се сменети на листите..
Почитувани, ве информирам дека за државјани на Република Македонија потребна е влезна виза за Бразил и Аргентина, со Бразил е потпишана Спогодба со која нема да биде потребна влезна виза за државјаните на двете земји, меѓутоа Спогодбата сеуште не е ратификувана и не е во сила.
Dali moze Gruziski drzavjanin turisticki da ja poseti R Makedonija i VIZA dokolku e potrebna da mu bide izdadena na samata nasha Makedonska granica. Vi blagodaram..
Грузиски турист може да ја посети Република Македонија меѓутоа потребно е да поседува македонска виза, за истата потребно е да аплицира во Амбасадата на Република Македонија во Анкара. Виза не може да се издаде на граница
почитувани ме интересира дали е потребна виза за турција или италија за човек што живее во македонија има постојан престој и македонски пасош за странци(нема македонско државјанство сеуште) инаку не планира да престојува во италија или турција туку само како транзит низ нив до египет
Потребна е виза за Турција и Италија за лице носител на пасош за странец и регулиран постојан престој во Република Македонија. Немаат иста валидност национален пасош и пасош за странец.
Prasanje za viza za Ukaraina imate kontradiktorni odogvori i za nas Makedonci za UK i obratno ednas velite ima nekoja sezonska spogodba za iopredeleno vreme ine treba drugpat imaodgovri treba i upatuvatena ambasada, piset ve molam treba li ili ne prvo za makedonci vo Uk za kratok prestoj do 15 dena ili nekoi dokumenti i obrtno za Ukrainci vo Makedonia, medutoa tocen odgovor oti vo prethnite prasanja imate kontradiktotni odgovri za istoto prasanje na razlicni lude Blagodaram odnapred privatna poseta no za sluzbeniipotrebi
За македонски и за украински државјани не е потребна виза за краток престој во двете земји до 15 март 2013 година.
me interesira dali treba viza za tajland za turisticko patuvavanje i kade moze da se aplicira ako treba
Почитуван, за влез во Тајланд потребна ви е виза, за сите потребни детали околу вадење виза потребно е да се обратите до нивното најблиско представништво кое се наоѓа во Будимпешта, тел. +3614384020.
Почитувани, заради воведување на нов софтвер во нашата компанија треба да пристигне државјанин на Бразил. Треба да престојува во Македонија од 04 до 20 септември а неговиот пасош истекува на 31.01.2013. Моето прашање е дали при влез во Македонија патната исправа на странско лице од Бразил треба да биде со важност од најмалку 6 месеци? Ви благодарам.
Почитуван, важноста на пасошот треба да го покрива престојот во Република Македонија и плус уште 3 месеци.
Bi sakala da prasam nesto. Mojot prv vlez vo Eu go napraviv na 5 fevruari 2012 traese eden den a potoa od 12 juni prestojuvam do 5 septemvri vo Germanija. Mojot vkupen broj na denoivi ne nadminuva 90 dena. Me interesira dali e vo red. Odnosno dali toj eden den vo Grcija bi mozel da mi pravi nekoj problem pred granicnite vlasti na Eu koga ke se vrakam nazad? Bidejki dokolku mojot prv prestoj zapocnuva da se smeta od pocetokot na prviot vlez vo EU, dali togas jas iako nemav nadminato 90 dena vo rok od 6 meseci vo mesec juli trebase da napravam vlez vo RM.
Почитувана, сметано од првиот влез во Шенген зоната максимално можете да престојувате 90 дена во период од 6 месеци сметано од првиот влез во Шенген зоната, потоа во наредните 6 месеци повторно можете да престојувате до 90 дена.
Ve molam da mi kazete ,dali moze so nekakov drug dokument bez pasos,deca od 2 i pol i 5 i pol godini da vlezat vo Albanija na nekolku dena na odmor zaedno so roditelite ,bidejki ziveeme vo Ohrid .Mislam na pogranicno za vozrasni so licna karta , a so sto bi mozelo decata da vlezat bidejki nemaat pasos? Odnapred vi blagodaram.
Почитувани, посочуваме да се обратите до порталот на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.
Pocituvani, Ve molam za informacija, dali e potrebna viza za Johanesburg, tranzit,krajna destinacija e Maputo, Mozambik i dokolku e potrebna kade da se obratam, koj dokumenti mi se potrebni. Odnapred Vi blagodaram
Почитувана, за Јужно Африканската Република потребна ви е виза, за повеќе информации обратете се до нивното представништво во Атина..........+302106106645, за Мозамбик исто потребна ви е виза за повеќе информации повелете контакт телефонски број од нивното најблиско представништво кое се наоѓа во Рим...............+39068074582.
molime za edna usluga bidej'i jas sum mazhena za marokanski drzhavjanin i imame edno dete pa sakame da patuvame za R Makedonija shto e potrebno i koi dokumenti se potrebni za mojot soprug i mojata qerka da bidat turisti vo RM 2857
Почитувана, потребно е да аплицираат за виза во Амбасадата на Република Македонија во Каиро, за дополнителни информации потребно е да ги контактирате на следниве контакти Адреса: Road Al Nahda 41, 3/402, Maadi, Cairo Телефон: ++ 202 27 508 501 Факс: ++ 202 27 508 502 Емаил: cairo@mfa.gov.mk
pozdrav.sakam da patuvam za indonezija kaj moja prijatelka,i po moznost da ostanam tamu.sto se treba da imam dokumenti za takov prestoj.
Почитуван, за влез во Индонезија потребна виза, за сите потребни детали и за аплицирање за виза потребно е да се информирате во нивното најблиско представништво во Будимпешта, тел.+3614133800/01
Dali e potrebna viza za turistico patuvanje( koe sam go organiziras),vo Rusija?
За државјани на Република Македонија и на Руската Федерација се применува Спогодбата склучена меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Руската Федерација за услови на заемни патувања на државјаните на двете земји (Сл. весник број 119 од 19.09.2008 година):виза не е потребна · Двострано за носители на дипломатски и службени патни исправи · Двострано, носители на граѓански патни исправи кои имаат одобрение за привремен или постојан престој на територијата на другата држава · Двострано, носители на граѓански патни исправи кои патуваат заради остварување на деловни контакти, размена во научно-техничка, образовна, културна, спортска област и новинарска дејност, краткорочен студиски престој, лекување, како и посета на роднини или познати (до 90 дена, врз основа на покана од физички или правни лица оформена согласно законодаството на секоја држава Туристички патувања (престој до 30 дена, врз основ на оригинален договор за давање туристичка услуга (ваучер) и потврда за прифаќање на странските туристи од организаторот која врши туристичка дејност на територијата на другата држава
Ова лето бев на патувања во шенген зоната. Се вратив во Македонија, останав еден месец. Сега сум на посета кај другар во Италија. Дали после тој престој во Македонија имам право на подолг престој тука или не? Не ми е баш јасно како функционира тоа со 90 дена во 180 дена. Ве молам за подетални информации. Поздрав.
Почитуван, сметано од првиот влез во Шенген зоната максимално можете да престојувате 90 дена во период од 6 месеци сметано од првиот влез во Шенген зоната, потоа во наредните 6 месеци повторно можете да престојувате до 90 дена
makedonski biometriski pasos imam.dali mi e potrebno viza za rusija
Почитуван, за влез во Руската Федерација потребна ви е виза, за повеќе детали потребно е да ја контактирате Амбасадата на Руската Федерација во Република Македонија, Embassy of the Russian Federation, Pirinska 44, 1000 Skopje telephone:+389 2 3117 160 fax: +389 2 3117 808 e-mail: embassy@russia.org.mk web site: www.russia.org.mk
Sakam da sklucam brak vo R. Makedonija so stranski drzavjanin , koi dokumenti se potrebni ....
Почитуван, посочуваме да се обратите до порталот на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.
Zdravo. Bi sakal da znam dali na mene kako makedonski drzavjanin mi e potrebna viza za vlez i prestoj vo Juzna Afrika i ako e potrebna, kade moze da se izvadi? Isto, dali na drzavjani od Juzna Afrika im e potrebna viza za vlez i prestoj vo R.Makedonija i kade treba da se obrati za da ja dobie istata? Blagodaram
Почитуван, обострано е потребна виза, Македонски државјани за виза за влез во Јужноафриканската Република за виза треба да аплицираат во нивното дипломатско конзуларно представништво во Атина, контакт трелефонски број +302106106645, државјани на ЈАР за виза за влез во Република Македонија треба да аплицираат во Амбасадата на Република Македонија во Каиро, Road Al Nahda 41, 3/402 Maadi Cairo Телефон: ++ 202 27 508 501 Факс: ++ 202 27 508 502 Емаил: cairo@mfa.gov.mk
dali za drzavjanin od nigerija e potrebna viza za vo makedonija ? i ako treba kade bi mozelo da se aplicira?
Почитуван/а, државјани на Нигеријаза за виза за влез во Република Македонија треба да аплицираат во Амбасадата на Република Македонија во Каиро, Road Al Nahda 41, 3/402 Maadi Cairo Телефон: ++ 202 27 508 501 Факс: ++ 202 27 508 502 Емаил: cairo@mfa.gov.mk
ke ve zamolam da mi odgovorite dali na Makedonskite gragani im e potrebna viza za Nassau-Bahami?Vi blagodaram
Ве информираме дека не постои визен режим помеѓу Република Македонија и Комонвелтот Бахами. Види линк: http://www.bahamas.gov.bs/wps/wcm/connect/e2027533-6c36-4a64-8c33-23da63da3a53/Visa+Requirements+for+Visitors+Travelling+to+The+Bahamas.pdf?MOD=AJPERES.
Dali Republika Makedonija ima Ambasada ili konzulat vo Republika Kolumbija vo Juzna amerika, ako ne bidejki imam zavrsno megunarodno jano pravo, dali vladata bi mi pomognala dokolku sklucam bara so Kolumbiec i otidam tamu da ziveea da otvoram Makedonska Ambasada vo kolumbija. Bidejki Ambasadorite koi ni predavaja na fakultet ni kazuvaa deka drzavata bara makedonski gragani vo podalecni zemji koi bi se osmelile na toa. Jas go ima soodvetnoto obrazovanie, dali bi postoela moznost.
Донесувањето на одлуки за отворање на Дипломатско-конзуларни претставништва на Република Македонија во странство е во надлежност на Владата на Република Македонија.
pocituvani ako moze da mi kazete dali moze da patuvam do italija i francija samo so biometriski pasos ili mi e potrebna nekakva viza? odnapred blagodaram
Почитувана, во Италија и Франција можете да престојувате без виза само со валиден биометриски пасош до 90 дена во период од 6 месеци сметано од првиот влез во Шенген зоната.
posle prestoj od 90 dena vo argentina,kolku pauza treba da napravam i dali mora da se vratam vo makedonija?
Почитуван, посочуваме да се обратите до Амбасадата на Аргентина во Софија, тел.број за контакт +35929712539 како би добиле прецизен одговор.
Почитувани, Ме интересира како можам да пратам гарантно писмо од тука на државјанин на САД за да може да извади виза бидејќи треба да остане подолго од 90 дена (знам дека за тутистички престој не треба виза ) Благодарам однапред
Почитуван, со која причина на престој доаѓа лицето од САД, инаку гарантно писмо се вади и заверува на нотар, но за долг престој мора да аплицира за престој во Република Македонија во некое од ДКП-ата на РМ во САД.
dali mi treba viza za romanija imam biometriski pasos ?
Почитувана, за краток престој во Романија до 90 дена во период од 6 месеци не ви е потребна виза.
Pocituvani, me interesira dali za makedonski drzavjani e potrebna viza za LIBIJA i ako e potrebna kade ima ambasada i kade da se obratam,sto bi mi bilo potrebno za dobivanje na istata. A se raboti za podolg prestoj,za rabotna viza Odnapred vi blagodaram za vremeto i informacijata
Почитувана, за македонски државјани потребна е виза за влез во Либија, за виза и сите потребни информации потребно е да се обратите до нивната најблиска амбасада од каде ја покриваат Република Македонија која се наоѓа во Белград, повелете контакт тел.......+38111 668253.
pocituvani bi ve zamolil ako moze da mi odgovorite dali e potrebno viza za dubai so makedonski pasos imam potreba rabotno da patuvam za dubai ama od italia oti rabotam tuka ve molam ako mozete da mi dadete nekoi informacii.vi blagodaram
Почитуван, за влез во Обединети арапски емирати потребна ви е виза, за виза потребно е да аплицирате во нивната најблиска амбасада од каде ја покриваат Република Македонија која се наоѓа во Рим за сите потребни детали повелете нивен контакт тел. број.............+390636306100.
pocituvani me nteresira kolku vremenski prestoj mekedonski drzavljanin za edna godina ima vo republika turcija...ve molam za podetalen odgovor vi blagodaram za informacijata
Почитуван, сметано од првиот влез во Турција максимално можете да престојувате 90 дена во период од 6 месеци сметано од првиот влез, потоа во наредните 6 месеци повторно можете да престојувате до 90 дена
Kako mozam da imam rabotno dozvola vo germanija so permesso di soggiorno (CE) illimitato soggiornante (CE) imam privremeni boravak u germanija
Почитуван, ве упатуваме да се обратите до институцијата што ви ја издала дозволата за привремен престој во државата каде што престојувате
Pocituvani, imam prijateli koi se drzavjani na Irak,a koi momentalno prestojuvaat vo R.Turcija. Sakaat da dojdat kaj mene vo Makedonija na gosti.Koi dokumenti im se potrebni za da dobijat viza za vlez i prestoj vo R.Makedonija,rok na vaznost na vizata.Dali e pozelno da imaat garantno pismo od mene,za prestoj i finansiski trosoci i i dali moze za viza da apliciraat vo Ambasadata na R.Makedonija vo Turcija.blagodaram
Посочуваме да се обратите до Дипломатско-конзуларните претставништва на РМ во Анкара или Истанбул. Еден од неопходните услови е нотарски заверена покана од домаќинот во РМ. Контакт адресите како и листата на потребни документи се наведени на www.mfa.gov.mk.
Почитувани, Би сакал да ја ја доведам девојката, инаку државјанин на Јужна Африка во кратка посета на Реп. Македонија. Датумот на влегување во земјава е неодреден бидејки сме на привремена работа како морнари на јахта и не знаеме точно кога ке ни заврши договорот. Ме интересира дали Македонската виза се издава само за одреден период, односно дали постои флексибилност во врска со траењето на визата и датумот на влегување во земјава. На пример да се издаде за 1 година од кои ке може да се биде во земјата максимум 90 дена. Таа сега е во Јужна Африка и е на план да аплицира за виза за влез во Република Македонија, пред нашето заминување на привремена работа на јахта. Благодарам
Почитувани, Ве известуваме дека на државјаните на ЈАР им е потребна виза за влез во Република Македонија. Согласно Законот за странци, странецот кој има намера да влезе и престојува во Република Македонија или да помине преку територијата на Република Македонија треба да обезбеди соодветна виза пред неговото влегување во Република Македонија. Барањето за издавање на виза странецот го поднесува до дипломатско-конзуларно преставништво на Република Македонија во странство во државата чиј државјанин е странецот или до државата во која престојува врз основа на дозвола за престој. Во случај кога во државата во која странецот живее, односно престојува нема дипломатско-конзуларно преставништво, странецот барањето за издавање на виза го поднесува до дипломатско-конзуларното преставништво на Република Македонија во најблиската држава. Информираме дека не постои посебен урнек за поканата. Поканата треба да ги содржи следниве елементи: податоци за поканетото лице, податоци за лицето што кани, податоци за целта на посетата, податоци за периодот на посетата и податок дали вие ги покривате трошоците за престој (сместување и исхрана). Поканата се заверува на нотар и му се испраќа на странецот по пошта. За подетални информации: http://www.mfa.gov.mk/?q=node/267.
Pocituvani bi ve zamolila ako moze da mi odgovorite dali e potrebno viza za Bahami i ako e potrebno kade bi mozela da ja izvadam ? Vi blagodaram
За државјаните на Република Македонија не е потребна виза за влез и престој во Бахами, за период до 90 дена
Dali mi e potrebna licenca za profesionalen vozac samo za doteruvanje na tovarno vozilo od Ceska so " C" kategorija koe treba da se uveze u R.M
Почитуван, посочуваме да се обратите до порталот на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.
Zdravo, Sakam da patuvam vo Brazil vo Januari, no ne mozam da najdam email ili kontat telefon od Brazilskiot Konzulat vo Makedonija. Kako bi mozela da apliciram za viza (dali mi treba viza voopshto) i koi se potrebnite dokumenti? Vi Blagodaram odnapred, JN
Почитувана, за влез во Бразил потребна ви е виза, за виза можете да аплицирате во најблиското нивно представништво од каде ја покриваат Република Македонија а кое се наоѓа во Софија, повелете нивен контакт телефон +359 29719823
Pocituvani gospodo Znam deka za Makedonci za vlez vo Arapski Emirati(Dubaj) im e potrebna viza,no kako stoi rabotata na Makedonci koi rabotat i imamaat stranski raboten auffental (Germanija) i koi sakaat da odat na godišen odmor vo ovaa zemja.
Почитуван, не сме надлежни да одговориме на вашето прашање, посочуваме да се обратите до дипломатско представништво на Катар во Република Германија.
Почитувани, Како Граѓанин на Република Македонија имам понуда за работа во странство поточно Германиаја со што од нивна страна е обезбедено спонзорство за работа, престој и сите потребна документација за легален престој и работа. Една рабора е побаран од мене да извадам излезна работна виза од Македонија за да можам да отидам во Германија. Направив напор да го направам тоа побрзо но безуспешно со напомена веке си ја обезбедив работата таму. Ве молам за понатамошни инструкции. Поздрав.
Почитуван, ви посочуваме да се обратите во Амбасадата на СР Германија во Скопје на телефон: (02) 3093900.
Pocituvani, Dali na drzavjanin na Tajland mu e potrebna visa pri turisticka poseta na Makedonija (do 90 dena ) i kade moze da aplicira za istata? Blagodaram
Ве известуваме дека на државјаните на Тајланд им е потребна виза за влез и престој во Република Македонија. Истото е наведено и во нашиот визен режим на www.mfa.gov.mk. Не постои посебен урнек за поканата. Поканата треба да ги содржи следниве елементи: податоци за поканетото лице, податоци за лицето што кани, податоци за целта на посетата, податоци за периодот на посетата и податок дали вие ги покривате трошоците за престој (сместување и исхрана). Поканата се заверува на нотар и му се испраќа на странецот по пошта. За повеќе детали, посочуваме дека е потребно странките да се обратат до Амбасадата на Република Македонија во Пекинг: Embassy of the Republic of Macedonia in Beijing, PR China Sun Li Tun Diplomatic Compound 13-2, Post code 100600, Beijing - PR China Телефон: ++ 86 10 6532 7846 , ++ 86 10 6532 7848 Факс: ++ 86 10 6532 7847 e-mail: beijing@mfa.gov.mk
Dali moze drzavjanka na Filipinite da dojde vo makedonija so pasos od nejzinata drzava.
Почитуван/а, за влез во Република Македонија за државјани на Филипини потребна е виза, за виза може да аплицираат во за нив најблиската Амбасада на РМ која се наоѓаб во Пекинг, за подетални информации повелете нивни контакти: Sun Li Tun Diplomatic Compound 3-2-21, Post code 100600,, Beijing - PR China Tel. ++ 86 10 6532 7846 ++ 86 10 6532 7848 ++ 86 10 6532 7847 beijing@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/beijing
Пријатели од USA и Филипини сакаат да ја посетат Македонија.Моето прашање дали е потребна виза за граѓани од овие држави и ако треба каде најблизу до Филипини имаме конзулат бидејки во Филипини нема. Однапред ви благодарам на исцрпниот одговор
Почитуван, за државјани на УСА за влез во РМ не е потребна виза, за државјани на Филипини потребна е виза, за виза може да аплицираат во за нив најблиската Амбасада на РМ која се наоѓа во Пекинг, за подетални информации повелете нивни контакти: Sun Li Tun Diplomatic Compound 3-2-21, Post code 100600,, Beijing - PR China Tel. ++ 86 10 6532 7846 ++ 86 10 6532 7848 ++ 86 10 6532 7847 beijing@mfa.gov.mk www.missions.gov.mk/beijing
zjas bev na razkovor vo svecka abasada vo makedonija onije mi rekoa deka vizata ne ja davame tuka ke moras vo svecka dasija podiknes boravicna viza ake trebali nesto ot nasata abasada da zema nekoje livce ili netreba koka ke dobije zenami odgovor ot svecka dekasum ja dobil vizata dali treba da dovakjam vo abasada dasija podiknav vizata za sto otamu mi rekova deka ke sija zemes vo sveca dali treba da dovakjam vo svecka abasada vo makedonija
Почитуван, не сме надлежни да одговориме на вашето прашање, посочуваме за се да се обраќате до Амбасадата на Шведска во Република Македонија.
Не сум сигурна за одредени прашања во апликацијата за виза за странски државјанин за влез во Р. Македонија: 1.ако целта е да склучи брак тука во Р.М. треба ли да се наведе тоа или може само да се напомене дека доаѓа во посета на пријатели? Ќе биде ли проблем тоа при склучување на бракот? Бидејќи во изјавата (поканата) дека гарантирам за него не е наведено тоа за бракот. 2. Датата на пристигнување и заминување и 3. Граничен премин при првото влегување Ви благодарам
Молиме да се обратите до надлежната Амбасада на Република Македонија во странство каде што вашиот пријател ќе аплицира за виза.
Дали за државјанин на Иран е потребна виза за кратка посета на Македонија? Каде можам да се информирам за процедурата и потребните документи? Благодарам однапред!
Во известуваме дека на државјаните на Иран им е потребна виза за влез во Република Македонија. Согласно Законот за странци, странецот кој има намера да влезе и престојува во Република Македонија или да помине преку територијата на Република Македонија треба да обезбеди соодветна виза пред неговото влегување во Република Македонија. Барањето за издавање на виза странецот го поднесува до дипломатско-конзуларно преставништво на Република Македонија во странство во државата чиј државјанин е странецот или до државата во која престојува врз основа на дозвола за престој. Во случај кога во државата во која странецот живее, односно престојува нема дипломатско-конзуларно преставништво, странецот барањето за издавање на виза го поднесува до дипломатско-конзуларното преставништво на Република Македонија во најблиската држава. Поканата треба да ги содржи следниве елементи: податоци за поканетото лице, податоци за лицето што кани, податоци за целта на посетата, податоци за периодот на посетата и податок дали вие ги покривате трошоците за престој (сместување и исхрана). Поканата се заверува на нотар и му се испраќа на странецот по пошта. За Иран надлежни се Амбасадата на Република Македонија во Анкара или Генералниот конзулат на РМ во Истанбул.
Почитувани, Имам другар од Републка Кенија кој живее и работи во Словачката Република, има постојан престој и работна виза. Мојот пријател сака да дојде и да ме посети во РМ бидејќи никогаш не бил тука и сака да ја разгледа Македонија. Ме интересира дали тој треба да се обрати до Амбасадата на РМ во Виена или Прага за виза или пак со престојот кој го има во Словачка (како шенген земја) може да дојде и да ме посети на неколку недели? Ви благодарам многу.
Почитувани, на државјаните на Кенија им е потребна виза за влез и престој во Република Македонија. Напомена: - Секој странски државјанин кој на неговиот национален пасош издаден од државата чиј државјанин е странецот поседува и важечка повеќекратна шенген виза (важечка за сите држави потписнички на Шенгенскиот договор), може да влезе во Република Македонија без виза и да престојува во Република Македонија најмногу 15 дена. Шенген визата треба да е важечка најмалку 5 дена повеќе од дозволениот престој во Република Македонија остварен врз основа на Шенген визата. - Секој странски државјанин, носител на валидна патна исправа на трета земја, а има регулирано постојан престој во земја членка на Европската Унија или потписничка на Шенгенскиот договор, може да влезе во Република Македонија без виза, со престој до 15 дена.
Почитувани! Ве молам да ми одговорите на едно прашање. Македонската амбасада во Доха за празниците кои денови им се работни а кои не. Ви благодарам
Посочуваме прашањето да го поставите до Амбасадата на Република Македонија во Доха: doha@mfa.gov.mk .
Почитувани, ме интересира каква е процедурата за Фински државјанин да добие дозвола за престој во Р. Македонија на период од 1 година или повеќе. Однапред Ви благодарам.
Почитуван, посочуваме да се обратите до надлежното министерство т.е. до порталот на Министерството за внатрешни работи.
Pocituvani. Moite roditeli sakaat da odat na odmor vo Antalya, Turcija. Ke letaat od Cirih. Potrebni se vizi za Turcija ili ne? Blagodaram odnapred pozdrav
Почитуван, за државјани на Република Македонија не им е потребна виза за влез во Република Турција до 90 дена во период од 6 месеци.
Pocituvani, me interesira za moeto patuvanje za latinska amerika,dali se potrebni vizi za Urugvaj i Chile, i dokolku se potrebni kade se podnesuvaat dokumenti. Odnapred blagodaram
Почитуван, за влез во Уругвај потребна ви е виза за виза може да аплицирате во нивната Амбасада во Истанбул од каде ја покриваат Република Македонија, повелете контакт телефон...+902163395406.
imam prasanje pret dve godini slusnaf vo svajcarija ce dozvolat sezonska rabotna viza so makedonski pasus i dali e toa vistina i imali takva moznos toa bese i na vesnici dalie toa vistina
Почитуван, посочуваме да се обратите до Амбасадата на Швајцарија во Република Македонија, повелете нивни контакти: Embassy of Switzerland, Maksim Gorki 19, 1000 Skopje telephone:+389 2 310 33 00 fax: +389 2 310 33 01 e-mail: sko.vertretung@eda.admin.ch web site: www.eda.admin.ch/skopje
Dali na makedonski drzavjanin mu treba viza za Rusija.
Почитуван, одлуката за укинување визи со Руската Федерација е еднострана и важи до 15.03.2013 година, така што за државјани на Република Македонија потребна е виза за влез во Руската Федерација.
Здраво сакам да патувам за Ирак па ме интересира дали ми е потребна виза?И ако е потребна каде може да ја извадам.Благодарам
Почитуван/а, за влез во Ирак потребна ви е виза, за виза може да аплицирате во нивното најблиско представништво во Белград, контакт телефон+38111467508
Pocituvani me interesira dali e potrebna i kade moe da izvadam viza za slednite zemji: Alzir, moroko, tunis, egipet kako i kenija I dokolku se odlucam na podolg vremenski period da otsustvuvam od drzavata sto e potrebno da napravam. Vi blagodaram
Почитуван за Алжир потребна ви е виза треба да аплицирате во Белград…..+381113671211, за Мароко потребна ви е виза треба да аплицирате во Софија......+359 2 865 11 26/8651137, за Тунис не ви е потребна виза, за Египет потребна ви е виза треба да аплицирате во Софија.........+359 29870215/+359 29881509, за влез во Кенија потребна ви е виза треба да аплицирате во Париз............+33156622525.
zdravo sakam da doznam kade treba da se obrati lice od ekvador za makedonska viza? blagodaram
Почитуван, за виза потребно е да се обрати до некое од ДКП-ата на РМ во САД, Амбасада на Република Македонија во Вашингтон 2129 Wyoming Ave. NW Washington D.C. 20008 ++1 202 667 0501 ++1 202 667 2104 (Ambassador's Office) ++1 202 667 2131 washington@mfa.gov.mk usoffice@macedonianembassy.org http://www.missions.gov.mk/washington http://www.macedonianembassy.org или Генералниот конзулат на Република Македонија во Њујорк, 866 UN Plaza,Suite 522, New York, N.Y. 10017 тел : ++ 1 646 524 5750 тел : ++ 1 646 524 5752 факс: ++ 1 646 524 5754 е-пошта: cg.newyork@mfa.gov.mk
Bi ve zamolil dokolku mozete da mi odgovorite:Skluciv dogovor za ravota so eden hotel vo Dubai pa mi rekoa deka vizata i avionskiot bilet ke mi bidar gotovi za eden mesec,pa me interesira na kakov nacin ke ja dobijam vizata na mojot pasos. Dali treba da odam vo nekoe diplomatcko predsrtavnistvo i koe e najbliskoto.I sekako me interesira kakvo e penziskoto i zdravstvenoto osiguruvanje,dali imame skluceno dogovor so Dubai za penzisko i zdravsteveno osiguruvanje?pozdrav
Почитувани, молиме одговори на вашите прашања да побарате од агенцијата што ви посредува за вработување и авионскиот билет.
Почитувани, бидејќи Шпанија е дел од шенген зоната, јасно ми е дека престој до 3 месеци, па пауза од 3 месеци, па повторно престој од 3 месеци и.т.н, може да функционира со биометриски пасош. Но што е потребно да се поднесе, направи, доколку престојот е подолг од 3 месеци? Потребна е некаква виза или какви други документи треба да се извадат? Планирам пат и престој во Шпанија кој можно е да трае подолго од 3 месеци, со тоа што ќе бидам сместена во семејство каде имам улога на аупаир/бебиситерка. Исто, би била благодарна доколку може да ми дадете контакти од Амбасадата на Шпанија во РМ. Благодарам
Почитувана, потребно е да извадите работна дозвола, но за сите детали потребно е да ја контактирате Абасадата на Шпанија во Република Македонија, повете контакти: Embassy of the Kingdom of Spain, 27 Mart, 7, 1000 Skopje Secretariat/protocol telephone: +389 2 3231 002, +389 2 3220 717 fax.+389 2 3220 612 Consular Section: telephone: +389 2 3215 411 fax: +389 2 3220 612 e-mail: ambspanija@mt.net.mk emb.skopje@maec.es web site: www.maec.es/subwebs/Embajadas/Skopje/es/home/Paginas/home skopje.aspx
Би сакал да праШам дали е потребна виза за туристиЧки престој во Данска??
Почитуван, за туристички престој во Данска не ви е потребна виза, за престој до 90 дена во период од 6 месеци.
Поцитувани би сакала да прашам како можам да аплицирам за виза за во индија.....знам дека треба преку Софиа но би сакала да знам дали може преку интернет и доколку тоа е можно ако може да ми дадете линк.... однапред ви благоарам
Почитувана, за влез во Индија потребна ви е виза, за виза треба да аплицирате во најблиската Амбасада на Индија од каде ја покриваат Република Македонија која се наоѓа во софија, за повеќе детали повелете линк http://www.indembsofia.org/
Pocituvani bi sakala da ve prasam koja e procedurata za dobivanje turisticka viza za Brazil, za period od 20 dena. Dali naseto ministerstvo ili nekoja druga institucija posreduva so brazilskata amabasada vo Bugarija ili pka ragjanite sami se organiziraat i kolku se ceka. Vi blagodaram odnapred
Почитувана, за приватни причини (туристички и сл.) граѓаните сами си вадат виза, а колку се чека за виза може да ви одговори само Амбасадата на Бразил каде што ќе аплицирате.
imam gostin od kanada koj tuka prestojuva veke 2 meseci.me interesira koja e procedurata za prodolzuvanje na prestojot do 6 meseci i dali dokolku izleze i pak vleze vo mk avtomatski povtorno dobiva odobren prestoj od 90 dena
Почитувана, за регулирање престој надлежни се МВР на РМ до кои треба да се обратите.
Почитувани, ме интересира во кои амбасади може Македонски граѓанин да изваде виза за Малави и доколку сте во можност да ми пишете контакт податоци или имеил на конкретните амбасади. Ви благодарам однапред. Поздрав.
Почитувани,посочуваме прашањето да го поставите до Амбасадата на Република Малави во СР Германија: EMBASSY OF THE REPUBLIC OF MALAWI TO THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY, Westfalische Strasse 86, 10709 Berlin, Federal Republic of Germany Tel: 49 (0)30 8431 540, Fax: 49 (0)30 8431 5430 Email: malawiberlin@aol.com Foreign.Affairs@foreignaffairs.gov.mw
pocituvani bi ve zamolil dali mozete da mi dadete odgovor.jas sum mk.drzvjanin ali ziveam i rabotam vo swajzarija,a sakam da napravam 3dnevna poseta na london,dali mi e potrebno viza za vlez vo anglija.posto poseduvam mk.pasos i swajcarska viza.vi blagodaram
Почитуван, за државјани на Република Македонија потребна им е виза за влез во Велика Британија.
Pocituvani bi ve zamolila ako mozete da mi kazete na koi drzavi im treba viza za da vlezat vo Republika Makedonija
Почитувана, сите потребни информации можете да ги добиете од визниот режим објавен на официјалниот њеб сајт на МНР, повелете линк http://www.mfa.gov.mk/?q=node/270
Pocituvani, momentalno sum vo usa no pasosot mi istekuva sledniot mesec dali mozam da go obnovam ili da izvadam pasos od tuka.
Почитуван, потребно е да се обратите до некое од ДКП-ата на РМ во САД, Амбасада на Република Македонија во Вашингтон 2129 Wyoming Ave. NW Washington D.C. 20008 ++1 202 667 0501 ++1 202 667 2104 washington@mfa.gov.mk usoffice@macedonianembassy.org http://www.missions.gov.mk/washington http://www.macedonianembassy.org или Генералниот конзулат на Република Македонија во Њујорк, 866 UN Plaza,Suite 522, New York, N.Y. 10017 тел : ++ 1 646 524 5750 тел : ++ 1 646 524 5752 факс: ++ 1 646 524 5754 е-пошта: cg.newyork@mfa.gov.mk
Почитувани сакам во блиска иднина да го посетам Еквадор контактирав со повеќе нивни амбасади низ Европа за да добијам информации за виза за влез во земјата, притоа од сите нив добив повратна информација дека виза за Македонски државјанин не е потребна се додека лицето престојува до 90 дена во земјата. Па ви ве замолил за потврда на оваа информација.Исто би ве замолил да ми дадате одговор дали ми треба транзит виза за Колумбија зошто летот ми е преку Богота? Благодарам за времето.
Почитуван таква конфирмација не можеме да ви дадеме не е во наша надлежност, консултирајте ја нивната Амбасада во Белград........+38113440135. За Колумбија потребна ви е виза, обратете се до нивната Амбасада во Виена..............+4314084132 за сите потребни информации.
Ve molam za odgovor na slednoto prasanje: Nie ziveeme vo Kanada. Vo tekot na letoto nasiot sin, roden dekemvri 1998, znaci, 14 ipol godini ke leta za Makedonija sam. Dali e potrebna izjava od nas ( roditelite) za vlez vo Makedonija deka mu dozvoluvame da patuva sam? Jas ke dojdam eden mesec po nego, i potoa zaedno se vrakame vo Kanada. Dali mene mi e potrebna izjava od mojot soprug deka sinot patuva samo so eden roditel? Ako se potrebni izjavi, dali tie treba da bidat i zavereni? Blagodaram
Почитувана, секако дека се потребни согласности и секако заверени бидејќи вашиот син е малолетен, ако патува со едниот родител потребна е согласност од другиот родител. За сите дополнителни информации обратете се до надлежното Министерство за внатрешни работи на Република Македонија.
Pocituvani, ke ve molam da mi odgovorite dali e potrebno da se izvadi nov pasos t.e. da se prodolzi dokolku rokot na pasosot mi e do 23.04.2013 , a nie odime na apsolventska ekskurzija niz Evropa od 31.03.2013 do 18.04.2013. Dali e mozno da imam problem dokolku pasosot mi e na nekolku dena pred istek. Odnapred vi blagodaram!
Почитуван, важноста на пасошот треба да го покрие патувањето плус уште три месеци, следствено потребно е да извадите нов биометриски пасош.
Pocituvani, Bi sakal da prasam za uslovi, a i kade, se prodolzuva vekje izdadena makedonska turisticka "C" viza. Vizata e izdadena za 30 dena, stranecot e vo Makedonija, no bi sakal da go prodozi prestojot do 90 dena. Blagodaram
Почитувани, Во врска со постапката за продолжување на македонска виза Ц, потребно е да се обратите во Министерството за внатрешни работи на Република Македонија-Сектор за гранични работи и миграцци-Одделение за странци и реадмисија, тел. 3117 766.
Pocituvani, imam prijatel od Filipini kojsto raboti vo Afghanistan i ima zelba da ja poseti Makedonija.Kade da aplicira i mozno li e po DHL ili feedex da ja dobie vizata zatoa sto ne e vo moznost licno da ja podigne vizata.Odnapred blagodaram
Почитувани, За државјаните на Филипини потребна е виза за влез во Република Македонија. Согласно тоа дека лицето има престој во Авганистан, за македонска виза треба да се обрати до Амбасадата на Република Македонија во Анкара или Генералниот Козулат во Истанбул. Постои можност документите за виза да се достават по брза пошта, но лицето мора да се појави лино во Амбасада за да ја земе визата. За сите подетални информации околу постапката за виза обратете се до: Амбасадата на Република Македонија Karaca sokak 24/5-6 Gaziosmanpasha Ankara ++ 903 12 439 92 04 ++ 903 12 439 92 08 ++ 903 12 439 92 06 ankara@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/ankara/en Генералнen Козулат на Република Македонија во Истанбул Inonu Cad. Ucler apt.20/4 Gumussuyu/Taksim - Istanbul ++ 90 212 251 22 33 ++ 90 212 249 99 77 ++ 90 212 293 77 65 istanbul@mfa.gov.mk
Почитуван, планирам туристички престој во Виетнам. Каде и како да извадам туристичка виза? Однапред благодарна.
Почитувани, За македонските државјани потребна е виза за влез во Виетна, и се обраќаме преку нивната Амбасада во Софија. EMBASSY OF THE SOCIALIST REPUBLIC OF VIET NAM IN THE REPUBLIC OF BULGARIA - Adress:............. Bulgaria, Sofia 1113 Ul. "Jetvarka" No 1 - Phone /Fax ..............................................(00-359-2) 963 3658 - Office:........................ ........................…...(00-359-2) 963 2609/200 - Consular service.:....................................(00-359-2) 963 2609/110 - Email: ............................... .. vnemb.bg@mofa.gov.vn - Opening consular hours: 09.30 – 12.00 Tuesday and 09.30 – 12.00 Thursday
Pocituvani, ke ve molam za informacija, dali e potrebna viza za Tajland i ako e potrebna kade moze da se dobie istata. Odnapred blagodarnost. Pozdrav
Почитувани, Ве известуваме дека за македонските државјани на Република Македонија потребна е виза за влез во Тајланд, и се обраќаме преку нивната Амбасада во Будимпешта. Royal Thai Embassy in Budapest Verecke ut. 79 1025 Budapest Tel. (36-1) 438-4020,438-4025 VOIP: 540901,540902 Fax. (36-1) 438-4023 Email. info@thaiembassy.hu
dali ima pravo policaecot sto raboti na pasoska kontrola na aleksandar veliki da ne me pusti da se kacam na avion za da odam za svedska zatoa sto ne sum navrsil 3 meseci (90) dena odkako sum se vratil od svedska blagodaram.
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве советуваме да се обратите во Министерството за внатрешни работи на Република Македонија-Сектор за гранични работи и миграцци-Одделение за странци и реадмисија, тел. 3117 766.
Почитувани, ме интересира колку време трае процедурата за земање на туристичка виза за Америка?Ви благодарам
Почитувани/а За сите информации околу постапката за американска виза, обратете се до Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Скопје. Адреса: Амбасада на САД, Ул. "Самоилова" бр.21 1000 Скопје Република Македонија Тел: +389 2 310-2000 (0 – за оператор); факс: +389 2 310-2499
добар ден! знаеме дека до 15 март 20013 година украински грагани мозе да дојдат и да ја посетат македонија туристички бес виза,Дали и од која дата тој безвизен режим е продолжен и дали ке се продолжи???ке ни доагаат роднини на мајските празници и не знаеме сто да правиме!!ке ве молам во најбрз рок да ни одговорите ако имате точна информација!
Почитувани, Ве известуваме дека согласно Одлуката на Владата на Република Македонија еднострано се укинати визите за државјаните на Украина, почнувајќи од 16 март 2013 година.
Pocituvani prviot vlez vo EU zonata go napraviv na 25 oktomvri 2012 iskoristiv 66 dena i naredno vleguvanje sakam da bide na 15ti april i dali jas mozam prvo da gi iskoristam ostanatite 24dena da napravam eden den izlez od EU i da go zapocnam noviot ciklus..Vi blagodaram odnapred
Почитувана, Ве известуваме дека на државјаните на Република Македонија им е дозволен краткорочен престој во ЕУ до 90 дена во текот на шест месечен период, сметано од денот на првото влегување.
Pocituvani prviot vlez vo EU zonata go napraviv na 25 oktomvri 2012 iskoristiv 66 dena i naredno vleguvanje sakam da bide na 15ti april i dali jas mozam prvo da gi iskoristam ostanatite 24dena da napravam eden den izlez od EU i da go zapocnam noviot ciklus..Vi blagodaram odnapred
Почитувана, Ве известуваме дека на државјаните на Република Македонија им е дозволен краткорочен престој во ЕУ до 90 дена во текот на шест месечен период, сметано од денот на првото влегување.
Сакам да одам во Бразил да престојувам една година дали може да ми кажете дали можам да извадам туристичка виза, работна виза? Фала однапред :)
Почитувани, За македонските државјани потребна е виза за влез во Бразил. За сите информации за постапката за виза, треба да контактрате со нивната Амбасада во Софија, надлежна за Репулика Македонија Embassy of Brazil in Sofia, Bulgaria Ulitsa Frederic Joliot Curie Apto 6 -4 Andar 1113 Sofia, Bulgaria Phone: (3592) 971-9819/9821/9823 Fax: +(3592) 971 2818 Email: sofbrem@infotel.bg
makedonec koj zivee i raboti vo srbija,sakam da patuvam tristicki preku agencija vo rusija,ukraina i belorusija za kkade mi treba viza od ovie zemji
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека за: Русија: потребна е влезна виза Белорусија: потребна е влезна виза Украина: не е потребна виза За повеќе информации околу визниот режим на Република Македонија со наведените држави, молиме посетете ја веб страната на Министерството за надворешни www.mfa.gov.mk (документот Визен режим)
Почитувани, Би сакала да поставам прашање во врска со Дубаи. Сакам да одам на одмор приватно за Дубаи, поточно во Абу Даби во времетраење од еден месец. Што се ми е потребно од документација,каква е процедурата каде може да се обратам, визата каде би можела да ја добијам и слично. Голема благодарност. Поздрав
Почитувани, За сите информации околу постапката за виза треба да се обратите до Амбасадата на Обединети Арабски Емирати во Рим, надлежна за Република Македонина, тел.+390636306100
Потребни документи за студенска виза за студирање во Австрија.
Почитувани, За сите информации околу постпката за привремен престој во Австрија по основ школување, треба дасе обратите во нивната Амбасада во Скопје (02) 3083700.
Pocituvani, me interesira dali e potrebna viza za vlez vo R.Makedonija, od Moldavija, dali e potrebna viza za drzavjani na Moldavija
Почитувани, За државјаните на Молдова потребна е виза за влез во Република Македонија. За виза треба да се обраќаат преку Амбасадата на Република Македонија во Софија.
Почитувани, јас сум Македонски државјанин, имам склучено брак во Р.М со Бугарски граѓанин, сега ме интересира за престојот, како можам да го регулирам нејзиниот престој на долгорочен план тука во нашата земја. Ве молам за одговор, се обратив во неколку институции и секаде различен одговор добивам...
Почитувани, За сите информации за регулирање за престој за странски државјанин по основ на брак, треба да се обратите до Министерството за внатрешни работи-Управа за странци, односно во најблиската порачна единица на Министерството за внатрешни работи.
ve molam kazete mi dali prestojot vo republika bugarija koja e von sengen zonata se racuna vo prestojot vo zemjite koi sto se vo sengen zona i ve molam konkretno da mi odgovorite eve na eden konkreten primer smetano od prviot vlez vo eu pa do 180tiot den imam tocno 55 dena prestoj pa mnogu mi e bitno dali moram da izlezam i pak da napravam vlez po 180tiot den ili mozam da si prodolzam vo noviot ciklus od 180 dena bez problem, blagodaram unapred
почитуван г/ѓа визната либерализација подразбира патување и престој во шенген зоната без потреба од виза. во времетраење од 6 месеци односно 180 дена имате право на престој 3 месеци односно 90 дена, ако овој период од 90 дена го искористувате наеднас и непрекинато, тогаш мора да престојувате во Република Македонија наредните 90 дена за да си имате право за повторно патување, со почит, поздрав
dobar den za mkedonskite drzavjani dali e potrebna viza za maroko pozdraf fala
Почитувани/а За македонските државјани потребна е виза за влез во Мароко, и се обрачаме преку нивната Амбасада во Софија......+359 2 865 11 26/8651137
pocituvani imam skluceno grak so drzavjanka na grcija vo prilep dali so ova avtomatski dobivam postojan prestoj vo grcija ili treba da se obratam nekade i kade?
Почитувани, Ве известуваме со самото склучување на брак со државјанин на Грција, не значи дека сте добиле постојан престој во Грција. За сите информации околу постапката за престој во Грција по основ на брак, треба да се обратите во нивната Амбасада во Скопје.тел. (02) 3219260
Почитувани, би сакала да знам дали мора да извадам туристичка виза доколку одам за Мексиско поточно во друг град во Мексико за 3 месеци. доколку е потребно каде треба да се обратам? Однапред ви благодарам. Поздрав
Почитуван, за влез во Мексико потребна е виза за државјаните на РМ, за подетални информации ве молиме да се обратите до Амбасадата на Мексико во Белград. Контакти: Embassy of the United Mexican States, Ljutice Bogdana 5, 11 040 Belgrade telephone: + 381 11 367 41 70 + 381 11 367 41 71 + 381 11 367 50 12 fax: + 381 11 367 50 13 e-mail: embamex@net.yu web: www.mexican-embassy.org.yu
Здраво ако може да ми кажете дали Филипински државјанин може да аплицира преку пошта во Македонската амбасада во Камбера а визата да ја подигне во Македонската амбасада во Приштина...Митев Јохан БЛАГОДАРАМ ОДНАПРЕД
Почитуван, за да добите информација по е-маил за добивање виза потребно е да се обратите до Амбасадата на Република Македонија во Канбера Контакт информации: 74 Banks Street, Yarralumla, Canberra, ACT 2600, Australia tel. ++ 612 6282 6220 faks.++ 612 6282 6229 canberra@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/canberra http://www.macedonianemb.org.au
Почитувани, би сакала да знам дали е потребна Македонска виза за лица од Бразил кои треба службено да ја посетат Македонија. Однапред Ви благодарам.
Почитувана, за државјани на Бразил не е потребна виза за влез во Република Македонија.
zdravo.imam brat vo amerika i ima veke zelena karta.mojot sin saka da patuva tamu i da go prodolzi ucilisteto vo amerika.dali e mozno toa,i ve molam ako e mozno da mi kazete sto dokumenti se mi potrebni.odnapred blagodaram
Почитувана, за вашето прашање потребно е да се обратите до Амбасадата на САД во РМ, контакти: Embassy of the United States of America Samoilova 21, 1000 Skopje telephone: +389 2 3102 000 fax: +389 2 3102 499 web-site http://skopje.usembassy.gov
Очекувам гостин од Соединетите Американски Држави,кој би требало да дојде во посета заедно со својата сопруга од Виетнам.Би сакал да знам далие е потребна Македонска виза за лица од Виетнам.Однапред Ви благодарам.
Почитуван, за државјани на Виетнам потребна е виза за влез во РМ, за издавање виза надлежна е Амбасадата на РМ во Пекинг, контакти: Sun Li Tun Diplomatic Compound 3-2-21,, Post code 100600, Beijing - PR China Tel.:++ 86 10 6532 7846, ++ 86 10 6532 7848 Faks: ++ 86 10 6532 7847 e-mail: beijing@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/beijing Меѓутоа доколку сопругата има важечка Шенген Ц виза со таа виза може да престојува во РМ до 15 дена за еден влез, за повеќе детали можете да ја консултирате Амбасадата на РМ во Пекинг по е-маил.
pocituvani, od 13 01 2011g do 10 02 2011g(vkupno 28 dena) bev vo francija, od 13 05 2011g do 20 05 2011g(7 dena) povtorno bev vo francija, od 28 05 2011g do 19 08 2011g(vkupno 82 dena) bev vo grcija. Sakam pak da odam vo francija me interesira koga mozam i kolku dena mozam da prestojuvam. Blagodaram
Почитувана, македонските граѓани можат да престојуваат во Шенген зоната до 90 дена во период од 6 (шест) месеци, сметано од првиот влез. За повеќе детали, молиме да се обратите до Амбасадата на Франција во Скопје. Повелте контакти за Амбасадата на Република Франција во Република Македонија:Embassy of the French Republic, Salvador Aljende 73, P.O.Box 557, 1000 Skopje telephone: +389 2 3244 300 fax: +389 2 3244 313
eve vaka ke vezamolam kako mozam da proveram dali imam nekoja zabrana zavo sengen zona i dokolku imam da mi pomognete sto trebadanapravam nemam krivicno delo no mislamdeka bev poveke vreme vo stranstvo vi blagodaram odnapred
Почитуван, ние не сме во можност да ја направиме таа проверка, ве молиме да се обратите до Амбасадата на земјата во која што мислите дека сте пречекориле со престојот како би добиле точна информација.
Devojkami e rusinka mi rekoja samo pokana e dovolna za vlez vo makedonija.dali trebat dopolnitelni vizi za vlez eli samo pokana i kade treba da e zaverena taja pokana vpolicija eli na notar zatoa sto vo mak ambasada strogo baraat da e na notar?vi blagodaram
Почитувани, за државјани на Република Македонија и на Руската Федерација се применува Спогодбата склучена меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Руската Федерација за услови на заемни патувања на државјаните на двете земји (Сл. весник број 119 од 19.09.2008 година): Виза не е потребна · Двострано за носители на дипломатски и службени патни исправи · Двострано, носители на граѓански патни исправи кои имаат одобрение за привремен или постојан престој на територијата на другата држава · Двострано, носители на граѓански патни исправи кои патуваат заради остварување на деловни контакти, размена во научно-техничка, образовна, културна, спортска област и новинарска дејност, краткорочен студиски престој, лекување, како и посета на роднини или познати (до 90 дена, врз основа на покана од физички или правни лица оформена согласно законодаството на секоја држава – Надлежност на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, Биро за јавна безбедност-Сектор за гранични работи и миграции-Одделение за странци и реадмисија, ул.Кеј Димитар Влахов бб- во зградата на МТВ. Туристички патувања (престој до 30 дена, врз основ на оригинален договор за давање туристичка услуга (ваучер) и потврда за прифаќање на странските туристи од организаторот која врши туристичка дејност на територијата на другата држава.
Mojata baba zivee vo USA. vo Chicago inace e makedonka. Kako mozi da izvadi makedonski pasos ili licna karta. Blagodaram
Почитуван, именувата госпоѓа сите релевантни информации во однос на поставеното прашање може да ги добие од Генералниот Конзулат на Репепублика Македонија во Чикаго, повелете контакт информации: Генерален конзул, г-дин Јакуп Реџепи 121 West Wacker Drive, Suite 2036, Chicago, IL 60601 Тел: ++ 1 312 419 8020, ++ 1 312 419 8114 Faks ++ 1 312 419 8040 E-mail: chicago@mfa.gov.mk
За колку држави е потребло визи за влез во Република Македонија и за колку држави е потребно виза за државјаните на Република Македонија?
Почитуван/а, сите потребни информации може да ги добиете од Визниот режим на Република Македонија кој можете да го видите или симнете од следниот линк: http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=262
bi sakala da prasam dali na ukrainski drzavjanin za vlez vo makedonija mu e potrebna viza? za prestoj ne pogolem od 15-tina dena. vo blagodaram
Почитувана, Украински државјани треба да аплицираат за виза за влез во РМ, контакт информации на Амбасадата на РМ во Киев Ivan Fedorov 12, Kiev, 03150 ++380 44 287 78 82 ++380 44 287 78 92 dkpkiev@mfa.gov.mk embmac@carrier.kiev.ua http://www.missions.gov.mk/kiev
Почитувани, би Ве замолил да ми одговорите каде може да се обратам за информација за проверка на тоа дали е одобрена виза за странски државјанин и дали визата е испратена во соодветната амбасада. Имано пред еден месец бев повикан во МВР за да ја потврдам валидноста на моето гарантно писмо. Ми одговорија позитивно за добивање на виза, но визата се уште не е пристигната во амбасадата во Пекинг за да може старнскиот државјанин да ја подигне. Ви благодарам
Почитуван, странецот поднесува барање за виза во надлежното дипломатско-конзуларно преставништво на Република Македонија во странство (во случајов во Пекинг) и за времетраењето на целата постапка, странецот ги добива информациите исклучиво од нив. Замолуваме лицето повторно да се обрати до Амбасадата на Република Македонија во Пекинг: Embassy of the Republic of Macedonia in Beijing, Sun Li Tun Diplomatic Compound 3-2-21, Post code 100600, Beijing - PR China Тел++ 86 10 6532 7846 ++ 86 10 6532 7848 ++ 86 10 6532 7847 Е-маил: beijing@mfa.gov.mk http://www.missions.gov.mk/beijing/en
На 23 овој месец треба да патувам за Белорусија и таму ќе престојувам неколку дена,како Македонски државјанин потребна ли ми е виза за престој во Белорусиа? ако е потребна ве молам каже те ми каде треба да аплицирам. Ви благодарам.
Почитуван/а, за македонски државјани потребна е виза за влез во Белорусија, надлежна е Амбасадата на Белорусија во Белград, тел.00381113616938. Според спогодбата (од 3.10.1989) склучена меѓу Владата на поранешна СФРЈ и СССР виза не е потребна само во следниве случаи: • за дипломатски и службени патни исправи и за граѓанските патни исправи клаузула „деловно“; • за туристички и групни патувања во организација на туристички агенции и поединечно со „ваучер“; • со заверка на покана ако се оди во посета на роднини или пријатели или со заверена телеграма во итни случаи (болест, свеченост и сл.); • за посета на гроб на роднина што се докажува со потврда од Црвен Крст; • за патување заради здравствени прегледи или консултации, се приложува упат или покана од здравствена организација;
Pocituvani! jas sum makedonski drzavljanin i bi sakal da go posetam! SAN PETERSBURG RUSSIA na 7 dena ama ne sum sigoren se plasam da ne me vrakaat! dali mie potrebna viza odnapred blagodaram
Почитуван, за влез во Руската Федерација за државјани на РМ потребна е виза. Но според Спогодбата склучена меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Руската Федерација за услови на заемни патувања на државјаните на двете земји (Сл. весник број 119 од 19.09.2008 година) виза не е потребна: • Двострано за носители на дипломатски и службени патни исправи • Двострано, носители на граѓански патни исправи кои имаат одобрение за привремен или постојан престој на територијата на другата држава • Двострано, носители на граѓански патни исправи кои патуваат заради остварување на деловни контакти, размена во научно-техничка, образовна, културна, спортска област и новинарска дејност, краткорочен студиски престој, лекување, како и посета на роднини или познати (до 90 дена, врз основа на покана од физички или правни лица оформена согласно законодаството на секоја држава. Доколку не ги исполнувате претходно наведените услови, за виза може да се аплицира во Амбасадата на РФ во РМ,. Повелете контакт информации: Embassy of the Russian Federation, Pirinska 44, 1000 Skopje telephone: +389 2 3117 160 fax: +389 2 3117 808 e-mail: embassy@russia.org.mk web site: www.russia.org.mk